Kompozitný vek plodu

sabisi
16. júl 2022

Prosím Vás, som trochu zmätená. Som momentálne v 31 tt ale kompozitný vek mám uvedený 33 tt. Presne 33 + 4. Termín pôrodu mám podľa PM na 17.9. ale podľa komp.veku je to už 30.8. Zdá sa mi to veľká odchýlka. Nechcem aby sa bábätko narodilo skôr ako má. Ktorý termín pôrodu, podľa vás, teda platí? Vopred ďakujem za každú odpoveď 🙂

e1i
16. júl 2022

@sabisi kompozitny vek? Viem ze sa upravuje termin podla sona v 12tt ak je rozdiel viac ako týždeň

ildiko36
16. júl 2022

@sabisi aj ja som to tak mala lebo dieta bol velky, viem presne kedy sme ho splodili, bolo to planovane dieta, a vsetko sedelo,ms, ovulacia 2dni pred ms pozit test..vsetko sme mali naplanovane termin porodu som mala 15maja ale podla sono stale som mala skor termin..podla sona mi dali prvo 29april 27april a posledne vys.25april.malý sa narodil na 38tt 4kgaj som rada inak by mal vaziť do 5kg.
Strasí syn detto, davali 3-4tyzxne skor termin kvôli vahe, narodil sa presne na 40tt, ako 4,5kg

nikasmile
16. júl 2022

@sabisi mne vždy vychádzali termínovo podľa USG v 12tt. Bábätká majú rôznu váhu a asi preto ti to menil, keď budeš chodiť na poradne do nemocnice pravdepodobne sa budú držať termínu podľa toho 12tt. Prvého som mala mať približne 3100g a narodil sa 3600g. Dcéru mi už tipovali 3500-3600 a aj mala 3600g. Obaja narodení po termíne. Neboj sa, bábätko sa narodí kedy má🙂 ak by prišlo v 38tt alebo v 41tt. Hlavne nech ste zdraví 🍀

sabisi
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aliaray1
16. júl 2022

@sabisi plati ten datum, ktory mas uvedeny v knizke. Ak, tak podla mna zavolaj na gyndu a opytaj sa.

sabisi
autor
16. júl 2022

@aliaray1 Mám ísť do poradne ale až začiatkom augusta, tak sa určite opýtam. Len som chcela vedieť, či ste sa s tým termínom nestretli. Ale určite sa budem pýtať lekára, lebo tá odchýlka je veľká. Ďakujem

pribinak
16. júl 2022

Ešte ti budú robiť veľké sono v 36tt a môžu upraviť termin pôrodu

sabisi
autor
16. júl 2022

@pribinak na veľké sono do nemocnice má ale objednali už v 34 tt a ja neviem či kôli tomu komp.veku, ktorý určili o dva týždne skôr ako je určené podľa PM, alebo neviem? Skúsim sa asi v auguste opýtať svojho gynekológa, to budem s ním v 33 tt, tak budem mať ešte týždeň čas.

miskamicha
17. júl 2022

@sabisi ak so nemaka pravid cyklus tak to tsk moze byt. Babatko nie je tabulkove 🙂 kebyze ti 10 dr robi USG kazdemu vyjde daco ine. Mozes mat velke babo a preto tak. Napriklad moja sa narpdila 38+1 s vahou 2300g

majamat
17. júl 2022

u kazdej zeny moze byt cyklus iny, aj rozna dlzka, aj rozne obdobie ovulacie. kedze sa tehu rata od poslednej ms a jedna zena otehotnie druhy tyzden ms a dlasia moze aj o 1-2t neskor, tak potom ak si vezmeme 2 tehulky, ktore mali psolednu ms v rovnakom case, kazda bude mat pld inak velky. cize u jednej bude o 1-2t mensi.

preto sa robi sono v 12tt aby sa definitivne urcila velkost plodu a tym aj TP. cize tie 2 tehulky v predchadzajucom odstavci nebudu mat TP rovnaky podla takehoto sona, ale rodiel bude 1-2t

po 12tt sa uz menit TP nema. v 2 trimestri to este tak badatelne nie je,a le v 3 trimestri uz vznikaju velmi velke rozdiely. ide o to, ze tak ako je kazdy clovek iny - vysoky, nizky, chudy,pevnejsi, tak ja babatka ktore sa rodia su rozdielne, co ale nei ej sposobene dlzkou tehotenstva, preto sa tym nesmie upravovat dlzka tehu, cize ani TP.
vdaka tejto individulaite sa rodia niektorym zenam v TP sotva 3kg deti a inym skoro 5kg deti. a tyka sa to aj dlzky, normalne vyvinute dieta narodene v TP moze at 47cm, ale poznam aj chlapca, co mal 57cm.
take 5kg dieta bude mat 3kg uz v obdobi mozno 7-8m ( to len tak hadam ), cize ak by sa u takeho upravil podla velkosti TP, narodilo by sa predcasne a predcasne narodenie neznamena len nizku hmotnost a dlzku ( u takehoto dietata to urcite nenastane ), ale hlavne nedostatocne vyvinutie.

takze ty budes amt zrejme velke dieta.

este poznamka na okraj, sono je vlemi nepresne a tu na MK som uz videla rozdiel medzi odhadom s skutocnostou aj 1kg.

kvietocek555
17. júl 2022

@sabisi kompozitný vek je podľa mňa priemer meraní mier bábätka...v niečom zaostáva a vo väčšine napreduje. Aj ja som mala na 3-tom veľkom sone kompozitný vek o 6 dní viac. Pretože drobec mal skoro všetko dlhšie/väčšie akoby mal mať🙂

sabisi
autor
18. júl 2022

@majamat ďakujem krásne za vysvetlenie. Tiež si myslím, že TP sa už meniť nemá a ostáva ten po 12 tt. Teda až 17.9. OK

anavixy
18. júl 2022

No ono ten termin porodu je fakt orientacny v mnohych pripadoch.. kludne sa ti moze narodit dieta o dva-tri tydne skor a bude to mozno na termin… pravdu sa asi dozvieš až ak sa ti narodi v 36tt a bude realne vyzerat na 39🤷🏻‍♀️

sabisi
autor
18. júl 2022

@anavixy no ja mám ísť na cisársky, len nechcem aby ho urobili predčasne.

majamat
18. júl 2022

@sabisi sekcia sa robi zvycajne pred terminom,a by sa vyhli tomu, ze sa porod spusti sam. je lepsie, ked je sekcia klasicky prirpavena, je cas urobit preoperacne vysetrenia, ako absolvovat toto narychlo.

cecilia29
18. júl 2022

Som 36+4 a moja je o 3 týždne väčšia. Ale nie staršia len tucnejsia 😁Nikto mi podľa toho termín nemení. To je somarina. 12 tt +- sedel a to je hlavné a aj ovuláciu som mala normálne .

anavixy
18. júl 2022

@sabisi ahaa, tak ten sa planuje na cca 38tt, takze by to vyslo na 36, co by bolo este ok, ale kompozitny vek je len orientacny, podla merania uzv, takze tym sa podla mna neriadia pri tomto, to sa berie do uvahy v prvom trimestri, potom si kazde rastie ako chce 🙂 tvojmu sa chce viac 🤩

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre