Ahojte, momentalne som 32+4 tt. Nakolko sa mi zacal otvarat krcok, tvrdnutie brucha a bolesti v hornej casti brucha velmi silne a neprestavajuce, hospitalizovali ma. Infuzne guajacuran, magnezium, injekcne agolutin (progesteron) a injekcne 4x podane kortikoidy, myslim, ze sa volaju Dexamed (kazdych 12 hod. 1 injekcia) na dozretie pluc dietatka... Mam strach a obavy z tych kortikoidov na dozrievanie pluc dietata...viem, ze kortikoidy su jedno neskutocne svinstvo a bojim sa ci nebudu mat nejaky dopad na vyvin dietata ci uz v maternici alebo po jeho narodeni. Je tu prosim niekto kto tiez dostal tieto kortikoidy pri hroziacom predcasnom porode? Ako je na tom dietatko, je zdrave? Dakujem pekne za odpovede
@miroslava_mirka tiez som ich pri hospitalizacii dostala v 31t a dcerka je uplne zdrava ma 1.5r.
Kortikoidy dokážu urýchliť vývin pľúc. Bez nich, pri predčasnom pôrode a nevyvinuti pľúc sa bábätko nemusí nadýchnuť, alebo komplikácie s pľúcami. Mne boli pichnute v 28tt. Porodila som predčasniatko v 33tt, dcérku. Kortikoidy spôsobili úplný vývin pľúc. Dcérka má teraz 2,5 mesiaca, je zdravá a krásna. Takže ak je nejaký problém, kortikoidy sú v tomto prípade, to najlepšie, čo bábo môže dostať.
@miroslava_mirka ahoj,je to bežný postup.aj ja som dostala kortikoidy a mala bude mať rok a zatiaľ je v poriadku...pre srandu ich nedávajú,je veľa bábätiek čo ich dostali a sú v poriadku 🙂
Ja som ich dostala pri obidvoch. Su z nich normalne zdrave 17 a 12 rocne deti. Neboj len ti pomohli.
Tak ja som dostala 3x od 25 tt a mala sa narodila v 27 tt. Teraz ma 3 roky a je zdrava pri malom mi nrstihli pichnut narodil sa 32tt a bol aj intubovany ale je zdravy ked ti nepichnu kortikoidy tak sa moze stat ze sa mu zlepia plucka. Aj moj muz stresoval ze ani sa nenarodila a uz jej davaju taku hnusobu ale keby to nedostane tak by tu nebola
Ahoj mna hospitalizovali 28tt cca a tiez mi davali kortikoidy na dozretie pluciek. Uz som 40tt aj 3. den dietatko by malo byt zdrave podla vsetkeho, skor sa jej von ani nechce. Ale na vysetrenia nikto nehovoril ze by malej bolo nejako zle alebo nieco. Takze by som sa nebala 🙂
Mne pichli 27tt 3davky syn 4,5 roka je zdravý krásny mudry;)
@miroslava_mirka Ahoj, ja som dostala 4 davky. Zbytocne, mala sa narodila v 40tt. Ale nezanechalo to ziadne stopy, pri porode apgar skore 10/10. Teraz ma uz 4 roky, chodi do skolky, nebyva chora a je uuplne v pohode 🙂🙂
@mica535 takze mala si maleho zaintubovaneho a potom sa z toho normalne dostal ze ho postupne odintubovali a dychal sam?
@erikakojdova Ano bol intubovany jasne vsetko zvladol on sa narodil 32tt a bol 1 mesiac v nemocnici a mala sa narodila 27tt a bola iba 1.5 mesiaca v nemocnici to proste bola bojovnicka ona stale len spala asi do pol roka keby ju nebudim kazde 3 hod.na cvicenie a jedenie tak asi spi 24hod denne
@miroslava_mirka Mojej mame ich pichli v tehotenstve so mnou a som zdravá 🙂 Mne ich pichli v 30tt, malý sa narodil na začiatku 41tt a tiež je zdravý.
@alexandrami môžem sa oyptať bola malinká potom v inkubatore ? Ak áno ako dlho ? Ďakujem
@sonickaolivka Malinká bola v inkubátore necelé dva dni
@alexandrami a mohli ste jej nosiť mliečko či jej dávali umelú výživu ?
@sonickaolivka Nakoľko som mala mlieko, tak som jej odsavala a nosila na novorodenecké každé 3 hodiny a kŕmila z fľašky, pretože sanie by ju unavilo, a nevypila by potrebné množstvo. Aj keď minimum, ale pre predčasne narodené detičky je veľmi dôležité materské mlieko.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som cakala dvojicky a kortikoidy sme dostali uz v 30-31 tt.tusim. Odlezali sme si sice v nemocnici do 37 tt.ale mam dvoch zdravych, teraz uz 5 rocnych chlapcov☺
Je to bezny postup, ak by doslo k predcasnemu porodu, aby boli pluca dozrete a babatko vedelo samo dychat.