Ahojte, Zaujíma ma čo sa stane s dieťaťom keď žena príde ako anonýmna rodička? alebo anonýmna matka?.. To akože to dieťa bude 14 dní niekde odložené v nemocnici? Nie je možné už dopredu vybrať rodinu ktorá si ho príde vyzdvihnúť aby tam nebolo samé? A ako rýchlo sa k novej rodine dostane biele bábätko? (áno je to hnusné, ale na nete som čítala že ľudia si môžu zaškrtnúť či dieťa môže byť aj “rómske”)
Posledná vec ktorá ma zaujíma či je možné aby dieťa keď bude dospelé vedelo kto sú jeho rodičia, alebo je to čisto na adoptívnej rodine či mu túto informáciu povedia alebo nie.
Ďakujem za odpovede.
Iba jedna poznamka...robila som na novorodenckom a také detičky sme tam mali aj 6 týždňov
@glade22 A ako to prosím funguje? Staráte sa o nich ako o bábätka alebo sa len rýchlo prebalia, nakrmia a ležia tam celé dni samé?
@autor pracujem na novorodeneckom, takéto babätka ostávajú v nemocnici aj 6 týždňov (pretože biologická matka, má ešte 6 týždňov na premyslenie) - je jedno, či je dieťa biele alebo rómske (deti z anonymných pôrodov, väčšinou nie sú ponúkané ako biele lebo sa nikdy nevie pôvod). Po približne týždni začnú k bábätku chodiť potencionálny adoptívny rodičia a keď sa rozhodnú, že ho chcú, tak k nemu môžu chodíť každý deň na ako dlho chcú. Občas podľa kapacitných možností, môže byť maminka hospitalizovaná k bábu.
Ale pokiaľ to nie je možné tak ho chodia naštevovať a ostatný čas je bábätko u nás, kde určite nedostáva len prebalenie a nakŕmenie. Sú nosené v náručí každou sestrou, venujeme sa mu v čase jeho bdenia, vždy je niekto pri ňom, Má v postieľke kolotoč a rôzne hračky aj od adoptívnych rodičov. To je tak v skratke všetko.
Urcite tam nie su bezprizorne. Ja som v porodnici videla take babo, malo 3 dni, vzala ho profi mama, prisla aj s dievcatkom asi 7 rocnym. Cakala som vedla nich na CTG a vysledky skrz moje rizikove tehu. A nejak sme sa zarozpravali. Totiz mala prazdne vajicko detske do auta. A ona ze idu po 3 dnove dievcatko po anonymnom porode. Nakolko su deti myslim pravne volne prakticky ihned, tak nemusis cakat a mozu zacat riesit nahradnych rodicov. Na biele babatka je zoznam dlhy na stovky ludi. Ale napr kamoska ma tri deti a prve vzala romske 8 mes, druhe vzala 12 mes a tretie je sestricka toho druheho, ta mala zo par tyzdnov ( romska a postihnutie). Jej muz je z USA, nemaju deti z rozhodnutia, ze nechcu proste biologicke. Ona vyrastala blizko romov a tak sa toho nebala. Od zaciatku ziadosti mali dieta do 3/4 mes. To druhe isli na par dni na skusku do nejakeho institutu. Tretie uz brali rovno. Nakolko maju vyborne vysledky. Vsetko tri maju fix adopcie. Po Pol roku prebehol definitivny sud. Ja sama som zvazovala a neustale zvazujem adopciu, hoci mam jedno svoje.
Ono dosť záleží od kraja, niektoré úrady "ponúkajú" budúcim rodičom, ktorí sú v poradovníku už z pôrodnice a vtedy čakajú deti na odchod v nemocnici, v iných krajoch idú takéto bábätká do cdr (bývalý detský domov) a tu idú do profirodiny a tu bábo čaká tú dobu, pokiaľ môže byť ponúknuté budúcim rodičom
trochu mimo, ale napisem...ked som bola v porodnici, na novorodeneckom bolo dieta v inkubatore pod modrym svetlom, ktore strasne plakalo, plakalo dlho, nedalo sa to pocuvat, taky plac to bol..rusilo to ostatne deti, ....pytala som sa lekarky , preco ho nechaju takto plakat, ci k nemu nemoze prist jeho mama, ze moze, bola po vag. porode, aj ju volavaju a ona nejde...aj napriek tomu, ze mohla...smutne...
mozno niektori adoptivni rodicia vyvijaju viac snahy, ako niektore original mamy...
a stretla som sa aj s tym, ze zdr. sestry, ci take tety, co prezliekaju postele, a chodia na novorod. odd. , aj popozeraju deti, aj sa im pekne prihovoria, aj cumlicek podaju, ked treba...tak toto mi prislo take fajn, mile...aj vedeli povedat, ci je kludne, spinka, alebo ci mrnci...ked nemoze byt mama pri nom...
@skeblicka777 potvrdzujem....sama som tak ako profi rodič bola vyzdvihnúť už 2 bábätká
My mame adoptovaneho syna z anonymneho porodu. Prvy raz sme ho videli, ked mal tyzden, domov sme ho brali ako 4-tyzdnoveho. Medzitym sme za nim chodili do nemocnice. Ked sme nemohli my, chodila pani z projektu Dominika pre Kukulika. Robili nam fotky od prveho dna, mame pre neho listy od sestriciek, kde popisali jeho prve dni. Pri odchode dostal kufrik s darcekmi a vsetky sestricky sa s nim prisli rozlucit.
Ahoj, my mame cerstvo babatko z anonymneho porodu.v nemocnici pracuje soc.pracovnicka,ktora ma na starosti rozne pripady deti. Ona prisla na nase prve stretnutie s babatkom,ked malo 5 dni.potom sme chodili za babom kazdy den po praci do vecera a aj cez vikendy.mohli sme ho krmit,prebalovat,nosit,mali sme uplne sukromie.sestricky sa chodili pytat,co potrebujeme,ukazovali vsetko,starostlivost,video kupanie,nazivo olejovanie,balenie nasiroko,zavinovanie, nosili teple mliecko... babo dostalo spomienku s odtlackom noziciek,fotkou a milymi slovami.dostalo kufrik s hackovanymi hrackami,lyzickami,cumlikmi,kefou na vlasky,hrebienkom... nad postielkou mu vystriedali 2 kolotoce,venovali sa mu,porozpravali mi o jeho dni,rezime.a pritom som ich videla,ze sa pekne starali aj o dalsie deti (novorodencov z aktualnych porodov).
Babatko sme si brali domov 12 dni od prveho stretnutia,malo 17 dni.
Domov sme babo dostali na neodkladne opatrenie,ktore vydal sud.navrh na sud nam pripravili v nasom mene uradnicky na okresnej socialke.
Doma sme trpli do veku 6+2 tyzdne babatka,cize keby.. tak babatko musime vratit, ale ze to sa stava vynimocne, riziko je nizke (a teda bolo na nas,ci do toho ideme)
Vraj zavisi od sudcu a okolnosti,niekedy ze babo bolo na novorodeneckom aj mesiac, bo boli vianoce, dovolenky aj na sude a tak sa muselo cakat na neodkladne opatrenie dlho.
Citala som nedavno tu aj ine pribehy anonymnych porodov,ze ten papierovy postup nie je vsade rovnaky.napriklad nase babo dostalo nase meno hned po par dnoch,teda sme mali rychlo doma aj rodny list a mohli sme rychlo podat navrh na sud a teda bolo rychlo vydane aj neodkladne opatrenie a mohli sme babo brat domov.
Sud potom rozhodoval dalej bez nas, rozdelil konanie a urcil babu opatrovnika, ktorym je obec. O par dni mame sud,kde pojdeme osobne a bude to o predosvojitelskej starostlivosti. Babo bude mat vtedy cez 9 tyzdnov,cize to bude uz po uplynuti tej lehoty 6+2 tyzdne,kedy mohla matka odtajnit svoju identitu.
Bolo nam povedane,ze udaje o matke sa zapecatia a idu rovno do archivu a babo ani v dospelosti nezisti svoj povod. Ze moze sa v buducnosti stat, ze ak sa zisti u dietata casom nejake vazne ochorenie, kde bude potrebne odtajnit matku v zaujme zachrany dietata, moze sud odtajnit identitu matky.ale inak vseobecne nemoze.
Urcite udaje o matke nam predsalen mohli povwdat,ale bolo to minimum, myslim, ze len to, kolka gravidita matky to bola.zbytok bol v sprave z nemocnice, kde bola vynechana rodinna anamneza a udaje o matke. Ale bolo tam napr, v ktorom tyzdni bolo dieta narodene, sposob porodu,apgar skore, miery,vysledky krvi,podane latky, typ umeleho mlieka, prepustacie udaje,poucenie atd.
@janetinka27 opravujem, sud teraz prebehne o urceni porucnika, ktorym bude mesto a dalsi sud potom nasledne bude o predosvojitelskej
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Niektoré otázky ti zodpovedia tieto články
https://www.health.gov.sk/Clanok?utajeny-porod
https://najmama.aktuality.sk/clanok/gj8scc9/uta...