Ako gynekológ zistí, že panva je úzka na pôrod?

10. nov 2024

Myslím si ze mam úzku panvu , som v 37tt ale lekár sa mi nikdy k panve nevyjadril

zuzanka.zuzu
10. nov 2024

toto sa nerobí už hádam dobrých 10 rokov 😁

kavasmliekom
10. nov 2024

Mne pri prvej sekcii merali takými ako kliešťami, až potodnik na prijme rozhodol, či bude sekcia, či klasický pôrod.
A posledný, lebo som chcela klasický pôrod

kavasmliekom
10. nov 2024

@zuzanka.zuzu ale robí.

pe_mi
10. nov 2024

Mne merali až na vyšetrení ,keď ma poslali na vzycharen.dovtedy nikto.mam užšiu panvu,hraničnú.netušim ako to je rozmerovo.
Nechali ma samozrejme prirodzene ,ale tie pripomienky pri vysetreniach, kým neprišiel porod.kazdy doktor ,čo vyšetroval si komentoval.no na prvorodičku je ten obvod hlavičky vacsi..som bola vystrašená ,ešte pred porodom.ako fakt super.a syn mal obriu hlavičku,aj ten pôrod tak vyzeral..ťažké to bolo veľmi.
Ale zas mala som spolubývajúce také tenké laňky, fakt ako 13 ročne utlučke ženy a bum na šupu deti cez 4kila a ani pozašivane neboli.
Želám rýchly pôrod.

anjelicek26
10. nov 2024

Mne kvôli tomu "uzka panva, babatko neprejde " mali robiť plánovanú sekciu už má aj prijali do nemocnice a dcéra sa od prasknutia vody narodila za 4h prekvapenej anestezioligicke do rúk, keďže mi tam točili niečo o tom, že u prvorodiciek to trva. Kontrakcie boli len dve hodiny...toľko k ich meraniu.. ale tak dobre tak.. keby je prvý cisársky, asi by sme sa k piatim detom nikdy nedopracovali..

anavixy
10. nov 2024

Nijako, lebo panva (aj ta pocas tehotenstva uzka) sa rozsiruje a otvara hlavne POCAS porodu.
A ano, niektori pozabudniti lekari to este robia, ale nemusi a nema sa to robit.

maryetta
10. nov 2024

Ja si pamatam ako mi jedna “tetka” kde som brigadovala povedala ze ja nikdy prirodzene neporodim lebo som uzka v pase. Do teraz to mam v hlave a mala som to aj pocas tehotenstva.
Tak som sa aj dr pytala a on ze ked uz tak pri porode sa to moze zmenit. Ale urcite to nie je tak ze ta co je “uzka” na oko aj tak skutocne je.
A veru sa mi prirodzene podarilo. Ale mam kamaratku ktora ozaj utle ziena a mala 4 sekcie. Prva kvoli uzkej panve a dalsie uz automaticky.

dagas
10. nov 2024

Mne celé prvé tehotenstvo každá vravela že ja určite budem rodiť cisárskym lebo mám úzku panvu. Áno,bola som veľmi útla. Pred otehotnením 43 kg. A porodila som bez problémov za 3 a pol hodiny od prasknutia vody.Dcéra mala 4370 g a 56 cm..tak ja len k tomu strašeniu 🙂 druhý pôrod vyvolávaný trval 6 hodín. Syn 4300 g 53 cm ;).

dennissa16
10. nov 2024

@anavixy a ty si kto? Pôrodníčka?gynekologicka? Pôrodná asistentka?

svetlonos
10. nov 2024

@dennissa16
pracuje v zdravotníctve, myslím s malymi detmi... Nebuď hneď taka útočná!

svetlonos
10. nov 2024

Ahoj, prajem ti super porod v prvom rade 🙂. Ja som v prvom zehotenstve mala dulu (tu v AT robia aj domáce porody, ktorý som mala v plane). Ta mi povedala, ze mala prvorodicku, Španielsku chudu 40 kilovu. Porodila s ľahkosťou 5 kg dieta doma v obyvacke, uple bez natrhnutia. Takže možné je vselico. Ja som mala jednu kolegyňu a strach pri predstave jej porodu sim mala aj nu. Nebola tehotna ale nosila veľkosť xs aj to zuzovala. Jasne, ze som jej nikdy nič nepovedala ale u nej ako jedinej ma to napadlo veru. Moja teta to riesila pred takmer 30 rokmi a muz jej vybavoval vtedy cisarsky.
Tebe prajem všetko dobré 🙂 ci uz čs alebo vag porod, nech prebehne vyborne.

anavixy
10. nov 2024

@dennissa16 a ty si, ci co? 🙂 ved toto su verejne dostupne informacie, staci si najst par for s gynekologmi, ked uz nie odborne publikacie, a zistis to iste. Ale teda konkretne ja som zdravotnik a pracujem v porodnici.

deti95060810
10. nov 2024

merali ma...

patus_2
11. nov 2024

Pelvinometer sa tie kliešte volajú. A je to viacmenej prežitok. Veľkosť panvy vôbec nezávisí od toho, či je žena chudá alebo nie. Kostru môže mať rovnakú aj žena, ktorá má 90kg a ak žena o polovicu ľahšia. Pelvinometrom sa to merá cez kožu a tuk, čiže výpovedná hodnota nieje úplne presná. Ďalšia vec je, že pôrodné cesty sa počas pôrodu pripravujú, doslova sa posúvajú kosti, pokiaľ žena je v správnej polohe, nie v tej na chrbte. A tiež elastická chrupka symfyza sa pôsobením hormónov dokáže roztiahnuť.
Takže pozerať len na rozmer panvy meraný zvonku, nieje úplne presne.

dennissa16
11. nov 2024

@svetlonos položila som obycajne otazky, aby som vedela, z akej pozície to píše.. Kde vidis útok?

@anavixy Mám mýslim dosť vyhľadávaného lekára/gynekologa tu v okolici a k tomu som 2x rodila pri pôrodnícke (tiež tu dosť vyhľadávanej v okolici) a teda pozabudnuti nie sú ani náhodou…. Napriek tomu ma prirodzene porodiť nenechali a stali si za tým, že by to nebolo možné.
Takže isto nie je “úzka panva” nejaký zastaralý názor pozabudnuteho lekára.

3princezne
11. nov 2024

Moja porodnicka mala podozrenie, ci nemam uzku panvu, tak ma premerala. Meraju sa nejake 3 udaje, z toho vide konecny zaver. Mala som to ok nakoniec. Myslim si, ze to mozu mat v oku, ak sa im to nezda, premeraju. Bola to mlada gynekologicka na sukromnej klinike, tak hadam to nie je take zastarale

leidin
11. nov 2024

@anjelicek26 tak snad to dieta z tvojich genov bude tiez uzsie potom nie? Nechapem jak to mozu tak pausalizovat

macekovam
11. nov 2024

Na svoje vidí otvor a tam potom vie že je hlavička väčšia ako otvor ..a navrhne sekciu

dennissa16
11. nov 2024

@anjelicek26 a koľko kg mala dcéra pri narodení ?

kiki68
11. nov 2024

Vraj to uz nerobia, ze to vidia pocas porodu, ci to postupuje. Ja som velmi uzka, boky mam 87cm alebo tak nieco. A to uz po jednom porode a porodila som bez vacsich problemov prirodzene. Vnutri ziadne poranenia, maly oderok na krcku, mala trhlina na jednom nieste z vonka. Naozaj nic, co by clovek za rok poznal, ze sa cosi dialo. Z rodiny tiez mam taku, gymnastka, drobnost, ten typ ako ja. Proste utla, tiez bez problemov dve deti prirodzene. Niekedy to asi nema priamo s tym aka je zena drobna nic spolocne

anjelicek26
11. nov 2024

@dennissa16 2920g.. ja som mala 46 kíl pred tehotenstvom a 153cm.. rodit som šla s 56 kilami...podľa sona 3.6 kila😵 ale tak 18 rokov dozadu....

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre