Tehotenstvo je vraj najkajšie obdobie v živote ženy. Je to tak?

palinkaka
15. aug 2014

ahojte baby rozhodla osm sa ze sem napiem pocity ohladom tehotenstva a mozno niektore sa budu cudovat ale urcite sa najdu take co suhlasia somnou ale kedze "sa to nema hovorit"asi to nepriznaju...som v 3 trimestri-konecne, tehotenstvo prezivam hrozne myslm psychicky, aj problemy boli trosku ale ide hlavne o psychiku, tehotenstvo je pre mna neskutocna obeta, zakazovanie a stres...nesuhlasim s nazorom, ze vsetko rob ako predtym..a da sa to???je leto..milujem tatarku myslite ze je ok dat si tatarku v tehotenstve v restike??podla mna nie...bojim sa, nejde o mna , nikdy osm s tym nemala problem, jedla osm vsetko od tataraku az po neviem mozno aj zhnite ovocie som len odkrojila a zvysok zjedla, pohladkala by osm aj psa na ulici , macku to je jedno.., isl by osm aj do kurina..ale co v tehotenstve..nie som alkoholicka ale povedzme si je leto, nemate chut na drink??ja ano..nehanbim sa za to je neni som alkacka ale rada si posedim s mnzelom alebo s rodinou alebo s kamaratmi vecer pri vinku alebo dat si drink v restike, da sa to v tehotenstve??nie!!!mozno niektore si daju..ale ja urcite nie, ani len pivo.., ryby milujem ryby vraj maju vela olova...vadilo mi to niekedy alebo vedela osm vobec o tom urcite ano ale neriesila osm o zjedla som aj kilo ryby keby vladzem.., mozem si to dat teraz?nie ved vraj obsahuje olovo.., zvierata, psy, deti male-teraz vsetko potencionalny zdroj choroby.., alebo ist na kupalisko , dovolenka-nie, som tehotna na dovolenku do zahranicia sa neodvazim a nerozumiem zenam ktore idu v ehotetnestve do zahranicia na dovolenku, podla mna ohrozuju babo, kupalisko?neexisuje do takej vody teraz.., mohla by osm pokracovat dalej..myslite ze je to prehnane??mozno ano ale mylim ze vsetko je "rozumne", tak sa chcem spytat ako vy vnimate svoje tehotenstvo.., je to pre vas "najjkrajsie obdobie"???ahojte...

mamulienka30
15. aug 2014

@palinkaka - najkrajsie obdobie je ked po tehotenstve zapnes svoje povodne nohavice 😀 Tehotenstvo je makacka a odriekanie, presne ako pises, rozum a obetavost pre babatko nepusti uz ani v tehotenstve. Ale co uz, zvladnes to, este par tyzdnov 😉

simsalabim
15. aug 2014

Neda mi nepovzdychnut si - ked takto prezivas tehotenstvo, co budes robit, ked tu to babenko bude? Este len vtedy nastupi obeta... No a teraz v dobrom - neprezivaj to tak hrozne! Jeden drink ti babo nezabije, ani porcia ryby a ani dovolenka v zahranici.... nehovorim, Somalsko asi nie, ale napr. Spanielsko? Kde je problem?

libka1
15. aug 2014

@palinkaka okrem toho drinku, ktory mne teda vobec nechyba si vsetko ostane dopriavam... ty nerozumies zenam co idu na dovolenku alebo kupalisko, a ja zas tomu preco si toto obdobie kazis tym co popisujes vo svojom prispevku. pre mna absolutne prehnane a nie rozumne 😉 tehotenstvo je pre mna v pohode obdobie, bolo mi uz sice aj lepsie, kedze ma boli lonova kost a niekedy cely clovek, ale nehodlam si ho este sama zneprijemnovat.. ty to podla mna robis 😉

moni244
15. aug 2014

@palinkaka tak drinky existujú aj nealko verzie, čiže to si kľudne môžeš dať a posedieť s priateľmi, ty si tu obetu len privolávaš a všetko strašne riešiš, na kupko som nechodila ani ja, ale ja mám nízky tlak a v tehotenstve som mala ešte nižší, ináč by som išla, ryby v reštike? kľudne, tatárku? tiež. Ja som napríklad raz za týždeň v lete chodila na malého radlera, bola som aj na hubách v lese, cestovala som aj 5 hodín vlakom, u svokry som hladkala mačky, psy, bola som pozrieť aj sliepky, zajace.

janickacrazy
15. aug 2014

@palinkaka Mám pocit, že to trochu prehánaš. Ja som letela v 6.mesiaci lietadlom zo zahraničia podotýkam sama, lebo manžela tam pracoval a zostal tam a ja som išla na Slovensko, bola som aj na dovolenke aj na kúpalisku tehotná, načo sa takto stresuješ a všetko si zakazuješ? Myslíš, že to dieta to nevníma? Určite by ocenilo mamičku v pohode. Po porode len zistíš, čo je to obeta. Toto je ešte slabý odvar. Drž sa.

magdalenkami
15. aug 2014

@simsalabim suhlasim,ta najvacsia obeta este len pride-teda ked to nebude vynimocne spave a pokojne babatko

palinkaka
autor
15. aug 2014

baby mozno mae pravdu len ja sa bojim co ked akurat to mi teraz uskodi...mne nie ale ide to vsetkko k babu..ja viem mozno na druhej strane aj tak nic neovplyvnim

utte
15. aug 2014

@palinkaka nehnevaj sa na mna, ale som zhrozena... ty si tehotna dobrovolne? vies, kolko zien by chcelo otehotniet a obetovali by pre to vsetko? a presne, ako hovori @simsalabim, obeta este len nastane, ked sa dietatko narodi! skus sa prepnut do ineho zmyslania a bude sa ti lahsie zit! a hlavne to nevnimaj ako obetu, ale ako docasny stav, ktory ti mozno este aj chynat bude, pohlad si brusko, vnimaj pohyby, prihovaraj sa babatku a vychutnavaj si este ten cas, ked je babo v bezpeci a nepotrebuje zatial nic nine, len spokojnu maminku 🙂 good luck!

libka1
15. aug 2014

aj tvoj stres a nespokojnost ide k babu 😉 a naozaj ta caka ovela tazsie obdobie, tak si to uzi kym to babo nemas, ked zacnes kojit a poriadne sa nevyspis tyzdne, to bude odriekanie...

moni244
15. aug 2014

@palinkaka a čo budeš robiť keď sa narodí a budeš kojiť? to budeš ešte viac stresovať, keď už stresuješ teraz

katarinnak
15. aug 2014

Jasne ze si nieco musis aj odrieknut, ale zalezi na tom ako to beries. Tebe to nerobi dobre na psychiku, mne to vobec nevadilo, vedela som ze je to len docasny stav. Aj na dovolenke sme boli. V 6tom mesiaci pri mori. Bolo 36 stupnov. Ak je tehotenstvo vporiadku nieje problem, netreba si problem vyrabat. Tehotenstvo je normalny stav a naozaj mozes robit vela veci ako predtym. Samozrejme neist do extremov. Co som vladala som robila co nie som nerobila. Najdolezitejsi je psychicky stav matky podla mna. Ak si takto vystresovana, na dieta sa to prenasa, necuduj sa ak nebude spokojne babatko ked sa narodi.

bajana
15. aug 2014

boooooze, dala som sem takyyyy dlhyyy prispevok, ale niekde zmizol...uz sa mi nechce ho pisat, ale v skratke - tvoj prispevok vyznieva ako reci rozmaznaneho pubertaka...pockaj do takeho 36.tt, len vtedy zacne to prave...alebo este lepsie na kojenie, kedy sa uz len sakra zacnes obmedzovat v jedle 😅
ryby, kupalisko, deti, psy, alkohol (deci vinka raz za cas, radler parkrat do tyzdna), tatarka - nic z toho ti neublizia...

palinkaka
autor
15. aug 2014

nevyspate noci .to ma najmenej trapi, nebojim sa toho co bude potom...ci budem vladat vstat z postele alebo nie to je to najmenej to je fyzicke , mozno to nebolo pochopene co som myslela ja sa bojim toho aby sa nieco nestalo...cim by som ho ja teraz ohrozila, kedze si myslim ze aj odomna to zavisi..co jem, kde som, co robitm....co ak akurat teraz...

lucul
15. aug 2014

@palinkaka a preco tolko odriekania? Ved nezijeme v predminulom storoci ze sa zena musi schovavat doma lebo je tehotna, bola som na dovolenke obe tehotenstva samozrejme s dovolenim lekara, jedla som naco som mala chut aj ked ok bolo toho malo kedze obe tehotenstva som mala ake som mala aj von na terasu sme si po veceroch isli sadnut v prvom tehu ok alko som nemala ale nechybalo mi ale ochutnala som glg vinka raz na jednej ochutnavke. Ved nie si chora len tehotna, zaujimalo by ma co povies ked sa babo narodi to len bude obeta ;) tak hlavu hore a s usmevom uzivaj

bajana
15. aug 2014

@palinkaka no tvoj prispevok teda vyznel uuuuplne inak....ako len ze sa stazujes, nie bojis...

palinkaka
autor
15. aug 2014

poviem dalsi priklad napr. maso-musi byt 100% uvarene, upecene ,proste pripravene..je to pre mna stres stale kontrolovat maso v praci, doma,

katarinnak
15. aug 2014

@palinkaka neboj sa, babo je chranene v brusku a podla toho co pises si opatrna az az 🙂. Len sa treba lepsie naladit 🙂. Stale si hovor ze je to len docasny stav.

palinkaka
autor
15. aug 2014

alebo zelenina, ovocie tiez moc dobre umyte, predym som ja ani nevedela co je toxoplazmoza ..teaz umyvam vsetku zeleninu v octe, priprava mi trva dlhsie nez samotne ranajky zjest a som z oho uz neskutocne "unavena "a na nervy

libka1
15. aug 2014

@palinkaka ja ryby jedavam kazdy tyzden, varim ich kvoli svojim dalsim 2 detom, pretoze su dolezite pre ich zdravie a osobne si myslim ze aj pre tvoje babo v bruchu su latky z nich dolezite. tym ze si ich nedoprajes robis viac skody ako osohu...
ako ja nevravim ze mas jest extremy, tatarak alebo alkohol (decko vina si podla mna mozes kludne dat, mne nechyba) si napriklad tiez nedoprajem, to si netrufam ako tehotna si dat, ale niektore tie veci co vymenovavas mi pridu fakt prehnane.. neist na dovolenku? 2 tyzdne oddychu pri mori, dobre jedlo, vzduch, ziaden stres, osobne si myslim ze som tym spravila pre svoje dieta viac ako keby som nesla 😅
daj sa do kludu a nehrot veci ktore hrotit netreba... a prestan citat na konikovi temy typu ci si mozes dat v tehotenstve cierny caj, takych je tu pozehnane a vzdy rozmyslam kde tie zeny podeli rozum ked to zakladali 😀

katarinnak
15. aug 2014

@palinkaka staci umyte vodou ... naozaj, vela nas tym preslo 🙂

bubelko
15. aug 2014

@palinkaka no prehanas a teda riadne 😉 vsetko co si napisala mozes - aj kupalisko, aj dovolenku, aj tatarku, drinky su aj nealko, pohar vina alebo sektu ti neublizi 😉
s tvojim postojom je nebezpecne vychadzat vseobecne z domu. moze ti spadnut skridla na hlavu, alebo ako v "amelii z montmartru" skocit na teba samovrah - viem, pritiahnute za vlasy, ale to je ta tvoja uvodna tirada tiez 😉

jedno ti ale uznam - nebolo to najkrajsie obdobie v mojom zivote. ale z inych dovodov - bolo mi zle, bola som unavena, dieta mi tlacilo na nervy, necitila som si nohy, citila som sa ako velryba... porood je ako cakanie godota - clovek vie, ze pride, ale nevie kedy a ako...

bajana
15. aug 2014

no tak myslim,ze to so zeleninou, ovocim aj masom je ozaj velmi velmi prehnane...neviem, odkial mas taketo stresujuce informacie, ale skus sa na to pozriet trosku s nadhladom...myslis, ze to, co robis ty, robi kazda tehotna?

lalinko2010
15. aug 2014

@palinkaka ahoj, veľmi prežívaš tehotenstvo. to čo ťa čaká keď sa bábo narodí je oproti tomuto nič. prídu choroby, starosti, nebudeš vedieť kojiť,proste budeš unavená, znechutená, všetko ti bude vadiť, drobec, bude plakať, nebude chcieť byť v kočíku. toto čo riešiš je minimu, čo ťa čaká ešte. nerieš či je mäso dobre uvarené, nierieš drinky, nerieš alkohol... jedz a pi na čo máš chuť, nemyslím doslova, hej, aby si zle nepochopila. sú nealkoholické pivá, dcl vína si môžeš dať. neobmedzuj sa, obmedzovať sa budeš keď budeš kojiť, to len uvidiš, ak zješ niečo čo drobcovi bude vadiť, ak bude mať 3hodinový plač a podobne. toto sú problémy, nie čo môžeš a nemôžeš jesť a piť počas tehotenstva.
mám pocit že si fustrovaná z toho že si tehotná!

moni244
15. aug 2014

@palinkaka a čo budeš robiť potom? veď jedlo ide aj do mlieka, to budeš aj potom všetko dookola umývať, sterilizovať a podobne? aj hračky, podlahu umývať 10 krát denne? Ja som sa neobmedzovala v jedení a činnostiach ani keď sa malá narodila, jedlá som zavádzala postupne, čo urobilo zle, to som už nejedla, robila som skoro všetko tak ako predtým, len som to prispôsobila potrebám bábätka

samasa
15. aug 2014

@palinkaka predpokladám že čakáš prvé miminko... neboj sa... niesme v krajinch tretieho sveta...užívaj si toto bezstarostné obdobie... lebo iba po narodení príde ten pravý stres...lebo bude naozaj na tebe záležat ako sa babatko bude vyvíjat... ako bude rást... a hlavne či bude štastne..vieš ja sa riadim heslom ...čoho sa najviac bojíš to si sám privoláš... tak sa upokoj,,, nestresuj... a užívaj ...pri druhom...tretom to už bude lepšie...
inak ja by som asi nepohladkala mačku na ulici nikdy...nielen v tehu 😀

palinkaka
autor
15. aug 2014

viem ze aj do mlieka ide vsetko..samzjreme budem si davat pozor ale ucite nie jak teraz..ved teraz sa vsetko "robí" babatku, myslim ze sa vyvija v brusku...

palinkaka
autor
15. aug 2014

@samasa ano prve , vsetci hovoria ze pri druhom nebudem taka , ale ved kazde babo chcem mat zdrave nie len prve

samasa
15. aug 2014

@palinkaka je to uplne pochopiteľné...a viem že strach robí divy... ale neboj..všetko bude OK.. aj ty aj miminko...kiežby všetky mamičky boli aspon z 10tiny také dosledné ako ty 🙂 SI DOBRÁ MAMINA už teraz... ale na ukor seba a svojho psychického zdravia,,, tak sa snaž trolinku uvolnit ...ved aj stres zle posobí na mimi... neostala si náhodou sama doma? mne takto prichádza na um všetko ked som sama dlhšiu dobu 😀

jolinka
15. aug 2014

@palinkaka " nevyspate noci...to ma najmenej trapi" 😀 😀 😲

cha cha ...tak toto ma pobavilo 😉 😉 😉 😉 vies byt nevyspata po nocnom veselom zurovani s kamosmi ....a byt trvale nevyspata x noci , tyzdnov , mesiacov ...ked ta tvoj milovany batoztek vytrvalo zobudi vzdy ked najprijemnejsie zaspis ... je nieco UUUUUPLNE ine.

I inak tvoje staznosti mi pripadaju takisto prehnane. mam pocit ze ti nejde ani tak o zdravie babetka...ale lutujte ma ako sa trapim a obetujem. Drviva vacsina tej "obety" co uvadzas je totalne zbytocna a nepotrebna a dietatu nic z toho neublizi tak ako tvoje depresivne myslienky 😒 😒 😒 😒

lalinko2010
15. aug 2014

@palinkaka som v 3 trimestri-konecne
toto ťa čaká :
3. trimester
7. mesiac

V poslednom trimestri sa tehotenstvo už kvôli telesnej korpulentnosti stáva znovu o čosi vyčerpávajúcejšie. Pribudnuté kilá môžu spôsobovať bolesti chrbta a chodidiel, a rozširujúca sa maternica tlačí na tráviaci systém a na pľúca.

Ďalším problémom sú edémy, čiže nahromadenie vody v rukách a nohách. Tieto edémy vznikajú u viac než 75 % tehotných žien, pravdepodobne kvôli zmenenému hospodáreniu s vodou, ktoré každý deň pripravuje čerstvú plodovú vodu na výmenu. Proti edémom pomáha veľa piť a v ťažkých prípadoch špeciálne pančuchy. Nohy by sa mali hlavne čo najčastejšie vykladať hore a ženy by mali športovať. Kedysi sa myslelo, že k tvorbe edémov vedie konzumácia soli; tento názor sa dnes považuje za zastaraný.

Celkom vtipným symptómom posledných mesiacov tehotenstva môže byť štikútanie plodu. Ten sa u niektorých plodov vyskytuje naozaj často a prejavuje sa pravidelnými zášklbmi v bruchu. Zdá sa, že pre nenarodené dieťa to nie je veľmi príjemné, v každom prípade neexistujú preto žiadne ďalšie príznaky.

Osobitosti v 7. mesiaci
7. mesiac

Telesné osobitosti:
•znateľné a časté pohyby plodu
•bolesti v dolnej časti brucha kvôli rozpínaniu sa maternice
•svrbiace brucho
•skrátený dych
•zmeny na prsiach: možný výtok z pŕs (kolostrum)
•zdravá chuť do jedla
•zápcha a nadýmanie
•hemoroidy
•závrat a príležitostné bolesti hlavy
•upchatý nos a krvácanie z nosa
•krvácanie ďasien
•bolesti v chrbte
•poruchy spánku
•kŕče v nohách
•opuchy rúk a nôh
•zvýšený biely vaginálny výtok (leukokoréza)

Duševné osobitosti:
•duševný rozpor s budúcim materstvom a pôrodom
•obavy z budúcnosti
•snívanie o nenarodenom dieťati dňom i nocou
•zábudlivosť
•rastúca netrpezlivosť a prianie skončenia tehotenstva

8. mesiac

Tehotná žena by sa mala pomaly informovať o detailoch pôrodu a prípadne si urobiť plán pôrodu, v ktorom si ujasní napr. to, ktoré lieky chce užiť a ktoré nie. Práve pri liekoch proti bolesti a lokálnych anestetikách existuje veľký počet možností, o ktorých by žena mala aspoň niečo vedieť. Vlastný plán pôrodu samozrejme možno pri pôrode podľa potreby zmeniť, ale byť spoľahlivo informovaná, ukľudňuje.

Nepríjemným problémom, ktorý sa u niektorých tehotných žien v tomto období objavuje, je slabosť močového mechúra, pri ktorej môže pri smiechu, kašli alebo kýchaní vystrekovať moč. Tréning zvierača viacnásobným zastavením prúdu pri močení môže tento problém zmierniť. Akonáhle má človek cit na to, o aký sval ide, mal by toto cvičenie, ktoré je aj súčasťou predpôrodných prípravných kurzov, prevádzať aj „nasucho“.

Ku koncu 8. mesiaca alebo začiatkom 9. mesiaca dochádza u mnohých tehotných žien k skrátenému dychu, ktorý sa o čosi zlepší až po objavení sa pôrodných bolestí (2 – 4 týždne pred pôrodom). Nenarodené dieťa tlačí v tomto období na bránicu a sťažuje dýchanie. Zásobenie kyslíkom matky a dieťaťa ostáva pritom v každom prípade zabezpečené.

Osobitosti v 8. mesiaci

Telesné osobitosti:
•Znateľné a časté pohyby plodu, môžu byť aj bolestivé.
•Svrbiace brucho, vystupujúci pupok.
•Skrátený dych, pretože bábätko tlačí na pľúca.
•Slabosť močového mechúra, zvýšený tlak moču.
•zmeny na prsiach: možný výtok z pŕs (kolostrum)
•zdravá chuť do jedla
•zápcha a nadýmanie
•hemoroidy
•krvácanie ďasien
•bolesti v chrbte
•poruchy spánku
•bezbolestné kontrakcie brucha: To na jednu minútu stvrdne a potom sa znovu uvoľní.
•kŕčové žily a kŕče v nohách
•opuchy rúk a nôh
•zvýšený biely vaginálny výtok (leukokoréza)

Duševné osobitosti:
•zábudlivosť
•rastúca netrpezlivosť a prianie skončenia tehotenstva

9. mesiac

„Ako spoznám, že je už čas?“ To je istotne otázka, ktorá v 9. mesiaci zamestnáva veľa tehotných žien. V tomto období sa okrem ozajstných bolestí, objavujú takzvané pôrodné bolesti a kontrakcie maternicového svalu. Bolesti sa u prvorodičiek objavujú asi 2 – 4 týždne pred pôrodom, dieťa sa znateľne posúva nižšie. Kontrakcie maternicového svalu sú bolestivé alebo bezbolestné krátkodobé sťahy maternice, ktoré sa znovu uvoľňujú.

Skutočné pôrodné bolesti sa odlišujú od iných tým, že sú čoraz prudšie a objavujú sa v stále kratších odstupoch. Aktivitou budúcej matky sa skôr zosilňujú a ani zmena polohy na nich nič nezmení.

Existuje celá rada ďalších znamení vyskytujúcich sa krátko pred pôrodom: Mnohé ženy sú zrazu vnútorne veľmi nepokojné a netrpezlivé a nemôžu sa sústrediť. U niektorých dochádza k ľahšej hnačke. Inak plynulé narastanie hmotnosti sa väčšinou týždeň pred pôrodom zastaví, niektoré ženy dokonca schudnú. Niekoľko dní pred pôrodom sa objavuje takzvané „znamenie“. To znamená, že sa rozpustí hlienová zátka, ktorá doteraz pevne uzatvárala otvor maternice. Ak je tento výtok ľahko krvavý alebo ružový, je väčšinou všetko v poriadku a pôrod spravidla nastane o niekoľko dní. Silne svetločervený výtok by mal byť podnetom na okamžité vyšetrenie, pretože by mohlo ísť o zriedkavo sa vyskytujúce uvoľnenie placenty.

Roztrhnutie vaku blán, čiže odtok plodovej vody, je spravidla znakom toho, že pôrod nastane v priebehu ďalších 24 hodín. Odtok plodovej vody tiež niekedy nastáva až bezprostredne pred pôrodom alebo sa musí vyvolávať umelo. Z plodovej vody odtečie vždy len malá časť, pri sedení alebo chodení okrem toho tomuto odtoku bráni hlavička dieťaťa. Pretože sa plodová voda tak či tak opätovne tvorí každé 3 hodiny, nevzniká takmer žiadne nebezpečenstvo, že dieťa niekedy ostane „na suchu“.

Roztrhnutie vaku blán by malo byť pre budúcu matku znamením, aby vyhľadala nemocnicu alebo aby zavolala pôrodnú asistentku.

Osobitosti v 9. mesiaci

Telesné osobitosti:
•Zmeny v pohyboch plodu: menej šliapania, viac kĺzania alebo otáčania sa, pretože dieťa má menej priestoru.
•Svrbiace brucho, vystupujúci pupok
•Skrátený dych, pretože dieťa tlačí na pľúca
•Zmeny na prsiach: možný výtok z pŕs (kolostrum)
•Zdravá chuť do jedla alebo tiež žiadna chuť do jedla. Niektoré ženy krátko pred pôrodom trochu schudnú.
•hemoroidy
•krvácanie ďasien
•zvýšené bolesti v chrbte
•poruchy spánku, únava alebo aj návaly energie
•Bezbolestné kontrakcie brucha: To na jednu minútu stvrdne a potom sa znovu uvoľní.
•kŕčové žily a kŕče v nohách
•zvýšené opuchy rúk a nôh
•Zvýšený biely vaginálny výtok (leukokoréza), ktorý môže niekedy byť aj červený, hlavne po sexuálnom styku.
•nešikovnosť
•Pôrodné bolesti: Tieto bolesti sa u prvorodičiek spravidla objavujú 2 – 4 týždne pred termínom pôrodu. Bábätko klesá znateľne hlbšie. Tým sa skrátenie dychu zlepšuje, ale zosilňuje sa tlak na močový mechúr.

Duševné osobitosti:
•zábudlivosť
•rastúci nepokoj a prianie skončenia tehotenstva
•„Inštinkt stavania hniezda“: Mnoho žien má potrebu „postaviť“, upratať detskú izbu alebo navariť dopredu.

a:
3. trimester: Príprava pre život mimo mamičkinho bruška

Počas 3. trimestra sa vaše dieťa v plnej miere pripravuje na život mimo lono matky. Pľúca sa už chystajú na to, keď preberú prácu so zabezpečovaním kyslíka po placente, a tráviaci trak sa pripravuje na príjem materského mlieka.

Posledná fáza tehotenstva je tiež chvíľou, kedy sa dieťa obklopuje tukovou zásobou, aby mu bolo teplo, keď opustí ochranné prostredie mamičkinho bruška.

Dajte deťom ten najlepší štart do života už pred narodením

Všetky živiny, ktoré vaše dieťa potrebuje ku svojmu vývoju, pochádzajú od vás a z vášho jedálnička. To, akú výživu vaše deti prijímajú v čase, kedy sú v brušku, potom môže ovplyvniť ich zdravie po celý život.

Veda o epigenetike ukazuje detské bunky ako veľmi prispôsobivé v tejto vývojovej fáze. Vonkajšie vplyvy a hlavne výživa ich robí aktívnymi, alebo pasívnymi, čo ovplyvňuje vývoj orgánov a ich fungovanie až do dospelosti.

Tento základný poznatok nutričného programovania v ranom veku hovorí o zásadnom vplyve, ktorý môže mať výživa a vonkajšie vplyvy na celoživotný zdravotný stav vášho dieťaťa, ešte skôr ako sa narodí.

Ako sa stravovať pre zdravú pôrodnú hmotnosť

Keď sa bábätko narodí s vysokou pôrodnou hmotnosťou, môže to byť spôsobené prílišnými tukovými zásobami. Nízka pôrodná hmotnosť zasa môže byť dobehnutá v ranom veku umelo, čo môže nakoniec tiež viesť k prebytku tukového tkaniva a nedostatku aktívnej svalovej hmoty.

Deti, ktoré sa narodia v zdravom hmotnostnom rozpätí, majú nižšiu pravdepodobnosť, že ich bude trápiť detská obezita alebo cukrovka. Zdravá pôrodná hmotnosť je často sprevádzaná silným a odolným kardiovaskulárnym systémom.

Keď konzumujete pestrú a vyváženú stravu, vaše dieťa dorastie do zdravej pôrodnej hmotnosti, ktorá minimalizuje riziká pre jeho budúci zdravotný stav.

a :
V treťom trimestri sa dokončí úplný vývin skoro všetkých orgánov a dieťa dorastie na pôrodnú váhu.
V 26. týždni býva dieťatko veľmi aktívne. Dieťatko už meria približne 35cm a váži 740g.
V 27. týždni sa mozog zväčšuje a zároveň sa v ňom vyvíjajú tukové obaly, ktoré pokrývajú nervové vlákna. Tieto obaly urýchľujú prenos nervových vzruchov a tým aj učenie bábätka. U dieťatka môžete zaznamenať pravidelný režim spánku a pohybov.
V 28. týždni placenta už rastie pomalšie ako dieťa. Každú minútu ňou preteká približne 400ml krvi. V 29. týždni sa už dieťatku vytvorili chuťové bunky. Môže cítiť ako inak reaguje na sladké, horké, kyslé a korenené jedlo.
V 30. týždni koža na tvári vášho dieťatka stráca vrásky a postupne sa vyhladzuje.
V 31. týždni sú pľúcne laloky a zažívací trakt takmer úplne vyvinuté.
V 32. týždni dieťatko rozoznáva svetlo a tmu a môže na nich reagovať. Často otvára a zatvára oči. Dieťatko meria približne 40 cm a má asi 1,6kg.
Nervy sú už pospájané so svalstvom, čo umožňuje dieťatku relatívne koordinované pohyby.
V 33. týždni môžeme u dieťatka rozoznávať malé nechtíky. Štikútanie dieťatka môže byť na dennom poriadku.
V 34. týždni je vaše dieťatko približne 42cm veľké a váži asi 2,3 kg.
V 35. týždni dosahuje placenta úplnú zrelosť a zabezpečuje plný prísun živín bábätku. Vytvoril sa úchopový reflex.
V 36. týždni dieťatko už vypĺňa celý priestor maternice. Postupne bude hlavičkou zostupovať do panvy. Dieťatko si vytvára hrubé množstvo podkožného tuku, ktoré bude plniť ochrannú funkciu.
V 37. týždni frekvencia srdiečka vášho dieťatka je 120 až 150 úderov za minútu. Dievčatku sa vytvára tkanivo prsníkov a bradavky vystupujú von. Chlapčekovi zostupujú semenníky do mieška.
V 38. týždni chĺpky na tele dieťatka miznú. Intenzívne si skúša úchopový reflex. Bábätko už má svetelno orientačný zmysel. Dieťatko meria približne 46cm a váži asi 3 kg.
V 39. týždni dieťatko už tvorí hormón kortizol, ktorý podporuje dozrievanie pľúc v predpôrodnom období.
V 40. týždni dieťatko meria približne 50cm a váži asi 3,5 kg. Oči dieťatka sú po pôrode vždy modré. Postupne do 6 mesiacov naberú svoju farbu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre