Meranie tehotenskej cukrovky glukomerom

lienka_9
6. júl 2022

Ahojte, prosím Vás viete mi poradiť v akom čase a kedy najlepšie si merať obsah cukru v krvi ked mam tehotenskú cukrovku? Ďakujem.

mia_von_prag
6. júl 2022

Meria sa na lačno (norma do 5,3) a hodinu od začiatku jedenia (norma do 7,8)

kate_cs
6. júl 2022

@lienka_9 povie ti doktorka presne. Nevysvetlila? Hneď ráno na lačno a potom hodinu po jedle. Ja som aj zapisovala a nosila na kontrolu. Rátala som si aj sacharidové jednotky.

banalu
6. júl 2022

Aj v pribalovom letaku sa to pise. Zacina sa rano nalacno, potom sa meria hodinu po jedle. Medzi jedlami by mal byt aspon 2-3 h rozostup. Potom pred kazdym jedlom a zas hodinu po. Zapisujes si o ktorej si merala, hodnotu, potom co si jedla a o ktorej si pomerala znovu.
Ja som pocas tehu cukrovky jedla asi najvyvazenejsie a najpraviedelneksie za cely zivot 😂😂😂

lienka_9
autor
6. júl 2022

@banalu a po kazdom merani si si merala tu ihlu aj ked si to pouzivala len ty?

lienka_9
autor
6. júl 2022

@kate_cs ešte len som objednana k doktorke... gynekológ nič nepovedal 😔

lienka_9
autor
6. júl 2022

@kate_cs a menila si si tie ihli zakazdym?

kate_cs
6. júl 2022

@lienka_9 ja som začala s meraním až po návšteve diabetologa. Všetko pekne vysvetlil, ukázal. Hlavne žiaden stres, zo začiatku to vyzerá zložito, ale ja som potom v tom išla zabehnuto az do pôrodu. Prijimala som jedlo pravidelne, žiadne hlúposti a pribrala som len 5kg. Ihlu som nemenila, veď som ju používala len ja.

loginexistuje
6. júl 2022

@lienka_9 ihlu menim ked je tupa pouzivam to len ja meranie mas popisane vyssie cize ty si este nebola u diabetologa ? on ti presne povie ale rano na lacno a hodinu po jedle zapisat co si jedla idealne aj gramaz resp sacharidove jednotky ak vies
zavisi od hodnoty aku mas mozno postaci obmedzit biele rozky dzus melon a kukuricu a sladene napoje

lienka_9
autor
6. júl 2022

@loginexistuje ja praveze nejem sladkosti skoro vobec...ale zato pijem sladke vody, radlerov a džúsy...a velmi vela ovocia jem a inak deň pred ogtt som zjedla 2 varene kukurice...nimto mi nepovedal ze uz den pretym nemam také jesť

banalu
6. júl 2022

@lienka_9 nie nemenila som po kazdom merani, sestricka vravela, ze staci raz za 2-3 dni 🤷🏻‍♀️

kate_cs
6. júl 2022

@lienka_9 ja som jedla zdravo už pred tehotenstvom. Ale diabetológ mi povedal, že to nemá vplyv na vznik tejto cukrovky. Tam buď máš predispozíciu alebo nie. Kedysi toto vyšetrenie ženám nerobili, možno to mala aj tvoja mama a ani nevieš. Naozaj to nie je nič strašné, ja som už potom vedela čoho a koľko môžem zjesť. Áno, pečivo, sladkosti, sladené vody či zemiaky boli tabu, ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Alebo keď som chcela zhrešiť, vedela som, že bude potom potrebné mať viac pohybu a hodnoty boli vždy dobré.

banalu
6. júl 2022

@lienka_9 a inak cukor ti moze vyhadzovat aj z peciva ci inych sacharidov. Ja som jedla den pred salat a kuracie prso na grile, dodrzala som vsetko co som mala a vysledky som mala akoby som si slahla minimalne cukrovu vatu 😂

derdia
6. júl 2022

@lienka_9 nie spravne je na lacno od 4-5.5 a 2 hodiny po dojedeni od 4-7.8
Tak je to spravne.

lienka_9
autor
6. júl 2022

@derdia aha lebo ja som mala nalacno uz 5,4

derdia
6. júl 2022

@lienka_9 pokial si tehotna tak je norma do 5.1 ale ak netejotna tak do 5.5 takze 5.4 je v norme.

