Pestúnska starostlivosť verzus adopcia - zodpovednosť

le4
21. nov 2014

Ahojte, tak som tak s manzelom diskutovala o neopodstatnenom odoberani deti, ako napr v Anglicku. Ale dajme tomu, ze je aj odobratie opodstatnene. Napisem rovno svoj nazor a myslim ze aj manzelov:

1. Ak ma niekto o dieta naozaj zaujem, ukaze mu to zavazkom - si moje (adopcia). A chova ho z vlastnych penazi ako vlastne dieta. Preco by sa mali odoberat chudobnym rodinam deti len preto, ze ziju v zlych podmienkach kvoli chudobe, a ta je primarnou pricinou (v zahranici sa to deje priklad usa). Preco tymto rodinam stat neda tie peniaze, co idu pestunom.
2. Ak beriem za starostlivost o dieta peniaze, je to pre mna prijemne zamestanie ako ucitelka v ms s rozdielom ze deti je ovela menej...aj ked mozu byt ovela narocnejsie. a nejde az tak o dobro dietata... Kto chce sa stara, kto chce, neda sa to lahko dokazat najma ked su tie deti roznymi vecmi poznacene. Biologicki rodicia (alebo adoptivni) maju vacsinou ovela vacsi zaujem o dieta, nez ludia, ktorym je za to platene (cize existuje realny dovod necistych pohnutok-brat to ako biznis) nemaju voci dietatu zavazok, ozajstny zavazok- nielenze vytvorit puto, ale ho neroztrhat. Ide mi srdce puknut ak si predstavim neopodstatnene odobratie dietata a nasledne hodene do viacerych rodin. Preto pisem tento prispevok, nechapem co sa pestunstvom chce docielit a trochu ma to strasi, nechcem sirit nenavist ale ide mi o tie chudata deti a som preto rozhorcena.
3. Na deti posobi stabilnejsie prostredie ako detsky domov ako prehadzovanie si ho ako vrece zemiakov....

Prosim vas o kratke reakcie na to, co som napisala, prosim vas o strucnost-zopar riadkov, logiku a navaznost. Dlhe chhaoticke emocionalne prispevky neviem dobre pochopit, v tomto som asi ako muz, necitam ich neviem filtrovat gro. Resp nemam na to energiu. Zatial mam negativny nazor na pestunsku starostlivost, chcem sa utvrdit alebo zmenit nazor na zaklade logickych info.

Dakujem pekne!

cairka
21. nov 2014

Prosím nazývaj veci pravými menami . Píšeš o profi-rodičovstve a nie pestúnstve. Keď chceš kydať, zisti si najprv aspoň správny názov!!! Apropo, o problematike vieš prd, neviem, aký súvis má odoberanie detí v Anglicku a profi-rodičovstvo u nás...

natalym
21. nov 2014

@le4 Prečo máš potrebu rozoberať takéto veci? Máš záujem o adopciu, pestúnstvo, alebo?

molka
21. nov 2014

Tak teda stručne:
Iba hlupák sa vyjadruje k niečomu, o čom nič nevie... toľko k tvojmu názoru na pestúnsku starostlivosť. 😝

zuzu
21. nov 2014

pestúnstvo existuje napr. aj preto, že nie všetky deti sú právne voľné na dopciu, t. j. rodičia nie sú pozbavení rodičovských práv, preto si tieto deti nemôže niekto adoptovať. Adopcia je v prípade, že sú deti právne voľné ..... (nechce sa mi vypisovať všetky ostatné podm.)

le4
autor
21. nov 2014

@zuzu dakujem za logicky argument!

le4
autor
21. nov 2014

Baby prepacte, nechcela som urazit pestunov ani profi rodicov, mala by som si asi viac precitat, no clankysa mi zdaju niekedy hrozne neprehladne, ze nejdu k jadru veci, mam rada veci vysvetlene po lopate.

Ziadam vas o neemocionalnost a ja sama pisem emocionalne, tak mi to prepacte. Len proste neznasam, ked sa ublizuje detom. a asi som to prehnala no chcem vediet nahradna starostlivost na dobu urcitu ma zmysel.

Pocula som ze samotny profi rodic povedal, ze dietatu nemoze povedat milujem ta, mam ta rad, lebo ktovie, ci nebude musiet ist inde a tak. Pritom tento clovek ma dobre srdce, podla mna mu nejde o peniaze.

le4
autor
21. nov 2014

@natalym neznasam ked sa detom ublizuje

le4
autor
21. nov 2014

@cairka musim si viac precitat

cairka
21. nov 2014

@le4 , sorry, ale reagujem emocionálne, pretože si ma urazila...možno nechtiac, ale predsa. Naozaj by si si mala najprv čo to prečítať, kým sa chceš vyjadrovať. Som pestún a som na to hrdá, moje deti nikam necestujú, sú u mňa od bába a budú, kým budú oni chcieť. A vieš, čo by ich čakalo, keby neboli v tom strašnom pestúnstve? 18 rokov detského domova (a menšej možno aj ústav pre ment. retardovaných, lebo v domove by sa nerozvíjala už vôbec). Ešte by mali šancu dostať sa do PROFI rodiny, ktorú si ty ale zavrhla ako strašné zlo, takže podľa teba by im bolo najlepšie v domove....
Na Slovensku nie sú deti v pestúnstve, ani v profi preto, že niekto chce pekné blonďaté dieťatko a udá rodičov a on sa potom stará o anjelika...tie deti by boli v domove, keby neboli v pestúnstve alebo v profi. Áno, profi je zamestnanie, ale veľmi , veľmi náročné a ako vidím nedocenené aj ľudsky, nie len finančne....

le4
autor
21. nov 2014

@cairka ahoj, dakujem Ti za odpoved. No podla toho co sa pise o pestunstve tu: https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi... , tak hovorim o pestunstve, neviem co som napisala nespravne. Profi rodic je zamestnanec DD, ja tlk som na to zabudla ked som pisala o tom panovi.

bombonka
21. nov 2014

@le4 odporúčam Ti len jedinú návštevu detského domova a pochopíš...robila som tam niekoľko rokov,sama som odtiaľ odišla,lebo som to nezvládala,psychicky,áno psychicky....buď sa fakt nudíš alebo máš za potreby tu mútiť "vodu"....plne súhlasím s @cairka

cairka
21. nov 2014

@le4 , citujem tvoj úvodný príspevok :
"Biologicki rodicia (alebo adoptivni) maju vacsinou ovela vacsi zaujem o dieta, nez ludia, ktorym je za to platene (cize existuje realny dovod necistych pohnutok-brat to ako biznis) nemaju voci dietatu zavazok, ozajstny zavazok- nielenze vytvorit puto, ale ho neroztrhat. Ide mi srdce puknut ak si predstavim neopodstatnene odobratie dietata a nasledne hodene do viacerych rodin. "

za 1. Mne nie je platené za vykonávanie pestúnskej starostlivosti, ja mám priznané príspevky, ktoré ompenzujú napríklad to, že dieťa v pestu má často zdravotné problémy a potrebuje zvýšenú opateru.
za 2. Biznis a pestúnstvo 😀 😀 😀 😀 😀 , veľmi rozšírený názor, doporučujem vyskúšať. Aspoň 2 deti, s tvojím dobrým srdiečkom iste rada prijmeš aj dieťatko s menším postihom, dom postavíš, len to tak bude fičať, nezabudni na veľkú garáž , nech máš kde odkladať všetky vaše autá (kúpené za pestu príspevky) 🙂
za 3. Voči mojim deťom mám rovnaký záväzok ako ty, ide mi o vytvorenie puta a neroztrhnutie ho 😉
za 4. Nič z toho nevidím v tom linku, čo si dala 😝

Áno, v profi to je nastavené ináč, pretože je to úplne iná forma starostlivosti, rpeto ťa žiadam, aby si požiadala @admin -a o zmenu názvu témy.

natalym
21. nov 2014

@le4 A takto to chceš riešiť?

le4
autor
21. nov 2014

@bombonka nenudim sa, len ma to realne zaujima. No tak stat by mal investovat viac do kvality detskych domovov, nie, vsak pestunska starostlivost ho vyjde viac, ci mylim sa? @cairka isto robi skvelu pracu a zjavne tym detom nesmierne ulahcila a obohatila zivot, ked je situacia v dd aka je. Len sa bojim ci tento system neotvara dvere aj pre zlych ludi :(.

