Aky je váš názor na vynosenie dieťaťa inou ženou?

talula
16. feb 2014

Ahojte !
Zaujima ma, aky mate nazor na to, ked zena alebo muz je neplodna/y, a rozhodnu sa, ze dieta im vynosi ina mama, samozrejme za peniaze. Ja osobne neviem ako sa mam k tomu stavat, da sa povedat, ze nemam na to nazor. Vyjadrite sa ..

ematko29
16. feb 2014

@talula nepáči sa mi to,nechcela by som aby moje dieťa nosila iná žena.To by som si radšej určite dieťa adoptovala .

sissy27
16. feb 2014

@talula a potrebuješ k tomu zaujať nejaký postoj? týka sa ťa to nejakým spôsobom? lebo v zásade je úplne jedno čo si o tom myslím ja, je to len na tých dvoch (alebo troch), ktorí sú do toho zainteresovaní... ja to beriem tak, že je to jedna z možností...

dafy
16. feb 2014

keby to bolo moje dieťa (moje vajíčko a manželova spermia) a nebola by šanca aby som to dieta vynosila tak by som s tým problém nemala....

@ematko29 nikdy nehovor nikdy 🤐 ...nevieš a nechci vedieť aké to je nemocť mať dieťa 🙂

talula
autor
16. feb 2014

@sissy27 nie netyka sa ma to nijako, len to minule prislo do reci, a zaujimaju ma nazory ostatnych pretoze ja sa k tomu neviem vyjadrit 😅

sissy27
16. feb 2014

@talula tak nerieš... pre mňa je to rovnaká téma ako politická situácia v Grónsku...
ak sa niekto rozhodne pre tento spôsob, tak sám musí vedieť, či je ochotný znášať prípadné komplikácie s tým spojené...ale ak sa nemýlim, nesmie sa to robiť za peniaze, aspoň teda nie oficiálne...

charlie1980
16. feb 2014

Pre mna by takato moznost vobec nepripadala do uvahy...Ani za tu cenu, keby som nemohla mat deti...Nie preto, pretoze ho uz mam...ale preto, lebo je to pre mna nepripustne. V prvom rade moralne nepripustne. Viem sa vzit do situacie zeny, ktora by bola za to dieta ochotna zaplatit...pretoze ju k tomu vedie tuzba...aj ked ja by sama by som to nikdy neurobila a ani o vynosenie nikoho nepoziadala. Ale nepochopim zenu, ktora to dieta vynosi. Co ju k tomu vedie...??? Peniaze. Uplne nemoralne !!!

bastika
16. feb 2014

@charlie1980 vies mozno si nevies predstavit co k tomu tie ženy vedie lebo nevies co je to chudoba. Nie taka co je u nás ze ma aj chudobný mobil a internet ale taka ozajstna keby si pocestovala kúsok sveta a vedela ako niektori ľudia žijú napr. V Thajsku kde 15 ročne dievča robi prostitutku aby jej 10 clenna rodina mala co jest tak by si pochopila preco to vacsina tych ľudi robi. Aby prežili a mozno uzivili svoju rodinu 😢

charlie1980
16. feb 2014

@bastika Nemam predstavu o tom, kolko si taketo "mamicky" pytaju za vynosenie dietata. No pravdu...niekto mi da 200EUR a ja hned viem, co s nimi, 500EUR a viem co s nimi, 50 000EUR aj tie sa daju lahko minut a pravdupovediac aj 100tis.EUR nemam problem minut. A co dalej...? Ja hovorim o ludskej hodnote...ini mozno o penaznej hodnote.

bastika
16. feb 2014

@charlie1980 asi si nepochopila môj príspevok ale to nevadi

briketa
16. feb 2014

@talula Spoluziaci mojho syna - dvojicky boli vynosene inou zenou ako matka. Nikto sa nad tym nepozastavuje, berieme to vsetci normalne. Ked ich dobre poznas, aj rodicov, nepripada Ti to cudne.
Spravili co museli, inu moznost nemali tak maju svoje vlastne deti tymto sposobom.

