Strach z prvého pôrodu už v 4. mesiaci

anulik88
14. apr 2014

Ahojte baby... 🙂 Ako zacat... Pred dvoma rokmi som sa vidala, velmi sme z mm tuzili po babatku no podarilo sa az teraz 🙂 Samozrejme bola a stale som strasne stastna ale akosi mi teraz zacina vsetko dochadzat. 😨 Tehotenstvo je krasne aj z nevolnostami tocenim hlavi vsetko k tomu patrí prirodzene koncom tehotenstva je porod... No a ked sa tak na tým zamyslim mam z neho strach netusim co ma caka vsaden anete v casopisoch riesia ci je nastrih nutny alebo nie a podobne a to ma neako neukludnuje ☹ Ako sa mam na porod pripravit psychicky bez strachu? Rada by som sa na porod tesila ake to bude krasne ale ako?

cinkatko
14. apr 2014

je tu mnoho diskuzi na tohle tema... Baby proc si je nejdriv neprectete, ale zakladate dookola ty stejne temy?? 😕 😝 Jinak nejsi prvni a ani jedina, ktera ma strach... kazda ma strach a muze jit rodit i po pate. Staci si jen pripravit psychiku a naladit se na pozitivni vlnu. Ber to jako prirozenost a ne jako horor.

anulik88
autor
14. apr 2014

@cinkatko Citala som si tie témy ale su stare niekolko rokou a viem ze ked napisem tam nikto sa neozve... Nemam okolo seba ziadnu tehulku alebo babu v svojom veku s kym by som sa o tom porozpravala tak sa pytam tu... Prepac... Len som zmetena doteraz som sa velmi tesila a odrazu mi prebehne hlavou porod a to ze vlastne neviem co ma caka viem ze to zvladla nejedna zena a ze to zvladnem aj ja ale chcem sa na to pripravit...

leporeloo
14. apr 2014

@anulik88 skús definovať čoho sa bojíš?
Určite by som na tvojom mieste šla na predporodnu prípravu a na gravid jogu...
Mnohým ženám pomáha veľa O pôrode vedieť niekomu zas pomáha na to nemyslieť tak neviem aký si typ
Každý sa bojí toho čo nepozná takže mne pomohlo sa informovať...

sonagolisova
14. apr 2014

@anulik88 poradim ti...odteraz az do porodu necitaj ziadne fora....v nicom ti to nepomoze, tvoj porod bude jedinecny a bude tvoj..jedine ako sa na neho pripravis je , ze budes v pohode, zabezpecis si niekoho k sebe ak o to stojis, ci uz partnera alebo nejaku inu blizku osobu, urcite je fajn v tom aspon po 1x nebyt sama..poznam matky ktore mali porod v trvani 10-20 minut takze to bolo maximalna prada....preto si hovor, ze vsetko pojde ako po masle
jedine ak neplanujes mat nejaku pripravu na porod tak by som si na webe alebo v nejakej knizke precitala medicinske fakty o kontrakciach aby si ich vedela rozlisit ked pridu + info o 1 a 2 faze porodnej a viac nepotrebujes....hlavne sa nepustaj do rozhovorov s matkami o ich porodoch lebo z vlastnej skusenosti to mnohe opisovali ako najvacsi horor a predbiehali sa v tom ktora najviac trpela 🙂 nejaka bolest bude, s tym treba pocitat ale predsa len v dnesnej dobe sa moze mamina rozhodnut pre epiduralku....a ta zabera super...ja osobne som ju mala u oboch deti...takze klidek a tes sa na babatko!!!

sednaja
14. apr 2014

@anulik88 Je úplne jedno čo si prečítaš.......ibaže sa môžeš informovať o tom, čo všetko existuje, ale Tebe osobne to vôbec nepomôže. Ja osobne by som možno porodila rovno doma, keby ma manžel nezaviezol do pôrodnice. Mne to ani ako pôrod neprišlo a to som toľko o tom čítala - aké sú príznaky príchodu pôrodu.........a keď prišli pôrodné bolesti? Nespomenula som si vtedy ani na jediný článok. Celá tá cesta z domu až na pôrodnú sálu bolo pre mňa vzrušujúce prekvapenie.....Ako povedala moja svokra (má 3 deti). Najlepší je prvý pôrod, pretože nevieš čo ťa čaká 😀 ......Mňa druhý pôrod eštelen čaká, ale každá hovorí, že každý pôrod je iný. Takže ja osobne sa už momentálne na druhý pôrod špeciálne nechystám. Vidím to už teraz - aj tehotenstvo mám iné.
Hlavné je mať pozitívne myslenie. Pôrod je v porovnaní so zvyškom spoločného života s bábätkom len nepatrný moment, na ktorý ihneď zabudneš 😉 Držím prsty a nemaj strach

bosoriak
14. apr 2014

@anulik88 Hlboko suhlasim s @sonagolisova Necitaj nic o osobnych skusenostiach matiek. Lebo na forach si precitas hororove scenare (ktore su prifarbene, nadnesene, zvelicene do absurdna, pretoze povedzme si uprimne, zena ked rodi a tesne po porode je teda vselico len nie psychicky a hormonalne vyrovnana 😀 ) Ja viem, ze su aj tazke porody, ale citanim a naslednym strachom ten svoj porod nijako pozitivne neovplyvnis.

