Ahojte zienkym, mam na vas prosbu. Som v 36+4.
Bola som na tom velkom ultrazvuku uz davnejsie (22tt) a odvtedy som dost nepokojna a cim sa to blizi blizsie k porodu, tak mam väcsie obavy, ci babo bude zdrave. Moja siituacia:
Vsetko bolo, teda je v poriadku, ale s cim ma vyplasila doktorka je skratena nosova kosticka, co znamena riziko zvysenie pre Chromosomenanomalie ako napr. Trisomie 21 (Down Syndrome).
Nasa nosna kosticka bola 5,7mm (22 tyzden). Mam 29 rokov.
Samozrejme hned mi odporucila odber plodovej vody- co som razne odmietla, alebo vysetrenie genetickych testov odberom krvy. Mali sme tam aj termin a nebolo to moc presvedcive, ze tie vysledky ukazu 100 percentnu pravcdu z odberu krvi. Mala ste s tym niekto skusenosti? Je naozaj mat obavy, ze aj napriek skratenej kosticky bude dietatko nejake chore? Neviem, ako mam vydrzat vklude do terminu, ktory je 10.4.
Dakujem Vam
@martinoocka dakujem za slova. Robila som si to v Nemcku, kedze tu zijem. No len mi dali chrobaka a stresy do hlavy :( ale bol to taky bezny ultrazvuk kde malemu vsetko kontrolovali a merali.
Mne v 20tt doktor grochal u jedneho dvojcata zistil, ze nosova kost uplne chyba. Ostatne nic nenasvedcovalo downovi. Plodovu vodu som odmietla, urobili trisomy test, ktory bol negativny (viac lekarov mi potvrdilo, ze som dobre spravila). V 30tt este stale na sone kosticka nebola, tak doktor skonstatoval, ze mozno bude mat maly nos. Narodil sa zdravy chlapcek aj nos ma poriadny 😀
@mrsluciab ja som bola na genetickom utz v 20tt u odbornika (na sk) u dr.cunderlika a meral uz len stehennu kost, nosovu nie. Potom kontroloval sedce,ci ma 4komory, mozog ci ma rozdeleny, oblicky, zaludok, a prsty na rukach a nohach. Jedine co pozeral v tom 20tt suvisice s nosom, ci nema razstep na ustach.
Nosova kost a sijove prejasnenie mi pozeral a meral v 12tt a vtedy je dolezite mat nejaky interval, neviem presne ale nieco okolo 1cm do 1.5cm..
to poznám, mňa tiež poriadne lekári vystrašili pri 3 tehu. Asi 2 mesiace pred pôrodom mi lekári v nemocnici oznámili, že dcéra bude pravdepodobne slepá...preplakala som 3 dni.... Nakoniec sa dieťa narodilo úplne v poriadku, len kdesi pod kolenom mala nejakú jazvičku.... Keď som rozprávala svojej lekárke - gyn. ako som sa trápila tak mi povedala že či som tomu aj verila....myslela som , že zle počujem....
Ahoj, pozri si už aj existujúce diskusie
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/skratena-nosna-kosticka-skusenosti/
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/mensia-nosova-kosticka-bude-v-poriadku/
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/kratsia-nosova-kosticka-mam-ist-na-amniocentezu/
Tak som sa kvoli Tebe pozrela do spravy z morfologickeho ultrazvuku mojho syna zpred troch rokov...21 tyzden tt , nosova kost 5,1 (teda pod 2,5 percentilom)...dovtedy riziko downa zo standardnych testov 1:19500, po tomto ultrazvuku sa len na zaklade uvedeneho znaku zmenilo riziko na 1:35.....skratim to, narodil sa uplne v poriadku a zdravy...ja som na odber plodovej vody nesla, kedze som mala dovtedy uplne bezproblemove tehotenstvo a nechcela som si ho komplikovat pripadnymi problemami z odberu... poriesila som som to tak, ze som esta isla overit tu nosovu kost o tyzden teda uz v 22.tyzdni na ine ultrazvukove pracovisko (pravdaze som im nehovorila ze mam nejaky problem, aby som ich neovplyvnila, tvarila som sa ze som na ultrazvuku prvy krat) tam to namerali v poriadku, sice trochu mensiu ale boli sme v norme...to ma uplne ukludnilo a dalej som sa nad tym uz netrapila, mozes to urobit tiez tak....a hlavne su to milimetre, ten ultrazvuk zas taky presny nie je, rovnako ako nie je presne to oko lekara...ak neboli ziadne ine znaky, netrap sa...ako som to tu uz pisala viac krat, cakas dieta, nie pinoccia😉
@mima86 ani my sme to nikomu nehovorili, tiez ja som s tym nie este zmierena, tak sme si to nechali pre seba. Jedine sestre, pretoze ona je zdravotna sestra, tak hned kontaktovala doktorov a ti len krutili hlavou, ze tam musia byt aj ine znaky ako napr. zatylok atd. No pevne verim, ze vsetko bude ok 🙂
Ja som tiez rodila v nemecku, na urcenie downa mi robili pkolo 12t nackentransparenz, nosovu kosticku, kontrolovali srdce, vzdialenost oci...nemam pri sebe teraz mutterpass, ale viem, ze spominala, ze nosova kost by tam nebola a cisla pri nackentransparenz by tiez vysoke...na tvojom mieste by som sla opat k.inemu lekarovi...myslim, ze sa nemas coho obavat...drzim palce
@erikavesela dakujem 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@mrsluciab pokiaľ viem tak meraním nosovej kosti sa dá trizomia určiť len okolo 12.týždňa a to musí robiť odborník, ktorý má na to certifikát . Na Slovensku je ich len zopár. A nehovorím o tom, že ten ultrazvuk musí byť tiež kvalitný , nie len taký bežný čo má gynekológ v ordinácii. Podľa mňa ťa lekárka zbytočne vyplašila, a jej merania nie sú vôbec relevantné. Keď by si sa nespolahľa na presnosť odberu plodovej vody tak toto je oproti tomu úplne zanedbateľnè