Kortikoidy v 32. týždni tehotenstva - máte podobnú skúsenosť?

maryka26
29. dec 2019

Ahoj, chcem sa informovať, mala niektorá pichnúte kortikoidy v tehotenstve na vývoj pľúc babetka? V 32 týždeň tehotenstva? Pre zvýšený krvný tlak? Ako ste potom pokračovali liečbu do konca? 😞

lenzas
29. dec 2019

Ked ti pichli kortikoidy, tak je to kvoli tomu, ze sa boja, ze bude predcasny porod. Je to tusim 4 alebo 5 davok, uz si nepamatam. Len zvyseny krvny tlak asi nemas, bud mas velmi vysoky, alebo mas aj bilekovinu alebo krvy obraz nie celkom OK, co moze, ale nemusi znamenat preeklampsiu, preto radsie daju kortikoidy, pre istotu.

lenzas
29. dec 2019

Prepokladam, ze si v nemocnici. Kazdpodadne, je dobre, ze ti to dali, neznamena, ze porodis skor, ale keby nahodou, tak dietatku to len pomoze. Si uz 32 tt, takze sa nestresuj, verim, ze vsetko bude dobre.

miroslava278
29. dec 2019

@maryka26 mne dnes pichli poslednu davku v 31 týždni. A je mozne ze pojdem rodit akutnou sekciou. Sa modlim aby to este zastavili

lenzas
29. dec 2019

@miroslava278 , @maryka26 Baby drzim vam palce, aby ste potahli do terminu. Ale keby nie, tak vela deti sa narodi skor a su zdrave , niekedy dietatku uz lepsie vonku ako v brusku. Takze zatial zbytocne nestresujte, aj ked sama viem, ze to lahsie povedat ako urobit, ale kedy viem este pred porodom, ze kazde 9 dieta sa narodi skor, tak mozno stresujem menej a dlhsie by som potahla.

miroslava278
29. dec 2019

@lenzas len drobatko je este velmi maly. Tak dufam ze narastie

mirka3169
29. dec 2019

Aj mne ich pichli v 30 týždni, kvôli skrátenému krčku. Budúci týždeň začíname už 34 týždeň, čiže snáď už pekne potiahneme.

lenzas
29. dec 2019

@miroslava278 Sono je len odhad, nie vzdy to ukazuje spravne, u mna teda rozdiel medzi sonom a realitou bol 400g. Prepokladam, ze v tom tyzdni ma dietatko uz viac ako 1000g, mne vzdy lekari prizvukovali to cislo. Aj ked za menej rizikovu skupinu deti sa povazuje vaha 1500g. Ale ako poznam pribehy predcasniatok, tak nie vdzy to o vahe po porode a tt, v ktorom sa narodili, vela zalezi aj na tom kvoli comu sa narodili skor a ci stihli pichnut kortikoidy. Ked chces poslem ti pozvanku do skupiny prescasniatka, a sama uvidis kolko predcasniatok su a vacsina nema zdravotne problemy. Mne ta skupina dost pomohla, len skoda, ze som nevedela o nej skor a predcasny porod som dost tiazko prezivala, ale ja som porodila v 29 tt. Ale aj tak este neznamena, ze porodis skor, vela mamickam sa podari vydrzat aj do terminu, kortikoidu su len taka poistka, ze keby nahodou. Chapem, co prezivas, bola som na tom podobne, a chcem aby si vedela, ze predcasny porod este neznamena, ze dietatko bude mat zdravotne problemy z ktorych neskor nevyrastie.

miroslava278
29. dec 2019

@lenzas poprosim tu pozvanku. Mne doktorka na poradni povedala ze to neprezie aj tak. Som sa tam dobreze nezrutila

lenzas
29. dec 2019

@miroslava278 A to aku vahu ma teraz dietatko podla sona a ci ma nejake vrodene chyby? Lebo 85% deti, co sa narodia v 28tt preziju, a cim vyssi tyzden, tym percento sa zvysuje. Niektore lekari maju taky postoj, ze radsie pripravuju na horsie ako by mali ukludnit mamicku, ktora len to potrebuje. Mne gynekologicka povedala. ze ved som v 30tt, ze uz ma byt vsetko OK, ale v nemocnici uz zacali do mna hucat, ako by to pomohlo mi znizit tlak a potom sa cuduju, ze este mi viac stupol, a to som doma ani nahodou taky vysoky tlak nemala, ako v nemocnici. Pozvanku som poslala. Treba verit a dufat,ze vsetko bude dobre.

miroslava278
29. dec 2019

@lenzas vahu ma 1200 g. Som v 31 tt ale je mensi na svoj tyzden. A nema ziadne vady,len je malý

lenzas
29. dec 2019

@miroslava278 Tak nechapem preco ti na poradni take nieco trepla lekarka, ze dieta neprezije. Mozno je dietatko mensie, ale nie nejako vela. A k tomu realnu vahu moze mat o vela viac ako 1200g. Pozri v skupine, baby tam pisu aj miery, urcite najdes viac deti, co mali podobnu vahu v 31tt. Vela sil prajem a drzim palce nech vsetko dopadne dobre. Ked chces nieco konkretne sa opytat, tak kludne pis do IP a aj baby v skupine su dost aktivne a odpovedaju na otazky.

miroslava278
29. dec 2019

@lenzas ona si chcela nieco dokazat este z minulej poradne. Tu v bb mi vraveli ze ma velke sance. A zatial to vyzera ze sme pod kontrolou

maryka26
autor
29. dec 2019

@lenzas ďakujem pekne, Dúfam ze to zvládneme, bielkovinu nemám v moci a ani sa neotvaram, ozvy dobre, len tlak kolisavy, tak uvidime ako bude

maryka26
autor
29. dec 2019

@lenzas áno som v nemocnici

lenzas
29. dec 2019

@maryka26 Tak to kludne aj do terminu mozes potiahnut, kortikoidy davaju cca do 35 tt, potom uz dietatko by malo mat vyvinute pluca aj bez kortikoidov. Liecba tlaku by mala pokracovat ako bezne. Hlavne, ze si v nemocnici pod dozorom. Drzim palce 😘

lenzas
29. dec 2019

@miroslava278 Jasne, a dost velke sance, kedze si prekrocila 30tt. Ked na poradnu si chodila ku svojej gynekologicke, tak dufam, ze si ju vymenis. Hlavne mysli pozitivne. Neviem dovod preco ti uz pichali kortikoidy, ale hlavne, ze ste pod kontrolu a verim, ze vsetko bude dobre 😘

miroslava278
30. dec 2019

@lenzas no po tomto ju menim. Len teraz sa musim sustredit na krpca 😊😘

zuzanatomas9394
4. jan 2022

@lenzas dobry den viete aj mna prosim pozvat do tej skupiny ? vifim ze ten prispevok je starsi ja si tym prechadzam teraz... ako sa ma prosim vase predcasniatko??

lenzas
4. jan 2022

@zuzanatomas9394 Dobry den, jasne, poslala som pozvanku.

zuzanatomas9394
4. jan 2022

@lenzas dakujem velmi pekne 🙏🏻

dodmilka6
28. jan 2022

@zuzanatomas9394 Dobrý večer, ja som tiež akurát hospitalizovana kvôli preeklapsii dostala som kortikoidy a tiež mi bolo oznámené že budem rodiť predčasne viete mi poslať pozvánku do tej skupiny prosím lebo neviem nič také nájsť .ďakujem

zuzanatomas9394
28. jan 2022

@dodmilka6 uz som poslala pozvanku snad sa podarilo robila som to prvykrat❤️

dodmilka6
29. jan 2022

@zuzanatomas9394 áno ďakujem krásne

oxisss
3. mar 2022

Ahojte, tiez teraz ležim v nemocnici na Kramaroch a mam skrateny krčok na 2cm + infekcia močovych ciest ale pichli mi kortikosteroidné injekcie na podporu pluc malinkej. Váhu ma 2,2kg a to som 32+6tt. Hrozi mi predčasný porod čoho sa velmi obavam a chcem potiahnuť aspon do 36tt. Prosim o pozvánku do skupiny 🙏

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre