Ahoj baby. Som v 5+5tt a mala by som na vás otázku. Žijem v ČR, kde aj pracujem, skoro rok. Robím fyzicky namáhavú prácu, nočné a dvanástky k tomu. Ide o to, že mi posledného apríla končí zmluva na dobu určitú, a majú pre mňa pripravenú zmluvu na neurčito. Je možné zmluvu podpísať bez toho, aby som im oznámila druhý stav a dala im potvrdenie až v máji? 2.5. idem na kontrolu kvôli srdiečku, ešte sa neukázalo, tak vlastne ani neviem, či je všetko v poriadku. Druhá vec, dnes som prišla z nočnej, hrozne ma bolel chrbát, svaly, bodalo v ľavom boku a bola som neuveriteľne unavená, čo sa mi do tehotenstva nedialo. A dostala som obrovský strach, že tomu drobcovi ublížim a bojím sa to riskovať. Keď som sa zobudila, nemohla som sa pohnúť z postele, ako veľmi ma pri každom pohybe bodlo v brušku. V práci je zima, nachladla som, každé zakašľanie je vrazenie ostrej bolesti do podbruška, kýchanie tiež bolí. Ak by som im povedala teraz, že som tehotná a nemôžem robiť nočné, ťahať tie ťažké veci, vlastne to, čo je náplňou práce, môžu ma vyhodiť? Aj keby sme mali už dohodnutú zmluvu na neurčito, len nebola podpísaná? A nakoniec, ak môžu, mala by som od čr na niečo nárok? Trvaly pobyt mám na sr, priateľ je Čech, zostala by som tu aj tak aj tak. Vďaka za odpovede.
Ja by som v tvojom pripade podpisala tu zmluvu na neurcito. Uz by tam nemala byt skusobka, myslim a sla na pn. Neviem kolko je ochranna lehota, ale aby sa ti nestalo, ze skoncis teraz a na md mat narok nebudes. Prinajhorsom ti vyjde len rodicak na 4 roky.
@jatva aj som to tak chcela urobiť, len teraz skôr rozmýšľam, či tam nemôže byť nejaký problém, že som o tehu vedela a "účelovo" som to podpísala a rovno šla na pn. Je to moje prvé tehu tak neviem, ako presne sa postupuje.
@mala_zabka tak uplne ciste to nie je, ale nic nezakonne 🙂 navyse... este nemas ani tehotensku knizku, teoreticky sa to moze vyvrbit rozne :/
@jatva príde mi to aj trošku povedzme nečestné, ale tu sa upokojujem tým, že musím myslieť na drobca a nie na to, ako sa na mňa budú dívať v práci. A je fakt, že ešte vôbec neviem, či je vlastne v poriadku :( Každopádne ďakujem za radu a drž palce, aby sa nám ukázalo srdiečko a nenastali komplikácie 🙂
@mala_zabka necestne... a od nich by bolo ake keby ti kvoli tehu nepredlzili zmluvu? Zamestnavatel rad odmietne tehotnu, tak potom su tehotne nutene zatajovat....
Samozrejme drzim palce nech vsetko dobre dopadne 🙂
Bola som v podobnej situacii, len v SR.
Pockala som do podpisu zmluvy na neurcito, co bolo cca v 2. mesiaci, po 3.mesiaci som hlasila tehotenstvo pisomne (kym nehlasis pisomne, s potvrdenim od lekara, pravne tehotna nie si, nevztahuje sa na teba ziadna pravna ochrana) a o dva mes. som musela odist na PN.
Zamestnavatel to bral ako beznu vec. Skratka, ked zamestnavam zenu v plodnom veku, vzdy je sanca, ze otehotnie.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@mala_zabka Ak mas zmluvu na dobu urcitu tak ta nevyhodia-proste ti skonci zmluva a predpokladam,ze ti nedaju v tomto pripade novu.
Co sa tyka naroku na MD ci PN-kontaktuj poistovnu v CR kde su za teba odvadzane odvody.