Ahojte
máme vlastného 3.ročného syna, má detský autizmus. S manželom nechceme už ďalšie vlastne dieťa pretože sa bojíme že by malo tiež autizmus... akosi sme sa naklonili myšlienke že si adoptujeme dieťa 3-4 ročne. Poskytneme mu domov, plno lásky a budeme ho viesť, tak aby náš syn mal niekoho o koho sa môže oprieť. Otázka je či má niekto skúsenosti s adopciou. Nebude problém že máme dieťa, ktoré ma autizmus? Aké sú približne čakacie doby. Zatiaľ nič nemáme zistené takže netuším ako to vlastne celé prebieha ale určite od pondelka to začneme riešiť... Ďakujem
@sisa7587 začnem len tým, že to nie je dobrý nápad.,do rodiny má prísť dieťa mladšie ako už máte doma
@tortelinka kvôli čomu?
@sisa7587 lebo v rodine je to tak prirodzené, nebude to robiť dobrotu, adoptovať deti neznamená zohnať kamoša súrodencovi
V tejto téme nájdeš snáď všetky odpovede
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adopcia-aka-bola-vasa-cesta-k-dietatku/
@sisa7587 kvôli kontinuite. Má to byť podobná situácia ako keď je príchod súrodenca prirodzene. Aby sa pekne začala tvoriť vztahova vazba. Ako prvé si choďte zobrat tlačivá na miestny UPSVAR. Absolvujte prehliadku - s potvrdením zdravotného stavu, tiež potrebujete od zamestnávateľa potvrdenie o príjmoch - tlačivo od mzdara na osobné účely a ešte list vlastníctva k nehnuteľnosti. Všetko toto a plus vypísané žiadosti odovzdať na UPSVAR. Začne sa konanie, príde návšteva kolíznych na zistenie podmienok, absolvujete psychotesty vratane IQ testov, potom cca 26 hodin pripravy s psychológom a na konci po odporúčaní vás zaradia na čakaciu listinu... podrobnosti vam vysvetlia, nebojte sa. My sme začali v januári a ešte stále nám priprava trvá. Na dieťa sa tiež pár rokov čaká.
@tortelinka my nie sme pubertaci aby nás mohlo vôbec napadnúť chcieť dieťa aby sme mali kamoša pre nášho syna. Toto je pekný nezmysel. My to trochu inak berieme. Syn má autizmus 3 roky, lenže veľmi je oneskorený ako keby by nemal tie 3 roky. Trošičku to je iná situácia...
@sisa7587 no z tvojej správy mám pocit, že vaše dôvody nie sú ideálne a počítajte s tým že aj to dieťa môže mať diagnózy
@nika23t presne to isté píšem vyššie
@tortelinka mne tiež inak napadlo, že je to písané ako keby hľadali opateru do budúcna...ale ten proces je taký náročný a taký hĺbkový, že podobný motív by psychológ a kolizna rýchlo odhalili. Veď aj adepti si to počas prípravy vraj veľakrát rozmyslia - lebo zistia, že to nie je úplne ružové a slniečkove. A nie je to hanba. Treba jednoducho skúsiť.
@tortelinka takto kebyže každý rozmýšľa ako ty tak si nikto nikdy neadoptuje dieta
@16zolik16 nerozumiem, ale nevadí
“a budeme ho viesť, tak aby náš syn mal niekoho o koho sa môže oprieť.”
Ale aj to bude vas syn/dcera. Vyznieva to uplne ako z filmu my sisters keeper.
Ja dufam, ze je to naozaj len blba formulacia..
@nika23t naše dieťa nemá našťastie ťažkú formu autizmu... Chodíme snim na rôzne terapie veľmi veľa napreduje, vyzerá to tak na atypický alebo vyspkofuncny autizmus... Nikdy by ma nenapadlo si zobrať dieťa a potom do budúcna čakať aby sa staralo o syna.
Môžme mať vlastné dieťa lenže pre pochopenie, je veľké riziko že naše druhé dieťa bude tiež mat autizmus a tak sme si povedali že absolvovať všelijaké genetické testy, po narodení zase či nenastane regres po očkovaní.... , je to veľmi bolestivé a už to absolvovať nechceme, takto dáme šancu dieťaťu na nový domov. Bez rozdielu či je to naše vlastné alebo nie. V neposlednom rade áno takéto dieťa môže veľmi pomôcť aj nášmu synovy v ešte väčšom prirodzenom napredovaní. Tiež je dobre keď budu dospelý že budú mať obydvaja o koho sa oprieť..... Lenže nemala som na mysli o opateru
Taketo, staršie detičky sa tažško adoptujú, lebo vo vačšine nie sú právne voĺné.Sú v pestunskej starostlivosti v profi rodine. Adopcia, je zložitý proces, pri ktorej musite prejst psychologickou pripravou, ktora trvá minimalne pol roka , zdravotna sposobilost, finančne a materialne zabezpecenie a množstvo vybavovačiek, čakačka v poradovniku, ktora može trvať aj pár rokov, súdne pojenavania ohĺadom dieťatka . Je to náročné....
