Adoptované dieťa a škola

lukrecia78
23. jan 2015

chcela by som sa s vami podelit o skusenosti s adoptovanym dietatkom v skole. Zacali sme chodit do skoly a velmi uvazujeme, ci v skole povedat pani ucitelke ze je maly adoptovany alebo do toho radsej nezasahovat. Doma sa rozpravame o fakte ako to bolo.. ze sa narodil v brusku inej tety a tak... ale stale mam obavy ci ho neodsudia nejako zle v skole ked to povieme pani ucitelke.. Problem je aj v tom, ze sa nam nejako velmi v tej prvej triede nedari.. hlavne sustredenie a respektovanie ucitelov.. zaujimali by ma nazory ci ste to povedali v skole alebo nie.. vopred dakujem🙂

prasiatko30
23. jan 2015

Nechapem preco by ho mali odsudit? U nas v okoli je vela deti adoptovanych - malych cinaniek, jedno dievcatko si doniesli rodicia z filipin a je aj par rodin s adoptovanymi cernostiatkmi a jednu rodinku som vidavala s hindu dievcatkami a ja si neviem predstavit ze by s tym mal niekto problem - niektore tie deti su take zlate a ti rodicia sa tak k nim pekne spravaju u mna to akurat vyvolava obdiv lebo si museli riadne preskakat tak ako tie deti aj ti rodicia a ja som sa teda v mojom okoli nestretla s negativnym nazorom na taketo deti - a to ie na prvy pohlad jasne ze su adoptovane a deti kedze my dospeli nerobime rozdiely sa k nim tiez pekne spravaju a ten rozdiel vo farbe pleti ani nevnimaju

5katarina7
23. jan 2015

@prasiatko30 ale ty určite nežiješ na Slovensku však?Nezdá sa mi,že u nás by nikomu neprekážala farba pleti.

bibistec
23. jan 2015

ja by som to neriesila, presne koli tomu ze nikdy nevies kde to kto povie a nakoniec to nemusi byt na prospech. Uvidis ako sa to vykristalizuje a ked to tvoj syn/dcera povie tak to bude jeho vec a to bude v poriadku ale nerobila by som to nevies ci by to dietatu nevadilo. drzim palce.

sonetta
23. jan 2015

ja teda nemam adoptovane, ale keby mam, urcite by som to nehovorila v skole. nevidim v tom dovod. 😉

mamulienka30
23. jan 2015

@lukrecia78 to si fakt myslis, ze ucitelka bude robit rozdiely (ake????) ked je dieta alebo nie je adoptovane? To je nejaky privlastok ci co? Ved dieta ako dieta... nevidim dovod to hovorit prave ucitelke... neni dovod... vy ste rodicia dietata, jediny, s ktorymi ona bude kedy komunikovat a dieta riesit.

danielahamar
23. jan 2015

ja by som s tým na "trh" nešla, nikoho do toho nič 😉 ľudia sú zlí

mimla
23. jan 2015

Tým, že na to bude učiteľka špeciálne upozornená, bude iba vyzdvihnutý akýsi "nenormálny stav". Dávaš tým najavo, že s tvojim dieťaťom nie je niečo v poriadku, nie je normálne. Ale ono je. Je úplne normálne. Adopcia je normálna. Určite by som nešla za učiteľkou a nezverovala túto informáciu ako tajomstvo, ktoré musí poznať, aby zvládla toto dieťa. Nerobiť tajnosti. ak na to príde, ale netreba z toho robiť dieťaťu obchodnú značku.

Áno ľudia sú zlí a práve preto z toho netreba robiť veľké haló. Aby druhé deti nemali možnosť nájsť achylovu pätu tohto dieťaťa. Určite sa nájde nejaký neusmernený jedinec. Tomu sa asi vyhnúť nedá, ale čím normálnejšie k tomu bude pristupovať najbližšie okolie deťaťa, tým ľahšie takéto situácie samo zvládne.

kengurica
23. jan 2015

Vie to tvoje dieta a to je podstatne. Ostatnych v skole do toho nic. Tato vedomost sa ich nijako netyka. Nema vyznam, aby to vedeli, zbytocne by im to rypalo v hlave....aj ucitelia su rozni.

yukki
23. jan 2015

@lukrecia78 musela by to byť osvietená pedagogička...ktorá pozná význam pojmov "porucha pripútania", "citová deprivácia"..a s tým súvisiacich výchovných a vzdelávacích problémov. Ak máš dojem, že pozná, a že je dostatočne empatická, aby to prípadne trochu zohľadnila, potom hádam aj povedz. Je skvelé, že Váš synček vie....
Existuje príručka Školák v náhradnej rodine. Je kdesi na stiahnutie.

angel78
23. jan 2015

dakujem Vam za vase nazory. My sa tym netajime ani na okolo, ale ozaj tu skolu som si nebola ista ako riesit. Mame nejake zadrhely, ktore sa pripisuju tomu co si maly prezil ked este u nas nebol, ale ozaj som si pani ucitelkou nie ista ako by to vzala... Chcela som mu pomoct a napadlo ma, ci nebude potom zhovievavejsia ked bude vediet, ze sam to ovplyvnit nevie a ze mozno by nam ona v niektorych veciach pomomohla, ale ocividne sa vsetci zhodujete v tom, ze nepovedat. V zahranici, je to inak, ale bohuzial, asi to vyzera ze u nas stale su predsudky:( skoda...

leteku
23. jan 2015

Ja robim v skolke a teda vacsinou vieme, ze je dieta adoptovane, resp. chodilu ku nam do specky aj deti z Detskeho domova a nik sa na ne nepozeral inak ako na ostatne. Skor som si vzdy pomyslela, ze ake maju stastie, ze mozu zit v rodine.

babaka
23. jan 2015

ahoj, ja mam osvojenu dcerku a chodi do skolky ... povedala som ucitelke, ze je osvojena, pretoze ak by nastal nejaky problem, aby jej vedela pomoct ... myslim, to ak sa jej deti "vysmievali". dnes je ina doba a myslim si, ze adopcia uz nie je tajomstvo, ako to bolo dakedy. drzim palce

kacena4
23. jan 2015

presne ako pise @yukki neviem kedy ste si adoptovali dieta, ci sami viete co je to porucha priputania, citova deprivacia, ake malo dieta problemy pocas prenatalneho obdobia ( casto je tu pritomna dost neznama diagnoza FAS) a toto vsetko sa prenasa do jeho skolskej zrelosti alebo presne nezrelosti ☹ a skolska ucitelka, skolska psychologicka pre "bezne" deti tie s tym moc nepomozu - nechapu presne tieto pojmy ☹. skus sa obratit na navrat ci usmev ako dar alebo na klub nahradnych rodin. budu ta vediet nasmerov, poradit aby ste sa netrapili v skole ako zvladat lepsie skolu, aby sa maly netrapil v skole a ak sa raz aj dozvedia ze je adoptovany, aby ho za to neodsudzovali..... ak sa chces o tom viac porozpravat nechcem to tu rozpisovat pracujem v detskom domove a ak budes potrebovat zodpovedat nejake otazky co ta trapia kludne napis ip. skusim ti poradit. urcite si nedaj radit maminami, ktore nemaju skusenosti s adoptovanymi detmi ale len biodetmi. to je velky rozdiel, s predsudkami to nema nic spolocne

cairka
24. jan 2015

@lukrecia78 , ja by som povedala, aby nenastala situácia, že sa budú v škole na etike (abo aj náboženstve sa zrejme táto téma preberá, neviem 😅) o rodine a malý povie, že je adoptovaný...aby učiteľka neostala prekvapená a nereagovala nie práve najvhodnejšie . Nečakala by som lepší prístup k nemu, ale myslím, že ani horší. Ale podľa mňa by mala mať učiteľka túto informáciu.
Jasné, že vie houby o poruche pripútania, či FAS , ani to nebude riešiť. Ale kvôli tým situáciám, kedy sa budú baviť o rodine je lepšie aby to vedela.

aksuram
24. jan 2015

Uplne suhlasim s Cairkou, ked aj maly vie ako prisiel do svojej rodiny(co je uplne uzasne), je velmi pravdepodobne ze sa o tom niekedy zmieni aj v skole. A tie reakcie z prekvapenia by ho mohli zbytocne zranit.... a aj ked by sa o tom nezmienil on sam.- svet je maly a raz to niekto od niekoho zacuje ... ja volim radsej otvoreny pristup-ale necakaj koli adopcii zhovievavost ...a ak nahodou bude budes prijemne prekvapena 😎

jahanka
15. feb 2015

@lukrecia78 ahoj, ja sama som ucitelka a momentalne v procese adopcie, cakame na posledny sud o osvojenie. V skole mame pripady adoptovanych deti a mam taku skusenost, ze je dobre informovat ucitela o tejto skutocnosti 🙂

teodozia
23. feb 2015

my máme práve v tomto období tento problém. Mysleli sme si, že naša dcéra nemá s tým problém, že je adoptovaná. Povedali sme jej to...a ďalej sme to nerozoberali a zdalo sa nám, že nemá s tým problém, veľmi ju ľubime, nažívali sme si spokojne...až jedného dňa prišla zo školy, že dievčatá sa jej smiali, že je adoptovaná a preto má starých rodičov...tak sa to doma dozvedela jedna zo spolužiačiek a samozrejme, že v škole sa zdôverila kamarátkam...a ona sa za to začala hanbiť...
Manžel bol za učiteľkou a tá si nechala dotyčné dievčatá po škole a povedala, aby sa starali o seba a druhykrát rozmýšľali o čom hovoria a dcére, aby sa ospravedlnili...to bolo všetko.

dusika11
24. feb 2015

ahojte ja som ako ucitelka mala jedno adoptovane dieta..nevidela som ze by sa jej niekto smial..skor sme krutili hlavou ze preco..v skole mi tato informacia pomohla lebo sa dievac zvlcilo v puberte..teraz ucim jedno dieta z detskeho domova..a tiez ma take ine tahy..takze ..tato informancia pre mna ako ucitela je dolezita aby som ratala s trumatizujucimi zazitkami co v sebe tieto deticky maju a popripade im pomoct v kolektive

teodozia
24. feb 2015

sú učiteľky a učiteľky...
tá naša len učí...a iné ju nezaujíma veľmi...lebo keby áno, tak by sa na niektorej hodine porozprávala s deťmi o tom...a ona len nechala dievčatá po škole a vykričala ich...aby sa neposmievali, čo tým vyriešila?

berilka
24. feb 2015

@teodozia ahoj, ak to nie je nevhodná otázka: Koľko rokov má dcérka teraz a kedy (asi koľko mala rokov vtedy) keď ste dcérke začali hovoriť o tom, že je osvojená? Ak ešte môžem - naozaj ma to zaujíma - Ako často ste spolu o tom, že je osvojená, hovorili? viac krát, alebo raz a veľmi jasne? Ďakujem za Tvoju otvorenosť. 😉

teodozia
25. feb 2015

@berilka dcéra má 10 rokov. Najviac sme o tom hovorili ked mala asi 6-7 rokov a potom už nie...tak konkrétne vzťahujúc sa na ňu...ona nemá s tým problém pred nami, ale hanby sa za to pred cudzími a najme pred kamarátkami...rozprávať sa s nami nemá problém, včera sme si pozerali fotky z pôrodnice, z krstín...

dusika11
25. feb 2015

@teodozia ahoj ak mas pochybnosti o ucitelke ries tieto veci s riaditelkou..snad je kompetentnejsia

teodozia
25. feb 2015

@dusika11 ja si to predstavujem asi tak, že učiteľka na hodine trebars na Čítanke dá zámerne prečítať článok
kde bude niečo o adopcii a potom to vysvetli deťom všeobecne, o čom to je...aby rozumeli tomu, aké sú to deti adoptované, prečo ich dávajú na adopciu a kto si ich adoptuje...

dusika11
25. feb 2015

@teodozia akoze da sa to aj tak..ale ja by som s detmi velmi nediskutovala..o tom ..proste je to tak ta a ta ma takych rodicov a bodka....my si to ucitelia povieme a snazime sa aby decka nam do toho nezasahovali..ak by sa to rozkriklo..tak by som to korigovala..ale neupozornujem do predu decka..ze ten a ten je adoptovany..alebo ma taky a taky problme..ja skusam skor dieta zaradit do kolektivu a nie vyclenovat...ze je taky makovy..a maslovy...inac decka nam daku vedu okolo toho nerobili..je adoptovany bodka...konec a ma sa super lebo ho rodicia velmi chceli..a konec..nedebatovali viac

dusika11
25. feb 2015

@teodozia skor im vadia ..ine vynimky..napriklad prisiel na studijny program chklapec z ameriky..ucitel tam nie je autorita..to z namena..tykal..pedagogom vykrikoval pocas hodiny prechadzal sa..proste uplne ine ako u nas..a toto aj deckam velmi vadilo...aj to ze aj na nich bol drzy..toto nemali radi..a vyhybali sa mu..ale adopciu neriesili..

lubiduch
26. feb 2015

ja by som nehovorila, cest vynimkam ale ucitelky su vacsinou klebetne zenske, akonahle je s tvojim malym nejaky problem, v ich ociach to bude: chudak maly, to je ten adoptovany, ktovie co sa biologickych rodicov mal...
nepojde mu matika? no tak to urcite ze jeho biologicki rodicia boli bbci co sa ho vzdali...
nevie sa sustredit? tak jeho matka bola urcite fetacka a zanechalo to na nom nasledky.,...

my adopciu zvazujeme do buducnosti, ako som to rozoberala s par ludmi zostala som velmi zarazena ake predsudky ludia voci adoptovanym detom maju (ze su ako macka vo vreci a najradsej by kazdy problem ktorsy sa pri biologickom dietati riesi ospravedlneniami ako- ma obdobie vzdoru, ma separacnu krizu, ma neviem aky terminus technikus,.....tak pri adoptovanom dietatku je to vzdy- urcite mal rodicov alkoholikov, je z asocialnej rodiny, chudak maly matka sa isto ozierala ked bola tehotna a teraz je to dieta nervozne, ma z toho urcite ADHD.....), ludia na SVK maju voci vsetkemu predsudky!
To ze syncek to vie je super, ucitelka a decka to vediet nemusia, pre maleho je najdolezitejsie ze ma milujucich rodicov....
Druha vec ze uctelka moze byt svihnute opacnym smerom, bude maleho lutovt chudatko adoptovane a bude sa mu dostavat vacsia pozornost, tak to tiez decka vycitia....ja by som to zbytocne nerozoberala...

teodozia
26. feb 2015

@lubiduch keď u nás je to práve naopak...dcéra je pekná blondína, postavu má už teraz sa smejeme, že modelkovsku, učí sa dobre, hrá na husliach a hlas má ako operná spevačka ...takže tú môžu hovoriť, že mama bola isto kočica...

lubiduch
26. feb 2015

@teodozia gratuujem k sikovnej krasnej dcerke! urcite sa jej do zivota dostava to najlepsie co sa da 🙂

ja verim ze sa k tomu nakoniec odhodlame aby sme si nejake dietatko adoptovali, mne nevadi ani trosku tmavsie pripadne starsie, tak verim ze sa to podari 🙂

rybicka03
28. feb 2015

@lukrecia78 Zdravim, mame osvojenu dcerku, ktora je druhacka. Vie o tom od 3 rokov, doma to je tema uplne normalna ako kazda ina. Ked bola prvacka povedala som to ucitelke a to najma preto, ze sa rozpravali o tom, ze spoluziacke sa narodil bratcek a debatili na temu deti, ako sa rodia maminke a mala sa tesila na to, ze im povie, ze babatko sa nemusi vzdy narodit len tej maminke, ktora ho vychovava a ktora je pre neho maminka. Tak som chcela, aby to ucitelka vedela, aby vedela ako zareagovat. A zaroven som ju poprosila, aby sa k nej nechovala nijako inac ako k ostatnym detom, zastavame totiz nazor, ze ina nie je 🙂 Doteraz sme ziaden problem nemali. Drzim palce 🙂
D.

kjara27
17. jan 2016

@5katarina7 Ach tie predsudky...zas len úbohá časť Našej primitívnej Slovače 🙂 No čo už, nad takými je možné sa len pousmiať 🙂 🙂) Good luck 😎

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre