Viete mi niekto poradit? Som v 22.tyzdni, uz asi tak dva tyzdne si vsimam, ze mi tvrdne brucho..len na par sekund, potom to prejde. Neboli to. Zijem v uk, teda nemam kam ist za doktorom, volala som mojej midwife, ta hovori, ze je to len Braxton hicks, nic vazne, pokial to nieje pravidelne alebo bolestive. No uz par dni sa mi to stava aj pocas dna, dnes rano prva vec, ked som sa zobudila, som si vsimla ze je napnute zasa.. tak som volala do nemocnice, podla nich je to len vazivo, mam si dat paralen. Akoze neviem, ci im mam doverovat, alebo ci aj na sk sa to takto riesi/neriesi? Ma s tym niekto skusenosti? Dakujem 😊
Ahoj,mala som podobny problém pri oboch tehotenstvach,pri prvom od 22.tyzdna,pri druhom od 20.tyzdna,hneď ma môj gynekológ vypísal na PN-ku,lebo u mňa to bolo dosť bolestivé(mala som čo robiť predýchať to),mala som to často počas dňa,sem tam aj v noci,mala som nakazany kludovy režim,predpísaný Magnézium 500 mg 3x denne a porodila som v 38.tt a v 35.tt,nedá sa to porovnať s pôrodnymi kontrakciami (tie sú silnejšie a pravidelnejšie)...drzim prsty,je to nepríjemné,treba kúpiť Magnézium a oddychovat vždy keď sa dá....veľa zdravíčka obom
Napr môj gynekológ vravel,že pre tehotné nie sú vhodné šumivé tablety,tak mi predpísal klasické tablety,ja si myslím,že si ich dokúp,aby si mala denne max tých 1500 mg horčíka...
Co sa tyka gynekokoga chodim na polsku kliniku. Skontroluje vsetko tak ako u nas na sk cize krcok, vytery, sono, neskor prietoky atd. Stoji to sice dost ale ak pojdes len raz tak sa to da. Mna cca jedna navsteva stoji 130 do 150 £ zalezi aj ci mi robi aj 3d sono a vnutorne atd. Ale stoji to za to. Mne tu tiez na vsetko hovoria ze je to normalne podla nich netreba testy ani gynekolog. Ked som bola s bolestami v nemocnici tak som tam 3 hodiny lezala a sestra mi zmerala tlak a vypocula srdiecko a po 3 hodinach prisla dr a troska mi pochytala brucho a povedala ze mam ist k fyzioterapeutovi ze to nic neni a ked som sa spytala na dieta tak povedala ze je absolutne fajn, asi si to vycucla z prsta..nemam slov..Polska dr hned na sone povedala ze mam kontrakcie a kazala kupit magnezium a nospu. Mne poslali z domu magnerot lebo tu som ani nezohnala poriadne vitaminy. tu na vsetko kaslu mne prve 2 tehotenstva zabudli skontrolovat krv a nedostala som inekciu na antiD protilatky. Tak to aj dopadlo..teraz uz vsetko riesim cez polsku kliniku 😕
Ahoj, áno ja mám s tým skúsenosť.. tiež mi bruško začalo tvrdnut začiatkom 6 mesiaca. Najprv som to nejak neriešila. A neprikladal tomu vyznam. Chodila som aj do práce. Poradňu som mala o týždeň. Tak som nešla za dr. Ale za ten týždeň sa mi to postupne stupňovalo.
Na poradni má dr. Hneď vypísal na PN do práce som už do pôrodu nešla. Ako som nastúpila na PN tak mi hneď bruško prestalo tvrdnut. Ale je pravda, že som aj oddychovala, a všetko robila pokojnejšie a dávala na seba pozor. Dr. Mi poradil magnerot ( ževraj je silnejší ako magnézium) a používať ho 3x denne. Porodila som v 39 týždni donosene zdravé bábätko. Nemusíš sa báť. Len dávaj na seba pozor. A veľa oddychuj 💓
@lula1200 dakujem 🙂 mam pocit, ze na slovensku to beru ovela vaznejsie ako tu..tu ma 20rocna baba na telefone odpinkala s tym, ze ona si mysli, ze to je len vazivo a dovi dopo..uz sa dalej so mnou bavit nikto nebude..pockam teda, ci sa to bude zhorsovat, ak by ano, budem to musiet riesit dalej, lebo ma to teda dost znepokojuje..
Ahoj, aj mne tvrdlo brusko, doktor ma poslal na PN, kludovy rezim a magnezium v tabletkach.
A este som zabudla poznamenat, ze cca mesiac pred terminom (nepamatam sa kedy presne), som na odporucanie lekara uz magnezium nebrala, ze aby nebolo babatko pri porode utlmene
@najinka tiež mi dosť často tvrdo práve ráno. Opačne ako som čítala, že po námahe alebo tak. Až do konca tehu som mala často aj celkovo tvrdé brucho. Ale ako píšeš, žiadne bolesti, nič pravidelne. Robila som do 8 mesiaca. Chodila po schodoch, rodila presne v den termínu. Ja som sa ale nikdy nebála, ani mi dr nedala nič nato. Tak neviem do akej miery to máš ty, keď ti to robí starosť, že úplne tvrdnutie som ale nemala často. Možno raz dvakrát do týždňa, ale tvrdé brucho Áno, robota, námaha, schody atď. Takže to bol trochu rozdiel. Máš časté úplne tvrdnutie ako že ti ostane brucho ako skala ?
@sono2 no ja som to na zaciatku mavala len vecer, teraz uz hocikedy pocas dna. Nie je to ze stvrdnute ako kamen, ale tak dole ako je babetko ulozene predpokladam, a stiahne sa to a je to napate, a tvrde (ale neviem to porovnat s tvrdnutim, ake maju ine zeny, necitila som ine..). Znepokojuje ma to, lebo segra je tiez tehotna (32t) a jej sa nic take nerobilo za cely cas..a teda keby som mala kam ist za normalnym doktorom, aby sa na to pozrel, a povedal, ze je to ok, bola by som kludnejsia 😕
Tvrdnutie je ok. Maternica sa pripravuje na kontrakcie. V uk to beru asi lazo plazo, na svk ta poslu do nemocnice pri kazdom pichnuti a robia z komara somara, potom tu je plno vystresovanych zenskych. Nejakeho lekara tam mas, nie? Neviem ako v uk, v usa maju "rodinneho", co sa venuje vsetkemu. Ten by vedel povedat ci ok alebo nie.
@jatva mozem ist za GP, co je vseobecny lekar, ale ti dokopy nic nevedia, neraz sa stalo, ze predo mnou googlili, ked nevedeli o co sa jedna..takze na nich sa velmi nespoieham..zozeniem si to magnesium a uvidim, ci pomoze..nechcem tiez prilis stresovat, ak to nie je nieco vazne, len potrebujem trochu ukludnit asi 🤷🏻♀️. A dakujem sa odpoved 😊
@najinka áno ja to mám tiež 🙂 idem vo štvrtok na gyndu tak ti napíšem čo mi povedal ale predpokladám že magnezko a kľudový režim... dúfam že ma nepošle do nemocnice 😂😂😂
Niekedy aj keď sa bejbino otáča a cítim buď chrbátik alebo zadoček tak tá strana mi brutal stvrdne ale len na chvíľu, tak asi to bude v pohode... dufam
@najinka aj ti vznikne také akoby nepravidelne brucho? Myslím že by to nemalo byť viackrát ako číslo neviem, pozri internet a hlavne nie pravidelne. Mne prvýkrát stvrdlo myslím V 16tt potom pár týždňov nič a potom už to bolo častejšie. Ťažko. No. Držím palce. Hlavne sa ale S nikým neporovnávaj. Každé tehu je iné. Každý má iné pocity. Myslím, že švagrina tiež takéto nemala. Všetko je určite ok. Ja som mala koľkokrát pocit, akoby bola malá hrozne nízko. Asi nohy vtedy pučila kto vie. V každom prípade vždy bolo všetko ok A mimo som nikdy nebola na kontrole.
Ja som pri tvrdnuti popri magneziu užívala aj guajacuran, na predpis lekára. Od 4. mesiaca som bola kvoli tomu PN.
Ja som bola kvôli tvrdnutiu brucha vcera u dr a zvysila mi davky magnezia na 3x2 tablety 500 mg plus kludovy rezim
Tabletky magnezium (žiadne šumivé sladke somariny) len tabletky s obsahom magnezia. Nič zmiešané ze tam bude milion "vitamínov" . Ciste magnezium (najlepsie 500) skus rano a vecer po 2 tabletky. Ak by to tvrdnutie stale pretrvavalo tak pridaj 2 tabletky na obed. Celkovo mozes az 6 tabletiek denne. Veľa tehotnych tak berie a bábätká su fit. Ak by sa ti vsak nieco nepozdávalo, sup na pohotovosť skontrolovať babatko. Držím place
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Brusko ti moze tvrdnut aj viackrat pocas dna, pokial ta to neboli, a pokial mas vsetko ostatne v poriadku- konkretne krcok maternice- je to normalne. Ale urcite by ta mal prezriet gynekolog, aby posudil, ci mas krcok maternice v poriadku, pretoze ak nie, vtedy sa musi nasadit liecba, resp. pokoj na lozku. Ale to musi posudit gynekolog. Mne brusko tvrdlo, ale nebolelo ma, ale bolelo ma vsetko dole, akoby tlak, a skoncila som v nemocnici, kde mi davali magnezium a musela som lezat.
„Tvrdnutie brucha v tehotenstve patrí k najčastejším komplikáciám počas jeho priebehu. Je spôsobené sťahmi svaloviny maternice - kontrakciami, ktoré sa úplne fyziologicky vyskytujú od 6. týždňa tehotenstva, ako následok rastu maternice a rastu plodu. Tehotná žena ich začne vnímať cca od polovice gravidity - medzi 18. - 20. týždňom po väčšej fyzickej námahe (rýchla chôdza, upratovanie atď.). Tvrdnutie brucha sa uvoľní v pokoji, pri relaxácii. V ďalšom priebehu tehotenstva sa nepravidelné kontrakcie vyskytujú čoraz častejšie a sú intenzívnejšie. Veľakrát je veľmi ťažké pre nastávajúcu mamičku odlíšiť tvrdnutie bruška od príznakov predčasného pôrodu. Základné rozlíšenie je, že kontrakcie sú nepravidelné, nie príliš časté, nebolestivé a ustávajú v pokoji. Všeobecne je považované za prijateľné 20 epizód nebolestivého tvrdnutie brucha za deň, po 34. týždni 30 epizód za deň. Ďalším dôležitým rozlišovacím znakom je, že nemajú vplyv na nález na krčku maternice, nevedú k zmene tzv. Cervix score. Nedochádza teda k skracovaniu a otváraniu krčka maternice. Preto, v prípade akýchkoľvek pochybností u budúcej mamičky, je vhodné sa vždy obrátiť na svojho lekára a požiadať o vyšetrenie z dôvodov tvrdnutia brucha. Vyšetrenie vykonáva gynekológ pohmatom a zhodnotí Cervix score. Ak je tu všetko jednoznačne v poriadku, potom nie je nutná liečba ani ďalšie vyšetrenia. V prípade, že nie je všetko v poriadku hmatom, nasleduje cervikometria - ultrazvukové vyšetrenie dĺžky a uzavrenosti hrdla. Tiež je vhodné vykonať ster na kultiváciu z pošvy a odber moču na bakterilogické vyšetrenie. Rozvíjajúca sa infekcia pôrodných ciest alebo močového traktu veľmi často vedie k nepravidelným sťahom a následne môže viesť aj k predčasnému pôrodu. Ak sú kultivácia moču a steru z pošvy negatívne, potom sa jedná o diagnózu "dráždivej maternice", ktorá už vyžaduje liečbu. Zvyčajne stačia vyššie dávky horčíka (magnézia). Nevyhnutný je v tejto dobe kľudový režim a určité režimové opatrenia: ležanie s podloženými dolnými končatinami, krátke prechádzky a dostatok tekutín. Nie je vhodné cvičenie, zdvíhanie ťažkých bremien, väčšie domáce práce, upratovanie, vysávanie, žehlenie, kúpanie sa v horúcej vode, sexuálny život. V prípade nálezu baktérií v pošve alebo moči, je nutné užívať antibiotiká. Tvrdnutie brucha pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva sprevádzané krvácaním je jednoznačným dôvodom urgentného príjmu v nemocnici! Po 37. týždni sa začínajú objavovať aj pravidelné sťahy, nie veľmi intenzívne, trvajú určitú dobu, napr. 40 minút po 5 minútach, sú nebolestivé a tiež nemajú vplyv na otváranie krčka maternice. Tieto sťahy sa nazývame tzv. poslíčkovia (Braxton - Hicksove sťahy). Sú fyziologickým javom, akýmsi nácvikom maternice na pôrod. Tvrdnutie bruška je intenzívnejšie, až nepríjemné, ale mizne samovoľne napr. po sprchovaní teplou vodou. Pôrodné sťahy po teplej sprche nezmizne, pocitovo sa zmierni ich bolestivosť, ale pokračujú so stále väčšou frekvenciou a intenzitou.“