Ako povedať dieťaťu, že má rómsky pôvod?

almake7
14. aug 2021

Ahojte dievcata. Chcem sa poradit s adoptivnymi mami alebo mami co maju deti v akejkolvek nahradnej forme ako povedat setrne dietatu, ze ma romsky povod. Neexistuju nejake knihy? Najviac by som prijala realne skusenosti, pribehy 🙂 moj maly ma 6 rokov a vie, ze sa nenarodil v mojom brusku. Chcela by som mu povedat o jeho povode, kym nenastupi do skoly, ale obavam sa tejto temy aby som nieco nepokazila. Za kazdu radu, skusenost dakujem

ewelinka21
14. aug 2021

@almake7 Ahoj... s tymto osobne skusenost nemam, mame vsak susedu, ktora ma adoptovanu dceru od svojej sestry (fetacky)... a zaroven ma svojho syna... o dceru sa stara od jej 2 mesiacov, mala ju vola mama... ked vsak mala tiez cca 6-7 rokov jej povedala, ze nie je jej biologicka mama a velmi setrne jej vysvetlila, kto je jej biologicka mama... nezabudla jej dodat a vysvetlila jej to potom este niekolko krat, ze to, ze jej jej biologicka mama taka aka je, neznamena, ze bude dcera ako ona, alebo ze ju dana suseda bude lubit menej...
mala to pochopila a nema ziaden problem

darci17
14. aug 2021

@almake7 ahoj, skús položiť tuto otázku v skupine adopcia, aka bola vaša cesta k dieťatku. Je to ziva skupina, maminky tam veľa poradia a určite aj vhodnú literatúru.

deti95060810
14. aug 2021

my síce nemáme deti adoptované, ale pani učiteľka v ZŠ na prvom stupni deťom vysvetľovala, že majú spolužiakov ktorí sú troška iní - mala na mysli že sú rómovia.... Boli tam dve dievčatká a jeden chlapec - má len matku rómku... Pani učiteľka to robila šetrne, tak že deti mali vravieť mená detí ktoré sú akože iného pôvodu. Len čo čert nechcel pani učiteľka s deťmi sa o tejto téme rozprávala v lete a deti kričali aj meno mojej dcéry - že je tak isto rómka... 😅

cairka
14. aug 2021

U nás to bolo ľahké, okolo 3 -4 rokov položil svoju ruku k mojej a spýtal sa, prečo je hnedý a ja nie. V tomto veku by som už asi skúsila skôr pustiť na youtube pár pesničiek, vysvetliť niečo základné o Rómoch ( hlavne, že je to úplne v poriadku, že je Róm) , že často majú rôzne umelecké nadania a skúsiť mu podľa neho (možno práve preto tak pekne kreslíš (dobre spievaš ... si šikovný a vymýšľaš stále nové stavby z lega....) lebo je v tebe kus Róma. Úprimne, to prijatie situácie aj u nás prebieha rôzne v rôznych časových etapách života, bolo obdobie, kedy neznášal to, že je Róm, bolo obdobie, kedy to bolo v pohode (väčšinou adekvátne šikane spolužiakov), bolo obdobie, kedy si čítal a hltal nové informácie z histórie Rómov, jednu dobu sa snažil učiť rómštinu (ale je dosť ťažká a ako samouk to vzdal) . Takže treba rátať s tým, že keď to poviete, môže z toho byť celoživotná téma. Na druhú stranu moja mladšia to nerieši vôbec. Ale ona je zas iný prípad, nezaujíma sa o to, čo si myslia iní.

lenja123
14. aug 2021

@almake7 nemám osobnú skúsenosť, ale ja by som najprv začala všeobecne o rozdieloch medzi ľuďskými rasmi, čo je typické pre černochov, aziatov atď. A až potom prišla k tomu, že aj on je výnimočný, iný ako väčšina deti v okolí. Rozprávala mu o rozdieloch, ale aj podobnostiach a primerane veku ho oboznamovala aj s rómskou kultúrou. Všetko samozrejme pomaly, nevybalila by som to na neho za jeden deň.

esterba
14. aug 2021

@almake7 mozes zacat s vajickami, ze jedno je biele, jedno hnede, ale vnutri su rovnake (rozbijes) a premostit 🙂

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tortelinka
14. aug 2021

@almake7 napiš Ss, riešime to doma

janetinka27
17. aug 2021

vcera som citala, ako pripravit deti a tam jedna pani pisala, ze jej syn bol u logopedicky a logopedicka mu povedala, aby jej povedal nejaku rozpravku. a on jej povedal rozpravku o chlapcekovi a dievcatku, ktori boli adoptovani. mena v rozpravke boli skutocne. takze adoptivna mamina toto detom vysvetlovala v rozpravke.
my toto tiez riesime, cakame na dietatko, podla vsetkeho to bude romske babo, takze sa tiez chceme pripravit 🙂

krkavcia_mater
15. feb 2022

@almake7 kedze ste uz zmiesana rodina, mali by ste pocuvat romske piesne, mat pravidelne nejake romske jedla, su knihy romskych rozpravok...

fadama
15. feb 2022

@krkavcia_mater to je co za blbosť? 🤣🤣🤣
my sme tiež zmiešaná a nejeme rómske jedlá 😆

krkavcia_mater
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
krkavcia_mater
15. feb 2022

@fadama čitala som v rámci prípravy veľa kníh a jedna bola prave o romskych detoch v nahradnych rodinach a o budovani "romstva" ... Mam ju v pdf v maily, ak by ste si ju chceli precitat, rada vam ju poslem. Napiste mi, ak chcete, mail do spravy.

furmik
15. feb 2022

@almake7 ahoj,aj v knihe Vnimajkovia je postava romskeho dievcatka. Velmi pekne opisana. Tak ako svet vnimaju deti. Skuste si citat,o tom ze deticky/ludia su rozni.

veronvanoch
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre