ahojte,
som v 10+6 tt a dnes som si bola pre vysledky odberov krvi. vsetko bolo ok okrem anti-TPO, tam som mala zvysenu hodnotu na 109. viete mi niekto povedat, co by to mohlo znamenat? dakujem.
dakujem. mozu z toho vyplyvat nejake rizika pre dieta?
@jana1106 to sa skus spytat skor endokrinologa 😅 Tieto protilatky automaticky neznamenaju chorobu, ale po porode sa u teba moze vyskytnut nedostatocna funkcia stitnej zlazy, tak to neskor treba odsledovat. Zalezi aj ake hodnoty hormonov stitnej zlazy mas teraz. Neposlala ta dr. k endokrinologovi?
poslala, ale az 3.12. mam termin a dovtedy ja ani spavat nebudem od strachu ☹ problemy so stitnou zlazou mala aj moja mama, liecila sa na nedostatocnu cinnost. ja som ale doteraz ziadne problemy nemala.
dakujem velmi pekne 🙂 musim sa hlavne ukludnit, ale strasne sa bojim.
Ahoj ja som v 12+1tt, ja to mám tiež zvýšené na 108 a aj TSH mám vyššie, už beriem lieky od endokrinologičky, tak uvidím či to pomôže, ja som sa tiež strašne bála, ale hádam bude všetko v pohode. Držím palce.
nikita, a co ti k tomu povedala endokrinologicka? ze co to znamena, a su nejake rizika?
Ja som dostala lieky na základe výsledkov krvi, a tie boli hotové v deň odberu, na sono mám ísť až 30. novembra, tiež som zvedavá čo mi povie, ale sestrička tvrdila, že to treba liečiť, že to môže ohroziť bábo. Tak dúfam, že keď sa to podchytí skoro, tak bude všetko v poriadku. Inak, niekde som sa dočítala, že v tehotenstve je ten lepší prípad, keď je funkcia štítnej zvýšená ako znížená, ale neviem čo je na tom pravdy. Bližšie info budem vedieť až za týždeň keď pôjdem na tú kontrolu.
a to TSH mas ake? to ja mam uplne v norme.
TSH mám 5,50
napisem tu, ako dopadli moje vysetrenia, keby mal nahodou v buducnosti niekto podobny problem:
pri odbere krvi v 9. tyzdni som mala anti TPO 109,5 a TSH 3,3. na endokrinologickom vysetreni stitna zlaza nezvacsena,bez patologickych priznakov. po odbere krvi na endokrinologii v 11. tyzdni som mala vysledky: TSH 2,08, FT4 16,14, FT3 5,1. cize hodnoty v spodnej hranici normy. diagnoza: autoimunna tyreoiditida, subklinicka hypotyreoza.
liecba: L-Thyroxin 25 denne rano, uzivanie az do 27 tt, potom kontrolny odber krvi.
vplyv na dieta to podla dr. zatial nemohlo mat, s liecbou dobra prognoza.
ahojte, kocky, som v 10+4 a minuly tyzden mi brali krv. Mam znizene TSH 0,05 a hodnotu anti TPO 34,7. Dnes mi opakovane brali krv na TSH a FT4. Viete mi poradit, co to znamena a co sa deje? Doki mi nic nepovedala, zrejme ma nechce nalakat, ale bola znepokojena.
ahojte, aj ja som mala zistene zvysene protilatky - AntiTPO 284, normal je 0-34, bolo to v 13. tyzdni... tak som sla k endokrynologicke, ta robila dalsie odbery, sono stitnej zlazy a predpisala mi Euthyrox 25 na kazde rano.... odvtedy nic nove. nikto ti nic nepovie. najprv som sa strasne bala, lebo som nasla na nete, ze je dokazane, ze ak v 1.trimestri mas zvysene antiTPO, tak bude ma tvoje dieta o cca 10% (nemapetam presne) nizsie IQ. Doktorka mi to ale vyvratila, ze na nete pisu vselico. ale toto bola normalne nejake gynekologicka odborna sprava. takze tak :(
caute. k endokrinologicke dava doporucenie gynekolog na zaklade tych vysledkov odberov.
ake tam mate vysledky TSH? zasadne su potom tie hormony F3 a F4.
a co sa tyka toho vplyvu na dieta, tak mne nezavisle na sebe aj gynekologicka aj endokrinologicka povedali, ze nebol urcite ziadny negativny vplyv na dieta a ze sa nemam bat. tak si nemyslim, ze by dve doktorky nezavisle na sebe hovorili nieco, ak to nie je pravda.
gynekologicka mi vysvetlila, ze preto sa robia tie vysetrenia z krvi, aby sa predislo tym negativnym vplyvom z neliecenej stitnej zlazy. a ze to nie je este neskoro zacat s liecbou. endokrinologicka mi zase vysvetlovala, ze v pripade, ze by ta stitna zlaza nestacila, tak by to tehotenstvo mohlo dopadnut zle, teda skoncit potratom alebo nejakymi velkymi komplikaciami v neskorsich stadiach tehotenstva.
a tiez som citala vela tych clankov na nete a mala som z toho horor. ale podla mna zasadne je, ako su konkretne vase vysledky pri endokrinologickom vysetreni a nasledne vyjadrenie doktora. navyse som citala po nete aj vyjadrenia zien, ktore mali takyto isty problem pocas tehotenstva a uz maju deticky a vsetky pisali, ze ich deti su zdrave a v poriadku, nenasla som tam ani jedno vyjadrenie, ze ma niekto nejak postihnute dietatko.
Ahoj. Som v 15 tyz. na testoch mi zisili zvysene anti TPO 70. Gynekologicka ma hned objednala endokrinologicke. Ta mi zobrala krv, ohladom vysledkov mam volat utorok tak som zvedava a nervozna. Dufam ze to bude ok nikdy som problem so š.ž. nemala. Ozvem sa s vysledkami nech dalsie buduce mamicku tu najdu dobre spravy pre ukludnenie 🙂
@hairline ahoj a ako to dopadlo? ja mam anti TPO 64...
@andreaa1983 a uz si bola na endokrinologii?
nie, len vcera som dostala tehotensky preukaz a poslala ma gynda... tak asi buduci piatok... bude pani endokrinologicka taka mila a vezme ma... tak uvidime, som zvedava...
@jana1106 nie, len vcera som dostala tehotensky preukaz a poslala ma gynda... tak asi buduci piatok... bude pani endokrinologicka taka mila a vezme ma... tak uvidime, som zvedava...
@andreaa1983 tak neboj, vezmu ti krv a podla vysledkov sa uvidi.
@jana1106 no podla vysledkov viem, ze to mam jemne zvysene, ale co som si tu citala tak baby maju o dost horsie vysledky, tak hadam to bude len nejaky docasny stav...
@andreaa1983 do konca tehu som brala tabletky od endo. Vraj sa mi znizila cinnost stitnej koli tehu. Nic hozne vraj keby som nebola tehu tak neberiem vobec tabletky lebo tie hodnoty su ok ale v tehu je hlavne pre dieta lepsie ked su hormonalne hodnoty tak ako byt maju. Uz mam babobtak tabletky vysadila ale u endo. Som este nebola.
@hairline cize je mozne, ze to je len stav docasny? pocas tehu?
@jana1106 ahoj, no tak som bola na endo... lekarka teda mimochodom uplne nechutna... vysledky krvi som mala dobre, stale len jemne hranicne anti TPO a aj sono bolo dobre, stale hovorila ako je vsetko ok a napriek tomu mi dala pol tabletky denne euthyroxu... tak nechapem...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@jana1106 anti-TPO su protilatky proti Tyroxinperoxidaze, co je enzym stitnej zlazy ktory sa podiela na tvorbe hormonov stitnej zlazy.Zvysene hladiny anti TPO su pozorovane asi u 6-12 percentach tehotnych.