Zdravím chcem sa opýtať chceme si adaptovať rómskeho novorodenca keď že sme tiež rómovia ako dlho sa čaká a aký je postup ? Ďakujem za rady
A čo to má spoločné s tým, že ste Rómovia? Len otázka. Bohužiaľ je aj tak malá pravdepodobnosť, že by Vám dali biele dieťa. Je po nich väčší dopyt a je ich menej. A prajem veľa šťastia. Na Slovensku Vás čaká veľa vybavovania a papierovania. Pokiaľ sa to nepodarí a máte vzťah ku deťom, tak sa môžete prihlásiť ako profesionálny rodičia. A pomáhať sa integrovať opusteným detičkam. Ešte raz veľa šťastia idete urobiť sprannú vec. Každé dieťa si zaslúži milujúcich rodičov.
@snazilka12345 Moji znami (bieli), ktori uz maju 2 vlastne deti si nedavno adoptovali romske dievcatko - malo 2 mesiace. Od ziadosti cez absolvovanie roznych priprav a podobne im to trvalo skoro 2 roky.
Ahoj, tvoja prva cesta by mala viest na prislusny urad prace, kde dostanes tlaciva, ktore treba vyplnit a k tomu aj zoznam dokumentov, ktore treba prilozit k ziadosti. Vybavenie tychto formalit vam urcite zaberie par tyzdnov. Vsetky podklady odnesies alebo posles na krajsky urad prace a odtial vas budu kontaktovat ohladom dalsich krokov. Medzitym mozes oslovit organizacie, ktore sa venuju kurzom pripravy na nahradne rodicovstvo, kedze z krajskeho uradu budu niektore dokumenty posielat do tejto organizacie (napr. Usmev ako dar, Navrat).
A potom cakate, kym sa ozvu opät z okresneho uradu prace a z kurzu na nahradne rodicovstvo.
Dlzka cakania zavisi od viacerych faktorov - v ktorom kraji byvate, ci chcete iba zdraveho novorodenca alebo moze byt aj s nejakym handicapom, ci dokazete prijat aj surodencov alebo dvojicky, ci by ste prijali aj starsie dietatko.
Myslim, ze na romske dietatko asi nebudete cakat velmi dlho, ovela dlhsie sa caka na bieleho novorodenca - spytaj sa na okresnom urade prace, ake su aktualne cakacie doby vo vasom kraji.
Prajem vela stastia, adopcia je zdlhavy proces, ale je to krasne rozhodnutie, dat domov inemu dietatku.
Ak by si chcela poradit s napisanim ziadosti, tak mi kludno napis - vybavovali sme adopciu koncom minuleho roka, tak ak budem vediet, rada ti poradim.
@rheuska biele dieťa? Písala som že rómske a nie biele dieťa niekedy je lepšie si lepšie prečítať a potom komentovať
@snazilka12345 my máme rómske deti, neviem čo presne by si chcela vedieť
tak ako pise bubinko1506, vybavit formality potom priprava najlepsie v neziskovke, ja som robila v Navrate pred viac ako 5 rokmi a doteraz su napomocni ak nieco potrebujem. Mna kontaktovali pol roka od zapisania do zoznamu cakatelov a mam najmilsie a najkrajsie snede dievcatko na svete
Drzim palce a nedajte sa odradit
@snazilka12345 tým som myslela, že biele by aj tak pravdepodobme nedostali. Je ich málo a je po nich veľký dopyt. Takže v podstate nemusia žiadať o rómske.
@sentoza my sme chceli robit tiez v Navrate, len sme nestihli termin, tak sme sa napokon prihlasili do Usmevu - kym zacal kurz tam, tak uz sme ho absolvovat nemuseli 🙂
@rheuska po priprave budu zaradeni do zoznamu ziadatelov a ked budu na rade a vtedy bude volne biele dieta, tak budu kontaktovani - poziadavky su na mieste - na to su 😉
@snazilka12345 kamaratka mala len jedinu podmienku a to novorodenec - bolo im jedno, mohlo byt aj romske a cakali tusim dva roky - dlho... ale my sme Nr kraj...mozno na vychode by tak dlho necakala....tazko povedat. Drzim palce
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@snazilka12345 pohladaj si tu v témach je toho dosť ...veľa šťastia prajem a skorú cestu za babatkom ☺