Prvá dávka očkovania proti Covid-19 na začiatku 36. týždňa

18. nov 2021

Ahojte, prosím ženy so skúsenosťou, dávali ste sa niektorá v 36 týždni zaočkovať prvýkrát? Som si vedomá toho, že druhé preočkovanie asi nestihnem pred pôrodom... Ma zmysel vôbec prvá dávka, ak budem meškať s druhou? Skôr som sa nedavala, lebo mi to gyn zakaždým vyhovoril. Ale očividne po prekonaní aj on sám zmenil názor...
Ešte poprosím, aké nežiaduce účinky ste mali po ockovani?
PROSÍM LEN O KOMENTÁRE K OTÁZKE! NEPOTREBUJEM NÁZORY K OTÁZKE OČKOVANIA, LEN K TOMU, CO SA PÝTAM.
Ďakujem vopred.

mamina0078
18. nov 2021

Podľa mňa má to zmysel. Ak pôjdeš na pfizer ten niekde očkujú aj 21.deň, čo by si teoreticky stihla ak nie nič sa nestane. Odporúča sa prijať 2.dávku do 42dní. Ja kvôli zdrav. problémom som išla na druhú po vyše 2 mesiacoch a zaočkovali ma bez problémov.

sapetka
18. nov 2021

Jasne ze ma. Ak rozmyslas daj sa zaockovat.

vsetkounas
18. nov 2021

Mne povedal doktor že až po pôrode že teraz má určite nikto pred pôrodom nezaockuje že keď som nestyhla druhý trimester mám sa chrániť ako sa dá a po pôrode sa dať zaočkovať . Tak sa tu pripnem teda .

panda21
18. nov 2021

Určite to má zmysel, môžeš ísť aj po 21 dňoch a to teoreticky stihas aj druhú. Dokonca jednej mamičke, ktorá bola na očko cez tehotenstvo robili babatku ešte v nemocnici testy na protilátky a malo ich viac ako mamka ❤️

autor
18. nov 2021

@mamina0078
@sapetka
@panda21
Ďakujem krásne za odpovede ❤️

@vsetkounas ja som sa práve informovala aj na gynekologickom oddelení, a tam mi to lekárky odporučili aj v tomto týždni. Škoda, že som sa skôr nezobudila a ze som sa spoliehala len na názor svojho lekára. Každopádne, prajem nám, nech to vydržíme bez Covidu 😊

zuz1177
18. nov 2021

Mam kamaratku, ktora sa presne tak ockovala - prva davka na zaciatku 36tt a druha na zaciatku 40tt. Riesila ci si davat aj tu druhu a primar z porodnice jej to jednoznacne odporucil. Nakoniec porodila po termine. A teda vsetko v poriadku aj ona aj babo.

vsetkounas
18. nov 2021

Ja som sa nato pýtala aj obvodnej aj gynekológa dokonca aj tetanovku my obvodná nechala že až po pôrode má zaockuje takže ja som s toho už úplný jeleň hlavne chcem v zdravý porodiť a očkovanie nezavrhujem ale ako netehotnej by sa mu určite ľahšie rozhodovalo.

vevesh
18. nov 2021

Skusenost od svagriny- ockovana v 37 tt, druha davka 41 tt, cs jej naplanovali az na 43tt, aby bola plne zaockovana.

vsetkounas
18. nov 2021

@vevesh a bábo tak dlho vydržalo rátali aj s tým že to môže prísť mimo naplanoveho termínu

vevesh
18. nov 2021

@vsetkounas tak to im bolo jedno- chceli, aby ona bola zaockovana a cs bola odzaciatku planovana, kedze predchadzajuci porod bol tiez cs pred 1r. od otehotnenia.

lala123
18. nov 2021

Na Fb je skupina covid19 ockovanie- tehotné a dojciace a je tam o tom kopec veci aj odborných článkov a aj maminky tam píšu svoje skúsenosti skús pozriet

theredpoppy
18. nov 2021

Určite má zmysel a určite ťa zaočkujú 🙂 navyše bábo bude mať aspoň nejaké protilátky 🙂 Očkuje sa aj chrípka, odporúča sa aj preočkovanie čierny kašeľ, tetanus, diftéria (boostrix). Dokonca sa odporúča preočkovať partnera, ktorý sa bude o bábätko starať. Vakcíny sú bezpečné, bohužiaľ, veľa gynekológov sa nevzdeláva, nečíta, neštuduje a je im to jedno...ja som momentálne v 17.tt a veľa riešim aj s kamarátmi lekármi (pediatrička, imunológ) a mam šťastie na skvelú gynekologičku, ktorá neustále sleduje, čo nové a trpezlivo vysvetľuje 🙂

fleur1111
18. nov 2021

Určite to ma význam, daj sa zaockovat. Mne to odporučil môj gynekológ po morfo sone, pýtala som sa na názor aj obvodného a pediatricky. Všetci to odporúčali.

katkatonkova
18. nov 2021

Moja neter....v 36tt zaockovana.....38 tt kolaps....žiaľ....obe sú už pochované.....doktor ju prehovaral...ze nech to ako tehotná nerieši....aj tak dopadla 😪😪😪

hiuna18
18. nov 2021

@katkatonkova no ty brdo, a akú uviedli príčinu?

luci_ba
18. nov 2021

zmysel to určite má, mininalne akú takú ochranu budeš mať uz aj po jednej davke, si myslim.

wiktorrria
18. nov 2021

Udivuje ma ako mamičky dávajú svojim deťom len bio jedla a len to najzdravšie, len take mliecko a pod. ale v tehotenstve si dajú do seba pichnúť niečo čo je len v skúšobnej “dobe” a za následky nezodpovedá výrobca a ani žiadny lekar. Hlúposť národa nemá hraníc 😂😂😂 nevadí aspoň som sa dobre zasmiala

cecilia29
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cecilia29
18. nov 2021

@wiktorrria očkovacia látka neprechádza cez placentu. Je na to výskum . Zato tých milión liekov pri kovide áno

cecilia29
18. nov 2021

Ja som mala po pfizeri po prvej dávke miernu bolesť ruky a miernu únavu. Po druhej nič .Ale som dojčiaca. Mne to trochu rozhadzalo MS cyklus.

wiktorrria
18. nov 2021

@cecilia29 akože nie ja som do nikoho nemala v pláne skočiť beriem názor každého to je samozrejmosť. Akurát už občas sa mi hlava pozastaví nad názormi mamičiek (česť výnimkám) ze povie ze bryndza v tehotenstve škodí ale očkovanie je fajn. Akože mne lekar neodporúča žiadne očkovanie nie len proti kovidu. Skrz toho ze by som nemusela zvládnuť ja priebeh no a to automaticky by sa aj bábätku niečo stalo

panda21
18. nov 2021

@katkatonkova mne zomrela kamarátka v 37tt dostala koronu, skončila na umelej, potom umelý spánok, bábätko nemalo dosť kyslíka, umrela kamarátka a ani babo sa im nepodarilo zachrániť, hrôza 😞

fleur1111
18. nov 2021

@wiktorrria vakcína sa pichá do svalu - nedostáva sa do krvného obehu. Lieky musis zjesť - tie sa už do krvného obehu dostávajú. Preto veľa liekov sa neodporúča počas tehotenstva.

wiktorrria
18. nov 2021

Ja by som odporučila počkať tých pár týždňov do pôrodu a dať sa tak zaočkovať a nič neriskovať. Aj tak sa ide všetko zatvárať a nikam sa nebude dať chodiť. Radšej počkať ako riskovať že to nerozchodim ja alebo bábätko.

panda21
18. nov 2021

@wiktorrria porovnavas hrušky s jablkami. Porovnavat jedlo a možné rizika salmonely, ktorá je aj v krvi a dostane sa do placenty, z očkovaním, ktoré sa pichá do svalu a do krvi prechádza iba protilátka, nie samotná vakcína..

fleur1111
18. nov 2021

@katkatonkova môj svokor leží na umelej plucnej ventilacii, budeme s mužom radi, keď stihne spoznať svojho vnuka čo sa ma o mesiac narodiť.

theredpoppy
18. nov 2021

@wiktorrria treba si prečítať relevantné články, vakcína má viac ako 10 rokov. Vakcína funguje CELKOM na inom princípe ako medikamentózna liečba či, preboha, strava, tam je prirovnávanie totálne absurdné...autorka otázky navyše píše, že nepotrebuje názory k téme očkovania...vaše vyjadrenia, ničím nepodložené a miliónkrát odborníkmi po celom svete vyvrátené sú čistými subjektívnymi názormi.

vevesh
18. nov 2021

@theredpoppy aj ja mam super lekarov, ktori sa neustale vzdelavaju a chodia po sympoziach a robia studie .....a nie velmi odporucaju ockovanie a teda urcite nie kazdemu a nie tehotnej... zvazuju prinos a rizika individualne a nie, nie vzdy je vhodne sa ockovat...

wiktorrria
18. nov 2021

@fleur1111 @theredpoppy @panda21 myslím že niečo viem ako sestrička a to je že vakcína sa pichá pomocou striekačiek ktoré sa nazývajú inzulínka. Inzulínka je subcutanna čo znamená pod kožu. Proste je krátka a do svalu by nedosialhla. Do svalu sa používajú ihly konkrétne čierne a obyčajná striekačka. Čierne ihly sú strašne dlhé a musí byt cela dnuka pri vpichu . Lieky do svalu sa pichajú stehna alebo do ľavého horného kvartalu- tam kde je hrebeň panvy 🙂)) a ešte sval je vysoko prekvenx a ma veľa nerovovych zakončení lebo keby nemá toto všetko nepohnete ničím 🙂)))

oblecenie99
18. nov 2021

@wiktorrria Tu blbosť národa akurát vidno v nemocniciach, ale dobre. Bio covid je naj.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre