ahojte.
s manzelom mame 19-mesacneho syna a druhe dieta by sme si radi adoptovali. sme este na uplnom zaciatku tejto cesty, ale jedna z prvych veci, ktore riesim a neviem na ne najst odpoved, je to, ako mam pripravit svojho syna na prichod braceka/sestricky. keby sme chceli aj druhe biologicke, tak to nie je problem - budem mat brusko, rastik by sa mohol so surodencom "rozpravat", hladkat ho a tak. ale ako postupovat v takomto pripade? ved ani nevieme, ci budeme cakat rok, dva, tri. a nechcem mu urobit to, ze jednoducho bez slova prinesiem dietatko domov. vzhladom na jeho vek si ani neviem predstavit, ze ma plne pochopi, ak mu to len poviem.
budem vdacna za kazdu radu🙂
ps: otazku adoptovat-neadoptovat mame vyrieseniu, ocenim, ked to nebudeme rozoberat🙂
@bbbarunka inak velmi pekny napad, drzim palceky,,,, ale zas ja tam osobne nevidim az taky velky problem, dieta netreba zatazovat s nepodstatnymi informaciami,, hlavne nie 1.5rocne,,, myslim ze informacia o tom ze bude mat surodenca staci, nakolko o biologickom sposobe prichodu deti na svet netusi,,, a pravdepodobne ani celkom nebude vediet co to obnasa mat surodenca,,, zisti ked to pride, neviem ci sa na to da nejak specialne pripravit ...ale to moj nazor, myslim ze toto je posledne cim sa mate trapit, je to krasna myslienka, este krajsie bude ju zrealizovat ...on ten malinky pochopi ozaj co to obnasa az casom,, akekolvek vysvetlovanie si aj tak moze vysvetlit po svojom 😉 😉
mne nepride ťažšie vysvetlovať adoptavaného surodenca od biologického....
proste bude mať bračeka alebos estričku.. .ked je tot ake neisté, že kedy, tak to nechať v rovine "aj my raz budeme mať babtko" (ak chcete babatko)"budeme spolu vyberať kočik, malilinke vecičky, nachystame mu postielku... " všetko tak normalne...... akokeby mal prist biologický surodenec... a ono to nie je tak, že zo dna na den k vam dieťa pride.. takže ak pojde do tuheho, tak sa spolu an neho pojdete pozrieť, alebo ho len odfotite a ukažete mu doma fotku, opišete čo a ako pride....... nejak extra rozdiel v priprave na takeho surodenca nie je.... proste surodenec ako surodenec.... 😉
@bbbarunka no my máme adoptovaných dvoch... teda jedného už oficiálne a druhého máme doma na hosťovacom a vybavujú sa papiere ... ono to v podstate nie je problém... sú povinné 3 návštevy (pokiaľ neberiete bábo z pôrodnice, ale aj tam sa chodí na návštevy)... Šani bol s nami všetky 3 razy, kočíkoval kŕmil, zapájali sme ho a sám sa pýtal, kedy bude bábo už u nás a tak... popom sú aj všelijaké rozprávky pre adoptované deti - prečo mám dvoje narodeniny - je veľmi milá knižka, dá sa čítať aj bio dieťaťu a veľa by pochopilo... alebo bocian polepetko, čo popletie všetko a bábo miesto maminke do bruška donesie do postieľky... 😉
Dakujem baby,som rada,ze ste sa podelili o skusenosti.my sme sa rozhodli brat rastika nastretnutia ohladom adopcie,snad sa na neho nieco nalepi.
@bbbarunka chcem sa ťa spýtať ako to funguje, keď máte už 1 vlastné dieťa. Nie je to tak, že vás odsúvajú, že prednosť majú bezdetní? Normálne ste v poradovníku? A ešte som si myslela, že to funguje tak, že prídeš do domova a vyberieš si dieťa? Alebo sú tie poradovníky iba na novorodeniatka? A ako reagovala rodina, boli za? Ďakujem vopred!
@kris557 ahoj.neviem o tom,zeby nas odsuvali kvoli bezdetnym parom. To snad nie,vnimala by som to ako nefer voci nam.pokial viem, po priprave budeme normalne v poradovniku.myslim,ze poradovnik plati pre vsetkych.ale skus zavolat do Navratu,tam dostanes kvalifikovanejsiu odpoved🙂
Rodina to prijala celkom fajn,aj ked moji rodicia nie su nadseni.velmi ma prosia,aby sme sa neponahlali.akosi sa mi im nepodarilo vysvetlit,ze to sa ani pri adopcii neda 🙂
Ak sa mozem spytat,vy si tiez chcete adoptovat?
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
fuha, no ja by som sa ho asi zacala pytat ci by chcel mat surodenca (je jedno ci je adoptovany alebo nie), a ak ano tak by som mu povedala ze raz ho bude mat, a ked sa uz bude riadne blizit adopcia (to nepadne ako modre z neba, cakate v poradovniku, mozes pravidelne sledovat ako sa posuvate hore v poradi), tak to zacnes intenzivnejsie spominat, ze uz o mesiac k vam pride novy surodenec. Mozes mu (ale to musite vediet vy kedy to chcete deticky ucit, respektive im povedat o adopcii) povedat, ze nemal ani mamicku a ani otecka, a tak prisiel k vam aby mal blizkych ludi okolo ktori ho lubia, a aby nebol sam... napriklad. Je to jeden zo smerov, ako zacat.