Som v 39tt a neviem veľkosť bábätka.

matya12
10. feb 2020

Maminky, som v 39tt a uz 3 týždeň mi doktorka nerobila ultrazvuk a tým pádom ani nemerala dieťatko. Pri poslednom meraní v 36 tyzdni bolo bábo dosť veľké, tak mám obavy ako ešte podrástlo.. Zisťujú v pôrodnici pred pôrodom veľkosť dieťatka? Mám obavy aby ma nenechali vytrapit sa so 4,5kilovym dietatkom...

lula313
10. feb 2020

Určite tesne pred porodom ti UTZ v nemocnici spravia, aby zistili aktuálnu polohu dietata. Ale ak máš normalnu panvu, nie je dôvod neporodit aj 4,5 kilove dieťa normálne, keď doteraz si nemala indikovanu sekciu, s najväčšou pravdepodobnostou ideš rodit prirodzene. Inak tie merania sú veľmi orientacne, mne v rozmedzí 3 dni na dvoch rôznych pracoviskách namerali dieťa s rozdielom 700g! Dcéra mala necelé 4 kila a porodila som bez nastrihu, či natrhnutia hrádze, kamoska bola cela dotrhana pri 2,5 kilovou dietati, lebo išiel rukou hore, takze je to len o šťastí..

matya12
autor
10. feb 2020

@lula313 Ďakujem za odpoveď.. Viem, že veľkosť nie je jediný podstatný parameter, dôležitá je aj poloha dieťaťa aj šírka samotnej panvy, ale som trošku nervózna. Doktorka mi povedala, že v tomto štádiu už ultrazvuk nerobí... No vraj bábo rastie cca 300 g za týždeň, čiže sa začínam báť a najradšej by som už isla rodiť.. Navyse sa už neviem dočkať! Snáď to čoskoro príde....

ikuska187
10. feb 2020

@matya12 mne váhu orientačne povedali iba na morfo usg (23TT), moja gynekologicka to vôbec nemeria a v pôrodnici som objednaná na usg až posledný deň 39 TT, takže odhadu váhy sa už 2v1 možno ani nedočkáme 😁

matya12
autor
10. feb 2020

@ikuska187 to je až tak nepodstatný údaj pre lekárov? Moja gynekologička dodržala tie 3 povinné ultrazvuky čo a robia..ostatné mamičky v okolí sú sledované častejšie. Ja nie som zástancom prehnaných zásahov, ale rada by som mala prehľad.. Inak, v 36 tt by ste mali mať ešte jeden ultrazvuk! Ten sa zapisuje aj do knizky.

ikuska187
10. feb 2020

@matya12 moja robí tiež iba tie povinné, ale zas na čo dieťa zbytočne sonovat, keď gravidita je fyziologicka. To meranie váhy je nepresne, dôležitejšie sú iné pomery, hlavička, bruško, stehenna kosť (myslím, že tieto 3 parametre sa merajú), to robila v 32 TT a to zaujímalo doktora aj na poradni v pôrodnici, váha vôbec, zatiaľ som bola 1x na poradni v pôrodnici a na usg k nim som sa objednala, až tam bude predpokladaná váha. V Ružinove napr aj ctg robia až od 39 TT, krcok pozrú v 38 TT, na prvej poradni v 37 TT iba pokec, nesparaju sa v tom, keď nie si riziková.

lula313
10. feb 2020

@matya12 tak každá žena má z porodu obavy, to je pochopitelne, ale treba verit, že všetko dopadne dobre.. dokonca by som povedala, že baby, čo mali vacsie deti, to s nimi mali potom lahsie, aj čo sa týka manipulácie a babo nemuselo ist do inkubátora, či na rôzne výhrevne polozky.. tak sa skus zamerať na toto, že to má aj vyhody😉

paulinkaa2
10. feb 2020

Ja som mala posledny ultrazvuk v 37t tuším u gynekológ a v nemocnici mi už nerobili. Tiež mi to bolo divne a som sa bala veľkosti ale nakoniec všetko dobré dopadlo

whatever1
10. feb 2020

@ikuska187 však práve tým meranim časti tela sa odhaduje váha. Moja gyn mala vždy natočený monitor aj na mňa tak som videla ako merala babo tak sa sa obrazovke automaticky vypocitala hmotnosť aj týždeň tehotenstva. Ked klikla o milimeter ďalej tak sa údaje zmenili.

ikuska187
10. feb 2020

@whatever1 ide o to, že odhad váhy mi nepovedala, ani ona ani doktor a doktor v pôrodnici mi len na základe toho vysvetľoval, že je o 4 dní dopredu a ze je to orientačné tak ci tak. Ani v papieroch nič nemám, iba hodnoty tých meraní, tým len odpovedám na autorkinu otazku, či ich fakt ta váha nezaujíma, nie nezaujíma, zaujímajú ich hodnoty meraní plus prietoky, či je babo dobre živene, keď sú pre nich tie hodnoty ok, ďalej sa v tom nevrtaju. A ze tiež aj inde nesonuju v kuse na každej kontrole, tak ako ona nemá usg vždy.

taziona
10. feb 2020

@matya12 mne robili asi tyzden pred porodom, a to len preto,ze mala bola zadockom otocena. Tam mi povedal,ze mala vazi cca 3800+-500g. Tak som si pomyslela:"dobre,vyberam si minusovu odchylku :D" malu som este prenasala a narodila sa s vahou 4410g. Tiez som sa cudovala,ze sa vobec nezaoberali vahou. Ale porod som zvladla v pohode (mozno aj s pomocou epi), mala som aj nastrih,aj ma potrhalo. No nemam traumu z porodu. Niektore kamosky mali deti s mensou porodnou vahou a mali tazsi porod. Drzim prsty, neboj sa 🙂

matya12
autor
10. feb 2020

Ďakujem všetkým za názor!

zuzanockamt
10. feb 2020

@matya12 a koľko ti namerali v 36.tt? mne vtedy dieťa vážilo cca 3800-3900 gramov a pôrodná váha bola 4270 gramov...dieťa v tom období priberá cca 150 gramov/týždeň...sono mi robili 2-krát od 36.tt, keďže sa čakalo väčšie dieťa ... posledné sono bolo 39+0 a v ten deň som aj porodila ... odchýlka medzi odhadom a skutočnosťou bola len 10 gramov, takže veľmi presné...mne ale merali aj panvu...rodila som prirodzene, dá sa to 😉

hrasocek12
10. feb 2020

@matya12 ja idem zajtra na prve vysetrenie do porodnice - 36tt+3dni budem zajtra a budu mi normalne merat cez sono babo-hlavicka, stehenna kost a brusku a vahu urcia.. Potom moc, ak bude treba aj krv, pasy a prietoky 🤗 a tak to bude az do porodu... u mojho gynka mi merali kazdy mesiac babanko 😊 asi je to individualne u kazdeho lekara 🤔

luccija
10. feb 2020

@matya12 budú asi merať v pôrodnici aspoň zvyknú.Dolezite je meranie panvy

verona1989
10. feb 2020

No mne napr namerali vo stvrok 3940g. 18teho mam termin tak mam riadne strach rodit taketo veľké babo. V stredu idem ze co so mniu dalej lebo ma nechcu nechat prenasat. Rozmyslala som dosť ci pri tejto velkosti nebude lepsie ísť na cisarsky ale toho sa este viac bojim. Tak sa spolieham na anibal mam 32cm nacvičené. Bude to boj 🙂

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diaalex
10. feb 2020

@matya12 rodila som pred 6tyzdnami, posledný ultrazvuk bol tuším v 36tt a odvtedy nič 🙂 chodila som len na pasy a 2x som sa bola ukázať v nemocnici a ani tam mi nerobili ultrazvuk 🙂 rodila som 40tt+2 a keď som bola 40tt+1, bola som v nemocnici na kontrole a lekárka mi povedala že kebyže neporadím cez víkend tak v pondelok mi urobia ultrazvuk, ale to len preto lebo šli sviatky (v pondelok bolo 23.12.) a chceli by vedieť stav... našťastie v sobotu som hneď porodila, ale ultrazvuk mi nikto nerobil, info čerpali z tehu knižky 😉

dzovanna
12. aug 2020

@ikuska187 prosim vas, na CTG je potrebne sa nejako objednavat? USG zatial nepotrebujem, len CTG v pondelok a v pia poradnu. V papieroch ma cislo, ale tyka sa UDG vysetrenia a neviem sa tam 2.den dovolat...Na CTG staci len prist kedykolvek v priebehu doobedia?Pred 4 rokmi to bolo tak, ale mohlo sa zmenit...Dakujem.

matya12
autor
12. aug 2020

@dzovanna ja som rodila teraz v marci a na pasy som chodila bez objednania.

dzovanna
12. aug 2020

@matya12 ok, dakujem pekne ❤️

ikuska187
12. aug 2020

@dzovanna záleží od pôrodnice, ja som rodila v Ruzinove. V tom čase stačilo prísť a počkať na rad. Ale prišla korona a viem, že sa objednávalo na všetko. Ako je to teraz aktuálne netuším, čiže určite si zavolaj.

dzovanna
12. aug 2020

@ikuska187 dakujem, podarilo sa mi napokon dovolat, aktualne sa uz opat objednavat na CTG netreba, asi len na USG

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre