Ahojte, aký je Váš názor na odber pupočníkovej krvi? Poznáte niekoho komu to pomohlo? Na Slovensku vedia s tým liečiť? Máte nejakè info? keďže nie je to lacné. Ďakujem za odoveďe
Moje obe deti majú uskladnenu a vôbec to neľutujem.
@dencii aj keď kamoškina dcéra dostala leukémiu, vôbec nie je pravdepodobné, že by použili tú jej krv. Sú to zbytočne vyhodené peniaze.
@barbora0308 díky za sdílení, třeba to pomůže v rozhodování🙂
@stanulienkat tak tak, šanca na úspech je 25%, len keď si pozrieme SK údaje o úspešnosti...iba 2 prípady použitia vlastnej pupočníkovej krvi, 5 prípadov použitia pre súrodenca a 16 prípadov, kedy náš verejný register poslal pupočníkovú krv konkrétnemu pacientovi vo svete.
ono si treba uvedomit ze su to kmenove bunky, a ak mas raz nieco zapisane v kmenovych bunkach tak vo vsetkych. a veda este nieje tak daleko aby vedela na 100% vyuzit to co odlozis
@stanulienkat
@barbora0308 ale vždy je aspoň nejaká šanca keď ju máš ako keď ju vôbec nemáš. Ved každý nech si naloží so svojimi peniazmi ako uzná za vhodné, bodaj by som v živote neminula aj na väčšie "zbytočnosti". Mňa utvrdil názor môjho gynekológa, možno sa treba poradiť skôr v ambulancii ako na laickom fóre (a verím tomu, ze keby to ponúkali zadarmo alebo lacnejšie, nepohrdla by tým ani väčšina z tých, co to teraz neguju)
@dencii lezala som 3,5 mesiaca v nemocnici kvoli rizikovemu tehotenstvu. Takze som mala cas aj priestor informovat sa o danom procese, dokonca som sa pytala aj lekarov na neonatologii. Bud som dostala odpoved tipu: rozhodnutie je na vas, ale aktualne studie vam nevedia dat jednoznacnu odpoved o prospesnoti a hlavne o vyuzitelnosti alebo mi jednoznacne povedali, ze to vobec neodporucaju z dovodu, ako pisala aj
@ailiba vyssie a uprednostnovali dotepanie.
Zial u mna sa nekonalo dotepanie, kedze sa syn narodil predcasne a este mal troska porblem sa poriadne rozdychat, tak ho hned brali na neonatologiu. Ak by som ale teda moznost mala, tak by som sa radsej rozhodla pre tuto moznost. Samozrejme je to kazdeho vlastne rozhodnutie, ale tu vobec nejde o peniaze, skor o ozajstny prinos a benefit pre moje dieta.
@doriiis ved pisala "hned po narodeni", nie pri porode 🙂. Dotepanie je logicky robene pred odstrihnutim.
@barbora0308 ...ja som reagovala hlavne na tú časť kde sa má dieťaťu nahrnut veľa krvi do hlavy....no nemá ako,keďže opakujem: odber pupočníkovej krvi sa robí až po prestrihnuti pupocnika
@alexond za mňa nie, ja som dala obom tkanivo pupocnika
@janage bohuzial nie...je uplne minimum pripadov, kedy sa to vyuzije, aj to nie pre dane dieta, ktoremu bolo odobrana krv..a vacsi prinos ma dotepanie pupocnika pre novorodenca..podla mna biznis (som lekarka a na skole som sa o to zaujimala, pytala hematologov, rovnaky nazor maju)
@dencii ale ja som čítala, že pri mnohých ochoreniach sa ta vlastná krv vlastne ani nedá použiť. Treba sa opýtať pána gynekológa či nemá percentá z toho. A keď som čítala štatistiky asi 11 rokov dozadu, použila sa jedna- slovom jedna tá krv a tiež to bolo len pre pacienta zo sveta, ani nie doma.
Nedá, mozno niekedy v buducnosti sa bude dat (s takym predpokladom sa argumentuje pre), ale teraz nema vyuzitie. A ano, gynekologovia maju z toho percenta…
@stanulienkat jasne ze z toho maju aj oni percenta, preto to mnohi tak velmi propaguju a tlacia! Moj gynekolog mal brozurky a sam ma presvedcil, ze je to skvela moznost, domov som isla s tym, ze som iba oznamila manzelovi, ze bez debaty do toho ideme. Az kym som neskoncila v nemocnici, informovala som sa o tom od mnohych zdravotnikov a mala som cas si to poriadne prestudovat...
@dencii existuju aj fora a poradne odborne, kde odpovedaju lekari, akurat vacsina zien, zda sa, radsej pouziva MK a nazory a rady (vacsinou) laikov 🙈 ale teda docitas sa tam to iste, nema to zatial u nas vyuzitie, ale presne ako pises, kazdy nech si nalozi so svojimi peniazmi ako chce 👍🏻
@anavixy
@barbora0308 ....
@stanulienkat .....by ma zaujímalo ako tie percenta gynekológ dostáva podľa vas
@doriiis Tak, samozrejme, nie kazdy svoje pacientky nahovara, ved ani Zahumensky (spominam jeho lebo jeho vyjadrenia som citala) to vraj nerobi a ani moja gynekologicka to nerobi, ale ti co to robia z toho maju alebo teda aspon mali provizie, ved to nie je ziadna novinka, ze lekari maju peniaze z niecoho co odporucaju. Kazdy lekar robi podla vlastneho uvazenia… a ako? No tak predpokladam, ze nahlasia meno pacientky prislusnej firme, vsetko su to lahko overitelne informacie. Osobne si myslim, ze boom odberov uz prešiel, aspon pred par rokmi, mam dojem, bolo tych odberov viac, ale mozno sa mi to len zdalo alebo mozno vo velkych porodniciach je to inak 🤔
@doriiis a tu zmluvu podpisujes s kym?? S tou “firmou”… neviem co je na tom nepredstavitelne, gynekolog nahovori pacientku na odber pupocnikovej krvi, ta podpise tie zmluvy (ktore nemaju s gynekologom nic spolocne), gynekolog nahlasi “firme” ze jeho pacientka si dala urobit odber, “firma” si to skontroluje a posle lekarovi proviziu. 🤷🏻♀️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@alexond ja sem pridam komentar jednej mamicky (dufam, ze jej to nebude vadit, ak by si to tu vsimla 🫣) z davnejsej diskusie, myslim, ze je to postacujuca a jednoznacna odpoved:
Ahoj, podívej se třeba na stanovisko české hematologické společnosti - sotva najdeš odbornější názor - a udělej si názor sama.
http://www.hematology.cz/doporuceni/klinika-fil...
Je to pdf, je třeba možná zkopírovat odkaz, nestačí kliknout, vyzkoušej.
Kousek kopíruji:
Nezanedbatelným faktem je i skutečnost, že množství odebrané pupečníkové krve pro autologní použití může být tak nízké, že je takový štěp z hlediska množství buněk pro transplantaci nepoužitelný. Toto je podstatný rozdíl proti dárcovským bankám, kde se zpracovávají a následně uschovávají pouze takové štěpy, jejichž použití je s ohledem na množství buněk velmi pravděpodobné.
Použití pupečníkové krve (ať už autologní nebo alogenní) v jiných indikacích (moderní buněčná terapie), než pro které se v současnosti transplantace krvetvorné tkáně rutinně provádí, je již řadu let předmětem rozsáhlého výzkumu a klinických studií po celém světě. Dosažené průběžné výsledky jsou nepřesvědčivé. V posledních letech se také ukazuje, že použití buněk přítomných v pupečníkové krvi nemá žádnou výhodu oproti použití jiných buněk, které se v těle běžně vyskytují a to i v dospělosti.
Na základě výše zmíněných faktů Česká hematologická společnost odběr a uschování pupečníkové krve pro autologní použití v současnosti nepodporuje.