Chcem sa spýtať ako sa postupuje ak si chce niekto vziať dieťa do pestúnskej starostlivosti.Čo na to treba a podrobnosti.Dakujem 🙂
@kikusa2111 , zájdi si na ÚPSVaR, tam ti dajú na vyplnenie dotazník, pridáš k nemu potvrdenie od lekára (niektoré úrady majú svoj formulár, niektoré len tebou predpísaný s podpisom lekára), potvrdenie o príjme Žiadosť o začatie prípravy na zapísanie do zoznamu žiadateľov o PS a pošleš to na krajský úrad PSVaR. Oni si vyžiadajú ešte Výpis z registra trestov a od vášho mestského úradu správu o spôsobe vášho života (je to len formalita 😉 ). Ked majú všetko, tak môžeš začať prípravu buď na úpsvare, alebo v Návrate, Úsmeve ako dar. Treba na to veľa trpezlivosti s byrokraciou a odhodlanie, že to robíš pre pomoc dieťaťu 😉
@cairka dakujem..No ono nejde o mna ale o jednu známu....ale odkážem 😉
@kikusa2111 , tak aj známa nás nájde tam 😀
@kikusa2111 vidím, že si dostala rýchlo odpoveď. Je to presne tak ako napísala @cirka. Ja si práve robím kurz. Trvá tri mesiace. Ja už budem tento mesiac končiť. Robím ho v Úsmev ako dar, ale je to naozaj zaujímavé. Ja by som tento kurz doporučila všetkým rodičom, aj tým čo nemajú detičky z detského domava.
A ešte k tomu všetkému by som dodala.... veľa trpezlivosti a papierovačiek.
Mam dve vlasne Deti,a mam zaujem si zobrať aj z deckeho domova.Určite by som to zvladla,len neviem kam a ako dlho to trva to vybavovanie,zdravotny stav dobry a register trestov mam čisty,len som rozvedena.
Aj mňa by to zaujímalo, ja by som si chcela dieťatko do 1 roka vziať, teda, rozmýšľala som nad tým, len neviem aká je šanca , keď som slobodná mamina ☹
@slobodnamaminaj ked som si robila prípravu na osvojenie bola medzi nami aj žena ktorá si robila prípravu na pestunstvo a ona je tiež sama. Čiže to asi nevadí
@23031982
@slobodnamaminaj Treba si podať papiere na úrade práce sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. Tam vyplníte čo treba a potom si vyberiete kde chcete robiť prípravu... Úsmev ako dar, Návrat alebo úrad. Všade to trvá rôzne, ale tak do troch mesiacov by to malo byť všade. Potom ste zaradení do poradovníka a čakáte kedy zavolajú z úradu, že už majú pre vás dieťatko. Ak ide o osvojenie (adopciu), tak to väčšinou trvá aj dva roky... teda ak ide o zdravé, biele bábätko.
@slobodnamaminaj A dnes už vôbec nie je problém, ak je žena slobodná. Skúmajú sa pomery finančné a tak. Ak budeš mať dosť miesta ešte pre jedno dieťatko, tak v tom nevidím problém. 🙂
@dia6 Ďakujem, zajtra pôjdem na úrad a popýtam sa. len neviem či tam je šanca, keď bývam u otca, mám tu svoj "minibytík na prízemí" - kuchyňu a spálňu, miesto pre dieťatko je určite, hlavne v mojom srdci a v izbe sa urobí 🙂 no uvidím, a ešte raz Ďakujem
Ahojte.Moze mi tu niekto poradit,ci sa da zobrat dieta do starostlivosti, aj ked zijem v zahranici?Moja mama sa stara o dceru mojho brata,on nema podmienky ani zaujem a jej matka ju nechce,cize ju ma moja mama v pestunskej starostlivosti.Ja som sa vydala v zahranici a s manzelom by sme si ju chceli vziat,ma u nas lepsiu buducnost.Moja mama uz mala jednu porazku,takze na tom zdravotne nie je najlepsie a uz nema na to ani roky.A za chvilu jej padne aj materska,cize nebude mat na to ani financie.Mam sancu dostat ju?Dakujem
Ahojte rada by som si popisala s niakymi ženamy,a pripadne spoznala aj niake kamaradky na stretávanie s Vranova nad Toplou priatel pojde pracovat mimo domu a ja tu nikoho zatial nepoznam,kedže tu bývam krátko .určite budeme mat o čom rosprávat tieš som po neuspešnej IVF. a rozmišlame s priatelom na pestunsku starostlivost ,alebo adopcia len tam som počula ,že sa dlhe roky čaká
@bajnula nuž, teraz váham... ako si v tom zahraničí? Máš tam občianstvo a trvalý pobyt? Do pestúnskej starostlivosti by to asi nešlo, ak nie je trvalý pobyt na Slovensku. Neviem, ako by to išlo do NOS-ky, keďže dieťa je tvoja príbuzná. Do adopcie by dieťa mohlo ísť aj do zahraničia, ale to zas musí byť osvojiteľnosť, brat aj matka dieťaťa by museli súhlasiť... a samozrejme aj ty musíš mať záujem o adopciu, ale ak to správne chápem, asi si skôr myslela pestúnstvo.
@macocha Dakujem za odpoved.Ja mam trvaly pobyt v zahranici,cize sa asi bude dat len nahradna starostlivost.Problem je ale v zdravotnom poisteni,lebo mi bolo povedane,ze ked ju nemam adoptovanu ani v pestunskej starostlivosti,nemoze byt poistena na manzela,ale bude musiet preplacat slovenska poistovna jej navstevy u lekara.ja by som si ju najradsej hned adoptovala,ale na urade bolo mame povedane,ze najprv si ju mozem zobrat len do nahradnej starostlivosti.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@kikusa2111 asi je najlepsie sa spytat na urade soc.veci a rodiny...