Ahojte,
Prišla som si po radu máme malú v pestúnstve no rodičia su bezdomovci ale malu chcu stretávať každý týžden to sme zatrhli a v domove tlačili na psychologičku ktorej im je ich ľúto káždý mesiac a nas postavili pred hotovú vec. Dátumy si určovali oni kedy sa im dá ale na nás nik nepozeral. Ponukli nám z navratu že stretavať sa môžme u nich tak aj ideme lebo v tom domove držia stranu biologickým rodičom a moja otázka znie ako často sa maju stretávať s malou? Fakt každý mesiac ????veď mala po tej návšteve je vystresovaná a nie len ona aj ja mam problém zaspať…(na jednej strane je mi ich ľúto ,ale u mňa dieťa je priorita) však smrdia dodrápany no otras. Viem že su to bio rodičia ale je to male bábätko tak hygienu by mohli dodržiavať aj keď su na ulici su rôzne charity naposledy som si pýtala aj papier od doktora nakoľko po ich stretku sme všetci na 3týždne zaľahli.. Prosím poraďte mi ako často ja už som zúfala z toho len sa bojim aby nam ju nevzali aby to niekto bral ako zakazanie stretnutí …malú milujeme a chceme si ju adoptovať..budeme sa stretavať len fakt každy mesiac ?😪😪😪
Bolo by dobré kontaktovať vašu kolíznu a stretnutia realizovať s nimi. My sme robili prípravu na UPSVAR a tam sme preberali aj takéto situácie, nemyslím si, že je správne, že vás nútia do tak častého kontaktu. No ja mám také tušenie, že biologických rodičov to čoskoro prestane baviť - držím palce.
Kamarátka mala taký problém tiež mali v pestunstve chlapčeka.Jeho biologický rodičia naliehali chodili a ked si ho chceli adoptovať rodičia biologický nechceli dať súhlas.A nemohla nič robiť a chceli sa tiež stretavať s malým vždy otravovali ale musela kedže boli iba pestuni ale adoptovať si ho nemohli pokiaľ bilogický rodičia nedali súhlas.
to je riziko pestunstva, ak je kontakt tak adopcia je nepravdepodobnatreba len dufat ze ich to prestane bavit
raz za mesiac nie je casty styk, kludne mozu aj castejsie a aj bez vas nariadit podla veku dietata a angazovanosti socialnej
lebo prvorady je zaujem dietata a tam patri aj biorodina
to ze chcete dieta adoptovat je pekne, ALE ak biologicky rodicia javia zaujem oni su na prvom mieste, maju pravny narok na dieta. odporucam dohodnut si s nimi pravidla za ktorych sa budu s dietatom stretavat napr predtym ako sa strednu pojdu do utulku operu si veci, vyumyvaju sa... aby sa nestalo ze donesu zltacku vsi alebo nie podobne (pracovala som v decaku ako profesionalny rodic takze mam s tym skusenost, toto bolo bezne u biorodicov). nezabudni ze biologicky rodicia maju pravo rozhodovat o dietati o umiestneni do skolky/skoly/operacii a pod. takze aky vztah si s nimi vybudujete take "peklo" zo zivota budete s nim mat. mesacne stretavania su super. bezne sa biorodicia stretavaju 1x do tyzdna na pode decaku. otazka znie ako dlho im to vydrzi, to stretavanie. podla zakona az ked sa 6 mesiacov neohlasia mate narok poziadat o adopciu. drzim palceky a vela odvahy ked ste sa uz dali do pestunstava treba ratat a prijat aj biorodicov
Akoze to bezdomovcom aj dovolia to babatko chytit? Alebo sa mozu iba pozriet. Lebo ja by som sa teda bala nejakych infekcii. Skus ked si s nimi, sa s nimi pobaviť od adopcii. Ci ked ta vidia aj malu, ze ako je jej dobre, by boli ochotní podpisat papiere. Lebo mala je teraz mala ale ako jej vysvetlia, ked bude mat 4 roky, ze kto su a preco smrdia. Ze ked bude mala vacsia, tak si ich moze najst sama. Ale toto asi nema zmysel.
Bohužiaľ to je risk, to je pestunstvo. Musíš povoliť stretnutie. A dúfať, že sa z tej ulice, nedostanú ( viem je to hnusné) a nepoziadaju o malú. Stačí mať kde bývať, prácu a snažiť sa.
@betulinka1 budú vravieť že je to teta, ujo. Kým vekom nepochopia. Ale možno časom stratia záujem.... nebudú kontaktovať
a platia na malu vyzivne? oni nesuhlasili s osvojenim?
ale ak ju ponukali tak len do pestunstva? ak ano tak obi nie su zbaveni rodicovskych prav a budu na nu platit vyzivne budu uvedeni v rodnom liste a vude treba s nimi rieist zavazne rozhodnutia ohladom dietata (napr planovane operacie atd) a umoznit kontakt
proste pri pestu je toto riziko a plus ze ak si daju do poriadku pomery tak mozu poziadat o vratenie dietata
na co ste isto boli upozorneni pri pestu
@mamina7070 ešte môžu zbaviť rodičovských práv, ostanú iba povinnosti, čiže platiť výživné. My tak máme jednu matku, zbavenu rodičovských práv. nemá právo stretávať sa s malým.
@adalmba ale na to musia byt dovody a tymi nie su chudoba choroba a bezdomovectvo
@mamina7070 pravda, v našom prípade boli drogy
Nechaj si styk upravit sudom. Ziadaj za tvojej pritomnosti vzhladom k sposobe zivota. Skus sa opytat na upsvare, ci mozu oni ziadat aj potvrdenie o ich zdravotnom stave. A urcite ziadaj urcenie vyzivneho. Bez ohladu na ich stav (mentalny, pracu a pod.). Aj keby im dali len smiesnu sumu. Ani tu nebudu schopni platit. Ale nech maju aj nejake povinnosti, nielen prava. Drzim palce.
Ja žasnem, že ujo a teta... Veď normálne že brušková mama, nie? My máme syna v pestúnskej, a presne tak sa radí, že je to najlepšie pre dieťa, aby od úplného malička vedeli pravdu, samozrejme najprv nechápe, ale nepríde to ako nová informácia čojaviem v puberte. Odporúča sa hovoriť od malička štylizovaný príbeh, ako ste sa stali rodinou - viacmenej rovnako vždy, mať to ako poviedku alebo ako to nazvať. Ale to vám isto v Návrate povedali a radi vysvetlia 🙂
Isto by som nebojovala proti stretávaniu, ale určite by som žiadala, aby boli čistí a nezapachali. Podľa mňa to je v záujme dieťaťa a vedia to dosiahnuť skrz charity.
@any_soj jasne len tým že su na ulici a udajne maju infekčné choroby nieje vhodné stretnutie podľa mňa aj skrz dieťaťa aj nás ..
Hej to jasné treba riešiť
Ahoj, ako dlho uz mate malu doma? Je to vase prve dieta?
Keby sa jej bio rodicia trochu pozbierali - byvanie, hygiena, praca, aku frekvenciu stretnuti by si povazovala za adekvatnu?
Skúste im povedať že keď si dieťa adoptujete , nebudú musieť platiť na dieťa. Ja viem že ani teraz neplatia ale skúste ich postrásit že keď nebudú dlhšie platiť tak ich zavrú. Prípadne im vyrárajte koľko už teraz dlhujú a koľko im to bude robiť každý rok .
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Moja suseda ma v pestúnskej dievčatko a s bio rodičmi sa stretáva malá každý druhý týždeň v priestoroch DD..tiez si ju chcú osvojiť, ale keďže rodicia javia o dieta zaujem, tak je sanca nulova...