Bábätko v 38. týždni je o 3 - 4 týždne menšie

littleoneno2
15. sep 2014

Ahojte,
Pocas kontroly v 38tt mi Dr. povedal, ze babatko je podla usg o 3-4tt mensie ako by malo byt, podla merani zodpoveda 34-35tt tehotenstva. Doteraz bolo vsetko v poriadku, babatko sa vyvijalo ukazkovo, ja som nemala ziadne komplikacie, som zdrava.
Pytal sa ma na porodnu vahu mojej prvej dcery - presne 3kg v 40tt, co okomentoval, ze aj ona bola mensie babatko. K 38tt som pribrala takmer 12kg, avsak som stihlej postavy, co Dr. okomentoval, ze vobec nevyzeram na 38tt tehotenstva, ani nemam napuchnute nohy (ako keby to bola podmienka pre vyssie stadium tehotenstva!).
Suma sumarom, Dr. navrhuje detailnejsi ultrazvuk, aby sa zistilo, ci babatko rastie - som v zahranici a dany usg stoji 300EUR. Mam z toho zmiesane pocity, doma mam zdrave donosene dieta, toto tehotenstvo tiez prebiehalo doteraz bez problemov, babatko je stale aktivne... Dufala som, ze porodim prirodzene bez akychkolvek zasahov, avsak pokial by na usg zistili, ze dostatocne nerastie, tak bude Dr. trvat na okamzitom vyvolani porodu.
Mate niekto podobnu skusenost? Sama dobre viem, ze merania usg su nepresne, odchylky mozu byt rozne, takze sa tym zbytocne nechcem stresovat, len jednoducho vaham, ako sa zachovat ohladom toho usg za 300EUR -ci sa dat objednat alebo s pokojnym svedomim odmietnut ☹
Zaroven sa bojim toho, ze sa im predsa len bude zdat malicke a preventivne zvolia indukciu, comu by som sa naozaj chcela vyhnut!!

ematko29
15. sep 2014

môže byť,že bábo je zle vyživované.Placenta nefunguje ako má.v tom prípade bábo nerastie a bolo by naozaj nevyhnutné vyvolať pôrod aj ked si myslím,že v takomto prípade by volili cisársky rez.Co sa týka ultrazvuku ktorý stojí 300eur tak by som si hoci aj požičala pretože tým sa vysvetlí mnoho.Určite by som neriskovala.Aj tak sa mi zdá divná taká lekárska starostlivosť.Neviem v kttorej si krajine,ale tu na Slovensku máš povinný ultrazvuk zhruba v 8mesiaci kde sa zituje schopnosť placenty a v pripade niečoho takého,že by bábo nerastlo by si už lezala v nemocnici.

sono2
15. sep 2014

@littleoneno2 tak to je jasné. Určite by som na ten ultrazvuk išla. Veď si si už sama odpovedala a zdôvodnila si si to. Veľa šťastia!

bonaqa2013
15. sep 2014

Bežne mám 167cm, 51 kg. Som štíhla. Mám 4 deti. Priberala som rozne. Od 10 kg do 13 pri dievčatách. Nohy som mala opuchnuté len pri prvých 2 deťoch. Nikdy som neriešila čo namerali na sone. Deti sa narodili od 3200g do 4 kg. Lekárka mi sama povedala, že dieťa može byť aj menšie - tak namerali na sone. Ale sama hodila rukou - nepodstatné. Na Tvojom mieste by som už tie 2 týždne vydržala. Určite bude donosené. A ešte ja som mala pri dievčatách také malé brušká, že ľudia nechápali že idem rodiť. Niektorí ani si nevšimli že som vobec tehu. Je to všetko individuálne...

ervenka
15. sep 2014

@littleoneno2 preco by si mala platit 300e, ked je na sono zdravotny dovod? Teda pokial mas poistenie v danej krajine, mala by si kontaktovat zdrav. poistovnu, resp. si precitat zmluvu, na co mas narok. Mne museli robit ku koncu tehu kazdy tyzden sono, lebo som nemala plod. vodu. A neplatila som vobec nic.
Osobne by som na sono isla, aspon by som vedela ako je na tom babo. A pripravila by som sa na to.

katarina644
15. sep 2014

@littleoneno2 ahoj, nam povedali, ze bude mat tolko diagnoz a narodila sa s inou diagnozou, tiez sme mali mat trpaslika. kedze ja som nizsej vysky, tak aj maly je mensi. ale nema byt po kom velky... velmi by som ja tomu osobne neverila..

plenocka13
15. sep 2014

Verim Ti,ze si v strese a nechces si pridavat dalsie...tiez by som zvazovala,ci takto pouzit peniaze,ale asi by mi neistota vytvarala väcsi stres,takze by som si ten usg asi dala robit...ja viem,ze ta tam mozu nakoniec len zbytocne vystrasit,ale neviem,ked ja som troska bojko na take veci a nemam rada neprehladne situacie a ked neviem na com som....ale kazda sme ina,kazda prezivame veci inak,porad sa s partnerom urcite,my s manzelom vsetko preberame,rozoberame,takze urcite ti aj on pomoze rozhodnut sa.Vela stastia a nech je babätko zdrave🙂aj ty🙂

milcsi
21. sep 2014

presne to sa mi stalo minuly tyzden. Na USG v 38.tyzdni vyzeral plod velkostou na 36.tyzden (2770g). Porodnik sa pytal, ako sa ratal termin porodu, a pozrel detalnejsie na usg. Ale prietoky aj placenta su v poriadku, tak povedal, ze to moze byt dane geneticky, nakolko aj prvy syn, ktory sa narodil v 38.tyzdni mal vahu 3000g, a pritom na usg vyzeral, ze bude velke dieta. Cize podla usg plus minus autobus. Tiez sa ukludnujem, ze ked doteraz bolo vsetko OK, tak bude aj nadalej. Kamoska, s ktorou sme mali rovnaky termin uz porodila v 38.tyzdni, babo malo len 2600g a je v poriadku 🙂

sumattra
26. sep 2014

Ahoj kedze sa chces vyhnut skorsiemu vybratiu babatka je potrebne tento problem nejako potvrdit ci vyvratit, teda sono je k tomu nevyhnutne, skus sa informovat v poistovni o preplateni aspon casti pladby za sono. Doteraz mohlo byt vsetko ok ale staci otacane sa babatka, pritlacenie snury a moze vzniknut aj tento problem. Podla mna je babo v 38tt s velkostou ako pises 34-35tt malicke a ak beriem ohlad plus minus 500g moze to byt dost minus. V kazdom pripade 300e ta ukludni a ochrani pred skorym vybratim. Ved nemas deti kazdy den ...

kandrejka
2. jan 2015

@littleoneno2 ahoj,chcem sa opytat ako si dopadla nakoniec?ja mam podobny problem..priam rovnaky na chlp.som uplne ok,prietoky ukazkove,zaznamy tiez,len babo je o tri tyzdne mensie...som v 38 tyzdni jak ty..ako to vsetko dopadlo?lebo aj ja mam obavy...dakujem

marina3
2. jan 2015

@littleoneno2 - nestiham citat co ti pisali ine maminy...ale ja ti napisem naozaj realne, ak naozaj je babo tkto male, tak treba rychlo vyvolat porod alebo sekciu... ja som sice porodila teraz zdravu dcerku, ale tiez uz bolo na male a lezala som na rizikovom...zvysoval sa mi tlak, bielkovina v moci, opuchy noh som nemala ale napriek tomu preeklampsia... takze nech ti kontroluju tlak, bielkovinu v moci, prietoky, usg dietata - ozvy srdiecka, mne este zobrali krv na d-dimer - ale neberu to standardne - a zlu zratanlivost krvi som mala. ...podla mna nieco z tohto nebudes mat ok...ale toto je len moj laicky nazor...a mozes sa citit uplne v pohode, to nevies ze ti nieco take je, aj ja som bola v pohode a zrazu na rizikovom a sekcia...

toto pisem v pripade, ak dalsie sono ukaze ze je dietatko o tolko malinke, tak treba nieco robit...

majka99999
2. jan 2015

@marina3 to je stara tema

marina3
2. jan 2015

@majka99999 ..to som tomu dala...dakujem za info...aspon viem ze to dobre dopadlo...

pietrula
20. feb 2024

@littleoneno2 Ako to dopadlo?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre