Ahojte. Neviete mi poradiť, či je možné Slovákom žijúcim v UK, uz s jedným spoločným dieťaťom, adoptovat si dieta zo SR?
Je tazke adoptovat dieta aj ked ste na slovensku a nie este v inom state :/ Museli by ste sa vratit domov aspon na dobu kym by vam nedali dieta aj to neviem ci by potom s tym nerobili problem ak by ste s nim chceli odist do inej krajiny
@renirv Odist do zahranicia s dietatom urcite moze. Ale uz len proces adoptovania je obtiazny. Tiez som dospela k nazoru, ze zo zahranicia nemozny. No bola by som rada, ak by to bolo inak.
@mishka0508 Treba zájsť na UPSVAR a konkrétne sa spýtať, najlepšie na krajský UPSVAR a na oddelenie soc. kurately, ktorá s tým konkrétne robí. Lebo na okresných UPSVAR dostanete často skreslené info. Sme v procese, tak viem ako to chodí. No ja ti trošku opíšem proces na SR, takže budeš mať predstavu.
Najprv dáte žiadosť a všetky potrebné dokumenty (o zdravotnom stave, prijme, dotazník,....). Potom absolvovať prípravu 26 hodín - buď cez upsvar alebo Návrat, Úsmev. Každý má svoj štýl a svoje podmienky. My sme šli cez UPSVAR a trvalo nám to pol roka, ale všetko záleží od nich, ako ti dajú termíny. Ale maxim. do roka to musíte mať všetko ukončené. Potom čakáte v poradovníku - adopcia momentálne čakacia doba 4-8 rokov podľa vašich požiadaviek na dieťa a podľa kraja (poloromske a rómske deti kratšie). Ak sa dočkáte a nevzdate to, nasledujú interakcie s dieťaťom - ich počet závisí od veku dieťaťa a požiadaviek DeD.
A potom tortury so súdmi. Zase, všetko závisí od okolností. Ale niekedy sa to fakt vlečie... aj nad jeden rok. A potom je dieťa vaše, máte jeho rodný list a v ňom ste už vy ako rodičia. Takže potom vám už nik nemôže zabrániť, aby ste s ním odišli bývať aj na kraj sveta 😉
Predpokladám, že v UK žijete a pracujete, ale stále ste "Slovaci", takže zrejme na vás bude platiť všetko to, čo na nás, ktorí žijeme a pracujeme tu na Slovensku. Ale vravím, treba sa ísť opýtať kompetentných na UPSVAR.
@miriam439 ďakujem ti krásne, že si si našla čas a napisala takto podrobne.
Aj vam ostatnym veľmi ďakujem. Možno sa skúsime obratit na adopciu tu v UK. Asi to bude najjednoduchšie riešenie ❤
@mishka0508 napíš ss
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Mne na UPSVAR povedali, ze to nie je mozne, iba ak by sme sa vratili na dobu posudzovania, asi 1 rok. SR nema dohody s inymi statmi. Rada sa tiez poucim, ak to tak nie je.