mariuskaa
17. feb 2014

@talula
V dnešnej dobe, ked je viac a viac chorôb a problémov s otehotnením/vynosenim dieťaťa, je to uz celkom bežne ako jedna z alternatív.
Vies, nie všetci bezdetni rodičia sa obrátia na adopciu. Viaceré pary chcú mat svoje vlastne deti s vlastnými génmi. A nie je to nic sebecke ale prirodzene chcieť mat vlastne.
Pokial si to môžu dovoliť tak zaplatia surogate mame ktora dieta výnosi. Vačšinou sa jedna o spermiu manzela (partnera) a vajíčko manželky (partnerky) takze uz hotové embryo sa vkladá do surogate.
Ta vačšinou je cudzia osoba. Ale veľa krat sa jedna aj o rodinného príslušníka. Kde matka pomôže dcére k dieťatku ze vlastne jej ho výnosi alebo sestra.
Moja otázka je teraz pre teba ale aj pre ostatne:
povedzme, ze tvoja sestra by mala problémy s otehotnením/vynosenim/za sebou niekoľko potratov/alebo chorobu, ze jej vyoperovali časť ženských organov. Pomohla by si jej, ak by ta o to požiadala a vynosila by si jej babatko? Lebo ja ano! 😉

tova
17. feb 2014

ano, urcite by som vyuzila tento sposob vynosit moje bio deti. Vobec by ma nenapadlo sudit cudzie deti ktore boli vynosene surogatnou zenou a co sa tyka ci by som vynosila niekomu ja, tak za peniaze cudziemu nie, mozno sestre ak by uz nemala ziadnu moznost. Su ale zeny ktore maju tehotenstvo radi a preto to robia nielen koli peniazom.

prasiatko30
17. feb 2014

Minule som pocuvala v radiu v suvislosti s touto temou, telefonat jednej zeny, ktora hovorila ze pre nu by bola v podstate jedina moznost ako sa stat matkou svojho biologickeho dietata - pouzit nahradnu matku - zena uz presla cez niekolko IVF ma zdrave ovulos, jej manzel ma tiez funkcne spermie, ale vsetky doterajsie IVF skoncili potratom najneskor v7-8tyzdni, este ma zamrazenych niekolko embryonov a vie, ze ak by si ich dala vlozit tak ich proste odpisuje lebo ona nie je schopna ich donosit - pritom mozno ten isty embrion v tele inej zeny by mal sancu na zivot. Tiez treba povedat ze nakoniec zena pripustila ze teraz uz nema financie ani na nahradnu matku ani na adopciu lebo vsetky jej uspory pohltilo IVF tratamiento - na zaciatku neboli v podstate ziadne zdravotne problemy ani u nej ani u jej muza achceli mat svojho vlastneho potomka ☹

A dalsi pripad som videla dokomuntarny film vo velkej britanii - zena mala alebo rakovinu vajecnikov alebo maternice - museli jej urobi hysterektomiu a este pred liecbou jej vybrali ovulos na pripadne IVF. Tato zena poprosila svoju vlastnu sestru aby jej vynosil a porodila dieta a ta sestra to pre nu urobila

Su kadejake situacie a zivotne osudy a nikdy nevieme co za tymto rozhodnutim stoji alebo lepsie povedane ak sa uz rodicia pre takyto sposob ziskania svojho dietata rozhodnu nie sme kto aby sme ich za to odsudili

ematko29
17. feb 2014

@dafy práve ,že viem prešla som si tým.Ale vdaka Bohu mám 2detičky.Viem si to živo predstaviť.

rheia27
17. feb 2014

@talula nas pravny system toto nepripusta, v pripade ze by ina zena vynosila tvoje deti ona by bola ich matkou

bastika
17. feb 2014

@rheia27 to je pravda pripúšťa sa to však v zahraničí.a môj názor- Žena pomôže sebe finančne často sú to ženy vo veľkej núdzi ľudom ktorí nemôžu mat deti da ich vlastne dieťatko, da život tomu dietatku a všetci su spokojní teda jediný problém môže nastať u nahradnej matky sa vyrovnať s tým ze to dieťa musí dat prec. Takze ja vidím len pozitíva tejto alternatívy. Niekto tu spomínal morálku. Morálku ma každý vlastnu a v dnešných časoch hovoriť o morálke ako takej mi príde úplne smiešne najmä v súvislosti s medicinou. Tuzba zeny stat sa matkou je ovela silnejsia ako vagny pojem moralka. Takze ja by som tomu dala zelenú. 😀

rheia27
17. feb 2014

@bastika to musis povedat autorke ktora sa na to pytala 😝 🙂 nie mne 🙂
osobne si myslim ze je zbytocne sa o tom bavit, je dost inych palcivych tem a netreba mrhat energiu nad touto temou...navyse sa pytala hypoteticky

sunshineka
17. feb 2014

ja osobne by som nechcela,aby moje dieta nosila ina zena.keby som bola neplodna,tak si radsej adoptujem dieta.nejako som sa nezamyslala nad touto tematikou,ale pre mna je takato moznost nepripustna

bastika
17. feb 2014

@rheia27 nechcelo sa mi písať 2 príspevky no áno hypoteticky ale nikdy nevies kedy sa to k nám dostane ako napr. Registrované partnerstva. Snáď to autorka nájde 😎

adeala
17. feb 2014

Ja osobne by som to nechcela, tak ako som už na 100% presvedčená o tom, že nepodstúpim IVF, ale je to každého osobná vec. Mne a ani môjmu partnerovi nezáleží na génoch našich detí, tak sme sa rozhodli radšej peniaze nechať na adopciu, pretože tie deti už žijú a potrebujú rodičov.
Ale chápem, že nie každý dokáže prijať dieťa, ktoré nemá jeho gény.

jabadaba
17. feb 2014

ak je cudzia zena ochotna podstupit tehotenstvo pre niekoho ineho a nebude si nasledne cinit ziaden narok na vynosene deti, preco nie. Aj toto je sposob.

bosoriak
17. feb 2014

Ak by som bola v pozicii niekoho, kto o tom rozhoduje na zakonnej urovni, tak nebudem proti. Je to len a len o dohode medzi "nositelkou" a biologickymi rodicmi. Neviem, kolko to stoji. Ale mohlo by sa tym vyriesit dost problemov s hyper-plodnymi zenami, ktore rodia ako slivky a potom nemaju z coho zit. Ja sama by som nemala problem niekomu dieta vynosit. Je to obrovska zodpovednost a zaroven velka dovera zo strany bio-rodicov. A nevidim dovod, preco by takto narodene dietatko nemohlo ludi aj spajat. Ked uz su deti v mnohych pripadoch katalyzator rozvodu, tu by mohli byt niecim opacnym a ta myslienka sa mi celkom paci. 🙂

horana
17. feb 2014

Takto: keby som mohla mat deti len touto cestou, uprednostnila by som to pred adopciou. Geny su geny, bola by som rada keby uz inak sa nedalo tak aby nase dieta malo nase geny, rodovu pamat, so vsetkym dobrym aj zlym (nakolko prave preto su casto aj trenice ked sa nam potomok neraz az prilis podoba a to drazdi nevedome, niektore povahove crty neskor). Ale tak aj to patri k vyvoju. Bola by som vsak rada keby mi osobnost nositelky bola sympaticka, mali sme priblizne rovnake nazory na zivot, stravovanie a vobec 🙂

Rovnako ja sama by som bola ochotna robit tuto sluzbu aj cudzej zene, ak by sme si padli do oka. A preco? Nuz, zazila som dve tehotenstva, a boli to najkrajsie obdobia, na ktore velmi rada spominam. Rada by som si to este zazila, nakoko je to nesmierne naplnujuce, obohacujuce. Napriek zatazi a nevladaniu v koncovke, nepriek zaciatocnym nevolnostiam, chyba mi to. A svojich deti uz mam dost. A ci by som bola ochotna sa dietata vzdat po porode? Osobne si myslim, aj ked len teoreticky ze ano, ked do toho predsa idem s tym poslanim a s tym vedomim a od pociatku by som dieta brala len ako navstevnika, o ktoreho sa docasne staram, ale ktoremu rozpravam ze ho uz caka jeho skutocna maminka, ktora sa nan tesi. Podla mna bud tento postoj niekto v sebe ma alebo nie. Take co nie a verim ze v tomto zmysle je pudovo vlastnicka vacsina mam, preto aj je to nie caste ked je niekto ochotny sa podujat na take cosi a ine nechapu... Co sa tyka penazi, naozaj to nie je o peniazoch, ja by som za to nechcela nic len minimalne pokrytie nakladov ako cesty na kontroly, tehu oblecko a pod. fakt len nieco symbolicke, za samotny fakt donosenia nic, nakolko mi to prijde pekne ked je to prave ako dar, ved by som to zaroven vnimala aj ako dar mne samej. Ale samozrejme aj tomu dietatu a tak. Skoda ze toto u nas nie je mozne a ze uz ani ja nemam na to tesne vek (myslim ked som si to pozerala ze len to len do 30r. tusim alebo tak a v tom veku som robila na svojich detickach)

denisafono
17. feb 2014

@talula nemam s tym ziadny problem. Suhlasim aj s darcovstvom aj s adopciou.

cmulinko
17. feb 2014

@talula je to jedna z alternetiv,ktore mnoho krat pomoze a zivot ide stastne dalej ale mnoho krat sa to konci velmi nepekne,kde si nahradna matka zacne hrat na tu biologicku a mnoho krat sa z toho robi nenormalne velky biznis v tom lepsom pripade dobrovolne,ale verim tomu,ze na svete su aj nedobrovolne nahradne matky.ja som raz videla jeden film podla skutocneho pribehu jednej mladej indky,ktora taketo nedobrovolne materstvo prezila a velmi tazko sa z toho dostavala.

willy_wonka
17. feb 2014

Je to jedno z rieseni pre pary, ktore z nejakeho dovodu nemozu mat deti. Nevidim v tom nic nemoralne...

salamistka
17. feb 2014

mne sa táto možnosť veľmi páči a keby k tomu prišlo, nebránila by som sa, aby mi iná žena vynosila dieťa...

hajajanka
17. feb 2014

@talula Ine je, ked odpoveda zena, ktora ma zo tri deti, ktore vynosila bez nejakych problemov a ine je, ked na tuto otazku odpoveda zena (resp. par), ktora sa 10 rokov marne snazi o dieta.
Ja osobne nie som proti.

sovica
17. feb 2014

Ja osobne som uvažovala nad tým, že by som vynosila dieťatko mojej najlepšej kamarátke. Po veľmi dlhej úvahe - keď som zvažovala všetky pre a proti - pretože okrem genetického materiálu - by som bola ja zodpovedná za zdravie dieťatka (stravovanie v tehotenstve, pohyb atď), som jej to ponúkla, ak by sa už nič iné robiť nedalo a súhlasila by. Veľmi dlho nemohla otehotnieť, potom o dieťatko prišla a opäť sa nedarilo ☹. Roky utekali a mne to bolo strašne ľúto, lebo som vedela, že ona by bola perfektná mamina. Chvalabohu, nakoniec sa zadarilo a má krásneho zdravého chlapčeka 🙂.
Ale áno, je to určite jedna z možností, keď žena nemôže otehotnieť, prípadne donosiť dieťatko. Prečo nie? Samozrejme, spravila by som to len pre ženu môjmu srdcu blízku a zadarmo.
Ale netreba odsudzovať ani ženy, ktoré to spravia pre peniaze (ak sú veľmi chudobné) a ani ženy, ktoré za to zaplatia (ak to dieťatko veľmi chcú a iná cesta neexistuje).

maribell
17. feb 2014

ja na tom nevidim nic zle ...ved ludia si aj bezne deti adoptuju ..bezne je aj ze da daruju vajicka alebo spermie tak preco nije tento sposob? ... ja osobne keby nemame inu moznost tak by som nad tym urcite uvazovala ale jedine vynosenie blizskou osobou ..ja sama by som tak isto vynosila dieta iba niekomu blizkemu a rozhodne by moje dovody neboli peniaze

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre