Môže si na Slovensku adoptovať dieťa rozvedená žena?
Nie. Musíš byť vydatá.
Presnejšie povedané - adoptovať si môže len manželský pár. Keby aj žena bola vydatá a žije sama, tak neuspeje. V čakacej dobe sa sledujú rodinné pomery, pár žiadateľov je pod drobnohľadom.
Nie je pravda čo píšete,mala som kolegyňu,ktorá bola slobodná,bez partnera a normálne po absolvovaní všetkých povinných vecí ju zapísali do adopčného zoznamu na čakaciu listinu..Bolo to pred 5 rokmi..Takže nie je pravda,že adoptovať dieťa si môže len manželský pár..Druhá vec je to,akú reálnu šancu má tá slobodná žena to dieťa aj reálne dostať,pretože jej samej na úrade povedali,že pri adopciách sa nehľadá vhodné dieťa pre rodiča,ale hľadajú sa vhodní rodičia/rodič pre dieťa..A predpokladám,že kým budú na čakacej listine páry,tak tie budú pre to dieťa vždy "vhodnejšie" a slobodný človek nemá veľmi veľkú šancu získať to dieťa..
Tiez som prekvapena z odpovedi, lebo poznam v okoli 2 zeny ktore si adoptovali deti a su slobodne bez partnera. Jedna je lekarka, ta dostala uplne male biele babo a druha dostala uz vacsie dievcatko, ale ta ma nejaku diagnozu. Na 100% su same s nimi.
Môže, ale šancu má oveľa vyššiu, keď prijme dieťa napr. s nejakým postihnutím alebo rómske a pod.
Tu to máš čierne na bielom, aj s telefonnym číslom
U nás je tiež jedna pani, ktorá nieje vydatá a ma dievčatko, teda myslím, že nie adoptované ale v pestúnskej starostlivosti. Ak som si teda nepomýlila pomenovanie. Jednoducho dievčatko k nej prišlo keď malo cca 2-3 roky, byva u nej, pani sa on stará , vola ju mama. Rodičia sa nezaujímajú.
Áno môžeš si adoptovať aj ako slobodná /rozvedená žena. Zákon to nezakazuje.
Poznám aj chlapa ktorý má takto dieťa. Chodil s nami na prípravu. Aj minimálne 3 ženy. Všetci prešli presne tým istým spôsobom ako manželské páry. A všetci už deti doma majú. Dokonca ich žiaden pár nepredbehol. Keď prišli na rad poradovniku, dieťa im ponúkli.
Nerozumiem potrebe ludi, za kazdu cenu sa zapojit do diskusie a poskytovat neoverene a nepravdive diskusie. Podla zakona o rodine si moze dieta osvojit aj osamela osoba a deje sa to aj v praxi.
§ 98
Osvojiteľom sa môže stať len fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, osobné predpoklady, najmä zdravotné, osobnostné a morálne, je zapísaná do zoznamu žiadateľov o osvojenie podľa osobitného predpisu a spôsobom svojho života a života osôb, ktoré s ňou žijú v domácnosti, zaručuje, že osvojenie bude v záujme maloletého dieťaťa. Táto podmienka sa nevzťahuje na ustanovenie § 100 ods. 3.
§ 99
(1) Medzi osvojiteľom a osvojencom musí byť primeraný vekový rozdiel.
(2) Osvojiť možno len maloleté dieťa, ak je osvojenie v jeho záujme.
§ 100
(1) Osvojiť maloleté dieťa môžu manželia alebo jeden z manželov, ktorý žije s niektorým z rodičov dieťaťa v manželstve, alebo pozostalý manžel po rodičovi alebo osvojiteľovi maloletého dieťaťa. Maloleté dieťa môže výnimočne osvojiť aj osamelá osoba, ak sú splnené predpoklady, že osvojenie bude v záujme dieťaťa.
(2) Ako spoločné dieťa môžu maloletého osvojiť len manželia.
(3) Ak je osvojiteľ manželom rodiča maloletého dieťaťa, môže osvojiť maloleté dieťa len so súhlasom druhého manžela; súhlas nie je potrebný, ak druhý manžel stratil spôsobilosť na právne úkony alebo ak je zadováženie súhlasu spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou.
Áno, môže. Boli sme tento rok na príprave a samozrejme, že aj jednorodič môže žiadať. Aj pestunstvo.
Otcova kolegyna pred viac ako 20 rokmi ako rozvedena matka s 1 dcerou adoptovala dievcatko … neviem kolko mala rokov myslim, ze mala ca 7-8 rokov a bola sice tmavsia, ale romka asi nie. Neviem, ci bola hned adoptvovana alebo v pestunskej starostlivosti … ale jej nova rodina boli mama a sestra… a ich mama hovori moje dcery - mala uz musi mat min 40 rokov
Ano
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Nie.
Mal som kolegyňu, ktorá mala priateľa a chceli si adoptovať. Aby mohli byť vôbec zaradení na čakaciu listinu, museli sa zosobášiť.