lienka_9
autor
6. júl 2022

@derdia inak prave som zistila že mam úplne nevhodný obed na diétu.... mám uvarenú hokkaido polievku a upečené lazane, ale nie z polotovaru normlane doma pripravene....takze ja vôbec netuším co budem tie 3 mesiace jesť

daniela_p
6. júl 2022

Mne moja diabetologička ani nepovedala, že mám mať glukomer a merať si hodnoty, pritom som po 2 hodinách po tej glukóze mala 9,1 hodnotu 🤦🏼‍♀️ Vraj mi stačí diéta, ktorú mi moc nevysvetlila ani nedala žiadne materiály k tomu .. glukomer som si kúpila, merám si ráno na lačno a vždy hodinu po jedle, hlavne aby som zistila, čo mi dvíha hodnoty a čo nie.. paradoxne to čo mi ona odporučila, celozrné a špaldové pečivo alebo cestoviny, mi dvíhajú cukor aj na 8-9 🤦🏼‍♀️ Tak sama zisťujem, čo môžem a čo nie .. ako pečivo sa mi osvedčil večerný chlebík 🙂 majú ho väčšinou v bille .. inak sa vyhýbam bielej múke, alebo resp. všetkej múke 😄 a samozrejme sladkým veciam … ovocie by sa malo jesť hlavne doobeda, ale niekedy keď nestihnem, dám si za hrsť poobede 🙊

daniela_p
6. júl 2022

@lienka_9 a neboj sa, tiež pár dní som určite jedla nevhodne aj ja kým som si kúpila glukomer a sama naštudovala, čo môžem jesť.. chcelo to trochu času 🙂

derdia
6. júl 2022

@daniela_p v nasej amb glukomer davame kazdem pacientovi

daniela_p
6. júl 2022

@derdia no veď ja vidím, že väčšinou všade ho dávajú 😄 len mojej to prišlo ako mierne zvýšené hodnoty a dala mi len tie prúžky na moč 🤷🏼‍♀️

majla87
6. júl 2022

@lienka_9 nalacno mas mat do 5,1mmol, 2hodiny po jedle do 7,8mmol. Podla zavaznosti diabetu si budes meravat mozno len po jedlach 3xdenne, mozno budes merat len nalacno, mozno nebudes merat vobec. Pokial si tie kukurice nejedla rano pred oGTT, tak to nema vplyv. Pred testom sa mas normalne stravovat a nie dietovat. Navyse, tehotenska cukrovka nevznika z jedla, je to vznik docasnej rezistencie buniek na inzulin. Pokym nenavstivis diabetologa, tak by som si cukor ani nemerala..

lienka_9
autor
6. júl 2022

@derdia
@majla87 ja som si merala teraz po obede... skôr som obed nestihla lebo som si bola kúpiť ten glukomer...15:30 som jedla lasagne, 16:30 po hodine som mala hodnotu 5,8 a 17:30 po dvoch hodinách 5,2... Takže mala by som to mať v poriadku či? Okolo 13tej som jedla hokkaido polievku ale to neviem ci to ma nejaký vplyv už...

majla87
6. júl 2022

@lienka_9 to su super hodnoty. Ak ti v teste vyskocila len ta jednahodnota “nalacno” a ostatne dve boli ok, tak si meraj len nalacno, kym nepojdes k diabetologovi a ten ta dalej usmerni.

bluemoon24
6. júl 2022

@lienka_9 meris na lacno (na glukometrech tolerance 5,3mmol/l, ze zily do 5,1mmol/l) a 1h od zacatku jidla do 7,8mmol/l - toto jsou jedinne SPRAVNE hodnoty (www.tehotenskacukrovka.cz - dle ceske diabeticke spolecnosti). Diabetologove na Slovensku (cest vyjimkam) nerozlisuji mezi DM ll. a GDM takze mozna dostanes jine info, ale toto je jedinne spravne mereni. Co ale nenameris je tzv. “rychly cukr” prave z tech sladkych vod, cokolad, sladkosti atd. protoze ten je snizen pomoci inzulinu, ktery vyprodukuje tvoje dite (coz je spatne - ma uplne jinou praci, nez kompenzovat tvoje jidlo!!!) - rychly cukr teda glukomtrem nenameris, ale hodnota se zvysi, proto musis vyloucit sladkosti. K te diete: vybirej pouze potraviny, ktere splnuji polozku “z toho cukry” do 5g na 100g a ve slozeni nemaji zadny pridany cukr (sacharoza, glukoza, dextroza, atd…). Ovoce do 150g/denne pouze v rannich hodinach, nejlepe dopoledni svacina. A neboj se, brzo sama vychytas, jak ti to vyhovuje a hlavni odmenou je prece zdrave mimčo 🙂

lienka_9
autor
6. júl 2022

@majla87
@bluemoon24 baby mne vyšli nasledovné hodnoty z prsta u dr:
Nalačno 5,4
Hodinu po vypití 5,7
2 hodiny po vypití 8,4

Čiže podľa tohto mi to vyhodnotili

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre