Ahojte, píšem sem lebo sa veľmi nemám v okolí koho spýtať a keď už mi aj niekto odpovie, tak sa väčšinou odpovede líšia 🙈. Mala by som pár otázok, čo ešte treba vybavovať pred pôrodom? Konkrétne teda či je potrebné spisovať dohodu o mene keď sme s mužom zosobašený? A ako je to prosím Vás s rodným listom, prišiel Vám na automaticky na adresu alebo ho treba ísť vziať osobne?
Budem vďačná za odpovede, najmä od ľudí ktorí toto riešili nedávno a majú to čerstvo v pamäti 🙂 ďakujem pekne 🙂
@lucia23529 ďakujem! 🙂 hlavne moja mama ma presviedča celý čas, že treba niečo vybavovať. Len to už je nejaká doba kedy ona rodila, takže som si to radšej chcela overiť🙂 ďakujem ešte raz za odpoveď 🙂
Rodila som minulý rok. Žiadna dohoda o mene nie je. Ja, keď som rodila, iba sa ma spýtali na jedno meno, ktoré chceme dať, tak som iba nadiktovala a bolo. Pred pôrodom sa vybavuje len tehotenský príspevok a materská. Po pôrode za mnou bola matrikárka v pôrodnici, ktorá všetko spísala a v ten deň išiel manžel pre rodný list na matriku. Dá sa dať možnosť aj poslať poštou, ale za mňa je to zbytočne zdĺhavé. Príspevok pri narodení od štátu ti príde automaticky, netreba o nič žiadať. Obce a mestá dávajú príspevok pri narodení dieťaťa, to si tiež pozri, každá obec má iné podmienky. S rodným listom sa vybavujú potom prídavky na dieťa a daňový bonus u manžela.
@rurutiax všetky obce to majú? U nás nič také nebolo len sme mohli prist na taký ceremónial
@lucia23529 Nemajú, treba si zistiť. Naše mesto dáva napr 500€, iné napr len 50€.
Mne ešte napadlo, teda mimo byrokratických záležitostí, že treba mať vybratého pediatra- to sa tiež nahlasuje pri pôrode.
My sme dohodu o mene spisanu mali a hladeli na mna ako na blba ked som ju vytiahla 😅😅😅
Keď ste manželia len kópiu sobasneho listu a nahlásis pri pôrode dievčenské a chlapčenské meno. A rodný list už chodí domov. My sme aj tak museli ísť ale preto ze v pôrodnici zmenili mena. Ale my nie sme svoji a boli sme na matrike vypisovať papier o mene. Aby mal malý otcove priezvisko. Po pôrode posielajú a volali z matriky ze mení nesedí krstné. Dali mi omylom otcove. A synove napísali do mena otca. Čiže musel ísť osobne, inak by poslali
Ta dohoda o mene sa týka párov,ktoré nie sú zosobášené, my sme tak museli ísť na matriku a vybaviť si prehlásenie o otcovstve a tam sa aj uvádza dohodnuté meno. Je to kvôli tomu, že v prípade, že by sme to so sebou nemali, na rodný list sa dáva neznámy otec,až po doložení potvrdenia otcovstva z matriky sa otec uvádza v rodnom liste dodatočne 🙂 q co sa týka rodného listu, v nemocnici sa ma pýtali či ho chceme na adresu alebo si poňho ísť osobne na matriku, bolo to na našom rozhodnutí 🙂
@vannyl dohoda o mene sa mysli priezvisko ak by to niekoho nenapadlo🙂 musite si zájsť obaja na matriku a spísať to inak sa bude volať po tebe ak nie ste zosobášeni.. a potom zvysok je asi individuálny pretože nám bolo povedané že už nemusíme nosiť rodné listy/ sobášne listy ale na predporodnom kurze nám dali papier ktorý mame mať vypísaný so všetkými údajmi… inak aj na nete keď si vygoogliš je to pekne napísané pripadne ak vieš kam ideš rodiť Kukni na ich stránke.
Ďakujem inak veľmi pekne za všetky odpovede 🙏🏻🙂 mala som v tom už trocha zmätok 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Dohodu o mene som ešte nepočula, to stačí nahlásiť v pôrodnici mužské aj ženské dajú ti aj taký papier kde to napíšeš 🙂 my sme si boli zobrať rodný list priamo na mestský úrad lebo poštou by to trvalo dlhšie to sa ťa tiež budú pytat v pôrodnici inak nejak netreba nič vybavovať skôr po narodení daňový bonus manžel, prídavky na dieťa a príspevok pri narodení…keď bude mat babo pól roka treba ísť zas vybaviť rodičovský príspevok