ahojte, chcela by som sa vas nezainteresovanych spytat na nazor. Od detsva trpim uzkostnymi stavmi a mam uzkostne prejavy. Niekedy je to dobre niekedy to vybuchne. Liecim sa aj u psychiatra beriem lieky a aj k psychologicke chodim a mam strasnu fobiu z tehotenstva a porodu a vsetkeho okolo toho, prosim nehejtujte ma tieto stavy pochopi len ten kto to ma rovnako. S manzelom by sme chceli babo len ja sa bojim ostat tehotna a nechcem si tymito stavmi prejst, rozhodli sme sa teda rozmyslame nad adopciou. Neviete prosim ako to funguje ? Lebo ine riesenie nevidime :/ dakujem za nazory 🙄
Na UPSVaR si vezmefe papiere...vypisete žiadosť, dolozite potvrdenie o prijme, byvani a lekárske správy o zdravotnom stave...absolvujete prípravu a sedenia so psychologom...ak prejdete zaradia vás do zoznamu cakatelov...caka sa podla preferencii dieťaťa niekoľko rokov
Neviem ak su psychiatricke diagnozi či sa bude dať adoptovať dieťa.
@lenkasmajlovaa dôležité je aby tvoja motivácia k adopcii dieťaťa bola túžba poskytnúť mu stabilný, milujúci domov a nie len aby si sa vyhla tehotenstvu
tehotenstvo a porod je len spicka ladovca materstva...ked nie si psychicky v poriadku, adopciu by som neuvazovala...
Podla mna tam vyskocia tie diagnozy pri tom dalsom procese o ziadost pri adopcii. Na druhy stranu poznam cloveka s aspergerom a ma adoptovane tri deti. Tak neviem, za pokus to urcite stoji. Len neviem ci strach z tehu a porodu je dostatocny dovod na adopciu, hoci moze byt.
@lenkasmajlovaa pri psychiatrickych a onko DG adopcia možná nebola
@lenkasmajlovaa A co ta na tehotenstve a porode tak velmi desi? Ja mam tiez uzkostnu poruchu a tehotenstvo aj porod som zvladla. Ked chces, napis mi.
@mabenn no mne doktor povedal ze ci sa nebojim toho ze si muz najde zenu ktora nebude mat tento problem a spravi si s nou dieta tak neviem ako inak vyriesit tuto situaciu😒
@lenkasmajlovaa tak to je ešte horšia motivácia k tej adopcii. 🥺
@lenkasmajlovaa muža si dieťaťom neudržíš
@lenkasmajlovaa s takými diagnózami by si nemala uvažovať o deťoch kým nie si stabilizovaná.
My deti nemáme a manžel si nenašiel inú, aby s ňou mal dieťa. Doktor tiež nebude OK. Ak si muž chce nájsť inú, tak ani 10 detí ho neudrží. A adopcia, aby ťa muž neopustil nie je správne riešenie, aj keď s tvojimi diagnózami neviem, či bude adopcia vôbec možná, keďže proces k adopcii je náročný aj psychicky.
@sima234 takze podla teba by som nemala ani zvazovat o dietati ?
@sima234 ja dost reagujem splasene a chaoticky zo vsetkeho :/
@lenkasmajlovaa ja netvrdím, že by si nemala uvažovať o dieťati, len, že adopcia je náročný proces a pokiaľ máš psychické problémy, tak to môže byť problém.
@lenkasmajlovaa tie deti potrebuju niekoho, kto sa o ne za vsetkych okolnosti postara. A teda su to vselijake stresujuce situacie. Adoptovane deti maju svoje traumy, preto potrebuju niekoho silneho, kto im dokaze pomoct. Trufas si na to? Aky nazor ma na to tvoj lekar, potvrdi ti, ze si schopna sa o dieta pri svojom zdravotnom stave postarat? Tieto otazky si musis najskor zodpovedat.
@lenkasmajlovaa poznam babu, ktora ma uzkostne stavy ale lieci sa na psychiatrii a boli zaradeni do zoznamu ziadatelov.
Zalezi ako na tom si a ci sa liecis.
@lenkasmajlovaa ahoj. Mám uzkostno depresivnu poruchu, manžel depresiu, obaja ešte pred svadbou, obaja berieme lieky dlhodobo, občas je nám ťažšie. Pri žiadosti o adopciu/pestunsku starostlivosť to nebol problém. Vyžiadali si navyše oproti štandardu nezávislý psychiatrický posudok. Schválili nám oboje, nakoniec sme šli do pestúnskej starostlivosti. Odporúčam ti byť absolútne úprimná pri otázkach, testoch. Ak na to nie si vhodná radšej nech to zistíš. Pre dobro dieťaťa ale aj pre tvoje vlastné dobro. Ja napríklad keď porovnám, tak oveľa väčší záhul je pre mňa syn v pestúnskej starostlivosti (6r) než biologické deti (a to rátam aj dcéru, čo sa narodila mŕtva, a potom 3 a 1r). Napríklad som absolútne nebola pripravená, že dieťa, 9m bábätko, keď sme ho dostali domov, ma bude hrýzť, kopať, skriabat pri uspávaní. Strašne to so mnou mávalo. Od hnevu cez smútok, .... - až neskôr pri bio deťoch mi došlo, že on chudáčik len bránil svoj vzťah s profi mamou samozrejme nevedome - keď si predstavím moju dcéru, že by ju v 9 m odo mna vzali a dali cudzej žene, tak by sa strašne hnevala. Čo bolo dobré, že ten vzťah mal, lebo to znamenalo, že je schopný vzťahu aj do budúcnosti. Ale mňa to zranovalo. To len ako príklad, že tam je tiež veľký nápor na psychiku.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Tak keď máš psych DG nvm či budete vhodný na adopciu