Adopcia rómskeho dieťatka a rodina

bbbarunka
24. apr 2014

Ahojte,
nezakladam temu, aby som dostala radu, skor hladam pochopenie a mozno aj cloviecika v podobnej situacii.
s manzelom si chceme druhe dieta adoptovat, aj ked by sme mohli mat vlastne. v podmienkach nemame specifikovany povod, cize viac-menej ocakavam, ze nase druhe dietatko bude romske. moji rodicia toto rozhodnutie este celkom nepredychali a bojim sa, ze ani nepredychaju. nic pred nimi netajim. sice mi tvrdia, ze ho budu mat radi a neodsunu ho na vedlajsiu kolaj, no uz teraz mi neustale tlacia do hlavy pribehy o tom, ako ich znameho znamy si adoptoval romske dieta a to zdrhlo do osady. az sa cudujem, kolko ludi v ich okoli si zrazu adoptovalo deti. dost tazko sa mi s tymito myslienkami funguje (viem, ze im nemozem prikazat nadsenie pre to, z coho som nadsena ja) a musim priznat, ze mi aj nasadili chrobaka do hlavy.
viem o mnohych romskych detoch, ktore zdrhli do osady, ale viem aj o takych, ktore vystudovali vs a su velmi uspesni. rada by som sa porozpraval/popisala s clovekom, kto ma doma romske dietatko a nejake skusenosti. najde sa niekto?

stefka33
24. apr 2014

@bbbarunka Ja síce také dieťatko nemám, ale poznám maminu čo má. Majú nejaké výchovné problémy, ale nič hrozné,len dieťa je dosť živé. Horšie je, že dieťa je vychovávané v prostredí úplne nerómskom a ostatné deti sa s ním odmietajú baviť. Nemá ani jedného kamaráta.

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@stefka33 dakujem za info. ten rasizmus okolia si asi doteraz nepripustam, aj ked ho niekedy vidim na vlastne oci:(

misaelka
24. apr 2014

@bbbarunka ja poznam rodinu co vychovavala romske dievca a mali s nou desne problemy ze fakt... utekala za romskymi chlapcami do osady a skoro otehotnela. v puberte to s tymi deckami dost trieska. usadilo sa to az o hodne neskor nez u beznych rodin. tymto ti ale nechcem brat odvahu, len pisem skusenost, o ktoru si ziadala.

cairka
24. apr 2014

@bbbarunka , rodina po čase aj zabudne - prestane vnímať, že je dieťa rómske 😉 ovšem v prípade problémov je možné, že to bude prvá vec, na ktorú si spomenú...Čo sa týka tých "problémových" detí, tak to sú prevažne deti deprivované a nemá až tak vplyv farba pokožky...

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@misaelka dik za info

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@cairka juj, dakujem za upokojenie, velmi mi to pomohlo🙂 my chceme co najmensie dietatko (uz len s ohladom na nasho prvorodeneho), takze verim, ze lasku bude citit od raneho veku. ak sa ta mozem spytat, tvoja rodina s tym mala spociatku problem?

lulu369
24. apr 2014

@bbbarunka ja síce nemám doma dieťatko rómskeho pôvodu ani adoptované, ani nemám nikoho vo svojom okolí kto by mal adoptované rómske dieťatko....no myslím si, že čím mladšie dieťatko sa adoptuje (bez rozdielu na pôvod) tým viac sa bude dať ovplyvniť jeho výchova (aj keď väčšina rómov na SLovensku je taká aká je, ale je medzi nimi aj dosť takých čo žijú ako väčšina "bielych")...to je môj názor 😉

maryem
24. apr 2014

@bbbarunka ahoj,skus pozriet do temy Prisli k nam. Najdes tam nejake maminky aj s romskymi dietkami, napr. Cairka alebo yukki tusim tiez. Drzim palce, nech je vasse buduce dietatko prijate celou rodinou s laskou.

maryem
24. apr 2014

A vidim teraz, ze cairka napisala aj sama🙂

cicimotinka
24. apr 2014

my máme dvoch rómskych a môžem Ťa ubezpečiť, že rodina to predýcha iba v rámci svojich možností a schopností... niekto 100%, niekto 0%... ale pokiaľ ste relatívne ústretová rodina, tak to bude 100%... deti sú v tomto úžasné... skôr sa priprav, že niektorí priatelia sa zbalia a "odídu" navždy... ale zase prídu noví...

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@maryem oukej, idem sa tam pozriet🙂

tykat
24. apr 2014

@bbbarunka ...kamarátka ma adoptované dve rómske/černošské deti, na staršieho jej v škole pokrikujú neger, šikanujú ho a vyčleňujú z kolektívu. Vieš tie deti si so sebou nesú traumu ako nechcené a zároveň čiernu kožu ktorej sa nikdy nezbavia a s ktorou žiť medzi bielymi je fakt drina. Chalan má určité vzorce správania ktoré sa dajú korigovať ale pri čiernej farbe kože s ktorou neurobí nič je to ťažké, pretože aj keď zmení správanie vždy sa v škole nájde niekto kto zaútočí na jeho rasu. Ono kým s takýmto dieťaťom budeš chodiť v kočíku a budeš mu stále za zadkom tak sa s rasizmom a útokmi nestretneš ale keď sa to dieťa bude musieť pretĺkať v škole dennodenne samé tak to už bude horšie. A možno časom začne rozmýšľať ći by medzi vlastnými čiernymi nebolo lepšie a začne hľadať "svoju rodinu".

cairka
24. apr 2014

@bbbarunka , pri oznámení, že chcem rómske si tak trocha ťukali na čelo, ale ako staršia prišla, tak vôbec, aspoň nie pred nami 😉

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@cicimotinka uvidime, kto je aky... bojim sa trochu aj toho, lebo prvorodeny je biologicky a bojim sa, ze budu robit rozdiely. sice sa dusuju, ze nie, ale aj tak mam obavy. hlavne z toho, co budem potom musiet urobit.

tortelinka
24. apr 2014

@bbbarunka my máme adoptovaného rómskeho chlapca, rodina to prijala super, ani som sa zatiaľ nestretla s nejakou výrazne rasistickou narážkou, uvidíme, keď bude starší

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@tykat zeby to bol dalsi dovod, aby som rozmyslala nad zbalenim kufrov a odchodom za hranice?

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@tortelinka kolko ma rockov?

maznacik007
24. apr 2014

Ak máš priano prečítaj http://romovia.sme.sk/c/7086593/matka-romskeho-...

Nič nie je ciernobiele nastastie

tortelinka
24. apr 2014

@bbbarunka dva a pol 😉

cairka
24. apr 2014

@tykat , to je bohužiaľ pravda, na druhú stranu, bez tej šance by po 18 rokoch v domove nemali už vôbec kam ísť...

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@cairka mozno ze prave tento priklad stretavam denne v praci. robim v kniznici a na internet k nam chodi mlady chalan, ocividne bez staleho domova a prace. pride mi, ze je prilis mlady na to, aby bol na ulici z ineho dovodu. ale to je trochu mimo temy

giselin
24. apr 2014

@bbbarunka
V prvom rade ti velmi drzim palce a srdecne ti zelam, aby Vám adopcia vysla, uprimne.
Nedá mi však nezaregovať s jednou skusenostou. Mám znamych, s ktorými ked som sa zoznamila, davno-davno..ani som nevedela roky, ze ich dcerka je romka a adoptovana. Adoptovali ju ako polrocne babatko. Bola taka počerná okaňa.. ale aj jej adoptívny ocko bol taky snedý, tak sme to neriešili. samozrejme casom nam to ozrejmili...Bola šikovná, múdra, uspešná, nádherná žena z nej vyrastla.. my sme sa prestahovali a nejak sme stratili kontakt.. ale casom sme sa stretli.
Dievča po 19 rokov od nich odišla, vlastne "ušla"..Áno do čiech do nejakej osady.Hľadať mamu, hľadať seba.... Im sa narodil aj syn časom, ale uplne sa zrutili vnutorne z toho, lebo o nej nič nevedia, prerušila s nimi kontakt. Volala ich mama a oco.Oni sú úplne kludná a usporiadaná rodina, srdeční ľudia.. tiež ma to sklamalo...
Ano hovorí sa, že to majú v povahe..ale dnes to nie je výsada len romov..podla toho by som si dieťa nevyberala..
No trosku by som ta chcela ak dovolíš len usmerniť, že riešiš tu také veci, podľa mňa patria do rúk odborníkov. Nie je nič neobvykle adoptovať si dieťa romske, a tak hladaj odborníkov, ktorí sa venujú náhradnému rodičovstvu s takýmito deťmi, aby ste nepodcenili niečo, čo nemôže ovplyvniť ani Modrý koník a ani vy. Vieš o tom, že na adopciu sú voľné aj deti, ktoré sú postihnuté? A sú rodičia, ktorí si adoptujú aj také detičky a nie je to nič neobvyklé.

Viem, že sa to môže stať bez ohľadu na rómske či neromske, aj albanec a aj američan urobí to isté, o tom to nie je..Dnes sa už problematike adopcie, náhradnému rodičovstvu venuje taká komunita odborníkov, že to, či v kočíku niekto zbadá, že máš romske dieťa... je nič oproti tomu, čo všetko Vás v živote čaká riešiť vôbec s adoptívnym dieťaťom.
Všetky otázky by som okamžite riešila s odborníkmi na tuto problematiku..po precitaní tvojich reakcii si myslím, ze mas viacej nezodpovedaných otázok... samozrejme.. ak ma niekto skúsenosti - tak to pomôže.

1177
24. apr 2014

U nas v skolke je par arabskych deti- teda tmavsich. Ali je uz predskolak a pochybujem, ze by nejake decko riesilo jeho etnicitu...

cairka
24. apr 2014

@bbbarunka , ono to s tým návratom k rómom nie je až tak horúce myslím, ako sa hovorí. Aspoň zatiaľ to je aj u nás presne tak, ako písala steffka33 , bieli sa s ňou moc baviť nechcú, lebo je hnedá a tým pádom jasná cigánka, ALE cigáni sa s ňou tiež baviť nechcú, pretože je síce hnedá, ale správa sa ináč. Tieto naše deti sa občas nazývajú kokosky - navrchu hnedé,vo vnútri biele...takže nepatria nikam, aj preto sa v puberte hľadajú zložitejšie, nevedia, kam sa zaradiť...a priznajme, že spoločnosť na Slovensku im to nijak neuľahčuje, lebo žiaľ na Slovensku najprv vstúpi do dverí cigán, až potom človek a rozmýšľame, aký je....

cairka
24. apr 2014

@1177 , u nás to začlo až v druhej triede na škole, do vtedy tiež nemala žiadnu takú skúsenosť...

sednaja
24. apr 2014

Ahoj, moji rodičia pracujú ako profesionálni rodičia (ak vieš čo to je) a starajú sa o deti z domova. Určité obdobie som s nimi bývala, teraz som však už osamostatnená (len chcem povedať, že viem osobne ako to doma u nás fungovalo). Tie detičky, o ktoré sa starajú sú z 95%-nej väčšiny "cigánčatka". Keď začali robiť túto prácu, tak až vtedy zistili, kto je naozaj PRIATEĽ. Rodičia ich síce neodsúdili (tiež ale mali svoj vek, žiaľ už nežijú), ale ostatná rodina a okolie vo véééľkej miere sa s nimi prestali stýkať. Získali však nových priateľov, ktorí robia to, čo oni, stretávajú sa s rodinami, s ktorými majú toto spoločné a až teraz zistili, kto fakt stojí o to, aby si zaslúžil ich čas.
Zo začiatku ich to mrzelo, ale nakoniec zistili, že kašľať na starých známych, aspoň ukázali svoju pravú tvár.
Je to síce trošku iné, ak si chceš adoptovať dieťa, alebo ak sa o ne "iba" staráš, ale čo sa týka toho odcudzenia, to poznám. Naši sú skratka buď milovaní, alebo nenávidení (doslova). ............ale je to určite iné, keď sa to týka tvojich rodičov, to ti určite záleží na tom, aby s tebou držali. ... Osobne si však myslím, že vlastná krv je vlastná (možno keby ste nemali svoje deti, tak by to brali ináč).....A aké chcete veľké dieťa? Ak je to tak do pol roka (najlepšie čo najmenšie), tak sa podľa mňa nemusíš báť žiadneho úteku do osady, ale ak to bude staršie dieťa, nebodaj také, ktoré už pobehuje, má vlastné "fanty", tak to budeš možno aj raz ľutovať (Teda asoň u nás je to tak, ak mamka dostane takmer novorodenca, tak si ho vychová, ale ak staršieho, tak už má maniere z osady, z nesprávnej výchovy, prípadne z domova a tých sa nikdy nezbaví).
Ale poznám rodinu, ktorá má adoptované 2 deti a obe sú biele a obe majú od malička 😉
Držím palce, ale ak adopcia, tak úplne malé bábo..

1177
24. apr 2014

Inak mne raz kamoska psychologicka hovorila, ze nie je moc dobre, ked romske dieta je v bielej rodine bez toho, aby malo kontakt s romskou komunitou. / tanec, divadlo a rozne kruzky pre romske deti/ tam dieta pochopi odkial je a zaroven, ze nemusi zit v osade a kadit si pred dom.. Skratka potrebuje poznat aj svoje korene z rodin, ktore su spolocnostou prijate.. A aj take su 🙂

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@giselin s odbornikmi som tuto temu samozrejme riesila, mne vsak ide o kontakt s ludmi, ktori toto nestuduju ale ziju. okrem ineho, mnoho veci sa riesi mk, ktore patria do ruk odbornikom, tak preco nie toto? viem, ake deti su volne na adopciu. ake deti mas adoptovane ty?
@1177 toto som citala v jednej knihe o adopcii, ak budeme mat romske dietatko, tak to urcite planujem uskutocnit. musi vediet, kde ma korene.

bbbarunka
autor
24. apr 2014

@sednaja ahoj, chceme co najmensie. mame 2,5-rocneho syna, cize minimalne vzhladom na neho by to bolo vhodne podla nas.

maznacik007
24. apr 2014

@bbbarunka kludne sa pytaj .... co presne ta zaujima .... co sa tyka odbornikov tak tych naozaj realnych ktory rozumeju jednak problematike deti v NRS v akejkolvek forme a jednak romskemu dietatu v neromskej rodine je ako safranu ... v podstate to vsetko iniciovali rodicia takychto deti aby sa v tejto oblasti cosi riesilo, v cechach su v tomto trochu dalej je tam aj viac publikacii, poradenskych centier ...

ale myslim ze tu ti dokazeme dat aspon nejake odpovede na tvoje otazky ...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre