Tehotenstvo Slovenky v Čechách

mala_zabka
21. apr 2017

Ahoj baby. Som v 5+5tt a mala by som na vás otázku. Žijem v ČR, kde aj pracujem, skoro rok. Robím fyzicky namáhavú prácu, nočné a dvanástky k tomu. Ide o to, že mi posledného apríla končí zmluva na dobu určitú, a majú pre mňa pripravenú zmluvu na neurčito. Je možné zmluvu podpísať bez toho, aby som im oznámila druhý stav a dala im potvrdenie až v máji? 2.5. idem na kontrolu kvôli srdiečku, ešte sa neukázalo, tak vlastne ani neviem, či je všetko v poriadku. Druhá vec, dnes som prišla z nočnej, hrozne ma bolel chrbát, svaly, bodalo v ľavom boku a bola som neuveriteľne unavená, čo sa mi do tehotenstva nedialo. A dostala som obrovský strach, že tomu drobcovi ublížim a bojím sa to riskovať. Keď som sa zobudila, nemohla som sa pohnúť z postele, ako veľmi ma pri každom pohybe bodlo v brušku. V práci je zima, nachladla som, každé zakašľanie je vrazenie ostrej bolesti do podbruška, kýchanie tiež bolí. Ak by som im povedala teraz, že som tehotná a nemôžem robiť nočné, ťahať tie ťažké veci, vlastne to, čo je náplňou práce, môžu ma vyhodiť? Aj keby sme mali už dohodnutú zmluvu na neurčito, len nebola podpísaná? A nakoniec, ak môžu, mala by som od čr na niečo nárok? Trvaly pobyt mám na sr, priateľ je Čech, zostala by som tu aj tak aj tak. Vďaka za odpovede.

evittam
21. apr 2017

@mala_zabka Ak mas zmluvu na dobu urcitu tak ta nevyhodia-proste ti skonci zmluva a predpokladam,ze ti nedaju v tomto pripade novu.
Co sa tyka naroku na MD ci PN-kontaktuj poistovnu v CR kde su za teba odvadzane odvody.

jatva
21. apr 2017

Ja by som v tvojom pripade podpisala tu zmluvu na neurcito. Uz by tam nemala byt skusobka, myslim a sla na pn. Neviem kolko je ochranna lehota, ale aby sa ti nestalo, ze skoncis teraz a na md mat narok nebudes. Prinajhorsom ti vyjde len rodicak na 4 roky.

mala_zabka
autor
21. apr 2017

@jatva aj som to tak chcela urobiť, len teraz skôr rozmýšľam, či tam nemôže byť nejaký problém, že som o tehu vedela a "účelovo" som to podpísala a rovno šla na pn. Je to moje prvé tehu tak neviem, ako presne sa postupuje.

jatva
21. apr 2017

@mala_zabka tak uplne ciste to nie je, ale nic nezakonne 🙂 navyse... este nemas ani tehotensku knizku, teoreticky sa to moze vyvrbit rozne :/

mala_zabka
autor
21. apr 2017

@jatva príde mi to aj trošku povedzme nečestné, ale tu sa upokojujem tým, že musím myslieť na drobca a nie na to, ako sa na mňa budú dívať v práci. A je fakt, že ešte vôbec neviem, či je vlastne v poriadku :( Každopádne ďakujem za radu a drž palce, aby sa nám ukázalo srdiečko a nenastali komplikácie 🙂

jatva
21. apr 2017

@mala_zabka necestne... a od nich by bolo ake keby ti kvoli tehu nepredlzili zmluvu? Zamestnavatel rad odmietne tehotnu, tak potom su tehotne nutene zatajovat....
Samozrejme drzim palce nech vsetko dobre dopadne 🙂

demetria
21. apr 2017

Bola som v podobnej situacii, len v SR.
Pockala som do podpisu zmluvy na neurcito, co bolo cca v 2. mesiaci, po 3.mesiaci som hlasila tehotenstvo pisomne (kym nehlasis pisomne, s potvrdenim od lekara, pravne tehotna nie si, nevztahuje sa na teba ziadna pravna ochrana) a o dva mes. som musela odist na PN.
Zamestnavatel to bral ako beznu vec. Skratka, ked zamestnavam zenu v plodnom veku, vzdy je sanca, ze otehotnie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre