Uz dlhsi cas sa pohravam s touto myslienkou, mam vsak z toho aj obavy....chcela by som vediet nazory pestunskych rodicov, ci nelutuju svoje rozhodnutie, verim"ze ma pochopite, chcem, s ak tomu postavit zodpovedne, ved nejde predsa o kus nabytku....bojim sa ci by som nerobila rozdiely medzi mojim a "cudzim" dietatom, tiez mam strach z toho, ze nam ho potom vezmu....teda ak sa ohlasia rodicia, neviem ako to funguje, taktiez by ma zaujimalo ako je to s financiami, nejde o peniaze, ale niesme na tom tak, aby ma aj tato tema nezaujimala, na nete som sa docitala maloco, ...budem vdacna za vsetky odovzdane zazitky, skusenosti, pribehy....dakujem
Ahoj prave vcera som nasla toto http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci... ze existuje prispevok na podporu nahradnej starostlivosti, myslim ze toto je to co hladas. Ja som sa s myslienkou pestunskej starostlivosti tiez pohravala na pripad ze by som nemohla mat vlastne dieta, no cakam uz druhe takze momentalne na to nemam kapacitu (najma psychicku). Podstatou pestunskej starostlivosti na rozdiel od adopcie je "spatne vychovanie" dietata do povodnej rodiny takze ak sa toho bojis ze ti to dieta vezmu tak nechaj este cas nech sa to v tebe dozreje, ved prave o tom to je aby to dieta malo sancu dostat sa naspat do vlastnej rodiny. A este k tym peniazom, moja mama vzdy hovorila ze najdrahsie je mat jedno dieta pretoze mu rovnako kupis oblecenie, kocik, vanicku, vsetko... tie ostatne uz maju po prvom. 🙂
@eeffka, nehnevaj sa, ale s tebou nemozem vobec suhlasit 😒 je velky rozdiel medzi dietatom rodinneho prislusnika a dietatom mojim vlastnym, mojim vlastnym sa stava aj to osvojene-adoptovane a viem si predstavit, ze by som ho milovala rovnako ako mojich biolog. synov a mozno aj viac, prave preto co to dietatko prezilo 😉 neviem si predstavit, ze by som ho vyhresila, ako mojich lapajov 😉 snazila by som sa mu dobriat vsetko o co prislo 😉
@soffi, taketo rozhodnutie je fakt velmi narocne, hlavne po tej psychickej stranke, a treba si to velmi dobre rozmysliet,,,,,,,nahodou by ste mali aj dalsie vlastne deti a uz by to bolo pre vas naozaj tazke,,,,treba si polozit aj taketo otazky, lebo takuto pracu ja osobne povazujem za poslanie a ludia, ktori to robia neskocili do toho zo dna na den, ale vedeli to uz davno, proste to tak citia 😉
pestunska starostlivost nie je praca tou je povolanie profesionalneho rodica.. pri pestunskej starostlivosti sud zveri dieta do starostlivosti a pestunovi dava obvykle rodicovske prava...
pestunska starostlivost je narocnejsia ako osvojenie z dvoch hlavnych dovodov
jednak do pestunstva idu deti ktore nie su vhodne na osvojenie teda adopciu a to najma kvoli tomu ze je tam stale zaujem o dieta zo strany rodicov ci inych pribuznych alebo ide o dieta starsie, dieta so zdravotnymi a inymi problemami a tazkostami, surodenecku skupinu, romske dieta.... a rozne kombinacie tohoto..
a jednak hoci u nas je zriedkave vratenie dietata z pestunstva do povodnej biologickej rodiny ale problemy dokaze narobit aj stretavanie sa dietata s biorodinou a nastevy ktore casto krat sposobuju ze sa vam dieta regresne spat atd..
a casto krat nie je jednoduche s niektorymi bio rodicmi a pribuznymi vychadzat
ja mam skusenost s pestunstvom aj ako sestra a aj ako mama a v oboch pripadoch je to aj o kontakte s bio... a pestunstvo chce naozaj otvorene srdce a je to zdielane rodicovstvo.... ano stat podporuje pestunov a pestun ma narok na prispevky od statu ale treba si zvazit aj to ze tieto deticky maju casto zdravotne a ine problemy potrebuju specificky pristup aj vo vzdelavani rozne psychoterapie atd atd.. a to sa vsetko plati takze isto to nie je nejaka ze zarobkova cinnost skor sa to da chapat ako opatrovatelske co beru maminy ked maju chore deticky lebo aj tie nase su chore mnohe su to deti ktore boli tyrane ci uz po narodeni alebo aj pred nim tym ze mamina uzivala drogy, alkohol, atd atd...
naozaj je to treba zvazit skusit absolvovat nejake stretnutia s pestu rodinami vo vasom okoli pohladaj si aj tu na fore su... a uvidis ale vzhladom k veku vasej malej by som s tym este pockala resp. treba tam dobre zvazovat vek atd.. a aj to ze do pestunstva je najviac surodeneckych skupin
a co sa tyka k tomu ze ci sa daju prijate deti lubit tak ako tie nase tak ja si myslim a tak aj zijem ze to mozne je ...
Existuje aj "profesionálny rodič".Vtedy ťa zamestná detsky domov.Dostávaš normálne vyplatu.A v tvojom domácom prostredi vychovávaš max.3deti z domova.To je práca na 24 hod denne.Tie detičky možno maju aj kontakt so svojmi biologickymi rodičmi,len oni ich nevedia,alebo nemožu vychovávať.Možno po istom čase sa možu vrátiť k svojim biologickym rodičom,alebo može ich niekto adoptovať,alebo ich premiestnia inde.Ide o to aby boli vychovávané v rodine-aby citili ako funguje normálna rodina,kde sa lubia..
Profi rodič musi absolvovať 60 hodinovi kurz,a ešte neviem čo..
ja deti milujem osobne obdivujem matky co to zvladaju ja osobne by som nedokazala vychovavat dieta s vedomim ze mi ho raz mozno vezmu puklo by mi srdce za druhe ak by to bolo starsie dieta niesom si ista ci by som to zvladala ak by bolo problemove (spravanie)ine je ak s dietatom vyrastas a a je problemove lahsie sa prisposobis ako ked zrazu dojde 2r-4r.dieta s problemovym spravanim nebude akceptovat novu rodinu,rodicou dajme tomu utocit na deti ja viem ze tie deti casto za to nemozu a je tam potrebna psychologicka pomoc no bala by som sa ze ak by utocilo na moje dieta vtedy by som rozdiel robila 😒 mozno teraz vizeram ako sebecka obluda ale o su obavy ktore citim a preto viem ze ja niesom pre pestunsvo stvorena hoci deti zboznujem.no a finančne neuznavam aby vsetko oblecenie nosilo po prvom dietati ja som tak chodila oblecena po druhych a dost mi to prekazalo hlavne v puberte nehovorim nieco ale aj tak topanky,spodne pradlo,skolske potreby,plienky,hygiena vsetko potrebuje svoje nove a tiez viem ze partner by sa tiez s osvojenim nestotoznil mozno jedine ak by sme mali svoj dom,ziadna hypo,uvery a nemohli mat svoje dieta ale to skor adopciu s tou by problem nemal kedze tiez si nevie predctavit ze by nam dieta niekto vzal..... no aj v tomto pripade plati len tolko kolko dokazem realne uzivit!klobuk dole pred matkami ktore to robia a dokazu maju moju velku uctu 🙂
Ahoj soffi. Ako si sa rozhodla? Aj ja zvazujem 🙂 Momentalne asi zacnem hladat vzor v okoli - som z okolia Trnva. Janet
Dobrý deň, milé maminky. možno ma už niektoré poznáte tu z fóra, možno nie a tak sa vám predstavím. volám sa adriana a som študentka-mamička. chcem vyjadriť obdiv nad vaším rozhodnutím adoptovať si dieťatko, či už z dôvodu, že vlastné mať nemôžte, alebo proste chcete tým detičkám pomôcť. ako som už spomínala, som študentka a chystám sa písať záverečnú prácu na tému adopcia. a práve preto píšem sem. bola by som šťastná a nesmierne vďačná, keby ste mi pomohli dostať sa tejto problematike na koreň. jednoducho ako, prečo, aké boli reakcie okolia a rodiny a samozrejme uvítam aj maminky väčších detičiek, ktoré vedia, že sú adoptované, ako to berú, znášajú, ako sa k nim správa okolie,,,proiste všetko. tak isto vás chcem poprosiť, keďže potrebujem aj odpovede na konkrétne otázky, či by mi niektoré maminky boli ochotné odpovedať aj na dotazník. ešte ho nemám vypracovaný, pretože len dnes som si túto tému vybrala, ale v blízkej budúcnosti sa do toho pustím. a samozrejme, ak sa tu nájdu aj nejaké psychologičky, sociálne kurátorky, kolízne opatrovníčky atď. bola by som veľmi vďačná ak by sa mi ozvali. píšte buď sem, alebo ma kontaktujte do ip, alebo mailom na sujova.adriana@gmail.com. viem, že pre niektoré maminky je to chúlostivá téma, no pevne verím, že sa nájdu maminky, ktoré mi pomôžu. vopred vám ďakujem emoticon
Potrebujem poradit s jednou vecou ... Momentalne zijem v Anglicku a s priatelom cakame dcerku,len problem je v tom ze na Slovensku mam starsiu dcerku ktoru ma moja mamina v nahradnom opatrovatelsve.Viete mi niekto poradit co mam robit aby som si ju sem mohla vziat?
mamičky prosím Vás o vyplnenie môjho dotazníka:
http: //www.iankety.sk/dotaznik/282394008/
Dobrý deň, veľmi sa ospravedlňujem, že Vás otravujem, ale mám na Vás obrovskú prosbu s takým malým srdiečkom, že mi pomôžete. Som študentkou na vysokej škole Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v odbore sociálna práca. Som v treťom ročníku, takže pracujem na svojej bakalárskej práci (Prieskum zmyslu života náhradných rodičov a osvojiteľov). Avšak všetky organizácie ma odmietajú s tým, že takýchto žiadostí je milión, tak som zašla až do takého krajného riešenia. Viem, že Vás s tým pravdepodobne obťažujem, no ak by ste bola ochotná mi vyplniť dotazník veľmi by ste mi tým pomohla. Ak som Vás otravovala vopred sa ospravedlňujem.
https://docs.google.com/forms/d/1tmxlCu-qiOpb4L...
S pozdravom
Kaťa
Ahojte. Chcela by som sa opýtať na pár vecí 🙂 budem velmi vdacna za kazdu odpoved. Uz strasne davno som uvazovala nad tym ze si adoptujeme babo. Manzel najprv nechcel ale teraz mi to sam navrhol aby sme do toho sli. no on mi lepsie povedane navrhol profirodicovstvo. A ak to dobre chapem tak profirodicovstvo je to ze sa rodine prideli dieta, starate sa on a moze sa stat ze vam to dieta mozu kedykolvek vziat? a este mam jednu otazku. Pri profi rodicoch vam stat dava prispevky na starostlivost a pri adpopcii nie. Dakujem va za kazde vysvetlenie.
Si zamestnancom detského domova, máš plat a príspevky na deti. Deti môžeš dostať najviac 3. O deťoch ale rozhoduje detský domov, nie sú tvoje, ty ich len vychovávaš. Môžu ti ich kedykoľvek vziať. Pi adopcii je to tak, že je to tvoje dieťa, takže dostávaš len to, čo aj tvoje biologické dieťa.
robím prof. rodiča od roku 2011 ak niekto potrebuje niečo vysvetliť poradiť rada pomôžem ak budem vedieť ak niekto bude chcieť môže písať na email spalovaiveta@gmail.com Iveta
Ahojte, chcela by som sa opytat. S manzelom si chceme adoptovat dieta sme pevne rozhodnuti, len ma zaujima ci je problem ze zijeme v prenajme a v blizkej buducnosti neplanujeme kupovat dom ani byt. Vlastne deti mat nemozeme a preto sme sa dohodli dat domov opustenemu dietatku. Dakujem za odpovede
dobry vecer chcela by som sa opytat mam dve deti s manzelom by sme si chceli zobrat do pestunskej starostlivosti dieta od roka moze byt aj romske. co musime splnat ak chceme dieta dostat? dakujem pekne
Dobry den hladam profesionalnych rodicov pre moju polr.dcerku na striedavu starostlivost 2 tyzdne v mesiaci po dobu 3 rokov. Z financ.dovodov odchodu na 2tyzdnovky do zahranicia. Prosim dajte vediet ak mate zaujem.
ja mam adoptovaneho chlapca a na dievstko cakame uz 3 roky ( na neromske) kedze nastupujem do prace zmenila som si kriteria z babatka na 1,5-3 rocne dievcatko..bolo mi povedane ze take velke sa uz adoptovat neda ze si musime zobrat dieta iba do pestunskej.....a casom o rok dva ked sa bio rodicia neprihlasia mozeme podat o osvojenie------len teraz som na vazkach kedze tu pisete ze z pestunskej mi mozu dceru zobrat resp.dieta......samozrejme vybrala by som si iba dieta kde nie je zaujem o styk z bio rodicmi.......lebo pokial by som mohla o dieta prist nema vyznam ist do pestunskej starostlivosti.....musim si to ist poriadne nastudovat lebo uz mame jedno dieta ist pozriet ale..asi si to treba velmi dobre zvazit......3 roky cakame mozno dalsie 2 budeme je to katastrofa momentalne a ani sa mi nechce samej verit ze niekto tu caka tak dlho ako my ☹
anonymnaa ....hladate profesionalnych rodicov pre polr.dcerku atd....mam zaujem
Dobrý deň, rada by som vám poprosila tie z vás, ktoré maju svoj životný príbeh z občianským združeným návrat či by neboli ochotne a pomohli mi napisať príspevok do školy. Nebojte sa nebudem uvádzať vaše mena ani nič podobne ak si to neprajete. Len by som potrebovala vedieť ako to všetko prebiehalo či už profi rodičia ale náhradný rodičia. Ak to necchete pisať takto verejne dám Vám svoj kontakt. ďakujem ochotným ľudom
Dobrý deň prajem všetkým náhradným rodičom.
Mám na Vás veľkú prosbu, chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci Náhradné rodiny na Slovensku. Prieskum je zameraný za zistenie problémových oblastí náhradného rodičovstva (platný pre všetky formy: NOS, PS, PR, Osvojenie). Dotazník je anonymný a ani po odoslaní Vami vyplneného dotazníka nevidím žiadne vaše údaje ani prípadnú e-mailovú adresu. Za ochotu a spoluprácu Vám vopred všetkým úprimne ďakujem. Dotazník je dostupný na tejto internet. adrese:
https://docs.google.com/forms/d/18KeOSzcEUQqu9y...
aky je rozdiel prosim vas profi rodic a pestunska starostlivost??
Bolo mi vysvetlené, že profi rodič sa stará o dieťa 24 hodín denne, nesmie chodiť do inej práce, veď za túto má platené okolo 500 €. No je to namáhavá práca, nemá nárok si vybrať dieťa, aké on chce, ale dostáva akékoľvek dieťa, zväčša mladšie od novorodencov do cca 9 rokov. Čiže deti, ktoré sú vhodné na adopciu. Približne každé dva roky mu môže byť zverené iné dieťa, čiže nemal by sa citovo viazať, aj keď niekedy sa to určite nedá. Profi rodič chodí často na školenia alebo sústredenia, je dosť kontrolovaný, niekedy aj viackrát do mesiaca. Ak sa stará aj o staršie dieťa, ktoré chodí už do školy alebo do škôlky, mal by ho po vyučovaní vyzdvihnúť osobne, ale zo života viem, že nie vždy sa to aj dodržiava ☹ Čo sa týka pestúnskej starostlivosti, tiež sa o dieťa staráte vlastne 24 hodín denne, ste za dieťa zodpovedná, ale chodíte normálne do práce, tak ako pri vlastných deťoch. V tomto prípade si máte právo dieťa, zväčša deti, vybrať. Budú na Vás naliehať, aby ste si zobrali aspoň dve deti, najlepšie súrodencov, ale pozor, deti, ktoré sú trochu väčšie, ktoré nie sú vhodné na adopciu. V niektorých prípadoch sa stáva, že Vám ich môže odobrať, lebo sa ich vlastní rodičia úplne vzdali a sú vhodní na adopciu. Tiež mi bolo vysvetlené, že musíte mať silnú povahu, nestačí len dobré srdce, aby ste zvládli úlohu pestúna, lebo ide o deti zväčša alkoholikov, drogovo závislých, teda o deti, ktorým bolo ublížené, alebo deti, ktoré sa museli o seba postarať samy. Treba si uvedomiť, že deti neskôr budú mať záujem zblížiť sa so svojimi biologickými rodičmi, čo tiež nie je jednoduché. Vtedy zväčša nastávajú problémy, ale vy s tým musíte rátať. Čo sa týka finančného príspevku, na osobné potreby dieťaťa dostávate okolo 130 € a Vy za starostlivosť máte cca 170 €. Toto je skôr o obetavosti rodiny a ochote zvládať stresové situácie, byť pod drobnohľadom ľudí z obce. Ale myslím, že pomoc pre deti sa vždy oplatí. Aj ja nad pestúnskou starostlivosťou uvažujem, ale chcem sa ešte poradiť aj s inými pestúnmi, ktorí majú už skúsenosti. Dúfam, že som trochu pomohla, inak informácií a príbehov je na webe dosť, treba si len prečítať a možno aj sa osobne popýtať.
ahoj nikitkad, pestunska starostlivost je nieco ako nahradna starostlivost, dostavas od statu prispevky a profi rodic, je zamestnanec detskeho domova a profirodic musi mat maturitu inak nemoze byt profirodicom.......pekny den
chcem reagovat na prispevky, o rozdieloch ake tu na slovensku su ohladom profi a pestunska starostlivost. Rozdiel je len v to ze pestuni su ukrateny vo vsetkom co sa tika financnych prostriedkou a dalsich vyhod. Napriklad v cechach ziadny rozdiel medzi profi a pestunmi.Lebo to dieta potrebuje 24 h starostlivost tak ci onak. Tak ze fuj takym zakonom ako su na slovensku. To ze profi rodic ma maturitu za to tie deticky a pestuni nemusia trpiet.
Inak nemozebit profesionalnym rodicom,iba ze pri tejto profesii bi sa nemalo zabudat ze tie deti su ludske bitosti,ze su to deti ktore potrebuju pohladenie,a obcas aj pusu ,lebo ty profirodicia to beru naozaj profesionalne.dat najest obliest dat plienku aj ked ma4 roky ma menej roboty aby snimy isli cikat.toto je praca profirodica za ktoru ma plat dovolenku a vsedko co k tomu patri. Narozdiel pestuna ktorisa ties odeti stara 24hodin ma my zernu davku a je vedeny na urade prace ako nezamestnany.
@veliska kludne može mať profi rodič aj 100iných prác.. ked to stiha.... ja som mala kedysi na polovičny a postupne som to znižovala na menší uvazok, až som skončila (ked som vzala druhé dieťa do pestu)....
k prispevkom by bolo +/- aj dobre.. len ešte treba priratať an deti rodinne pridavky a danový bonus ak pestun či jeo manžel(ka) pracuje... čiže oboje myslim cez 20€ na dieťa....
@pistastevo zas napr. pri ŤZP dieťati petun može mať viac na dieťa ako profi.... lebo ma narok na kompenzacie vacsinou (ak nie je bohatší).. ono je to o tom ako to ma nakombinovane.. ake dieťa v pestu či profi.....
@duanko26 som profi aj pestu... a tých rozdielov je viac a aj prečo to tak je... a teda nedá sa to porovnavať.... mam narok na dovolenku.. ano 35dni v roku... 35dni v roku kedy možem navštiviť rodinu (cez Vianoce a Velku noc nie, lebo to dovču nedaju, cez prazdniny obmedzene, s polkou dovolenky može zamestnavatel narabať ...) a pod..... kdežto s pestunskym deckom do zahraničia možem kedykolvek..... a tak podobne....
pestu dieťa si vyberiem.. čiže je ako moje.. nejak si musime sadnuť, kdežto profi je priidelene a može to byť viacmenej uplne cudzi spolubyvajúci (proste dostane profi velke decko, s ktorým si NAVZAJOM!!! nesadne).... tie kontroly a písanie sprav k tomu.... napr. s Vašou gramatikou by tie správy nevyzerali celkom dobre.... takže aj preto sa vyžaduje matura, že potom sa predpokladá, že spraviť účtovníctvo a napísať spravy človek zvládne....
@duanko26 fuuu neviem odkiaľ máte toto info o profi, ale teda určite to tak nefunguje!!!!! Moje ani jedno dieťa nemalo plienku do 4 rokov a už vôbec nie kvôli tomu, žeby sa mi ho nechcelo dať cikať. Človek ak sa rozhodne byť profi. tak by to mal byť určite človek so srdcom na pravom mieste. Tieto deti potrebuju strašne veľa lásky a všetko ostatné ako vlastné deti. Ak dieťa cíti, že ho ľübiš, neverila by si ako ti to vedia opätovať. Každe jedno babätko mi dávali s tým, že bude určite postihnuté a čuduj sa svete všetky boli a sú zdrave a napreduju ako maju... Takže asi, tak nevyjadrovala by som sa k veciam o ktorých nemám ani šajnu :(
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ahoj ja mam len vlastne dieta,ale urcite ti viem povedat ze ak raz budes mat vlastne dieta ( neviemci si tak mlada lebo nemozes mat) tak rozdiel urcite robit budes, krv nie je voda. Ak niekto tvrdi ze miluje rovnako vlastne aj "cudzie" dieta bud klame, alebo nemiluje to vlastne, staci mi to v rodine, moje je moje a svagrinine je OK ale nie moje. . Ina vec je u ludi pre ktorych su vlastne deti nemozne. treba si urcite zratat ci chces zit v neustalom napati ze jedneho dna pridu biol.rodicia a dieta si vezmu, ze diky. No a financie, deti su jedna velka cierna diera 🙂 tam by som nejaky "zarobok" necakala.
Pestunstvo je zasluzna cinnost ale naozaj tam treba ratat so vsetkym a rozhodne nie je pre citlive povahy, a vidim ze ty uz mas obavy a si mlada ( teda spon podla fotky 🙂 )