maznacik007
21. nov 2014

Do adopcie, osvojenia idu deti ktore su právne volné a je záujem o ich osvojenie.
Potom je druhá skupina detí a to sú tie, ktoré:
1. nie sú právne volné
2.majú závazný zdravotný alebo mentálny problém a nie je o ne záujem u osvojitelov
3. sú ponúkané v rámci súrodeneckej skupiny 3,4,5,6,7 a viac detí spolu
4. majú 4+ rokov viac a teda nie je o ne záujem u osvojitelov
5. sú romskeho etnika

samorzejme tieto deti mozu a casto majú kombinaciu týchto faktorov...

co sa tyka pestúnskej starostlivosti:
tak dieta v pestúnskej starostlivosti je dieta v NRS nahradnej rodinnej starostlivosti cize pestun ho ma sudom zverene a stara sa o neho do jeho 18 rokov ... ma narok na prispevky pestuna ktore predstavuju len cca odhahom 20 percent co plati stat na dieta v domove alebo v profesionalnej rodine.... cim viac deti tym je to percento nizsie

deti ktore su v domove alebo v profesionalnej rodine platí stát mesacne na take dieta rovnako naklady su na jedno dieta cca 1400 eur na mesiac...

u nas sa deti pre chudobu neodoberaju .. to by museli pobrat tisícky deti ... a na to neni kapacita

cairka
21. nov 2014

@le4 , preboha, uvažuj...detský domov môže byť aj zo zlata a nedá dieťaťu dostatok....ale už myslím, že len provokuješ, nejdem si zvyšovať tlak. Apropo dieťa v domove stojí štát niekoľkonásobne viac, ako dieťa v pestu...idem to pogoogliť, ja to nájdem...

le4
autor
21. nov 2014

@cairka radsej nech to zmazu 🙂 nic tym nevyriesim. Radsej ako takto zbierat nazory, si o vasom realnom zivote precitam v temach kde o tom pisete. Asi to by bolo mudrejsie odo mna urobit. 🙂.

cairka
21. nov 2014

@cairka , aha, tak @maznacik007 to už dala, ešte doplním teda že proti 1400€ mesačne v domove dieťa v pestunstve stoja štát cca. 170€ pestúnovi (ale len jeden x, takže ked sú 2 , tak druhé je "zadarmo" ) a prsípevok dieťatu je cca. 135€ + rodinné prídavky 20€ .... to sú prachy, čo?

bombonka
21. nov 2014

@le4 myslím,že Ty tu nie si od toho,aby si moralizovala...presne ako napísala
@cairka ...DD môže byť aj zo zlata...tie deti tam nikdy nedostanú to čo "doma"....nikdy si nevidela "život" v DD a tu sa ideš byť do pŕs a klásť otázku či sa neotvárajú dvere pre zlých ľudí....

le4
autor
21. nov 2014

@cairka no chcela som vediet aj to, ze preco sa pestuni nechcu stat adoptivnymi rodicmi ked je vsetko viac menej rovnake, len to je asi velmi osobna otazka alebo musim viacej precitat. Dakujem, pokusim sa admina poziadat o zmazanie, nech to tu neprovokuje.

le4
autor
21. nov 2014

@bombonka nemoralizujem, ide tu o deti, nie o mna a moje moralne vykony. Poprosim admina o zmazanie...

le4
autor
21. nov 2014

@cairka dakujem za tie cisla

le4
autor
21. nov 2014

Uz som sa nahlasila 🙂. Vdaka za odpovede!

cairka
21. nov 2014

@le4 , tak ja napríklad preto, že som sama-mama a zamestnať sa s 2 malými deťmi (pritom jedno choré) je nemožné. Ale to pochopí len ten, kto to zažil. Ja nemôžem dieťa len tak odložiť na 10 hodín do škôlky a ísť do roboty... takže áno, príspevkami si kompenzujem to, že nemôžem zarábať...

le4
autor
21. nov 2014

@cairka toto je uplne pochopitelne takze velmi dakujem za odpoved a naozaj v decaku by nemali sancu...

le4
autor
21. nov 2014

@cairka prepac ze som sa Ta dotkla, mrzi ma to.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre