Adopcia postihnutého dieťaťa - manžel je proti

5. júl 2021

Ahojte, adoptovali by ste si postihnuté dieťa? Nevieme sa na tom v požiadavkách s manželom dohodnúť :( ja som za áno (veľmi túžim po dieťati) manžel je absolútne proti.
Ďakujem za odpovede. Viem, že tu podobná téma bola.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia147852
5. júl 2021

Záleží aké postihnutie. Mentálne postihnuté určite nie. Na to bohužiaľ nemám. Keby mu chyba ruka, to by mi nevadilo.

autor
5. júl 2021

@lucia147852 ale mentálne málokedy zistíš hneď vieš...

zuvelyn
5. júl 2021

Ja nie, ale ja by som si neadoptovala ani zdrave, nemam na to bunky. Podla mna ak je manzel striktne proti, tak by som upustila z tejto myslienky, aj on ma pravo sa rozhodnut podla svojich moznosti a schopnosti a nie byt dotlaceny do niecoho co nechce.

ckatka
5. júl 2021

My sme do žiadosti napísali presne "dieťa môže mať ochorenie/postihnutie, ktoré nebráni jeho zariadeniu do školského a pracovného procesu".
Lebo keď napíšeš "zdravé", tak ti nedajú ani dieťa s celiakiou či okuliarmi...

lucia147852
5. júl 2021

To je samozrejme, že niektoré postihnutia vieš až neskôr, ale otázka znela či by som si adoptovala keby o tom viem, preto píšem že nie.

dominikac321
5. júl 2021

nie, neadoptovala a prosim, netlac manzela do niecoho s cim nesuhlasi len preto ze ty velmi tuzis...ste dvaja na vsetko

leuchtturm
5. júl 2021

Adoptovat si dieta je velmi velký závazok, podla mna este vacsi ako mat svoje vlastne dieta. Ak tvoj muž nie je stotozneny s postihnutym dietatom, nemozes ho do toho tlacit.

dominikac321
5. júl 2021

autorka, ty si vies predstavit starostlivost o postihnute dieta? to nie je na pol roka rok to je do smrti, plienky cievkovanie polohovanie hadickovanie, vozicky nemocnice lekari, obrovske naklady ziaden sukromny zivot...

zuzubb007
5. júl 2021

Keby zistis co je to starat sa o postihnute dieta z poslednych sil hned si to rozmyslis, dennodenne 24 hodin same cvicenja, lieky, lekari dookola, samozrejme zalezi o druhu postihnutia

diewcatqoo
5. júl 2021

Chapem, ze velmi tuzis po dietatku, ale postihnute dieta je trapenie na cely zivot. Nemyslim to v zlom a naozaj obdivujem vsetkych rodicov, ktore maju chore deticky. Je to vsak naozaj psychicky narocne. Myslim, ze manzel si realne uvedomuje, co vsetko by mohla priniest starostlivost o taketo dieta a ty si tak trochu mozno zaslepena svojou tuzbou, ze chces dieta za kazdu cenu.
Casto sa stava, ze vztahy, rodiny, kde je taketo dieta, to nevydrzia. A to sa jedna o pokrvneho potomka. Prosim, dobre si to zvaz a nenut manzela do niecoho, s cim nie je plne stotozneny.

autor
5. júl 2021

@diewcatqoo musím si to celé prejsť s manzelom opäť. Ďakujem za reakcie.

anesim
5. júl 2021

@ckatka znama si adoptovali dievcatko, tiez povedali, ze zdrave. Dievca ma teraz cez 20 rokov, je na ID, mentalne postihnutie, kt sa prejavilo az neskor. Nie je schopna sama existovat, nakupit, navarit, zostat doma sama vuac ako 5 minut. Manzelstvo to nevydrzalo, a ked sa nieco stane s jej mamou ( ma nieco cez 65), tak dievca bude musiet zrejme do ustavu. S otcom sa nestretava, ale aspon jej plati nejake vyzivne

dominikac321
5. júl 2021

@ckatka vy mate nakoniec adoptovane deticky?

dilino
5. júl 2021

Napišem ti s pohľadu nás biologických rodičov mali sme postihnutú dcérku veľmi ťažko.Len preživala a my s ňou sme trpeli každa jej bolesť bola našou bolesťou.Každe jej utrpenie bolo aj tým našim. Bol to obrovský ťažky križ ťahať za sebou to sú pocity.Rozhodli sme si ju po pôrode vziať domov kedže bola naša ale ak by sme si museli alebo chceli adoptovať postihnute určite nie.Prečo toľko utpenia čo sme priežili stresov, každodenný boj o jej život.Hoci už navždy odišla ked mala 11 rokov neľutujeme nikdy nebudeme ľutovať.Ale postihnute cudzie ty vieš čo to obnaša ak by bolo ležiace venovať sa mu 24 hodin denne nie je to vec aj ked postihnute je to žive dieťa ked si raz take vezmeš musiš sa oňho starať a nemôžeš ho vratiť.Kto to nezažil čo je to sa starať o postihnute.Tam máš obmedzene možnosti ked by si si vzala ležiace.Zivot ktorý by si mala teraz sa ti premeni na život ktorý budeš musieť prispôsobiť dieťatu.Ked manžel je proti tak nešla by som do toho. Kto nezažil nepochopi darmo ty chceš realita je iná úplne iná ako sa o tom hovori je to veľmi psychický a fyzicky veľmi naročne pre biologických rodičov nieto ešte pre adoptivných.Sú biologický rodiča ktorým ked sa narodi postihnute dieťa nezvladnu to a dajú do ústavu a to mama porodi a vie že by to nezvladla tak dajú radšej do ústavu.Každy deň prebaľovať, hygiena, prechádzky, krmenie, pravidelný režim. Cvičenie drahe rehabilitácie ked na to nemáš vždy niekoho prosiť kto sa nad tebou zľutuje a prispeje tých ľudi je veľmi málo. A slovo nechce sa mi neidem nemusim sa zrazu premeni na musim či chcem či nechcem.A život s tvojim manželom už nebude iba o vás dvoch ale o troch ktoremu venujete svoj všetok voľny čas a energiu aj ty aj manžel. Budeš si chcieť oddychnuť manžel tiež kedže pride s práce a čo teraz. kam dáš dieťa. A dalej lakomý štát kedže by to bola adopcia tak tam tiež máš nárok na opatrovateľský ak sa tomu da povedať opatrovateľský skôr almužnička a milodar postihnuty ľudia a deti sú pre tento štát povie sa to hnusne ale odpad.Ked štát rozdeľuje prispevky tak postihnuty sú tak na poslednom mieste.Takže s veľkou finančnou čiastkou sa počitať neda a potreby postihnutého dieťata sú mnoho krát vyššie ako opatrovateľský prispevok.Plienky, špeciálna strava ,rehabilitačne pomôcky a ostatne veci a hlavne čo šikana zo štátu čo sa týka zákonov.Toto je vec ktoru si treba veľmi rozmyslieť lebo to nieje hračka že už ked nechcete položite do kúta je to živý tvor.Nikdy by som to nechcela ak by manžel nesuhlasil.Ty nevieš čo je chore postihnute a odrazu ťažoba a obmedzenia.Tvoj manžel je asi realista a vie že to by pre vás nebolo.Držim palce ale rešpektuj aj manželov názor.

anjelicek26
5. júl 2021

Bohuzial to vidim rovnako ako manzel, ked adoptovat tak zdrave, alebo aspon s predpokladom, ze je zdrave, ziadna drogova minulost matky a hlavne ziaden alkohol v tehotenstve, tie deti maju s toho poskodenia cely zivot. Nemam na to kapacity a ziadna tuzba po dietati tento moj postoj neprekona. Vychovavat take dietatko je neskutocne narocne - bohuzial aj na partnerstvo, co tu sledujem mamicky, drviva vacsina o partnera prisla, pretoze to dieta ju potrebovalo 24/7 a byt uplne mimo zaujem zeny to vacsina muzov nezvladla... Problemy vo vsetkych ohladoch, ustupky, obmedzenia. Je to velmi narocne aj financne. Poriadne si to prejdite - ako mas ty pravo povedat svoj nazor, tak ma aj on... kamaratka mali dietatko do dvoch mesiacov, lebo pisali zdrave - ale kludne aj romske, polo romske. Chlapci su uz vacsi, nejake poruchy ucenia maju, povaha vybusna, ale su uzasni svojim sposobom ako kazde dieta... mame doma nieco podobne a to je nase bio ;)

miriam11
5. júl 2021

Nie, neadoptovala by som si postihnuté dieťa. Nečudujem sa manželovi.

leskovael
5. júl 2021

Ja nie. Možno je to hnusné, ale budem úprimná.. Samozrejme by záležalo o aké postihnutie ide, ale nemala by som nato a nechcela by som adoptovať postihnuté dieťa. Ak by sa mi narodilo postihnuté, bolo by to iné a aj tak si neviem predstaviť život s takým trápením.. každý rodič postihnutého dieťaťa má môj neskutočný obdiv! Ale adoptovať, by som si postihnuté neadoptovala. Ak je manžel striktne proti, myslím že je vec vyriešená. Nemôžeš od neho chcieť, alebo na neho tlačiť, aby s tým súhlasil, len preto že po dieťati veľmi túžiš. Ja jeho postoj chápem.

lucia147852
5. júl 2021

@dilino tak úžasne si to napísala, naozaj zo skúsenosti. ❤️ Známa má dcérku mentálne postihnutú. 3 ročne dieťa v tele 20 ročnej slečny. Je to nesmierne ťažké. Autorka túži len po malom voňavom bábätku, ale neuvedomuje si, že vzrastom to bude bábätko len chvíľku. Ale bábätko v tele dospelého tu bude mat cely život. Mne je týchto detičiek neskutočne ľúto, ale nemala by som energiu si na seba tento kríz dobrovoľne vziať.

syslik81
5. júl 2021

aj ked toznie smutne a skarado tak ani ja nie... pokial nemate dostatok penazi oznost pomocnicky -opatrovatelky tak je to strasne narocne aj pre bio matku nieto niekoho kto matkou nieje .. to dieta potrebuje iny pristup .. niektore 24h niekoho na nohach .. plus je to cley zivot ... nieje to na par dni ci mesiacov .. a pre detije lepsie mozno aj v ustave kde su na to nauceny a vedia ako na ne .. moja sestra mala detsku obrnu a mama to nemala lahke .. to boli stale doktory operacie prebdene noci .. aj tera zked je dospela je to ten isty kolotoc ...

betus11
5. júl 2021

Ja by som bola 100% za. Je to len o človeku. Niekto má voči takým deťom výhrady ale neviem pochopiť prečo. Sú to deti, síce trošku odlišné od ostatných ale zaslúžia si lásku, domov, priateľov a všetko to čo máme a môžeme im dať. Závisí to aj na tom, či sa na to človek cíti. Hlavne ho do toho nemôžeš nútiť. Obnáša to naozaj veľa vecí.

sara07
5. júl 2021

rešpektuj rozhodnutie manžela v tomto
už to že je ochotny adoptovat a nie mat vlastné je dost
nie , ak je on protí a necití sa na to, je to tažké aj pri vlastnej krvi
netlač na neho v tomto nevieš čo to obnáša, je to denno denne obetovanie všetkého , vás, času, zdravia, vztahu, štát ti nepomôže urobí z teba osobného otroka dietata a to aspon maju viac penazí tie rodiny tak muž nemusí chodit do 3 prác aby utiahli všetky terapie, rehabilitacie a podobne
ak sa na to neciti rešpektuj , dieta nie je hračka

anjelicek26
5. júl 2021

Hlavne si treba uvedomit, ze v tazkych momentoch potom prijdu vycitky, ze on bol od zaciatku proti... a tie tazke momenty proste budu.

wodanka
5. júl 2021

@anjelicek26 podľa toho čo píšeš, by si nikto neadoptoval dieťatko, teda nie majoritného etnika. Tie deti sú väčšinou matiek závislých na drogách, alkohole alebo so schizofreniou alebo inou duševnou poruchou.
My máme doma osvojene dieťatko matky drogovo závislej a nemá žiadne "poškodenia". Už ma 3,5 roka a je to jeden úžasný šikovný chlapček ❤️
Nepíš prosím o veciach, s ktorými nemáš skúsenosť. Môžeš tým zbytočne ľudí odradiť.

anjelicek26
5. júl 2021

@wodanka kedze susedia su pohotovostny opatrovatelia a deti odobrate drogovo zavislym matkam (od babatiek) sa vzhladom na ich specializaciu a vzdelanie tocia najcastejsie, tak proste nesuhlasim, ze su to sikovne deti a uplne v poriadku, casto je tam od tazkych poruch ucenia az po tazku mentalnu retardaciu kadeco. Kopa pridruzenych diagnoz. Je to vyslovene o stasti (ktore ste mali)...alebo taky FAS...tam je poskodeny bohuzial trvale mozog. Nie kazda romska mamicka droguje ci pije, niektore su proste len mladucke, netreba mat uplne predsudky. Toto je na dlhu debatu, ktora si ona musi prebrat s manzelom, vsetky moznosti, vsetky eventuality, dopredu...

autor
5. júl 2021

@wodanka psychicky stav matky ako ovplyvní dieťa? Alkohol, fajčenie, drogy beriem, ale psychické ochorenie?
@anjelicek26

wodanka
5. júl 2021

Psychické ochorenie môže, ale aj nemusí byť, dedičné. Závisí si to od toho, o čo konkrétne ide.

deti95060810
5. júl 2021

psychicky stav matky ako ovplyvní dieťa?
no jednoducho ak matka berie silné lieky na psychiku, tie lieky môžu plod poškodiť... Nie všetky lieky sú vhodné pre tehu ženy...

evkamotka
5. júl 2021

Zavisi o co by slo. Je rozdiel tazko postihnute a zdrave "len" s drobnym postihnutim typu poskodena ruka a pod.

deti95060810
5. júl 2021

ja by som autorke doporučila navštíviť matku ktorá má postihnuté dieťa. Aj keď nie je postihnutie ako postihnutie. Autorka by uvidela čo jei život.
Neviem v ktorom meste bývaš, ale najskôr si zisti ak é možnosti v danom meste máte. Máte škôlku pre postihnuté deti? Denný stacionár? A čo škola. Vieš koľko matiek má problémy dostať svoje dieťa do školy? Postihnuté deti bežne chodia do školy 2-3 krát do týždňa na 2 hodiny. Na dve vyučovacie hodiny. To je tak akurát zabehnúť do najbližšieho hypermarketu na nákup. S prácou sa môžeš rovno rozlúčiť. Budeš doma zatvorená s postihnutým deckom.
Sú mestá kde majú denný stacionár.... matky bežne dajú svoje dieťa do stac. a poobede keď idú z práce si dieťa vyzdvihnú... Po revolúcii sa bežne DSS pre deti zrušili - lebo však mestá musia šetriť....

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre