Ahoj, zvažujeme adopciu dieťaťa 3-5 ročného. Môže mi prosím poradiť niekto, kto má skúsenosti? Je čakanie na takéto staršie dieťa niekoľkoročné, ako pri bábätkách? Zvykne si dieťa, ak už má povedzme 5 rokov, na novú rodinu ako na svoju? Za akúkoľvek skúsenosť budem vďačná.
Ešte len zvažujete, alebo už máte za sebou aj prípravu a už vás idú zapísať do zoznamu čakateľov ???
Nemyslím si, že to bude rýchlejšie, ak chcete iba adopciu, skôr si myslím, že takéto deti sú viac do pestúnstva.
+ rátaj s tým, že keď má dieťa viac ako 3 roky, nebudeš mať nárok na materskú, iba na rodičák, aj to ten nižší...
A každé dieťa je individualita, nedá sa určiť čo bude. Niektoré si zvykne, ale veľa tú situáciu neprijme a budú problémy v puberte a bude ho to ťahať k pôvodnej rodine.
@aliziana Tiež si to myslím, ako píšeš. Všetky novonarodené deti, ak sú právne voľné, idú hneď na adopciu a aj tam sa čaká roky. Ak má dieťa už tých 5 rokov, tak sa do detského domova, k profi rodičom, dostalo pravdepodobne až neskôr, z rôznych dôvodov, a tieto deti nie sú poväčšine právne voľné na adopciu. A aj na úrade priamo povedia, že deti nad 6 rokov sa už takmer vôbec neadoptujú - to dieťa už má svoju minulosť, pozná svoju biologickú rodinu, širšiu rodinu, často je záujem aj o kontakt s ňou. Toto môže potom neskôr robiť problémy, nakoľko dieťa adopciou "stráca" svoju pôvodnú rodinu.
Pri starších deťoch sa rieši ako píšeš pestúnstvo. Tu je síce šanca, že sa dieťa môže vrátiť k svojej biologickej rodine, ale poväčšine je to len minimálna a teoretická šanca a takéto deti ostávajú u pestúnov až do dospelosti.
@aliziana nie je to pravda, materská sa počíta 3 roky od predbežného opatrenia do 6 rokov max
@tortelinka to je rodičovská, pokiaľ viem...
@tortelinka aliziana má pravdu
Kamoška je samoziadatelka, preto chcela väčšie dieťa (mala trochu cez 3 roky), do pestúnskej (lebo jej by prípadný kontakt s rodinou nevadil). Šlo to veľmi rýchlo. Pred rokom a pol. Ak chces, pošli správu, skontaktujem vás (nie je na koňovi)
My sme si adoptovali 3 a 5 rocne deti. A sme velmi stastni. Su moje vsetko.
Nám na príprave hovorili, že starších detí je na adopciu veľmi málo,že skôr do pestúnskej starostlivosti.
Dobry den,ja som cakala 4 mesiace.
Zdravím, my sme čakali 4 mesiace TT kraj na trojročného - ale bola to zhoda okolností, naozaj vačšie deti skór do pestunskej idú aj náš je v pestúnskej i keď aktuálne už riešime osvojenie. Ale trvá to a je to riziko veľké podľa mňa.
Chvála Bohu náš malý je bez tráum, a zlých spomienok, bol odobratý vo veku 2 rokov od bio matky a teda si nič nepamatá. Tak vlastne máme veľké šťastie. Veľmi držím prsty ♡
Ahojte, tak ideme robiť aktualizaciu, keďže moji chlapci si zmysleli že vieme poskytnúť veeeeeľa lasky a všetko čo k tomu patrí ešte niekomu ďalšiemu ♡
Ahojte, prosím je tu niekto ochotný kto by mi vysvetlil adopciu a celý postup? Chcela by som staršie biele dieťa okolo 2-3r., nie novorodenca. Ako dlho sa čaká v BA? Je tu množstvo príspevkov, ale nemám priestor z toho vyberať čo je pre mňa potrebné. Budem vám veľmi vďačná.
@sonkasrnka zakladny postup ti napisali. Ja sa tiez priklanam k nazoru, ze cakanie neskratis vekom 2-3 roky. Vela ziadatalov ma vel 0-3 roky. A takychto deti je pomerne malo. Mozno z neuspesnej sanacie, kde rodicia prestali javit zaujem o dieta, ktore im bolo odobrate. Ak nechces cakat roky mozes ist do pestunskej starostlivosti alebo posunut vekovu hranicu vyssie.
@ada7777777777 4 mesiace na adopciu prosim? cakame na zaradenie do zoznamu, sme pred pripravou - a neviem ako sa mam rozhodnut, ci trvat na adopcii alebo prijat aj pestunsku starostlivost ☹ je to vnutorny boj
@lenkuch pri pestunstve je väčšia pravdepodobnosť, že vám ponuknu dieťatko.....ale pri adopcii môže ísť o dlhé čakanie.....taktiež je dôležitá požadovaná veková hranica....naša bola max 7rokov....napokon sme dostali 4 rocne dievčatko
@ada7777777777 dakujem krasne za odpoved - no napokon sme dali hranicu do 6 rokov aj surodencov. Ideme do pripravy a teda po priprave sa rozhodneme ci adopcia ci aj pestunska. Som naklonena aj pestunskej; avsak je tam v pozadi strach ze by sme dietatko museli casom odovzdat vlastnej rodine
@lenkuch toho sa nemusíte báť.my máme dievčatko už štyri roky a návrat do biologickej rodiny je nereálny.kludne mi napíšte správu ak by ste chceli viac detailov.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
čakacia doba záleží asi aj od toho, či môže byť aj rómske dieťa alebo len biele...