V akej polohe ležať v tehotenstve?

8. jan 2024

Som 23tt a na chrbte mi je celkom príjemne ale všade čitam vraj sa to nemá, že tak tlačím na dutú žilu. Spať zvládnem aj na ľavom boku, ale ako napr. ležite celý večer pri telke?🤷🏽‍♀️😂 ani tak nemožem byť na chrbte?

biglovemom
8. jan 2024

Mozes kludne spat ako chces,ver mi😀

autor
8. jan 2024

@biglovemom no ja si to tiež myslím, ale naposledy tu pri nejakej diskusii som napísala koment o spaní na chrbte a dostala som náklad, že či som normalna, že spim v tehu na chrbte🙄🤣 skoro mi oči vypadli, že sa to nesmie, nevedela som o tom..

veronikaszabova
8. jan 2024

Vzdy som spala (lezala) tak, ako mi bolo pohodlne. Aj na chrbate.

jj298
8. jan 2024

Pozri keby sa opytas lekara vedela by si ze sa to smie. Len je to vela tehotnym neprijemne. To co tu pisu su v 90% bludy.

beata_k
8. jan 2024

Normalne mozes aj na chrbte. Ano, moze ti babatko pritlacit zilu, ale zase kazdy den sa to nestava. Ak by aj ano, zobudis sa ( osobna skusenost) a hned lahni na lavy bok. Musi byt lavy. Ulava pride do par sekund.

katkaseiner
8. jan 2024

ja som spáč na bruchu a aj zo zaciatku tehotenstva sa mi viackrat stalo ze som sa zobudila na bruchu. Ja som potom spanie riesila s velkym tehotenskym vankusom /- taky široky vankus v tvare bananu, cca 1 m dlhy (mozno trochu viac)

lulu8491
8. jan 2024

Keď tehotná žena spí na chrbte, bábo môže tlačiť na dolnú dutu žilu a okrem iného môže mať potom bábo problém s prísunom živín. Ale to sa jedná až o neskoršie štádium tehotenstva, kedy bábo riadne priberá a už čo to váži. Niektoré ženy s tým nemajú problém a môžu pokojne ležať na chrbte. Iné nie - majú sprievodné príznaky, napr. malátnosť. Ja som počas prvého tehotenstva mohla bez problémov ležať aj na chrbte, ale pri druhom mi bolo v tejto polohe po minúte na odpadnutie.

autor
8. jan 2024

@jj298 ďakujeem, vo štvrtok mam lekara a mám to ako jednu z otázok na zozname🤣 ale ano, stále ma tu niečo prekvapil

autor
8. jan 2024

@beata_k
@katkaseiner
@lulu8491
Ďakujem krásne za komentáre🙂

nikpa
8. jan 2024

Lež ako ti je dobre, počúvaj svoje telo. Ja som počas tehu s dvojčatami bola pri konci už taká hotová, že jediná poloha v ktorej som vydržala dlhšie, teda aspon 10min, bolo na štyroch ako psík 🤦😅 nechápala som ale v tejto pozícii som bývala aj pri pozeraní TV a striedala som to so sedením na fit lopte.

maryetta
8. jan 2024

Kym som mohla som spala na bruchu. Potom poobkladala brucho. Nakoniec uz len tak bokom. Mne sa na chrbte zle dycha. Tak nevydrzim.

diankamf
8. jan 2024

Pri telke som lezala na chrbte do 2 trimestra, potom od 8 mesiaca na boku lebo mi uz male tlacilo na rebra… cize spi tak ako ti je pohodlne

biglovemom
9. jan 2024

Autorka chapem ta.
Ale rozmyslaj , ty vies ako v noci lezis? Darmo ty nezaspis na chrbte ked v noci nevies ake polohy hadzes😁

selena_luna
11. jan 2024

https://primar.sme.sk/c/22091058/v-tehotenstve-...
Ono, nie su to hluposti, je na to metastudia publikovana v Lancete. Su to teda tvrde overene data, ktore hovoria, ze ak by kazda tehotna zena od 28 tyzdna spala na boku, zabrani sa 153.000 umrtiam deti rocne na celom svete, co je 6% zo vsetkych mrtvo narodenych deti. S tym ze poloha je dolezita najma pri zaspavani.
Spanie na boku je myslim ta najmensia obeta pre dobro a zdravie vlastneho dietata 🤷‍♀️ ak sa niecomu da predist takto jednoducho, tak preco to neskusit?

autor
11. jan 2024

@selena_luna to určite ano, suhlasim, ale ja som pisala, že som len 23tt…preto mi pride príliš skoro sa vyjadrovať už pomaly od 8tt ako niektoré ženy, že sa nesmie spať na chrbte…

dominikamacakova
11. jan 2024

Skôr si dávaj pozor na to ako vstávaš aby si neskončila s herniou a diastázou ako ja.

autor
11. jan 2024

@dominikamacakova čožee a to ako? 🫤 to mi je ľúto, v ktorom tt si takto dopadla? Ja si presne všimam, že keď vstavam prudšie a tak ako keby priamo z ľahu, tak mám pocit, že mi až natiahne podbruško, takže už si davam pozor a snažim sa dať na bok a tak postupne sa vygúľat 🙈

dominikamacakova
11. jan 2024

@autor ono to išlo nejak postupne, neviem presne. Pri prvom diastáza a pri druhom sa pridal pruh (asi aj zo zdvíhania malej) Odhodlávam sa na operáciu 🫣

jj298
11. jan 2024

ano tak treba, na bol, zložit nohy z postele, zapriet sa do ruky a posadit. všetko cez bok. aj zo zeme.

princezna_bosorka
14. jan 2024

podla mna mozes lezat na chrbte, pokial ti to je pohodlne... pri prvom tehotenstve mi to specialne fyzio neodporucala kvoli diastaze, no mne sa tak dobre spalo skoro az do konca.

A teraz? na lavom boku lezim obvykle z donutenia a nemozem sa ulozit, ako mi je pohodlne (maly sa este v noci dojci), na pravy si obcas lahnem, ale prekvapivo casto mi to nerobilo dobre (zacalo mi busit srdce) a tak stale najradsej lezim na chrbte - aktualne 21. tt.

terka224
14. jan 2024

Tak ako ti je pohodlné.
Ja som napríklad na chrbte nemohla ani keď mi gynekolog sono robil, by som odpadla.

leni1405
20. jan 2024

Ja som čítala že hlavne v 3 trimestri keď je veľké bruško sa už neodporúča na chrbte..kvôli tej žile ale, tiež že už to tlači a zle sa leží. Ja mám už cez tri roky problém so sakroiliakalnym kĺbom, takže môžem ležať len a len na pravom boku. Na ľavom je to riadna bolesť. ( Lebo to SI mám na ľavej strane). Takže asi tak.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre