Adopcia a čakacia doba

mirka191285
31. aug 2020

Pekný večer prajem všetkých.... S manželom žiaľ nemôžeme mať deti, skúšala sa inseminacia (neúspešne) a na IVF žiaľ nemáme..... Máme záujem o bábätko od 0 do 6 mesiacov, etnikum nie je problém, manžel zdravé, ja by som možno menšie zdravotné zvládla (Downov syndróm, prípadne malé telesné postihnutie), sme zdravotaci, RD, Lučenec a chystáme sa na UPsVR.... Len všade kde čítam, nie je nikde BB kraj, tak skúšam takto.... Dokonca som tu čítala, ze prípravu si mozme spravit aj na úrade, čo som netusila a bolo by to skvelé.... Vopred ďakujem za každé písmeno 🙂 🙂

erikad82
31. aug 2020

@mirka191285 odporúčam kontaktovať https://www.navrat.sk/o-nas/centra-navrat/65-ce... vedia skvelo poradiť,vysvetliť....

rachel36a
31. aug 2020

@mirka191285 ano, pripravu mozete robit na UPSVaR, alebo v niektorej neziskovke ako Navrat a pod...v kazdom pripade najskor musite na urad práce, date ziadost, dolozite potrebne dokumenty a zacnete pripravu..ak vas odporucia po priprave tak budete zaradeny do zoznamu cakatelov...dlzka cakacej doby sa roznaod kraja a poziadaviek...ja som zo Zilindkeho kraja ...u nas sa na dietatko, biele , zdrave caka 8 a viac rokov...na romske menej...ale to vam vsetko povedia na urade

mirka191285
autor
1. sep 2020

@erikad82 Ďakujem pekne za TIP 🙂

mirka191285
autor
1. sep 2020

@rachel36a ďakujem pekne.... Aj tak je hrozne, že sa na akékoľvek deti tak dlho čaká 🥺🥺🥺🥺

rachel36a
1. sep 2020

@mirka191285 zial deticiek pravne volnych je malo, a ludi co na ne cakaju je cim dalej tym viac....

mirka191285
autor
1. sep 2020

@rachel36a toto som netušila..... Hrozne i tak, zial

ckatka
1. sep 2020

Vrele odporúčam dat si žiadosť o pestunstvo, nielen adopciu. Je kopec deti, ktoré ešte nie sú právne volne na adopciu, ale zároveň už sa vie, že budú. (Stoja papiere na súde a podobne). Ako pestúnka mate oveľa viac na výber. My sme takto našli nášho krpca...do mesiaca od ukončenia prípravy bol.u nás a do roka už aj adoptovany. Biele zdravé polročné babo. Keby žiadame len adopciu, kysol by v profi rodine dodnes, lebo jeho spis sa niekde "stratil" na súde.

Najlepšie ozaj je kontaktovať Úsmev ako dar....alebo Návrat.

A z psychologického hľadiska....zasa...odporúčam...nebrať adopciu ako poslednú možnosť mať dieťa.
Adopcia je o hľadaní domovov deťom...nie o napĺňaní túžob neplodnych párov. To si treba v hlave najprv dobre upratať.

Inak...ja som otehotnela prirodzene necelé dva roky od adopcie 😂🤦‍♀️ stáva sa 😂😂😂 a tiež sme "neplodni"...nepomohlo ani IVF...až korona 😂😂😂

Držím palce. A veľa trpezlivosti. Budete ju potrebovať. Fakt.

hariet
1. sep 2020

@mirka191285 v BB kraji sa necaka tak dlho a ked vam nezalezi na etniku, bude to pomerne rychlo. Treba este ratat s pripravou- ked na urade, treba ratat okolo 4-6 mesiacov, az potom budete zapisani do zoznamu.

mirka191285
autor
2. sep 2020

@ckatka vďaka za ďalšie info, my sme neplodni, ja mám staré vajíčka, neschopne žiaľ a 4 ks, takže u nás nič.... O pestvunstvo veľmi nechcem pýtať, keďže som počula, že keď si vypiplem, môžu ho zobrať a úprimne, toto nechcem.... Ale mali ste pekne šťastie, gratulujem....

mirka191285
autor
2. sep 2020

@hariet juuuj, to by bolo skvelé.... Môžem sa spýtať, čo vlastne ta príprava obnáša?? A prečo na úrade tak dlho???? Sme zdravotaci, tak aspoň aj kus nového sa naučíme.... Inde ako Úsmev ako dar, Návrat a pod je rýchlejšie????

hariet
2. sep 2020

@mirka191285 Na dlzku trvania pripravy na urade maju asi nejaky predpis, myslim, ze sa to az tak urychlit neda, ale kvalita pripravy velmi zalezi od psychologicky s ktorou ju budete mat. Je vsak zadarmo. Budete robit zopar predpisanych psychologickych testov, nic zlozite, rozhovory na rozne temy. Priprava v Usmeve a Navrate je mozna a mozno aj rychlejsia, ale zalezi, kedy budu otvarat dalsie kolo, stoji to cca 100 EUR co som pocula. Pre nas bola adopcia tiez jedina moznost na deti a maximalne sme si naplnili nase tuzby po rodicovstve a nase dietatko ziskalo milujucich rodicov a domov. Sme spolu velmi stastni a spokojni 🙂 Ak mate otvorene srdce, pevny vztah s muzom a vela lasky na rozdavanie, chodte do toho! 🙂 drzim vam palce.

ckatka
3. sep 2020

@mirka191285 preto.si treba do pestunstva pýtať deti, ktoré sú osvojitelne (ze matka už podpísala súhlas s adopciou ale súd ešte neprebehol). To socialka dobre vie ktoré dieťa je v akom procese a ako je na tom jeho rodina a ci je nejaka šanca ze ho budú chcieť spať.
A okamžite dávať na súd žiadosť o predosvojitelsku. Po 9 mesiacoch od toho ako vám dieťa dajú domov, môžte osvojiť, aj keď to pôvodne bolo akože pestunstvo.

A inak vravela nám jedna psychologička co chodí na tieto súdy, ze aj v prípade že sa rodič teoreticky ozve, ze by dieťa chcel nazad...málokedy sa mu za tých pár mesiacov tak rapídne zmenia podmienky, (pre ktoré mu dieťa vzali), aby ho aj dostal. Ze súd dieťa už obvykle priklepne adoptivnym rodičom.

mirka191285
autor
3. sep 2020

@ckatka aha, ďakujem za informácie..... Toto som.tiez nevedela.... Ďakujem ešte raz veľmi pekne

lubkopetka
16. nov 2020

Ahojte, je tu niekto kto caka, z TN kraja? My áno.

gracek
7. máj 2021

Ahojte, prosím vás, tie, ktoré si si už dieťatko adoptovali. Ktoré centrum odporúčate a prečo? Je v nich nejaký rozdiel? Napr. viac "voľných" detí, rýchlejší proces pridelenia dieťatko? Neviem sa dopátrať v čom sú iné a podľa čoho si vybrať. Neviete aká je čakacia doba na dieťa od 0 do 2 rokov? Ďakujem pekne.

rachel36a
8. máj 2021

@gracek cakacia doba je rozna podla krajov ...niekde 3 roky, niekde 8-9 rokov....deti sa prideluju podla poradovnika z UPSVaR...mozez oslovit aj organizacie ako Navrat a pod, ale oni nemaju viac deti..idu k nim vacsinou tie co sa v danom okrese neumiestna , ci uz kvoli zdravotnemu stavu, etniku a pod, vtedy su ponúkané aj do inych krajov aj cez tieto organizacie

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre