Adopcia z Číny

janhe
11. apr 2021

Baby mate skusenosti alebo viete poradit ako by sme si mohli adoptovat dievcatko z ciny? Akym sposobom, kde sa obratit, ako ziadat a ako je to financne narocne. Nechcem hate,myslime to vazne. Prosim len o seriozne rady a skusenosti.
Moc dakujem
Skarede alebo prispevky o inom budem zial musiet ignorovat. Chcem komunikovat v ramci slusnosti.

elisaelisaday
11. apr 2021

@janhe Na Slovensku nie su povolene adopcie z Ciny. Klasickou cestou to teda asi nebude mozne. Presli sme si s manzelom osvojovacim procesom, mam tieto info zo soc. kurately.

tehotna40
11. apr 2021

Nieje to v našej krajine bohužiaľ povolené, na internete je o tom dosť písané. Myslím ze sa to dá obísť nejako ak by mal jeden z vás aj občianstvo krajiny, kde to povolené je.

janhe
autor
11. apr 2021

To naozaj? :( och, normalne mi je do placu
Myslela som ze toto su take samozrejme veci ked sa jedna v podstate aj o pomoc 😞

indiankaindi
11. apr 2021

@janhe myslím, že detičky, ktoré sú na Slovensku, potrebujú pomoc taktiež, ale nie to som chcela. Neriešim a nesúdiť, prečo práve dieťatko z Číny, každé dieťatko si zaslúži pekný život a lásku. Ja som počula o procese adopcie zo zahraničia, že ak nie je povolený, dá sa to spraviť tak, že vykomunikuješ si to s úradmi tam v Číne. Keď už budeš mať vyhliadnuté dieťa (netuším akým spôsobom to prebieha u nich, kým sa k dieťaťu dostaneš), potom prídeš do Číny a legálne ho adoptuješ tam. Musíš tam mať myslím aspoň trvalé bydlisko (opäť neviem, či táto podmienka platí v Číne, ale viem, že v niektorých štátoch to je tak, že nemusíš byť občan, stačí prechodný pobyt - u kamaráta, známeho a pod.) No a po skončení procesu adopcie prichádzaš na Slovensko a prebieha proces, ako keď sa ti narodí dieťa v zahraničí. Zahlásiš o tu na matrike s papiermi o adopcii a je to. Viem, že to proces na veľmi dlho, plus to stojí šialené peniaze. Jednak všetky papiere musia byť úradne overené a preložené. Je to šialené, ale ak ste odhodlaní a máte možnosť, tak to zvládnete. 🙂

saskia_98
11. apr 2021

@indiankaindi lenze na slovensku čakaš na dieťa xy rokov. Konkretne my s mužom sme sa na adopciu dali a v našom kraji, +- 10 rokov.

janhe
autor
11. apr 2021

@indiankaindi dakujeeem , ufff ale skusim vsetko
Este som len zacala zistovat cize vyskusam aj napisat emaily na nejake slovenske urady v cine alebo priamo na nejake cinske urady.

Skusim aj pozistovat ci naaahodou aj u nas v domovoch na slovensku nie su nejake cinske deti
Existuje nejaky celoslovensky adopcny portal kde su zhrnute informacie o celoslovenskych domovoch?

belllinka
11. apr 2021

@saskia_98 ale na dieta ma, takze tam nie je ten problem. I tak by som cisto zo zvedavosti chcela vediet, preco prave cinske dieta

tramtada31
11. apr 2021

@janhe aj mna by zaujimalo, prečo práve čínske. Na Slovensku mame celkovo Číňanov malo. Skôr mame Vietnamcov a aj v skoro všetkých čínskych trhoviskách, rýchlych obcerstveniach pracujú Vietnamci, preto si myslim, že skôr takéto dieťatko nebude k dispozícii.

solange7
11. apr 2021

Baby, to sa naozaj tak strasne dlho caka u nas na adopciu? Myslela som, ze tak 2-3 roky max. Moze si vobec buduci rodic dat do vyberu nieco ohladom veku dietata? Napr ze to moze byt dieta aj vo veku 4roky? Kamaratka sa s manzelom rozhodla pre adopciu, ale zatial som sa s nou o tom nerozpravala. Som v tejto sfere uplne mimo. Odvtedy mi to akosi rezonuje v hlave. Snad to nebude mat narocne.

janhe
autor
11. apr 2021

@belllinka skusim ti odpovedat, je to ako nejake znamenie ci pocit alebo len psychika, tuzba. S manzelom sme davno videli jeden dokument velmi smutny o detoch z ciny. Odvtedy mnoho rokov ked vidim nejake cinske dievcatko tu na sk vzdy mi nejak stisklo srdce az nam to prerastlo do rodicovskej tuzby mat taketo dieta. A kedze sme obaja slovaci je to pre nas nemozne.
Neviem ako by som ti inak ten hrejivy pocit popisala 😊

saskia_98
11. apr 2021

@solange7 podla toho z ktoreho kraja si. A vyberies si co len chces. Zadavas si kriteria.

solange7
11. apr 2021

@saskia_98 10 rokov je strasne vela. To vam toto rocno povedali? A este ak sa mozem spytat, aj ste si nejak konkretizovali vase preferencie? Nechcem aby to vyznelo akoby ste si vyberali tovar...

saskia_98
11. apr 2021

@solange7 tak v Presovskom kraji sa malo deti rodi ktore idu na adopciu. Ale hej vyberali sme si biele dievcatko do 2 rokov. Na poloromske/romske sa čaka menej ale o tom manžel nechce ani počuť, čiže čakáme.

zuzanockamt
11. apr 2021

@solange7 čím menej požiadaviek máš, tým menej čakáš, takže ak chceš aj tmavšie, staršie dieťa s dg., tak to ide rýchlejšie...biely a zdravý novorodenec je na dlho

kittykat22
11. apr 2021

@janhe mozes mat s dietatom zdravotne problemy koli zazivaniu. Kamaratka ma deti s cernochom z Afriky a maju tu slusne problemy so stravou. Nemozu kyslu kapustu, nemozu moc syry a celkovo take tazke mastne veci. Starsi sa po opeceni spekacky povracal. Najradsej maju ryzu a ryby. Pediatricka povedala, ze deti zo zahranicia maju ine bakterialne osidlenie criev. Casto ich boli brucho a nechcu moc jest. Preto aj u nas ked vidis vietnamske/cinske obchody tak tam citis ich jedlo. Varia si sami. Nie preto, ze by sa nechceli integrovat, ale nasa strava im nerobi dobre. Neprechadzaju na nasu stravu, stravuju sa podla svojich zvykov. Maximalne zaradia nejake suroviny.

solange7
11. apr 2021

@saskia_98 @zuzanockamk rozumiem. Tmavsie a deti s diagnozou su "jednoduchsie" na ziskanie.

stanulienkat
11. apr 2021

To je sice pekne ze mas tuzbu, ale obnasa to aj ine aspekty. Vytrhnes ho z jeho kultury, z priestoru,kde ma rovnakych kamaratov, historiu.... My nie sme krajina,kde to bude mat lahke kvoli svojmu vyzoru-inakosti. Slovaci su rasisti a ja by som teda nevystavila taketo dieta posmeskom,sikane... Len kvoli nejakemu nenaplnenemu snu. Samozrejme,ze takym detom je lepsie v milujucej rodine,akejkolvek. No tie rozdiely su vyrazne. Pozerala som dokument,kde si adoptovali cigancata a teda mala aj jedna strana co robit,aj druha. A nedopadlo to dobre. Ale to je zas o inom.

krkavcia_mater
11. apr 2021

@solange7 my sme v zozname ziadatelov o dieta rok a uz sme 7 v poradi.. Tento rok by sme mali dostat dieta. Chceme zdrave, do 6 mesiacov... Podla mna dost rychlo..
A nezalezi nam ma etniku a pohlavi, nie sme rasisti 🙂

martinals
11. apr 2021

Nerozumiem sa tejto problematike ale len tak ma napadlo:keď chcete čínske dieťatko, prečo z Číny. Nerozmýšľali ste o adopcii takého dieťatka možno tu z okolitých štátov ČR, PL, DE,AT..... Možno by to nebolo až také komplikované. Či chcete dieťa len priamo z Číny, pre taký váš vnútorný pocit.

solange7
11. apr 2021

@krkavcia_mater drzim palce 🙂

heleninamama
11. apr 2021

@martinal Myslíš, že Číňanka žijúca v štáte s normálnym sociálnym systémom dá svoje dieťa len tak na adopciu? Alebo Kórejka, Vietnamka... Ak tu žijú, oni väčšinou študujú, pracujú a zapadli do spoločnosti. A držia spolu, majú silné rodinné väzby, aj deti majú viacmenej so svojím etnikom a rozumný počet. To nie je také etnikum ako cigáni, že sú ich plné ústavy a stále pribúdajú...
Rovnako ako normálna, priemerne inteligentná slušná biela žena - aj tá si dieťa nechá. Preto sa čaká tak dlho na zdravého bieleho novorodenca.

tortelinka
11. apr 2021

@janhe určite to nejde legálne

tortelinka
11. apr 2021

@krkavcia_mater po roku ste 7? Prosím ťa, aký kraj?

elementissa
11. apr 2021

@janhe ahoj, na SR bohuzial neexistuje koncept zahranicnej adopcie. Cesta by bola vycestovat do Ciny, tam sa dohodnut s lokalnym DD na adopcii a dieta si naspat priviest, na SR mu vybavit vsetky doklady, dat si ho legalne napisat na seba. No viem si predstavit, ze je to omnoho narocnejsie, hlavne pravne a birokraticky, ako ked to riesis s agenturou pre zahranicnu adopciu. Este by bola cesta najat si v okolitych krajinach, kde sa zahranicna adopcia robi (mozno aj v Cechach), nahlasit si tam trvaly pobyt aspon na cas, vybavit adopciu tam a potom sa vratit na SR (to uz bude dieta na vas napisane a teda pravne v pohode).

elementissa
11. apr 2021

@heleninamama nemas celkom pravdu. Cina ma podpisane kontrakty s mnohymi krajinami na zahranicnu adopciu. V Cine je politika jedneho dietata. A to jedno dieta je chlapec. Rodina chce pokracovatela mena, to je uplne ina kultura. Cinania sa zenia so vsetkymi oatatnymi aziatkami, nielen s Cinankami. Mnoho rodin v Cine zije tradicnym sposobom, uctievaju svojich predkov, nechcu, aby ich rod bol poskvrneny ci dehonestovany (a v Cinskej kulture je to najhorsie co sa ti moze stat pospinit meno svojho rodu). Kazdy chce, aby jeho rod, jeho tradicia, jeho MENO pokracovalo. Preto cinanky, ktore cakaju dievcata idu na potrat (v pripade preukazania zenskeho pohlavia plodu je zakonom umozneny limit ist na potrat aj vo vyssom stadiu tehotenstva. ) jasne, ze kazda zena si necha CHLAPCA. Ak je dievca ako prve tehotenstvo, tak zvycajne poslu zenu na potrat. Ak je dievca druhe tehotenstvo, tak vela zien sa rozhodne dieta vynosit ale daju ho na adopciu. Z Ciny idu rocne na adopciu do celeho sveta stovky, tisice dievcatiek. Preto ak maju zaujemcovia o adopciu zaujem priorotne o dievca, v krajinach, kde zahranicna adopcia funguje rovnako ako vnutrostatna su automaticky odkazovani na Cinske, Ruske a Ukrajinske katalogy. Z Ruska a Ukrajiny idu na adopciu aj chlapci, ale menej ako dievcata. Z Ciny idu na zahranicnu iba dievcata. Chlapci zostavaju v krajine. Ak ma teda zena uz jedno dieta a caka druheho chlapca, odporuca sa jej dat ho na adopciu a vychovava ho ina, bezdetna Cinska rodina. Jasne, ze nie 100% obyvatelov Ciny dodrzuje tento system- lebo to nie je zakon, je to zvyhodnenie tych, ktori maju jedno dieta. Tak sa to tvari na povrchu. Kolegyna bola 2 mesiace v Cine a rozpravala mi, ze ale pod povrchom je to inak. Natlak zo strany zamestnavatela a dalsich tretich osob na zenu, aby isla na potrat, vela zien je rodinou prinutenuch ist na potrat, ked cakaju druhe dieta. Do Ciny zaroven prichadzaju zit ludia, preto su tam aj zeny, no nemusia to byt rodene cinanky. Ja napriklad nerozoznam Cinanku od Taiwanky...

heleninamama
11. apr 2021

@elementissa Ja som reagovala na príspevok, že si má adoptovať čínske dieťa z okolitých štátov. A tu sú úplne odlišné podmienky pre život ako v Číne, takže nemyslím, že napr. v Čechách, Rakúsku.... majú plný katalóg právne voľných čínskych detí, ktoré čakajú, kým ich adoptuje niekto zo Slovenska.

lienocka2808
11. apr 2021

@solange7 ano, je to tak. Bohuzial taketo deticky nikto nechce. Na biele dieta sa v bratislave caka aj 7 rokov.

queen_el
11. apr 2021

@elementissa Mimo témy, ale ako si to predstavujú, ak bude mat kazda rodina (alebo vacsina) chlapca a iba jedno dieta, ako bude vyzerat dalsia generacia/generacie? Ak nebudu dievcata, resp. bude ich vyrazne menej, s kym ti chlapci zalozia rodinu aby “pokracoval rod”? Iba s cudzinkami? Maju zaujimavu logiku teda.

simsalabim
11. apr 2021

@queen_el uz teraz to sposobuje problemy, zien je o niekolko milionov menej. Je tam cela armada mladych neukojenych muzov. Sociologovia lamentuju, ako to ovplyvni spolocnost.

queen_el
11. apr 2021

@simsalabim ved ano, je to logicke ze to je otazka casu, ale ze im to nedochadza? Zaujimave no. Nevyznam sa az tak, nevedela som, ze to takto maju.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre