pred troma dnami mi spadol s parapety teplomer na zem...nevedela som ze sa robzil...bola som leniva ho dvihnut. na druhy den som aj zabudla ze mi padol na zem...a dnes ked som mala ist upratovat tak som zistila ze sa rozbil a gulicky ortute su pod postelou... cele tri dni spim v tej izbe...som tehotna v 7 mesiaci...mam strasne vycitky...mozem si za to sama...co mam robit...myslite ze je riziko poskodenia...? co mam robit.....?? poradte mi prosim prosim prosim...
nevolaj gynekologicke, nic ti nehrozi, keby to dychas dlhe mesiace potom by sa dalo o rizikach hovorit...kúp práškovú siru, posyp miesto, ta bezpecne ortut zneutralizuje... 😉 p.s.-.--som chemicka, viem co hovorim 😀
@karolinaka - nerob hlavne paniku, skus zavolat svojej gynekologicke a porad sa. Na niektorych strankach sa sice pise, ze je to nebezpecne, ale v jednej diskusii som nasla aj info od chemika, ze v teplomeroch nie je take velke mnozstvo ortute, ktore by bolo zivotu a zdraviu nebezpecne. Ved vyrobcovia musia ratat s tym, ze teplomer sa rozbije - keby to mnozstvo bolo zivotu alebo zdraviu nebezpecne, tak by to snad nemohli volne distribuovat 😉 AK mas koho poprosit, aby to upratal (ak si to este neupratala sama), tak popros. A vyvetraj poriadne izbu 😉 Neboj, urcite sa nic nestalo 🙂
ked som bola mala rozbila som par tplomerov mamicka nerobila z toho velku hlavu pekne to poupratovala pomocou lopatkou a metly ..... \
ine-kamoska si dala teplomer do varnej konvice presnejsie povedane do horucej vody chcela to vyskusat ci neni pokazeny podla nej nemeral dobre ,teplomer hned prasklo ,ona to zahodila vodu vyliala [nie poriadne]a na 3 den vsimla ze su tam este gulicky ,a 3 dni pouzivali tut kanvicu , cela rodina vratane dcerky [ktora nema ani rok] na varenie Lucky , ked si to vsimli hned leteli na pohotovost ,hned ich poslali do nemocky ,tam chceli hosppitalizovat[dospelych] na pozorovanie ,dcerku nie -lebo lekarka ktora mala prave sluzbu vysvetlila im, ze otrva ortutom neexistuje aspon nie akutna toxikacia.pozitie ortutu moze mat nasledky az o pol roka odporucal im zajst za obvodnym aby si dali spravit vysetrenie z krvi na tazke kovy ,otrava moze poskodit mozog oblicky a pluca.a ze je to nepartrne mnozstvo co je v 1teplomery . . Ale antidotum neexistuje.!isli domov vsetci , ani rdicia neostali v nemocke . na 2 den isli za obvodnym on nespravil ziadny krvny test ,ze to je zbytcne lebo antidavka neexistuje aj ked by nieco vyslo v krvi. zatial su zdravi nic im nie je
myslím,že nemusíš robiť paniku 😉
...mne sa podarilo rozbiť teplomer v pôrodnici...nabehla iba upratovačka s metlou a bolo 🙂 žiadna dezinfekcia sa nekonala
@karolinaka poprosim ta nabuduce ked budes zakladat otazku alebo diskusiu, daj jej vystiznejsi nazov nez len Prosim o radu, ktory nic nevystihuje
pozri aj do tejto temy
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/rozbity-teplomer/
prosim vas, ortut, najma v tom mini mnozstve v akom sa nachadza v teplomeri sa len tak neodparuje. Na to potrebuje sakra inu teplotu. Ortut ako taka ziadne vypary za normal teploty neprodukuje, to co boli tie vselijake spravy v TV o nalezoch ortute a jej vyparoch ma teda riadne udivovalo. Nebezpecna by skor bola ak by si tie ortutove gulicky pozila. Nerob paniku, sprac izbu v pohode a klidku a ak predsa len mas stale obavy tak kontaktuj svojho gynekologa. Pre istotu, ale podla mna nie je ziaden dovod na obavy. 😉
my sme sa ako deti s ortuťou hrávali -pokiaľ to nezistila maminka 😀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Gulicky pozbieraj, ale teda ak sa uz nejake odparili, tak ta kontaminacia je velmi skodliva. Ani neviem, ci sa to da na 100% nejako vycistit. S tym neni sranda. Volala by som gynekologicke a izbu dala profesionalne vycistit, inak to nepojde.