Zdravím moji rodičia si raz vymysleli že sa stanu profi rodičmi tahalo sa to 2 roky kym nám zverili 2cky dievca chlapca..zatajil nam decky domov že su poloviciary a ze mater im fetovala..takze maju poruchy....davali sme im vsetko uz su u nas 6 rokov a nicia rodinu...mozno sa vam to zda sebecke ale doma su hadky deti kradnu vsetko..vsetkym soc.praovnicky odporucili vsetko zamkynat..super ..a ist k psychologovi ..tam ako keby ich 9btazujeme proste uzas ....nehovorim kolko nervov nam deti zozrali.. snažili sme sa im davat lásku vsetko ale aj tak kradnu ..okradaju spoluziakov vsrtkych a uz zacinaju robit vacsie problrmy a to naju 11....mama sa boji ich vrátiť ale uz nemam chut ani chodit domov..subto bordelari.. ...dokazu sa v bordeli kupat...
vzdy mozu dat vypoved a vratit deti spat do centra. koniec koncov nie je to nic vynimocne.
dost ma prekvapuje, ze si prekvapena, ze ich rodicia boli asocialy ci poloviciary ci co..... ved do centier/domovov sa nedostavaju deti ukazkovych rodicov, deti elity a pod. ale deti, ktorych rodicia su s diagnozami, ......
Rodicia mozu kedykolvek rozviazat pracovny pomer s detskym domovom, len asi je problem ze prijdu potom o dva prijmy. Je to ich rozhodnutie ...
Ako dlho máte u seba tie deti? Koľko máš ty roky? Úprimne? Zamrazilo má z tvojho príspevku. Ale nie z tých detí.
@sany7772 V nadpise píšeš o pestúnstve a v texte o profesionálnom rodičovstve, o čo teda ide? Pretože je v tom veľký rozdiel.
Poznám aj zlé prípady v pestúnskej starostlivosti, napr. aj jedno vrátenie chlapca. V profesionálnej rodine sú však pravidlá o niečo iné.
Polovičiar je akože čo? Polorómske dieťa? To mi máme potom celyčiara, ale nevymenil by som ju za nič. Ale samozrejme každé dieťa je iné, každé má iné okolnosti, iný pôvod, predispozície atď. U detí z DD je však vždy potrebné počítať s nejakými problémami, bez ohľadu, či je dieťa rómske, alebo biele. Akurát druh a intenzita problémov je rôzna.
Váš prípad sa zdá byť dosť ťažký a asi by malo byť základné pravidlo, že dieťa, deti z DD neničia rodinu v ktorej sú, čo sa zdá, že u vás práve neplatí.
@sany7772 ja som tiez dcera, nasi si vzali 2 romske dievcata do pestunskej. Ked mali 6 a 7 rokov. Zial u nas zrusila mama starsej pestunsku pred vyse rokom a mladsia ostala. Ale teraz mala mladsia 14 a rusi sa pestunska aj jej. Dovody? Okradala rodicov, zamkynali si pred nou izbu, kradla mame cigarety, ked sa vzdialila od kabelky. Aj mne ukradla peniaze z penazenky, ked som prisla domov. Zaprisahavala sa, ako to nespravila, lenze ja som si dopredu zratala hotovost. Rozbila mi tablet. Fajcila asi od 12. Stykala sa s pofidernymi detmi. Chodila poza skolu. Ukradla ocovi telefon a 2 mesiace to tajila, az raz isla za mamou do izby, ked upratovala a skryla ho do kresla :/ vrcholom bolo, ked mame volali policajti, aby si prisla po dceru, nakolko v parku ich pocas tyzdna, ked mala byt v skole nasli, ako pili alkohol. No a 2 mesiace predtym ju asi prichytili, ako kradla v retazci...no a o sex veciach sa nejdem rozpisovat..
Niekedy sa pomoct neda, moji rodicia mna s bratom vychovali ukazkovo, nikdy nas nebili, vsetko islo lahko. No zial, tieto dievcata si nic nevazili.
Ak tvoji rodicia naozaj trpia, mali by uvazovat nad ukoncenim pestunstva. Moja mama ma vystudovanu vysoku skolu, pracovala v odbore soc.pracovnik, otec tiez, dokonca je vychovavatelom v reedukacnom domove a predsa sa rozhodli ukoncit pestunsku vychovu po velmi dlhom uvazovani. Zivot maju len jeden, prezit ho v takychto podmienkach je naozaj nepriatelne.
Je to ťažké mna len utvrdili ze nechcem deti .. neoplati sa to ani po financnej stranke anni nic..rozvracaju rodinu mama sa ich boji vratit otec radsej chpdi pozde domov .a ja tiez radsej som preč..potom ja len kazdy nervozny vsetko si skrývať zamkynat...socialne pracovnicky a psychologom stade tiez neni do spolupráce...taja klamu kradnu aj u spolužiakov a mama asi veri ze sa zmenia ..mame ich 6 rokov.. ma väzbu knim citovu..ja uz davno nie aj ked aom ich bravala na výlety atd..mama ich dava na krúžky..nic nic si nevazia..tajme mama place kazdy jej hovori nech ich daju preč..viete maju uver
.ja som zacala podnikať. Je to mamina praca otec radsej pride neskoro domov..brat tiez byva snami ten tiez ma na salame...je to tazke nemozem ju prinútiť ..aj ked jej múdro hovorím ..ona sa boji co potom..a prepacte pomylila som sa je to pestunska starostlivosť sudom pridelene deti ..to znamena ze mama musi ako blba chodit na urad sa podpisovat...takze nechapem tie zákony.. nasi uz maju dost rokov vravim bude to horsie
a s tymi deckami ste sa skusili niekedy porozpravat o tom, ze ak to bude takto pokracovat dalej tak sa vratia zas do decaku? ako treba ist po nich tvrdo a ak sa naprava nestane, tak hold asi by som si tiez svoju rodinu nenechala nicit
@sany7772 problém je, že aj vy sami ako vaša rodina sa zdá byť už dosť rozbitá, nejednotná a do toho takéto problémové deti, to je naozaj skôr na vrátenie. Napriek tomu, že je to aj veľmi bolestivé, hlavne teda pre mamu. Ale vy by ste sami ako rodina potrebovali sa nejako zhodnúť, zjednotiť, komunikovať. Inak je to dosť neriešiteľné a chápem, že pre teba tiež veľmi ťažké.
Vrátenie detí bude mama vnímať aj ako svoje osobné zlyhanie, je to veľmi ťažké pre ňu. Aj preto by ste mali viac držať spolu, snažiť sa o porozumenie, nie nátlak, vysvetľovať, komunikovať. Ak dôjde k vráteniu, mama bude potrebovať veľkú oporu, v prvom rade v manželovi, a do akej miery je to možné z tvojej strany, tak aj v tebe.
A pestúnska starostlivosť nie je zamestnanie, aj keď sú na ňu zo štátu príspevky. Chápem, že mama sa bojí možno aj tej finančnej záležitosti (strata týchto dávok), ale verím, že si môže nájsť inú prácu. Netuším, v čom podnikáš, ale čo keby sa k tebe pridala? Ale to by asi nešlo hneď, najskôr by ste museli doriešiť tie deti, váš vzájomný vzťah a potom možno.
Chlapec, o ktorom som písal, že ho nakoniec vrátili, inak nebol Róm, bol biely. Boli tam tiež krádeže atď., ale rodina držala silno spolu a aj on sám uznal, že to bude tak lepšie.
Tak naša rodina bola dobre nato mama chcela kvôli peniazom odist opatrovat starych do RAKUSKA.. kvoli zdravotnym problem nemohla chrbtica..a tak...ja som masérka zacala som len teraz a moja mama je studovana fyzicky nedokaze už pracovať. A osobne zlyhanie by brala aj robit vo fabrike co ani už nedokáže..rada by som jej pomohla len ked ona si nechce pomoct.a otec sa uz zdrziava toho..je to ťažké.. keby sa vratil cas v zivote si deti nezobereme... A ano s detmi sme sa aj pekne rozpravali aj tvrdo... Nic nezabera rozreve sa ze ona nie oni sú svätí a potom zo skoly vyvolavaju ze kradnú aj zosity a tak..ja som viackrat mame rozpravala ze ich musi vratit inak to nejde lebo psychicky je už slabá. Ja uz nevien ako to riesit..riesi sa posudok zo školy pojdu k psychiatrovi atd som zvedava kolko sa to bude este tahat súdom ked tak..Mne to tak znivilo snivanie o detoch Ze uz nikdy nechcem mat ako toto zažívať ..Je velmi malo peknych spomienok na zivot snimi..Aj keď niekedy sa tvaria ako anjelici otocite sa a zabpdnu do Vas aj nôž..
Polovicar znamena ze mama je ciganka otec biely...Mama fetovala maju dalsich 4 surodencov conviem ich starsia sestra 20 r..ma asi dve deti..ich otec bol v base za podvod .. uz ho pustili z vazenia im raz za mesiac volal...aj raz sa stretli odvtedy ich ma na haku naspet ich nechce..moju mamu beru ako mamu preto je taka na nich naviazaná...uci sa snimi robí ulohy ako zo svojimi.naozaj zobrat si takto deti obdivujem ľudí.a maju môj obdiv. je to psychicky narocna robota!