@sisa7587 ja som úplne presne pochopila čo si tým myslela. Možno preto že sama mám dieťa s autizmom a roky mi trvá odhodlať sa na to mať druhé. Ten strach je silnejši. Pre ostatné ona to určite nemyslela tak že mu hľadá opatrovníka. Jednoducho túžia po ďalšom dieťati ale nechcú riskovať že by malo takisto autizmus a tak sa rozhodli dať domov a lásku dieťaťu ktoré to potrebuje a to že by si boli s ich vlastným blízki by bolo iba plus takisto ako by si boli blízki zo zdravým súrodencom. Čo samozrejme nieje pravidlo. Konkrétne s tým aké sú tam podmienky ti neporadim netuším a možno by to bolo tak náročné že by ste to ani nedotiahli do konca ale v každom prípade držím prsty ✊ možno to bolo iba zle sformulovane ale ja som to pochopila takto 😊
@sisa7587 samozrejme, viem, ze niekedy môžem len zle pochopit napísaný text. Ako som písala, je to ťažká téma, pre mňa aj adopcia, aj autizmus. Verím, ze to nie je ľahké rozhodnutie. Asi najlepšie napísať do skupiny, kde s tým majú skúsenosti. Lebo tu my napíšeme len názory,a to asi nepotrebujete. Prajem veľa šťastia 🍀
@marzii35 presne tak, je možné že som to narýchlo napísala a mala som malého pri sebe... Ale presne takto som to myslela.
Už chápem prečo nie staršie dieťatko, tak by sme vzali mladšie 1-2 ročné.. Každopádne všetko si zistíme.
Tebe taktiež držím palce zo synom v napredovaní 🍀🍀🍀
@tahomi tak toto napísať fakt nechápem ako vôbec môže, niekoho napadnúť??? Azda každého normálne zmýšľajúceho človeka napadne ako som to myslela. Aj keby, by náš syn bol zdravý, tak by sme chceli druhé dieťa aby náš syn nebol sám na svete aby mal súrodena. A áno 'o koho by sa mohol oprieť'. Každý rodič sa snaží viesť svoje deti k tomu aby mali spolu dobrý SÚRODENECKÝ VZŤAH. ja na tejto vete nič zlé nevidím a ak niekoho napadne niečo zlé tak trošku sa nad sebou zamyslite.
Pre ostatných-- Ja nechcem staršie dieťa 12+a viac ročné aby som vôbec mohla očakávať opateru o syna. Uvedomujete si že som napísala 3 ročne veď logicky to dieťa bude samo potrebovať MOJU OPATERU. Asi si
ľudia predstavujú keď počujú slovo autizmus hneď dieťa, ktoré je úplne zle na tom... a hneď vás napadne že potrebujem niekoho kto sa bude starať o syna?????? Extrém
@sisa7587 Adoptovat si vacsie dieta nie je nemozne, ale takych deti je dost malo a tie co su, tak su casto v surodeneckych skupinach, alebo s postihnutim (nemusi ist o velmi vazne), s ktorym sa ho nepodarilo umiestnit ako babo. Vzhladom na obrovske mnozstvo ziadatelov sa zdrave deti rozchytavaju ako ,,teple rozky" este v nizkom veku do par mesiacov, hned ako su pravne volne. Cakacie doby su aj roky, podla poziadaviek, zalezi aj od kraja a ci ste ochotni prijat pripadne aj etnicke dieta.
vidite adopciu cez ruzove okuliare. uvedom si ze tieto deti su zranené od pocatia a ma to volyv na ich zivot v buducnosti mozete mu dat tony lasky a ono pri spravnom vedeni ich nebude vediet prijat a akceptovat a tak ako to naousalu vyssie sa bude citit ako opatrovníka cim nebude chciet byt. za druhe adoptovať si starsie dieťa je velmi takze na adopciu idu najcastejsie novorodenci. starsich deti malicko. skor do pestunstva, alebo potom tazko chore deticky su k dispoziicii okamzite. drzim palceky
Skús sa porozprávať s rodičmi, ktoré majú adoptované deti. Poznám 3 také rodiny a 2 z nich to žiaľ oľutovali. Tie adoptované detičky sú veľmi zranené a potrebujú väčšiu opateru, v jednej rodine riešia aj rôzne diagnózy o ktorých im pred adopciou nepovedali. V tých dvoch rodinách sa nesplnili očakávania súrodeneckého dobrého vzťahu. Sú tam zranenia tých vlastných detí. Obe rodiny milujú deti, no začlenenie adoptovaneho dieťaťa s vlastnym detatom je veľmi problematicke. Tá tretia rodinka majú len jedno a to adoptované dieťa, ti boli spokojní.
@anna777115 profi rodina nie je pestúnka starostlivosť to je za prvé, po druhé práve takéto staršie deti zostávajú v cdr, pretože väčšinou chcú deti do 3 rokov a keď sú aj tieto staršie právne voľné, kvôli veku nie je o ne záujem ☹️
@sisa7587 musím súhlasiť s niektorými, staršie deti sa naozaj ťažšie adaptuju, ale tiež majú právo na domov a lásku. Veľmi dobre zvážte či ísť do toho, naozaj si treba vypočuť veľa názorov. Ak máš IG, pozri trochu iná rodina, poprípade konraktuj tú babu, ona dosť robí osvetu na túto tému
Ja len toľko dodám, že neupinaj sa na to, aby tvoje vlastné dieťa neostalo v budúcnosti samé a malo súrodenca. Aj vlastným súrodencom sa môžu v dospievani/dospelosti vzťahy pokaziť a cesty v živote uuuuplne rozísť.
Mne to pripadá, úplne inak proste by chceli ďalšie dieťa ale sa boja to ej celé. A vy ju už idete kamenovat. Nie je vám to všetkým blbé?
@sisa7587 dobry den,ja som prednedavnom dostala 3.5rocneho chlapceka,krasneho,zdraveho kludne ak by ste potrebovali nieco poradit budem napomocna😀
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
https://www.modrykonik.sk/group/8771/