Ahojte som prvorodicka a neviem este ako to chodi. Ako je to s kojenim. Mlieko sa spusti hned po porode?
Prsia mi narastli su ine ako pred tym ale ako zistim ze budem moct kojit?
Je nejaka dobra kniha o kojeni?
Mne sa prisali obe deti rovno po porode a odvtedy boli kojene. Síce to chvíľu trvá, kým si prsia na novú úlohu zvyknú, ale myslim, že to špeciálne štúdium nevyžaduje...
Mne kolostrum začalo tiecť už po 16.tt 😊
Priprav sa že to môže byť zo začiatku boj, ale určite to nevzdávaj 😊 zo začiatku budeš mať pocit že celé dni nerobíš nič iné iba kojiš (a nebude to len pocit 🙈) , že snáď kojiš 25 hodín denne 😃
Ale je to super držím ti palce, zamňa to je najpohodlnejšia a najsuper najpraktickejšia vec! Tiež som to chcela zabaliť po mesiaci plakala som od zúfalstva ale som rada že som to potiahla až doteraz.
Knihu neporadím ale odporúčam na IG - Lipirea blog alebo take niečo neviem presne ako sa vola .
knihy určite kupovať nemusíš, v pôrodnici ti vysvetlia, ja som mala mlieka deň po pôrode toľko ze som ešte dávala druhým bábätká, naša malá nie a nie prísat tak som jej odsavala, všetci sa cudovali kde sa to vo mne bere, nakoľko som bola hneď po pôrode ako prútik a prsia nie bohvie ako veľké, pri druhej to isté, ta bola ale ako piraňa, prisat hneď, len sme sa potrebovali zosúladiť, bradavky som mala boľavé z nej, ale túžba kojiť bola väčšia, hlavne nič nevzdávaj, a držím palceky nech všetko dobre dopadne 😉
Hlavne sa nelekaj keď to bude bolieť. Ú mňa to bolo pri synovi na začiatku strašne. Bradavky ma boleli, pálili, syn mal taky savy reflex že mi z nich tiekla krv. Zaobrstaraj si masticku na Bradavky do pôrodnice. Pre istotu. Po 2 mesiacoch to ustúpilo. Nelákaj sa teda, začiatky môžu byť aj neľahké.
Každá žena môže kojit, okrem nejakych výnimočných vývojových vad. A hlavne tvorba mlieka je v hlave, nie v prsniku (tam je dôležité len správne prisatie). Mozog spustí hormon prolaktin, ktorý vytvorí mlieko, takisto spúšťaci reflex, ktorý spustí ďalšiu vlnu mlieka v priebehu kojenia... Keď je žena nervózna, v strese, ide to horšie. Preto sa často spustí až po príchode domov z nemocnice. Ale to neznamená, že dovtedy je bábätko hladné. Jeho žalúdok je ako ceresna, stačí mu fakt malo... žiadny stres hlavne 👍
A lepšie ako kniha vysvetlí nejaký živý človek, laktačna poradkyna, spolubývajúca, kamarátka, niekto z rodiny s čerstvou skúsenosťou... sestričky v nemocnici často len človeka zmatu
Ahoj rada ti poradím nápis správu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Mlieko sa ti spustí cca na 3. deň, dovtedy bude bábätko piť kolostrum. To je taka zltkasta tekutiny, niektorym tehotným vyteká z prsníkov už pred pôrodom