Ahojte, čítala som že väčšine merali panvu na začiatku tehotenstva, mne merali až v 33. týždni. Miery sú 27/29/31/18. Viem že už sa od toho pomaly upúšťa, že závisí nie od vonkajšej veľkosti ale vnútornej a veľkosti dieťaťa či bude možný prirodzený pôrod. Zaujíma ma, či vám ešte merali aj v pôrodnici panvu a o koľko sa zväčšili rozmery oproti prvému meraniu.
@monsterablue meria sa to pelbimetrom to je takýto nástroj https://medplusassets.vshcdn.net/content/images...
Tie 4 rozmery sú tieto:
Distantia interspinalis – vzdálenost spinae ilacae ant. sup. (25–26 cm).
Distantia intercristalis – největší vzdálenost hřebenů kyčelních lopat (28–29 cm).
Distantia intertrochanterica – vzdálenost obou trochanterů major (31–32 cm).
Conjugata externa (diameter Baudelocque) – vzdálenost mezi vrcholem Michaelisovy routy (trn L5) a horním okrajem symfýzy (19-20 cm).
Tu je aj obrazok
https://www.wikiskripta.eu/w/Pánev
Oprava pelvimetrom
Nikdy mi to v Rakusku nemerali, nerobia to ( pytala som sa), vraj pri porode sa uvidi ako sa ta panva bude spravat. Porodila som vacsie dieta 53cm, 3,7 kg aj s uplne mini proporciami. Len to dlho trvalo ho dostat cez panvu, musela som 1,5 hod drepovat
Mne nikto panvu nemeral, tuším len tak pred pôrodom lekár skonštatoval, že mám na pohľad široké boky a tak celkovo a to bolo všetko.. inak porodila som syna 53 cm a 3,7 kg a v pohode
Ja som mala, mam len 152 cm, ale nikto mi panvu nemeral. Len pri prvom dietati to riesil stary doktor v nemocnici, ze som nizka, drobna a ze ci mi na zaciatku meral panvu. Ze teraz (ku koncu) je to uz bezpredmetne. Ale teda siroke boky mam dost, takze dobre, malicky bol fakt drobne babo. A pi dalsich detoch to uz nikto neriesil.
Ale poznam zenu, co je kusocek vyssia ako ja, a mala 2 sekcie, ona je uz na pohlad uzka strasne.
@kiki68 ja som porodila 4 deti, len ide o to, aby ta hlavicka presla a aby vnutri kosti sa vedeli roztiahnut, aby sa nezaseklo babo. To uz potom od vahy az tak asi nezavisi, len ta diera v kostiach, plus vaziva, ako sa natiahnu. Ja som bola siroka a po kazdom dietati este sirsia. Uplne som sa nenapravila, no. Ani vahou, isteze, ale ostali mi tie boky riadne...🙈
absolutne by som neriesila tento udaj. Prirodzene rodia zeny od konfekcie 32 az do xxxxl, toto meranie nepreukazuje nic... priroda to dobre vymyslela, telo vie co ma robit. Za mna jedina rada - doveruj si, a nechaj si pomoct gravitaciou, uplne inak to pojde v spravnej polohe ako neprirodzene na chrbte
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nemeral mi nikto nic, ani raz.