Máme deti zverené do spoločnej pestúnskej starostlivosti. Ak Ja budem na rodičovskej dovolenke / pestúnska starostlivosť, nárok do šiestich rokov veku na dieťa ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe/ a zároveň fyzicky budem pracovať, 4 ročné dieťa navštevuje škôlku, má otec - pestún v práci nárok na OČR?
7 dní je nárok na paragraf, na sebe a 7 dní na rodinného príslušníka.... ale to je niečo iné ako OČR.... Ošetrovanie člena rodiny je tuším max. 10 dní, niekde 9 dní, na konkrétne dieťa pri jednej diagnóze... Podrobnosti neviem, ako často atď... viac o tom aj tu: http://www.socpoist.sk/osetrovanie-choreho-clen...
@pifpaf8061 no ja som práve teraz na očr s pestúnskym dieťaťom, ale...ak ty si s ním akože na rodičovskej, tak veru neviem či partner môže ostať s ním na očr...pokiaľ je matka s tým istým dieťaťom na rodičovskej....
No to mi je jasné... Len keď aj Ja fyzicky pracujem a teoreticky nebudem môcť ísť na očr....
@pifpaf8061 si na RD, či poberáš RP? Lebo možno v tom bude rozdiel... neviem ako to presne je.. otázka snad na soc. poistovnu.. ona preplaca OČR a rieši aj RD.......
RP rieši UPSVaR, takže ak asi len poberáš RP, tak na očr može isť ktokolvek.... no a azs ak su deti dve a si s oboma na RD, tak s jedným by asi teoreticky mohol isť druhý rodič na OČR.. však aj v reali to jedno normálne funguje a to druhé je v nemocke, či doma a sa lieči...... s tým jedným treba pobehovať vonkua s tým druhým treba byť zatvorený vo vnutri........
Akože neštudovala som si zakony v tomto smere, lebo sme ešte nič take nerišeili a nemame decka zverene spoločne, tak v mnohom je to komplikovanejšie (a v mnohom jednoduchšie)...
No ja sa len informujem do budúcna... Zatiaľ nie som ani na rodičovskej, ani nepoberám rodičovský, zatiaľ som ešte len pracujúca, ale plánujem v práci zotrvať a zároveň poberať rodičovský...
@pifpaf8061 veru, dobre ti pise @najjulinka , napis do socialnej poistovne, hodim ti sem link o chvilu
Mne na otazku,ci mozem poberat podporu a pestunske, odpovedali,ze neskumaju,ake soc. davky dostavam,
no tak pre informáciu im napíšem, hoď link...
@pifpaf8061 www.socpoist/kontakty/
Akosi to neviem vložit, ale najdeš to cez google napis socpoist kontakty Formular pre otazky 🙂 🙂
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s hehe a je to
@pifpaf8061 potom, prosím ta, napis, co ti odpisali. Ocr je dávka nemocenského poistenia a to za manžela zamestnavatel platí, takže by OCR mal možnost čerpat. Som zvedavá, co napisu. Dik
@pifpaf8061 áno, nárok na OČR otec bude mať... aj ty máš nárok... je to len o dohode, kto z vás na očr pôjde..
odpísali mi, ale v tomto prípade to nevedia, pretože môj manžel patrí do kategórie osôb, ktoré spadajú pod iný sociálny systém než pod systém Sociálnej poisťovne,a neodpísali či by za bežných podmienok by mal nárok podľa zákona 461/2003 o sociálnom poistení. Ale v podstate stále to vyplácajú len a len oni, čiže určite vedia kedy vyplácajú a kedy nie. Ešteže som sa podrobne pýtala... A tak je moja otázka stále otvorená...
@pifpaf8061 esteze tak rychlo odpovedaju, kto bude riesit, moze sa ich spytat.dik
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
myslim ze moze cerpat OCR,
v zakone je napisane ze 7 dni v roku /ked to nezmenili/ nezistuju kto je este doma
starate sa o dieta,beriete nan pridavky tak preco nie/ najlepsie by vam odpovedali na socialke/