Cvikla a nedostatok železa

dankolia
26. apr 2017

Maminky ktora cvikla je podla vas lepsia ta co je uz zavarena v obchodoch alebo ta klasicka co si ju treba doma osupat a uvarit pripadne pijete z nej aj stavu nakolko citam na nete ze je to dobre na zelezo Dakujem

lorela
26. apr 2017

Cvikla nie je jediným zdrojom železa, ale ak sa teda pýtaš konkrétne na ňu, rozhodne vhodnejšie je kúpiť čerstvú cviklu a doma si ju spracovať. Dá sa konzumovať aj surová - nastrúhaná do šalátov, pečená, varená a v podobe štiav.

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
siska53
26. apr 2017

@dankolia pre mna cvikla v akejkolve podobe je mnam. Cizr surova nastruhana,uvarena len tak, upecena v trube s cesnakom.. Aj krokety som z toho uz robila. Mnam.

h2
26. apr 2017

@siska53 Ahoj, zaujali ma tie Tvoje cviklové krokety. Robíš tak isto, ako zo zemiakov?

bonetka
26. apr 2017

Velmi dobre je uz uvarena a olupana v celku cvikla z Lidl vo vakuovom baleni.Kupujem ju pravidelne ma uzasnu sladsiu chut.

dankolia
autor
26. apr 2017

Zienky a stavu ako ziskat z nej? Klasika odstavit alebo ??

hettinka
26. apr 2017

ja mam tiež anémiu, ale cviklu nemám rada. Moja hematologička mi odporučila odšťavovať si mrkvu, vraj to je akoby človek dostal infuziu (jasné, že nie je to také isté, ale veľmi to pomáha). Takže som s kupila pomocníka do kuchyne a odšťavujem. Aj cvikla sa dá...

anabeth
26. apr 2017

tiež kupujem tu z lidla, je výborná
a odšľavujem samozrejme surovú ale vždy s dačím- s jablkami, s mrkvou, lebo sama cviklová šťava je príkra, to mi deti nechcú

siska53
26. apr 2017

@h2 vies co,ja velmi jednoducho..najemno nastruham cviklu,pridam vajce,sol,majoranku a muku, pretlaceny cesnak(inak akurat dnes som robila na zajtrajsi obed 🙂 ) obalim v struhanke (ja v poslednej dobe namiesto struhanky pouzivam spaldove otruby).. Keby sa mi chcelo, nastruham aj syr do toho,ale nechcelo sa mi.. No a vyprazim alebo dakedy hodim do truby upiect..
K tomu zemiakovu kasu.

tuusfatum
27. apr 2017

Vyskusaj si urobit smoothie s cviklou bananon a pomarancom super to chuti 😎

andulinne
27. apr 2017

Na železo nám výborne zaslapal prírodný produkt Ferrofortis.

h2
27. apr 2017

@siska53 Ďakujem. 🙂
Správne som pochopila, že cviklu strúhaš surovú?

beton
27. apr 2017

@dankolia ak ti ide o zelezo a nielen pozitok z chuti, tak musis cviklu surovu. Teda pomixovat napr. s jablkom alebo stava za studena lisovana. V inom pripade tam tych zivin vela nenajdes. Pozor, cviklova stava (ak by si odstavovala) sa nesmie pit samotna, lebo je velmi koncentrovana a moze poskodit (uz si nepamatam presne, pohladaj si), preto sa vzdy kombinuje.

beton
27. apr 2017

@bonetka to vsetko moze mat, co pises, aj sladka, aj fajna, aj nejake to Ecko, aby to vydrzalo pravdepodobne to ma, len tie vitaminy a zelezo tomu chybaju 😎, teda ako pochutka mnam, ako vyziva 0,01...

bonetka
27. apr 2017

@beton akurat som si citala zlozenie.No dufam ze je pravda co tam pisu.Ziadne ecka to neobsahuje.🙂

dankolia
autor
27. apr 2017

@beton ano ide mi o zelezo beriem aj lieky ale chcem nieco ziskat aj zo stravy😉

anabeth
27. apr 2017

@beton to je len uvarená vakuovo zabalená cvikla s omedzenou dobou spotreby, nemá tam mať načo konzervanty, je to vždy lepšie riešenie pre zamestnané matky ako nakladaná cvikla

anabeth
27. apr 2017

@dankolia vstrebávanie železa podporuje vitamín C, takže do odšťavenej cvikli alebo na šalát pridať citrón
ak berieš železo ako výživový doplnok tiež zapíjať zajedať nejakým cečkom

dankolia
autor
27. apr 2017

@anabeth beriem aktiferrin nemam uz vela casu do porodu tak snad aspon nieco sa napravi a dakujem za rady😉

beton
27. apr 2017

@dankolia ja som zelezo vôbec nebrala, ale kazdy den jedna velka porcia zeleniny. a vydrzala som do porodu. baby, co mali problem to vykryli dennou dávkou cerstvej cvikly a boli bez chemického zeleza. ked uz chces umele zelezo, tak radsej na prirodnej baze jamieson, ferrotabs a pod.

lorela
27. apr 2017

@beton Sú v živote situácie- stavy, kedy sa nedá všetko pokryť len stravou a je nutná suplementácia. Tehotenstvo je toho príkladom. Pokiaľ železo predpíše lekár na základe krvných testov, nie je o čom...

beton
27. apr 2017

@lorela no ved doplnat zelezo cviklou namiesto lieku je podla mna ten priklad. bezne clovek nekonzumuje surovu cviklu vo vacsich mnozstvach. to je presne stav - tehotenstvo, kedy je potrebne k takémuto kroku pristupit. ale aj tak si myslim, ze stravou sa da vsetko pokryt, len musi byt ta strava tak zostavena, aby to tento ucel splnilo. A na to málokto sebadisciplinu. Vacsinou az ked k tomu cloveka dozenie nejaka situacia, zdravotna komplikacia. A mnohi napriek diagnoze radsej siahnu po lieku (ktory vyvola dalsie diagnozy vacsinou) akoby mali radikalne zmenit stravu. A tak sa stalo, ze zeny v tehotenstve su skoro vsetky anemicke, ze vseobecne povedomie je, ze rozne choroby su neliecitelne a vyzaduju dozivotne podavanie liekov atd, atd. strava nam ma pomahat, nie skodit.

lorela
27. apr 2017

@beton Zástancom zdravej životosprávy ako prostriedku k lepšiemu zdraviu a kvalitnejšiemu životu som už niekoľko rokov, no aj z vlastných skúseností viem, že skrátka v niektorých prípadoch je potrebné predsa len siahnuť po doplnkoch výživy/liekoch.
Je skvelé, že sa budúca mamička pýta na prirodzené zdroje železa a tehotenstvo je presne obdobie, kedy je viac ako vhodné stravovať sa vrámci možností čo najviac racionálne (vyvážene + kvalitnejšie potraviny), ale jedno ale 🙂, nemusí to stačiť vzhľadom na zvýšené potreby organizmu.
Ak žena dbá o stravu a aj napriek tomu výsledky nie sú v absolútnom poriadku, netreba podceňovať doplnky či medikamenty, to je všetko, čo som chcela na margo uviesť.
No ak je stravovanie jedna katastrofa, súhlasím s tým tvojim názorom 🙂.

siska53
27. apr 2017

@h2 ano. 🙂 a bolo to velmi mnaam! Aj drahy si chvalil.

sopka10
27. apr 2017

Myslim si zecvikla v akejkolvek podobe je zeleznou ,,bombou,, do tela a ak jed nie pekne vonia, chudokrvnym ludom velmi pomaha, ja osobne mam velmi malo eleza a cviklu neznasam , ale ked ju jem citim sa lepsie..a a po par tyzdnoch to aj citim lepsie ,... jediny recept z cvikly ktory poznam a ktory som ochotna jest je nastruhana varena alebo zavrana svikla s majonezou, je to vlastne taky nejaky salat ale chuti to super a verim ze telo je mi za to vdacne, konkr,moj krvny obraz :D

beton
27. apr 2017

@sopka10 v uvarenej cvikle nie je po vitamínoch a zeleze takmer ziadnej stopy. k majoneze no comment... to by tehotna mala obchadzat oblukom.... surove vajce s olejom, ved to je zabijak aj pre inak zdraveho cloveka. vybornym zdrojom zeleza je melasa, pseno, strukoviny, tmave listove zelene zeleniny.

sopka10
27. apr 2017

@beton to bolo vseobecne , a ospravedlnujem sa , ze som si nvsimla ze pani je tehotna, necitala som to cele , ... ale ak ma niekto rad , kludne nech vyskusa chuti to super :D

katrin21
27. apr 2017

@dankolia cvikla je sice zdrojom zeleza,ale zase ak sa jej pije vela, zatazuje to oblicky.... napr. v stavach by jej obsah nemal presiahnut 15% , takze pit napr 100% cviklove stavy kazdy den nie je az taka vyhra, alebo sa nou tlacit vo velkom mnozstve...
Co sa tyka anemie, tak vyborny je cucoriedkovy Narosan do Justu, ale da sa kupit len od distributorov, mozu ho aj tehotne a aj deti.... a tiez je fajn si robit smootie so spenatom kazdy den doobeda namiesto ranajok, dat do toho aj citronovu stavu a na chut jablko, polku bananu a este nejaku inu listovu zeleninu.....
Tiez je dolezite obmedzit mliecne veci a veci obsahujuce vapnik , lebo ten zabranuje vstrebavaniu FE, takze treba mat casovy odstup od takeho jedla.....

anabeth
27. apr 2017

železo patrí medzi vitamíny, ktoré sa varením nezničia

martina1305
27. apr 2017

cvikla je mnamka...ja si ju odstavujem spolu s jablkami alebo ju zboznujeme doma pecenu. mnam...co sa tyka riesenia anemie nechemickou cestou, tak odporucam Narosan cucoriedkovy...je to prirodny sirup, zelezo sa vzdy po nom upravi, nezapeka a nezatazuje zaludok. vela ho uzivaju tehulky alebo potom uz nasledne objednavaju maminky pre svoje deticky. aj tu vo fore je o nom kopec prispevkov

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre