Chceme si adoptovať ešte jedno dieťa - skúsenosti

14. máj 2021

Ahojte, rada by som si vypočula vaše skúsenosti poprípade názor.

S manželom máme 8 ročného syna, ktorého sme si veľmi dlho želali. Necelý rok po jeho narodení sme sa začali snažiť opäť. Od začiatku nášho vzťahu sme vedeli, že chceme mať 2 deti (najlepšie takmer za sebou, aby si boli rovesníci). Časom sa túžba po druhom dieťati zosilnela ešte viac. Nedarilo sa a tak sme začali riešiť lekárov, vyšetrenia a všetko čo okolo toho chodí, až doteraz. Teraz nám povedali, že ruky nám pribúdajú a bude to len horšie a horšie, jediná možnosť je adoptovať si dieťa. Zo začiatku nás to veľmi mrzelo ale uvedomili sme si, že takto sa splní túžba nie len nám ale aj dieťatku, ktoré nemá rodinu.
Uvedomili sme si, že bábätko si už dovoliť nemôžeme a preto sme sa rozhodli adoptovať si staršie dieťa, +/- ako náš syn. Bojíme sa však, že so synom nebudú vychádzať , keďže sa k sebe dostanú v relatívne vysokom veku a mám pocit, že syn je síce už veľký chlapec no príliš malý na to aby pochopil, že zrazu mamina a otecko budú mať ďalšie dieťa, ktoré je v podstate cudzie.
Bavili sme sa s ním o tom ale neprajavoval žiadne emócie. Ľahostajne odvetil, že dobre.
Aký máte na to názor? Čo spraviť aby to bolo pre oboch ľahšie?

pribinak
14. máj 2021

Však 8 ročný chlapček ani nemá potuchy o com ste rozprávali. To je pre neho príliš ale príliš abstraktne. To si reálne nevie predstaviť.

Inak neviem či je to až taký super nápad adoptovať si takéto veľké dieťa. Skôr mladšie. Nie že bábätko, ale to je len môj názor

autor
14. máj 2021

@pribinak i keď je, stále lepšie sa s ním o tom porozprávať ako zrazu by mal mať doma zrazu súrodenca. Preto sme uvažovali nad starším dieťaťom aby mali aspoň spoločnú reč a tým pádom by sa možno lepšie prijali, než keď si adoptujeme menšie, ktoré potrebuje ešte viac pozornosti a budú mať iné priority (staršie dieťa sa už chce viac hrať s rovesníkmi a menšie je viac pri rodičoch)

pribinak
14. máj 2021

Tak to je jasne, že je lepšie sa s ním o tom porozprávat ako ho prekvapiť
Vieš čo? Je tu skupinka mamičiek čo majú deti buď adoptované alebo v pestunstve. Skús sa pridať a budeš mat aj reálnejši obraz koľko to trvá

autor
14. máj 2021

@pribinak super ďakujem za radu 😊

tortelinka
14. máj 2021

Určite ti nik neodporúča adoptovať dieťa vo veku toho vášho. Musí byť mladšie

bluka2
14. máj 2021

@pribinak 8 ročný tomu môže nerozumiet? Tak ja môžem súdiť len podľa svojej 6 ročnej a taketo témy v pohode chápe

autor
14. máj 2021

@tortelinka Pravdepodobne by si s mladším vzťah budoval ťažšie a aj viac žiarlil, keďže mladší potrebuje viac pozornosti. Ďakujem za názor 😊

bluka2
14. máj 2021

Presne, určite mladšie dieťa, človek nemusí byť odborníkom na to, aby si domyslel, že to bude pre prvorodeného ľahšie (nie ľahké, ale ľahšie). Dieťa, čo je mentálne proste mladšie, lebo mu zoberie pozíciu jediného dieťaťa, tak nech mu aspoň nezoberie tu pozíciu akoby prvorodeného, tak ako je to prirodzené, keby sa vám narodilo ďalšie dieťa - tiež by nebolo staršie. V rámci možností treba aspoň trochu okopírovať prírodu, lebo tá má svoju logiku

bluka2
14. máj 2021

Na staršieho by práveže žiarlil viac, lebo by mal oproti nemu mentálny náskok (ak teda nehovoríme o dieťaťu s postihnutim)

baboadel
14. máj 2021

Podľa viacerých skúseností je najlepšie na adopciu úplne malé dieťatko, myslím, že dieťa vo veku rovesníka tvojho syna je už ťažší oriešok, tie sa už tažšie adaptujú na nové prostredie, už majú svoje návyky, to by chcelo veľa trpezlivosti aj z Vašej strany. A možno by ho Tvoj syn bral ako konkurenciu a vôbec by si nemuseli ani kamarátsky sadnúť. S malým dieťatkom to ide postupne, preberá návyky z Vašej rodiny a možno by bol aj syn hrdý starší braček. Každopádne držím palce akokoľvek sa rozhodnete. Adopčný proces trvá nejakú tú chvíľu a určite bude čas pripraviť na to aj syna.

autor
14. máj 2021

Bbaby nepochopili sme sa.. staršie som myslela v zmysle , že nie úplne miminko ale už staršie. Nie staršie od syna

bluka2
14. máj 2021

Jaaj 🙂

tortelinka
14. máj 2021

Nemyslím si, treba to robiť tak ako je to prirodzené v rodine. Ani sme neuvažovali o tom, aby sme si adoptovali rovesnika staršieho

any_soj
14. máj 2021

Odporúčam kontaktovať Návrat a tam sa aj poradiť... 🙂

evkamotka
15. máj 2021

Myslim ze v tomto sa najprv spytaj na prislusnych miestach skor, nez zacnete riesit ake dieta. Totiz po co najmensich detoch je dlhodobo zaujem, takze si ich ludia adoptuju este malicke a vlastne ziadne zdravé neromske dieta "nestihne" vyrásť bez adopcie. Take velmi nie su, chcelo by to poinformovat sa, ci je vasa uvaha vobec realna. Susedia oproti si chceli min rok adoptovat, no sused mi vravel, ze moznost bola len polo/romske alebo postihnute. Na neromske cakacka roky. Mozno by vam to ale nevadilo 🙂

janeninka
15. máj 2021

@evkamotka tak ono do adopcie nemuselo vyrast v decaku, mohli ho vynat z rodiny neskôr..

evkamotka
15. máj 2021

@janeninka ano. Deti sa ale nedávajú tak lahko na adopciu, primarne do pestunskej starostlivosti. Stat sa ale asi moze..

nttnnt
15. máj 2021

nemusite hned adoptovat kamarat robi tu pestunsku starostlivost myslim sa to vola? osobne by som volila tuto moznost ak uz....

aniele
15. máj 2021

@janeninka No, ak by ho vyňali z rodiny neskôr, sotva bude voľné do adopcie. To by muselo tie roky žiť v takých podmienkach, že si nevieme ani predstaviť, ako ho poznačili. A je naivné si myslieť (to nemyslím ako urážku), že to pobyt v akokoľvek láskyplnom prostredí len tak zmaže. Potom sú všetci sklamaní, prípadne majú pocit, že zlyhali. Hoci to nie je pravda.
Pre autorku: vziať si staršie dieťa je beh cez prekážky a na dlhé trate. Naozaj odporúčam kontaktovať Návrat, sú výbornými sprievodcami. A pri staršom dieťati odporúčam skôr pestúnstvo ako adopciu. Z vlastnej skúsenosti, boli sme pestúnmi starších detí (teda, pokiaľ to berieme tak, že človek neprestane byť rodičom, aj keď sú deti dospelé, nimi stále sme 😀) a poznali sme mnoho náhradných rodín.

andrea_82
17. máj 2021

My sme do adopcie išli, keď mal bio syn 10 rokov, kým sa dostaneme k dieťaťu, tak bude mať 15 rokov. Od začiatku je v tom s nami a teší sa, keď bude mať konečne súrodenca. Máme požiadavku na dieťa do 2 rokov, takže rozdiel medzi nimi bude veľký.

janickacrazy
20. máj 2021

Tiež by som vám odporučila menšie dieťatko, tak do tých 2-3 rokov. Že bude medzi nimi veľký vekový rozdiel nevadí, mne sa narodil druhý syn, keď prvý mal 11 rokov a prijal ho v pohode. Vôbec nežiaril a práveže bolo super, že mal už svojich kamarátov, mohol ísť sám von, keď napr. malý spal, atď.

skacelkaks
13. sep 2023

@andrea_82 dobrý deň, chcela som sa opýtať, či sa vám už podarilo adoptovať, riešime niečo podobné.

sianna
13. sep 2023

Nám veľmi pomohol Návrat. Ak máte neďaleko pobočku, tak ich kontaktujte. Ak sa na to dáte, tiež odporúčam ísť cez nich. Oni vás prevedú prípravou, adopciou a aj potom. My teda máme veľmi dobrú skúsenosť.

andrea_82
13. sep 2023

@skacelkaks ano, prave mame doma 4-mesacne babo. Starsi syn ma uz 15 a je to super, maleho ma rad a vie s nim pomoct.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre