Ahojte. Zistila som, ze som tehotna. Pred polrokom som prisla o babatko v 14 tyzdni. Pracujem v rizikovom prostredi. Pracujem v DSS, kde pracujem s dospelymi ludmi s postihnutim. Je to ambulatna DSS, to znamena, ze klienti rano prichadzaju a odchadzaju, cize behaju a stretavaju sa s hocikym. Sme jedna velka skupina pokope s poctom 30 ludi. Tym, ze maju postihnutie su oslobodeni od nosenia rusok, respiratorov a testovania. Velmi sa bojim, ze sa nakazim. Isli by ste na pn, keby mate moznost?
rozhodne áno
Oficiálne požiadaj o preradenie v práci na inú pozíciu. Ak takú nemajú máš nárok na platené voľno - budeš doma a máš nárok na priemerný mesačný plat kým nenastúpiš na MD - je to prekážka na strane zamestnávateľa. Ak si tehotenstvo riadne oznámila si chránená zákonom a nesmieš dostať výpoveď. Ak pôjdeš na PN pripravíš sa o peniaze. Čo sa týka PN - akú Dg. ti lekár na PN napíše? - Dg. rizikové tehotenstvo neexistuje - rizikové tehotenstvo je označované vtedy ak máš Dg. ktorá ohrozuje tehotenstvo ako také (napr. vysoký tlak, ochorenie krvi...). Vzhľadom k tomu, že si potratila - museli ti robiť testy prečo - možno sa nájde nejaká Dg. tam, ktorú ti na PN vypíše, aby SP nežiadala preveriť prečo si doma.
@alenah31 som este len na zaciatku, takze potvrdenie o tehotenstve este nemam.
ak nemáš potvrdené tehu logicky nemôžeš ísť na PN pre "rizikové tehotenstvo". Hneď ako by som ho mala potvrdenie ja osobne by som to oznámila a žiadala oficiálne preradenie na inú pozíciu. Veľa žien ani nevie, že má na preradenie resp. platené voľno s náhradou príjmu nárok a ide po dohode s gyn. aspoň na nejaký čas na PN - pričom sa takto oberajú o peniaze.
@alenah31 ja toto vsetko viem co pisete..mne o peniaze nejde. Moja otazka znela inak. Dakujem za info.
mam kamaratku ktora potratila 3krat a pri 4tom raze isla hned ako zistila ze je tehotna na PN a to dokonca nemala ani nejaku narocnu pracu, takze ano v tvojom pripade by som isla 🙂
Ahoj ja som tak išla pn, pracovala som na chirurgickej septickej jiske, jednak infekčné prostredie a ťažká práca a podchvíľou sme tam mali dakoho pozitivneho, takže som neváhala a šla pn a neľutujem 🙂
@queeninthenorth dakujem za odpovede vsetkym. Prosim a od kolkeho tt ste isli na pn?
tak ak to vieš, o peniaze nejde a máš možnosť ísť na PN tak choď - názor iných by ma fakt nezaujímal - urobila by som tak ako cítim, že je pre mňa a dieťa najlepšie bež ohľadu na to kto si čo myslí. Ja som bola PN od 9tt. Na PN od gyn. môžeš hneď ako ti ho lekár potvrdí.
@alenah31 Dakujem.
bola som PN hneď od prvej kontroly u gyn
Ja som bola od 7tt pn
Ja som na PN hned od prvej navstevi a potvrdenia tehotenstva u gynekologa (cca. 5tt). Kvoli predchadzajucemu potratu v 16tt mi hned aj PN-ku a kludovy rezim navrhol aj ked nerobim rizikovu pracu (robim v kancelarii administrativu). Takze na tvojom mieste by som urcite nevahala, radsaj bud doma v klude, drzim palce. 🤞
Určite ano. Vysvetli dr. situáciu. Ja som bola podobný prípad. Pri prvom tehotenstve som pracovala v spec. ZŠ, kde sme mali deti s ment. postihnutim a od 30.tt mi hrozil predcasny pôrod. Spätne sa tomu ani nečudujem. Pri druhom tehotenstve som pracovala v DSS s ment. postihn. klientmi, potratila som v 7.tt. O necelý rok som otehotnela opäť a už som nič nenechala na náhodu, gynekológovi som vysvetlila situáciu a vypísal má hneď od začiatku tehotenstva PN.
Nič nema väčšiu cenu než zdravé dietatko.
Držím palce!
@ankare dakujem za odpoved. Od kolkeho tt ste isli na pn?
Keď som si urobila test,bola som aj trošku prechorena, tak som išla ku obvodnemu,on ma vypísal na PN a neskôr,keď som už mala potvrdené tehotenstvo gynekologom, tak už som mala PN od neho.
Kamaratka je sestra na jiske, hned ako gyn potvrdil tehotentsvo tj okolo 6-7tt sam jej navrhol ze do prace nechodit. Nebol s tym ziadny problem.
Záleží od tvojho gynekológa, strach z covidu nie je diagnóza na PN.....a už vôbec nie na PN na niekoľko mesiacov....si uvedom že budeš musieť byť len doma, v lepšom prípade ísť von len cez vychádzky ak ti ich lekár dá.....nakaziť sa môžeš kdekovek a kedykoľvek, predpoladám že ja do obchodu chodíš, aj k lekárovi, aj k rodičom a stretneš sa na chodbe v paneláku aj so susedmi.....respirátor je slabá obrana, účinnosť má možno 3-4hodiny od nasadenia, potom už nie....
@mogaa 🙂
Ak si po potrate, a na tomto tehotenstve ti záleží, a vieš sa zmieriť s obmedzením slobody co PN prináša, tak potom sa nedaj odradiť...
Pred 8 rokmi pri prvom tehotenstve som mala super lekárku, ta ma chcela dať PN preto, že vraj pracujem v rizikovom prostredí, a to som bola učiteľka na zš a žiadna korona ešte nebola...
No pred 5 rokmi, po jednom potrate pri ďalšom tehotenstve som slabo kráčala uz od 6.tyzdna, a môj gynekolog ma nechcel ani vyšetriť, že je skoro, mam prísť v 12.t (!) ... Šla som na pohotovosť, dali mi lieky, a kebyže vtedy pracujem, ostala by som doma isto.
@janette2021 oprava, nie kráčala ale krvacala
Samozrejme PN a cim skor. Tiez som bola na rizikovom kvoli predoslym stratam a to od prvej navstevy gyn., pripomenula som mu to, pozrel kartu a hned vypisal PN. Tam nie je o com.
Drzim palce ❤️
Ahojte, dakujem za odpovede. Od dnes ma vypisala vseobecna na pn, ze bez debaty. A na prvej kontrole pri potvrdeni tehotenstva (snad bude vsetko v poriadku🙏🏻🙏🏻) gynekologicka. 🙏🏻
Ak sa cítiš ohrozená a máš zlý pocit, tak chod na PN. Najprv ti PN dá (dočasne) aj obvodná lekárka a po potvrdení tehu aj gynekologicka. Tehotná musí byť v pohode.
Ahoj, ja pracujem na operačnej sále ako inštrumentárka . Vysoko rizikové pracovisko, a išla som hneď na PN . Môj gyndoš mi hneď dal papier, že som riziková pac . Aj keď mohli ma preradiť na iné oddelenie, ale práca v nemocnici je vždy riziková, a nezáleži aké odd alebo ambulancia 🧏♀️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj potom ako potratila, rozhodne áno