Ahojte, rozprávala som sa s manželom o pestúnstve a spýtal sa ma, či biologický rodičia poznajú adresu pestúnov, lebo má zlé spomienky z detstva na svojho alkoholického strýka, ktorý ich často opitý otravoval a spával na dvore. Myslím si, že pravdepodobnosť je malá, že by sa nám mohlo niečo podobné stať s biologickými rodičmi, ale ak by poznali našu adresu, tak to riziko tam je a neviem, či do takého rizika chcem ísť. Zatiaľ len rozmýšľame nad adopciou a pestúnstvom a hľadáme pre a proti. Nechceme ísť do niečoho, čo by sme nezvládli.
@kacena4 ďakujem za odpoveď. A nejakých súdnych papieroch našu adresu nebude vidieť?
Pri pestunstve Tvoju adresu vedieť budú. Stretnutia nemusia byť u Vás, ale na pôde úradu.
áno, bio sú účastníci konania, môžu vidieť pravdepodobne aj Vašu adresu, ak si ovšem poštu prevezmú. Okrem toho, ak sa o dieťa pravidelne zaujímajú, majú asi aj právo vedieť, kde to dieťa je. Je to asi prípad od prípadu, väčšinou sa bio asi nezaujímajú
Nema pristup k udajom
Ďakujem za odpovede. Takže ak správne chápem. Právo na to majú, ale záleží od prípadu, či sa budú zaujímať.
Mám známych. Majú deti v náhradnej starostlivosti a vždy sa stretávajú len na pôde oficiálneho detskeho zariadenia (alebo ako to povedať ). Nevie ich adresu,nič. A to sú si vzdialení necelých 50 kilometrov od seba.
Ja mám dieťa v pestúnstve. Či vedia kde bývam to neviem. Na súde bol iba otec a ten súhlasil s pestúnskou starostlivosťou lebo bývame asi 50km od otca malého. Kým nešiel do školy sa s rodičmi stretával iba v stredu poobede na pôde detského domova.
Po nástupe do školy som tam s ním už odmietla chodiť lebo by veľa vymeškal. Odvtedy sa stretáva iba s tatinom v mestskom parku alebo ideme na zmrzlinu či kávu. My bývame pár km od mesta.
My sme pestuni a pravdupovediac si nie som istá, ale predpokladám, že dostali zo súdu vyrozumenie o zverení a tam by mala byť asi aj naša adresa - rovnako ako na našom sú ich adresy a aj dátumy narodenia. So stretnutiami to ale nesúvisí. Tie riešte iba na pôde organizácie, odporúčam Návrat alebo úsmev ako dar. Oni pripravia vás, dieťa aj bio rodiča a stretnutie je na neutrálnej pôde spolu s niekým z nich. Otravovať ako strýko vás isto nebudú, stačí zavolať políciu, že máte niekoho cudzieho na súkromnom pozemku.
Ja som pestúnka, v rozhodnutí o zvereni dietata zo súdu je naše meno, aj celá adresa aj meno a adresa matky, takže adresu vedia presnú, je to hneď v prvom odstavci.
Samozrejme že má, veď aj on má súdne rozhodnutie.
@kacena4 keď odíde dieťa do nrs, Cdr s tým už nič nemá a stretávanie sa rieši cez upsvar.
Keď som ja ako pestúnka žiadala UPSVAR, aby stretnutie s biorodinou bolo u nich, div že ma nevysmiali. Vraj nech ideme do cukrárne. (BTW dieťa malo rok, neviem, čo by v cukrárni robilo...) Detský Domov tiež absolútne nič - tam poskytli priestor jedine pre deti v starostlivosti profesionálnych rodičov. Takže ma dosť prekvapilo, že niekde to funguje... My sme sa stretávali v parku, v detských herniach a chodili sme aj k biorodine do bytu. A k tým osobným údajom: adresu biorodina vždy získa, keď chce - až na pár výnimiek, keď to súd zakáže.
@macocha tak ale si zober, že Cdr má napr 50 svojich detí, plus počas roka im odíde možno 10 a majú umožniť stretávať sa na ich pôde s bio rodinou ešte aj pestúnom, plus robiť stretnutia s deťmi, ktoré sú aktuálne v Cdr, plus interakcia do nrs. No podľa mňa nereálne.
@skeblicka77 Iste, netvrdím, že to mal byť DeD, po novom CDR - ale nechať to celé na pestúnku bol riadny zaberák. Náš prípad patrí k tým komplikovanejším, takže našťastie väčšina pestúnov také nezažíva. (Poznám len 3 prípady pestúnskych rodín, kde bol kontakt s biorodinou častejší ako u nás.) Ale píšem o tom, že kým bolo dieťa malé, tak som nemala absolútne nijakú podporu ohľadom stretávania s biorodinou - v tom vidím problém. Na príprave som si tiež myslela, že keď budú stretnutia, tak nájdeme nejakú neutrálnu pôdu. Ale v realite som ani jediný raz za 14 rokov takú možnosť nemala. A pri predstave, že niekto na stretnutie pripraví dieťa a nebodaj aj biorodiča sa len trpko smejem. Ani DeD, ani UPSVaR, ani Návrat, ani Úsmev ako dar. To už vidím ako chybu v systéme. Niekde by sa to malo dať nárokovať. Ak už sa to niekde dá, tak sa len teším. 🙂 Ale zas nebolo by fér voči autorke otázky tváriť sa, že všetko je zabezpečené - bohužiaľ. Je to veľká výzva - pestúnov treba ako soľ, ale takých, čo sa pre to riziko rozhodnú, nie že to zistia až "za pochodu".
Áno budú vedieť. Tieto údaje im prídu zo súdu, je to súčasť spisu. Pretože sú účastníci konania.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
treba sa dohodnut priamo s detskym domovom ze ked sa im rodic ozve napr. ohladom stretavania bude to na pode zatriadenia nie u vas. moj nazor