Rádioterapia člena rodiny a styk s tehotnou

9. jan 2020

Ahojte, ocino podstupuje teraz rádioterapiu(20 sedeni). Som tehotna a mám aj 1,5 ročne dieťatko. Chodíme k rodičom casto. Sú tam nejaké obmedzenia, Resp. Do koľko hodín by sme sa nemali stretnut? Viem len, že keď ho diagnostikovali a pichli kontrastnu latku, vtedy nám neodporúčali sa vidiet 3 dni kvôli vyžarovaniu latky a čakalo sa na jej vyprchanie. Dakujem

majcat
9. jan 2020

ja by som sa pytala priamo v nemocnici, kde ocino chodi, budu najlepsie vediet povedať. U manžela, keď zvažovala lekárka rádioterapiu vravela, že styk s nami, deti mali vtedy 9m a necelé 3 roky nemusí inako obmedzovať.

ikuska187
9. jan 2020

Taky človek nemôže byť v žiadnom prípade s tehotnou.

sisa_s
9. jan 2020

Zavisi, ci ide o externu radioterapiu, alebo brachyterapiu - kedy je ziaric v pacientovom tele 🙂 zalezi od druhu, intenzity ozarovania a pod, takze konzultovala by som to s lekarom a prve hodiny po oziareni styk vynechala urcite 🙂

mogaa
9. jan 2020

ak je bežná rádioterapia - tam je neobmedzený styk ale ak ide o špeciálnu rádioterapiu tam obmedzenia sú - ale tam vtedy býva človek v nemocnici na izolačke aby neprišiel do styku s okolím...najlepšie si zavolať k jeho onkológovi a informovať sa

deti95060810
9. jan 2020

my sme dokonca bývali v jednej domácnosti...O žiadnych obmedzeniach sme nevedeli resp. nikto nič nepovedal....boli tam rádioterapie, chemoter. malinké deti od 0 do 4 roky a potom 15r.

autor
9. jan 2020

Dakujem za reakcie. Malo by sa jednat o externú a sedenia budú prebiehať ambulantne. Tento tyzden začal a v sobotu sme pozvaní na návštevu, lebo príde aj ďalšia rodina, ale dospeli ľudia. Zavolam teda mamine, len je zložité vôbec tuto tému otvarat, keďže to nenesú rodičia dobre.

h2
9. jan 2020

Tak predpokladám, že ocino nesedí stále len doma, ale chodí aj medzi ľudí, možno cestuje dopravnými prostriedkami... Ak by sa nemohol k tehotnej ani priblížiť, asi by ho hospitalizovali, alebo by musel zostať doma, lebo nikdy nevieš, či predavačka v obchode, alebo spolucestujúca v autobuse nie je tehotná. Obmedzila by som fyzický kontakt (objímanie...), ale ináč určite v pohode. Ak by to tak nemalo byť, lekár by ho upozornil.

autor
9. jan 2020

@h2 aj po aplikovaní kontrastnej latky bol pustený domov, ale poučili ho, že by nemal byt aspoň v ten deň v kontakte s tehotnou a malým dietatom, čiže na to sa 100% spoľahnúť nedá😞

evkamotka
9. jan 2020

Urcite sa dobre popytaj na oddeleni. Manzel pracuje na nuklearnej medicine a davaju ludom dorazne vediet aky maji dodrzat rezim s tehotnymi a detmi.

queen_mary
9. jan 2020

Toto je brachyterapia : dobu 8 týždňov sa vyhýbať dlhšie trvajúcemu telesnému kontaktu (menej ako 1-2 metre a viac minút) s osobami do 18 rokov a tehotnými ženami (napr. spánok s tehotnou ženou alebo dieťaťom v jednej posteli)

queen_mary
9. jan 2020

Toto je po podani kontrastnej latky: Môže sa po vyšetrení stýkať s deťmi?
V deň vyšetrenia sa v záujme minimalizácie pôsobenia rádioaktívneho žiarenia najmä na malé deti neodporúča blízky kontakt s deťmi. Pod tým sa myslí nebrať ich do náručia a nespať s nimi v jednej miestnosti, vo všeobecnosti udržovať od nich čo najväčšiu vzdialenosť. Nemajte však obavy z vplyvu žiarenia na Vaše dieťa, v záujme určenia správnej diagnózy sa u nás vyšetrujú aj celkom malé deti a novorodenci.

queen_mary
9. jan 2020

Mam to z webu ousa. Nenasla som tam nic o ozarovani a styku, ale moja mama bola hospitalizovana a ozarovana v ustave svatej alzbety, a ako tehotna som ju tam pravidelne navstevovala, mala aj spolubyvajucich, ktori tiez podstupovali ozarovanie. Taktiez mala chemoterapie a zila som s nou obtyzden v jednom dome. V ousa mi povedali, ze lokalne ozarovanie nie je nebezpecne. Maly je zdravy.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre