Ahoj, rada by som sa poradila s niekym kto ma skúsenosti s dieťaťom v pestúnskej starostlivosti. Zaujíma ma, koľko zodpovednosti má pestún za dieťa, resp. do akej miery rozhoduje o zásadných veciach v živote dieťaťa. Príklad : Mám domoškoláka, syna ktorý sa učí doma. Je možné takto sa rozhodnúť aj pri dieťati v pestúnskej starostlivosti? Alebo v takýchto veciach stále rozhodujú inštitúcie?
@kacena4 ahoj, ďakujem za odpoveď. Takže keby sme mali v pestúnskej dieťa, o ktoré rodičia nejavia záujem, mohli by sme legálne rozhodovať my, alebo ako to funguje?
nie v beznych veciach ano ale napr. operacia pohde na sud a sub bude zhanat povolenie id rodica popr. rozhodne sam. ale bezne veci pestun rodic
@kacena4 a vieš mi povedať aj iné situácie kedy by bolo nutné zháňať súhlas bio rodiča?
ahoj, skus sa poradit aj v skupinke adopcia, proces, cakanie abo vo fore adopcia-aka bola vasa cesta k dietatku?
Prihlášku na strednú školu má podpísať bio rodic.
@any_soj "Pestún je povinný vykonávať osobnú starostlivosť o maloleté dieťa v rovnakom rozsahu, v akom ju vykonávajú rodičia. Právo zastupovať maloleté dieťa a spravovať jeho majetok má iba v bežných veciach".
To by som povedal, že výber strednej školy je úplne bežná vec, ktorú riešia všetci rodičia detí (takmer všetci) a preto ak by to aj pestún rozhodol spolu s dieťaťom, podpísal prihlášku ako zákonný zástupca, tak si myslím že by sa ničoho protiprávneho nedopustil. Skôr naopak, starať sa o vzdelanie dieťaťa je jeho povinnosťou. A ak by sa pestún nedohodol s bio rodičom na výbere strednej školy, tak riešiť to súdnou cestou by asi aj chvíľku trvalo a čo ak by sa to nestihlo skôr, ako by musela byť podaná prihláška? Ani som nepočul od iných pestúnov, že by v prípade prihlášky na strednú školu naháňali bio rodičov a oni docestovali ju podpísať z druhého konca republiky, alebo hoc aj zo zahraničia, ak by už neboli na Slovensku.
A čo pestúni, kde sa im bio rodičia ozvú raz za rok, alebo ani toľko nie.
A napr. ak pestún rozhodne o tom, že dieťa pôjde do špeciálnej školy (hoc aj na odporúčanie CPPPaP), tak to mu ovplyvní budúcnosť oveľa viac, ako ak spolu s dieťaťom výberu strednú školu a mu podpíše prihlášku.
Mam otázku po akej dobe vám ponúkli ďalšie dieťatko do pestunstva keď ste prvé odmietli? Ďakujem za odpoveď
Ak rodič nejaví záujem, môžte požiadať o porucnictvo pri pestunskom dieťati.... Tam už pestun=porucnik rozhoduje v takmer plnom rozsahu. Pripadne ak úrad nedokáže dohliadať biologickú matku, určí aj jej "kurátora", ktorý preberá na seba tie kompetencie pri rozhodovaní o maloletým, ktoré nemaju pestuni
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
v prstunskej netozhoduju institucie ale rodic. nie je zbaveny rodičovských prav. viem ze lekara operacie riesia rodicia, otazka je ci ste v kontakte s rodicmi alebo nie. ak nie mozes mar domskolaka. ak je pravidelny kontakt tak sa k tomu mozu vyjadrit