Je tu niekto, koho si adoptovala nová rodina a v dospelosti ste veľmi túžili nájsť svoju biologickú mamu a otca? Podarilo sa Vám to, ako to dopadlo, ste v kontakte?
V novej rodine ste mali aké vzťahy, prijala Vás celá širšia rodina, myslím tety, ujovia, sesternice, bratranci, ako vlastného člena rodiny bez rozdielu?
Ja som našla svoju mamu a veľmi by som chcela, aby to fungovalo a boli sme v kontakte.
Zaujímajú ma preto Vaše osobné skúsenosti.
môžeš si pozrieť napr. rozhovor s Terezou K, už dospelou českou adoptovanou dievčinou, ona napísala aj knihu "Holka ze sekáče" o tom (nečítala som, tak recenziu dať neviem)
@luccija Nerozumiem 😔
A chce byt aj ona s tebou v kontakte? Poznáš, dôvody, prečo sa ta vzdala? Vies, možno si minulost na ktoru chce zabudnut, nikto o tebe nenusi vedieť a nabúras jej cely život. Vie vobec tvoj bio otec o tebe?
Po ďalšie, ake mas vzťahy s tvojou adoptivnou rodinou? Je tu veľmi vela otazok, a od toho všetko aj závisí. Ty si to veľmi jednoducho predstavujes
@lienka.7 Nič si nijak nepredstavujem, zaujímajú ma reálne skúsenosti iných ľudí
Je to veľmi individuálne. Ja mam jednu kamosku, ktorá je adoptovana. Povedali jej to, keď mala 15 rokov. Jej mama sa jej vzdala ako mladá mamka, aj ju nejako potom nasla, ale keďže už mala novu rodinu a 3 ďalšie deti, nekontaktovala ju ani nakoniec. Navyše, jej adoptivna mamina to niesla veľmi ťažko, bála sa ze by ju mohla opustiť. Je to veľmi citlivá téma, preto som sa ta pytala ake mate vzťahy. Vsetko si treba vnímať dobre premyslieť, aby si neublížila ludom, ktorí ta vychovali a maju radi, kvôli ludom, ktorí možno o teba záujem ani mat nebudu. Ale potom to už nevrátis...
@lienka.7 Ja som už dospelá a mám vlastnú rodinu a veľké deti, takže nebudem nikomu ubližovať
Nuz... aby si nebola prekvapena ze ak zene ktora ta vychovala oznamis ze ides sa vclenit do rodiny, ktora na teba roky kaslala naladu nezdvihnes.
@eeffka Kde píšem, že sa idem niekam včleniť?
Pýtala som sa:
1. Či sa podarilo nájsť pôvodnú rodinu a ako to dopadlo
2. Ako prijala nová adoptívna rodina, sesternice bratranci, ujovia a tety
A áno, napísala som, že som svoju biologickú mamu našla a chcela by som, aby naša komunikácia fungovala, ale keďže mám sama skoro dospelé deti, nebude to vzťah mama a dcéra, ako by mal byť
Na základnej škole by mali viac učiť čítanie s porozumením
Ideš potom hľadať 60 ročnú zenu alebo koho? Je jedno kolko ma kto rokov. Nepochopila si, co som ti písala...
@lienka.7 Ja som ju našla, má skoro 70 rokov a zaujímajú ma životné skúsenosti iných ľudí. Nič viac
Ahoj, nechcem ti kazit radost... Ale adopcia jevelikanske rozhodnutie...je mi to luto, ale tvoja bio mama sa tak rozhodla, mala na to urcite obrovske dovody nie je tolen tak.
Pokial je normalna a svedomita zenska... Ktora ma rozum.
Ale su zeny, ktore svoje deti dali bez mihnutia oka... Takzemusis ratataj s tou moznostou...a mrzi ma to, ale mama je ta, ktora stala pri tebe, milovala ta, vzalasi ta, drzala ta v naruci, ta ktora tebe darovala svoj zivot... Nie ta, ktora sita nenechela.
Takze ak chces stretni sa s nou, ale necakaj zazaraky... Moze byt ze sijej uplne lahostajna... Aby si potom tym netrpela...pozerajna zivot, ze tidal sancu, dal ti novu mamu.. A tamam ktora sa stara jeovela viacako ta, ktora porodila..
Pisem to ale so smutnymtonom, a so sucitom. Nie znadhladom a zlobou... Snad ma pochopís ako som to myslela.
Ano mam skusenost. Moj muz je adoptovany. Snazil sa o kontakt s bio matkou, no ziaden zaujem z jej strany. Ranilo ho to este viacej ako to ze je adoptovany. Jeho bio matka ma dalsich 7 deti a iba jeho dala k adopcii. Tiez som nazoru ze si to velmi idealizujes. Ja by som to nechala tak. Mala dost casu aby sa s tebou kontaktovala a vybudovala si s tebou vztah
@malinka158 Čo presne si idealizujem? Že ma zaujímajú skúsenosti iných ľudí?
Ale ďakujem, že si sa podelila, ako to dopadlo u tvojho manžela 🙂 Aspoň sa so svojou bio mamou rozprával, povedala mu, prečo ho nechcela?
Nie ze ta zaujimaju skusenosti inych. Ale ty nemas este ani poriadne kontakt s tvojou bio matkou a uz snivas ake to bude mat sesternice, bratrancou, tety, pratety, a neviem koho este.
Nie neropraval. Vsetky stretnutia, pozvania ignorovala.
@malinka158 Hovorím, zlyháva čítanie s porozumením.
Ja som sa pýtala, aké vzťahy ste mali v NOVEJ rodine, prijala Vás celá širšia rodina, myslím tety, ujovia, sesternice, bratranci, ako vlastného člena rodiny bez rozdielu?
Ale hlavne, že mi tu dávate všetky kázanie, ako snívam o biologickej rodine.
Pod novou rodinou som myslela tú adoptívnu, nie pôvodnú biologickú 🙈
zdravim vas. Moj ex-manzel (47r) bol adoptovany (American) a jeho siroka rodina ho aj jeho adoptovanu sestru prijala uplne normalne. Tety, strykovia, stari rodicia, vsetci sa k nemu na rodinnych oslavach chovali rovnako ako k ostatnym. O stretnutie s bio rodicmi nejavil zaujem, vedel akurat tolko ze to boli mladi tinedzeri bez prostriedkov.
Som autorka a prave chystam na trh knihu pre adoptované deti Dieta z neba - 8 pilierov sebavedomia adoptovaneho dietata. Preto mam momentálne caste diskusie s ludmi, ktori nejako suvisia s temou adopcie. Napisem vam teda aj to, co mi referovali ini.
Pani zo Zahoria (cca 30 rocna ) je tetou dvom cca 5 rocnym adoptovanym detom. Pise citujem: "Hneď ako som jej dievcata videla, som ich lubila. Nikdy mi v hlave neprebehla myslienka stylu: nie sú naše, nepatria k nám, sú cudzie atď. Od prvého momentu boli proste jej deti a moje netere. Je jedno že ich nemala v bruchu. Bolo to pre mňa to iste ako keby bola tehotná. Proste jej deti. Dokonca jedna ma jej povahu a druha ma jej výzor :D viem že to nie je reálne ale je to tak. Dievčatá majú teraz už 5 rokov, chodia na navstevu k nám a my k nim, lubime sa, deti sa spolu hrajú... Dievčatá majú po dlhých sudoch a kontrolách ich priezvisko a všetko je tak ako ma byt. Pre mňa to nebolo nič zvláštne alebo iné. Proste sme mali v rodine babatka a rovno dve z ktorých sú teraz veľmi šikovne deti 🙂 Neklameme im, že nie sú adoptovane, učíme ich že sú výnimočne lebo sme si ich vybrali."
Socialna pracovnicka v Cechach pise ako reakciu na moju knihu, ( v suvislosti so stretnutim s bio matkou) citujem: " Myslím, že tohle zpracování tématu, je velmi povedené. Jediné co mi úplně nepasovalo, bylo podle mě, až velké ,,vychvalování,, biologické matky.
Samozřejmě vím, že by zrovna nejlepší nebylo tzv. házet na ni špínu. Ale ve většině případů, co jsem viděla v praxi, i co znám od jiných pracovníků, je většina těch matek, které dítěte nedávají pryč kvůli tomu, aby se dítě mělo lépe. A pak hrozí, že kdyby se nějak dítě se svou biologickou matkou setkalo a ta řekla svůj pohled na věc, že by to dítěti mohlo narušit důvěru v adoptivní rodiče. Přece mu ,,vychvalovali,, biologickou matku, že pro něj chtěla to nejlepší a ta mu řekne nyní, že to kvůli tomu rozhodně nedělala. Dítě si pak řekne, lhali mi v tomhle, co když lhali i v jiných věcech. Něco podobného jsem totiž zažila v praxi. Samozřejmě, že je to můj subjektivní názor, asi ovlivněn určitými skutečnosti z praxe. "
Pisete, ze s adoptivnou mamou nemate dobry vztah. Hladam prave osobu, ktora bola sama adoptovana a kde nieco celkom nefungovalo vo vztahu s adoptivnou mamou. Rada by som sa totiz opytala na vas nazor na pripravovanu knihu, ci by podla vas citanie tohto textu mohlo napomoct komunikacii a vytvoreniu laskyplneho spojenia medzi adoptivnou mamou a dietatom. To je totiz zamerom mojej knihy, ale najlepsie by to vedel posudit clovek, ktory tym sam presiel a predstavil by si, ze toto by mu rodicia v detstve citali. Ak by ste boli ochotna mi v tomto preverit moju hypotezu, napiste mi prosim sukromnu spravu. Kniha ma 18 normostran, da sa precitat za pol hodinu. Dakujem
dakujem pekne, poslal som vam email.
Medzitym mi napisala este ta socialna pracovnicka, co som sa jej pytala, co sa konkrétne stalo na stretnuti s BIO mamou. Citujem jej odpoved.
Dobrý den.
Vážím si vašeho zájmu,
začnu tedy tím příkladem na který jste se ptala. Tehdy se náhodou, při řešení odebrání dalších dětí této ženy, setkala se synem, který byl již několik let v adoptivní rodině. Ta rodina jej právě podobným způsobem, jaký jste popisovala, informovala o důvodu, proč jej biologická matka opustila a dala k adopci. Ten chlapec v dobré víře, své biologické matce řekl, že se na ni nezlobí. Že se k němu druhá rodina chová moc hezky a je s nimi moc rád. Ta ,,matka,, se mu vysmála. Řekla mu tehdy něco ve smyslu, že kdo mu napovídal takové nesmysly. Že jí bylo naprosto jedno co s ním bude a rozhodně ho nedávala k adopci, aby se měl někde líp, ale jen proto, aby se jej zbavila, protože jí byl naobtíž. Ten chlapec to vzal velmi těžko. Velmi se tam tehdy narušila důvěra mezi ním a adoptivními rodiči. Vždy, když mu něco řekli, ptal se i někoho dalšího, jestli to je pravda. Trvalo to několik let, a stálo to hodně úsilí, než k nim zase našel důvěru.
Máte pravdu, že se jedná často o matky v nouzi, ženy které se na dítě necítí a je třeba na potrat pozdě, apod. jak jste vyjmenovala 🙂 pak jsou rády, že dítě bude mít lepší život než jaký by mu dopřály. A je dobře, že umožní adopci.
Ale je i spousta těch, které jsou naprosto lhostejné k osudu toho dítěte.
Často se již v těhotenství pokouší babskými radami nebo nezřízeným životem nebo jen lhostejností, dojít k potratu. Když to nepomůže, tak pak už jim je jedno, co s dítětem bude.Je jí jedno, jestli se dostane do dobré rodiny, hlavní je, když ho nebude muset vychovávat a nebude ji omezovat. Často se stává, že to není její první dítě. Často ani neví, kdo je otcem. A nejedná se jen o novorozence. I u starších dětí.
Nejhorší je vidět pak ty děti v dětských domovech, kdy k adopci nemohou. Byly odebrány..naděje, že by se vůbec někdy vrátily do biologické rodiny, často mizerné. Ale jak jste psala..jednou nějaký pohled nebo platba na dítě ..a dítě může žít takovým způsobem x let. A Často ani tito rodiče, nemají snahu něco změnit. Pošlou to jen proto, aby je míň popotahovaly úřady. Jinak je nezajímá, jestli se to dítě tam má dobře nebo má šanci na lepší život. Je zajímá jen to, aby z toho měli co nejmíň problémů, protože by jim neustálá kontrola a jednání s úřady, komplikovaly jejich způsob života. Který jim často vyhovuje.
@michaelaray Ano mail mi prisiel, vecer si to precitam a napisem Vam.
Dostali sa mi zaujimave informacie od Petry Pavkovej, ktora pomaha prepojit adoptovene deti (resp adoptovanych dospelych) s ich biologickymi matkami. Pripajam clanok z jej vyskumu ako to funguje. https://www.modrykonik.sk/blog/michaelaray/article/kdo-jsou-biologicke-maminky-deti-v-adopc-9kprkn/
@autor moja kamaratka je adoptovana, ked mala 34 vyhladala svoju biologicku mamu, stretli sa, a su v kontakte,stretavaju sa aj s jej detmi(vnucikmi). Vztah maju ok si myslim. Jedine co nevedela spracivat a potrebovala cas aby sa s tym zmierila a vysporiadala bol dovod, preco ju dala prec.. toto ked sa dozvedela, ju to zlomilo.
@mon29 A môžeš trošilinku priblížiť, aký to bol dôvod, či mladý vek alebo znásilnenie...
@michaelaray Tento článok je skvelý, vo veľa bodoch som sa našla, ďakujem, že si ho sem dala ❤
tento rozhovor je tiež zaujímavý... https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/pavkova-p...
vb
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ako si rozumieš s adoptivnou mamou?
Ratas aj s možnosťou, že to s bio mamou nedopadne dobre aj, keď samozrejme prajem, aby Ti to vyšlo.