@sany7772 nenechaj si rozbiť sny o svojich deťoch, aj keď viem, že sa to ľahko hovorí, skúsenosť zanechá v srdci veľmi veľa.
Čím staršie deti prídu z DD do rodiny, tým väčšie riziko. Dôležité je tiež, odhadnúť svoje sily, to zrejme mama podcenila. My máme napr. jedno rómske dievčatko (i keď ja nezvyknem opisovať takto, ale skôr "moja mladšia dcéra...) a keď sme ju hľadali, mali sme určité podmienky, nevadilo nám rómske dieťa, nevadilo nám nejaké fyzické ochorenie (oboje na dcérku platí), ale nešli by sme napr. do ťažkej psychickej poruchy a hlavne by sme nešli naraz do dvoch detí. Myslím, že aj to jedno je na nás až až, ak sa mu chceme naplno venovať. Našu skúsenosť však zatiaľ hodnotím ako jedno z najlepších životných rozhodnutí, ona je pre mňa nesmierny poklad, ako moja vlastná dcéra. Na druhej strane musím si uchovať zmysel pre realitu, čaká nás puberta, všeličo môže byť ešte iné (má iba 9 rokov a je u nás 7 rokov).
Okrem toho poznám aj iné veľmi pozitívne prípady. Tým chcem len povedať, tých snov sa nezdávaj, ale samozrejme, zároveň byť v realite, čo sa týka detí je dôležité. Pri rozhodnutí sa pre vlastné a pri dieťati z DD ešte viac.
Toto by som dala povinne precitat vsetkym, ktory pri problemoch s otehotnenim radia: Ved si adoptujte!
@catherinah pri tej myšlienke (adopcia, pestúnstvo...) treba byť triezvy a vyvážený. Nie je to len tak, hurá... ale ani nie je na mieste strašenie. Jednoducho je to vážne životné rozhodnutie ku ktorému treba tak aj pristupovať.
Čo sa týka skúseností, sú dobré, aj zlé.
@sany7772 takže, ak dobre rozumiem mama sa ich nechce vzdať, ale celá rodina je hore nohami?mama by mala ísť k psychológovi chápem, že je to pre ňu záväzok, má k nim vzťah, nechce ich odvrhnut, ale....vypiple deti a príde o zdravie a svoju rodinu a pestúnske od nej odídu.Nikdy by som sa na to nedala je smutné, že človek to robí zo srdca chce pomôcť a .....máš to ťažké neviem poradiť asi sa cítiš ukrivdena, nahnevaná....mama by si niečo nasla, ale myslim, že deti sa nevzdá.
@sany7772 ty s tym zial nic nespravis. Tvoja mama musi byt rozhodnuta, ze uz stacilo. Moja tiez davala tisic sanci, mala rada dievcata, vychovavala ich, starala sa o ne. No prichadzali problemy, puberta, pekne slovo im nestacilo a zacali jej skakat po hlave. Dala 1001 sancu a proste uvedomila si, ze dievca sa nezmeni, stale je horsia a horsia a pomaly sa bala, ze pride domov v 14 tehotna. Ja zijem mimo rodicov, ale ked som prisla domov a pocula, ako sa rozprava dievca s mamou, mala som dost. Ja som ju musela ohriaknut. Na to sa nedalo pozerat..
Napr. nakolko ma otec vzdelanie ako specialny pedagog, istu chvilu pracoval aj ako profesionalny rodic. Mali este 2 baby, sestry, 14,15 rocne asi. Tie boli zlaticka. Vazili si, ze sa o ne staraju rodicia, pomahali mame, aj teraz ked maju vlastne deti, stale mame zavolaju a maju nas vsetkych velmi rady.
Pri detoch naozaj nevies, co z nich moze vyrast. Mozes im dat aj vsetko, oni si vsetko zoberu a nic nevratia. Mojej mame je luto, ze druha ide tiez prec, ale ked sa o tom rozpravame, hovori, ze ten pokoj je na nezaplatenie. Neboji sa, co zas vyvedie, neflaka sa, neuteka z domu za chlapcami. Pojde do domova, kde ma aj sestru a ostavaju v meste kde je aj mama. Aj starsia moze kedykolvek zavolat mame a porozpravat sa, stretnut. Rovnako to bude aj teraz. Oni vsak vedia, ze to ako sa spravali sa viac tolerovat neda a preto to cele skoncilo tak, ako to skoncilo...ked budu starsie uvedomia sa, teraz na to este nedorastli :/
@sany7772 presne ako pise @pribinak pri pestunstve a adopcii si ziadatel deti vybera. Takze ponuknu, ale nemusi prijat. Netreba hadzat vinu na DeD, ze zatajili, ale treba si dat ruku na srdce a polozit si otazku, ci tvoji rodicia nepodcenili vyber vo vidine penazi z davok za deti (z toho co pises mi to tak pride, kedze pises ze co bude mama robit ked nebudu davky). DeD sa moze darmo snazit zatajovat nieco, na vsetko sa da velmi rychlo prist, len treba klast otazky. Anamneza matky je sucastou spisu rovnko ako anamneza a cely chorobopis deti. Sud tiez neprideli deti do pestunstva hned-ide to dost pomaly, takze casu na rozhodovanie mali kopu. Zjavne precenili sily
K tej anamneze sme sa po casom dostali ja rpresne detaily neviem všetko sme sa casom dozvedeli ze umrel pri nich starky ako 2 rocne ..2 rokz sa to tahalo po sudoch v noci sa pocikavali mama ich tisila bali sa kupat.. atd obetovala dost casu a lásky .spravali sme sa k nim ako k vlastnym aj my aj rodicia ale ked zacali chodit do skoly sa to zhorsilo .. rodicia chodili l psychologom ..bolo to tazke najhorsie ze si to nevazia a vysmievaju sa do očí..ja jej chcem pomôcť.. lahko sa to poniektorim pise ale je to ťažké..uvidime ako to dopadne
@sany7772 ak si s nimi neviete poradit v rodine, zrejme je na mieste ist trosku tvrdsie, vratit do DeD, dat do diagnostickeho centra, kedze vsetky pokusy o pomoc od psychologa a vo vasej rodine zlyhali. Drzim palce a budem rada ak by si s odstupom casu napisala ako sa rodicia rozhodli, ako to poriesili. Isto nie su jedini, ktori maju problem s detmi v pestunstve a tato diskusia moze pomoct
@sany7772 čo ste čakali že v Ded sú deti ukazkovych rodičov? Predtým ako ste deti dostali tak tvoji rodičia museli prejsť prípravou kde sa to všetko preberá. Počúvali vôbec? Súčasťou spisu detí je ich história, údaje o rodičoch, dokonca aj etnikum.
Z toho čo píšeš vám a hlavne tvojim rodičom šlo o peniaze a stále ide. Podľa tvojho vyjadrovania si ich neprijala do rodiny lebo nie sú taký akých ste si vysnivali a oni to cítia to mi ver. Profi rodičovstvo, pestunstvo musíš chcieť robiť, nie len pre peniaze.
A hlavne všetky deti ktoré skončia v Ded majú za sebou históriu (keby tvoji rodičia počúvali na príprave tak by to vedeli).
@sany7772 rodina ktorú poznáme si adoptovala chlapčeka. Tiež s ním boli problémy - keď bol starší utekal z domu, a potuloval sa po uliciach. Nedokázal sa zaradiť. Mal rodičov rád a povedal im, že nevie prečo to robí, že ho to ťahá. Chlapca vychovali do dospelosti a on odišiel a nikdy sa nevrátil. Je tomu už pár rokov.
@sany7772 ahoj ja mám dvojčatá,, polo,, v pestúnskej starostlivosti. A si predstav že sme si ich zobrali aj napriek tomu že vieme od akých rodičov sú . Ich matka šľape na Slovnaftskej a otec je jej pasak. A hádaj čo už máme podané na súrodenca od tých istých rodičov. Neverím že im na úrade nič nepovedali veď aj do žiadosti sa píše etnikum, zdravie.... Nám povedali všetko aj tak sme do toho šli a ideme zas. Tie deti treba o to viac ľúbiť a prejavovať lásku, už si veľa vytrpeli. Áno gény sú gény ale výchova je dôležitejšia. Ani z,, bio,, deti nevieš čo vyrastie a môže mať,, normálnych,, rodičov. A teba by som za sestru nechcela, deti cítia že ich nemáš rada. No je veľmi veľmi smutné že to mama robí koly peniazom, možno tam je pes zakopaný oni sú pre vás zlatá baňa. Nemáš ich rada, ale s ich peňazí sa vám žije dobre.. Smutné celé zle...
@lienka737 však to tam píše,, viete majú úver, je to mamina práca, boji sa čo si o nej budú myslieť, kde pôjde robit,, nedá deti preč lebo,, nedokáže fyzicky pracovať,, pestunstvo nie je práca je to poslanie. Ja mám tiež prácu a som aj pestún všetky peniaze čo na deti dostanem im idú na sporiaci účet. Keď bola jej mama na tom zdravotne zle mala si požiadať o invalidný dôchodok a nie si zobrať 5 ročne deti na krk...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
stáva sa to ... 🙂 len sa ľudia hanbia o tom hovoriť/písať...