Odporucam nastudovat si informacie o porodnych dobach, o vaginalnom porode a o cisarskom nejake zakladne veci. Zeny rodia, su na to urcene a pripravene. Doveruj si. Neboj, nejako to dieta z teba vyjde. 🙂

Drzim palce.

sarinka123
14. apr 2014

Pre mna bol porod jeden z najkrajších a najsilnejších zážitkov na svete. Som rada, ze som zena a mohla somm to zazit. Bala som sa presne ako ty, ale ked sa to blizilo, a začali prve kontrakcie, normalne som sa tesila, bolo to vzrusujuce a nepoznane. Manžel mi bol psychickou podporou, a aj sme si posrandovali 🙂)

martinella1
14. apr 2014

@anulik88 ked som sla rodit prvykrat, kazdy okolo mna ma pripravoval na hrozne scenare, od neskutocnej bolesti pri porode, cez bolest pri nastrihu az k samotnej bolesti po porode. Tiez som sa bala, ale ako sa blizil termin porodu, akosi som sa pripravovala na nieco hrozne, ale prekvapilo ma to. Vobec to nebolo take desive, bolelo to, to patri k tomu, ale dalo sa to prekonat, nastrih ma nebolel, ani sitie, este v ten den som behala po nemocnici....psychika je dolezita. Cakala som horor, no bola som milo prekvapena.

lulu369
14. apr 2014

@anulik88 skús myslieť pozitívne - nie nadormo sa hovorí, že každý pôrod je jedinečný...To, že čakáš svoje prvé bábo neznamená, že budeš rodiť 25 hodím v hrozných bolestiach. Sú mnohé mamičky, ktoré si ani nestihnú uvedomiť že rodia a už je bábo na svete. Ja mám za sebou 2 pôrody, prvý bol super v každom ohľade, trval 7 hod. a s toho som 2 hodiny spala 🙂 Druhý pôrod trval len 6 hod. bol dosť podobný prvému až na silu kontrakcií. Ja neviem ani čo je to nástrih či zašívanie - to nemusí byť potrebné pri každom pôrode 😉

marika39
14. apr 2014

no bud rada že vlastne nevieš čo ťa čaká 😀 , ja som mala oba pôrody "super", ALE STOJÍ TO ZA TO!!!! Bohužiaľ to nejde von tak príjemne ako dnu 😉 Ale v každom prípade nie je to také strašné , že by sa to nedalo vydržať , tak si radšej užívaj ten pocit že v tebe rastie vaše dieťatko, to je neopakovateľné

maria.vinea
14. apr 2014

zhrniem to jednou vetou, ak chces dieta vydrzis vsetko aj porod a nepocuvaj nazory a hrozostrasne pribehy to tvoj strach len posilni a nezmierni

cinkatko
14. apr 2014

@anulik88 No, ja jsem na tom byla podobne. V novem meste, jeste bez kamosky, rodina daleko... Vlastne docela sama, ale nenechala jsem se ovladnout strachem a brala jsem to jako samozrejmost. Hlavne nepanikarit, ale tesit se na miminko. Sprav si naladu - o nedlouho budes vedet pohlavi ditete (cca od 20 tydne) a pak muzes jit nakupovat nejake vecicky. Ver mi, ze tohle mi davalo silu a radost, kdyz jsem se podivala na to malinkate obleceni a uvedomila si - ja budu matkou 🙂
Tady nektere tehulky a maminky delaji z toho vseho takovou dramu jakoby ony byly ty jedine matky na svete 😝 Viz nektere fotoblogy a diskuze. Nechci se tim samozrejme nikoho dotknout, taky jsem jeste mlady kure - ale cele prvni tehotenstvi jsem nemela moznost byt pravidelne na netu (nemela jsem ho doma), neznala jsem MK ani nic podobneho (protoze jsem se tehotenstvim pred tim, nez jsem otehotnela vubec nezabyvala), avsak jsem za to vdecna, protoze obcas se tu na MK doctu takovych somarin, ze jako prvorodicka bych jen asi zblba z toho tady 🙄 😀

dobromila1111
14. apr 2014

Nieco hrozne sa stalo,ked si zalozila tuto temu.Strasne!!
Myslim to samozrejme ironicky.Porodu sa neboj,nemas sa coho bat,vopred nevies,aky bude.co ak bude v pohode?Zbytocne si budes robit vrasky.Prihlas sa na predporodnu pripravu.Budes mat predstavu toho,ako porod prebieha,udrzis sa v kondicke a budes vediet dychat.Viac ti netreba.Ani nastrih nie je nic strasne.Jednoducho radsej nech sa spravi,akoby si sa roztrhla.Babika musi nejako von🙂A porod je ten akt,ktorym sa tak stane.Tehotenstvo je krasne,no tes sa aj na porod.Nim sa vsetko ukonci a pride babo.Navyse,si zena,to zvladnes.Ani nebudes vediet a bude po🙂

andrejka2424
14. apr 2014

@anulik88 Nemaj strach,to dáš! Ver si..aj citlivejšie od teba to zvládli a mne ver,že nástrih v tých bolestiach a tlakoch ani veľmi nepocítiš. Keby som mala druhý krát rodiť,len by som viac trvala na poriadnom umrtvení rany pri zašívaní. 😅

petrife
14. apr 2014

Užívaj si tehotenstvo, nečítaj hrôzostrašné príbehy iných žien. Ak sa tak veľmi bojíš pôrodu a nástrihu, skús si niečo prečítať o epino, je tu aj jedna diskusia o tom, mne osobne to tiež pomohlo. A hlavne to tak veľmi nerieš, fakt si užívaj bruško a teš sa na bábätko. Ja som zažila síce iba jeden pôrod, ale doteraz naň spomínam ako na úžasnú skúsenosť. Zober si manžela k pôrodu, mne to veľmi pomohlo, bolo to super. Ale naozaj teraz to ešte fakt nerieš. Ku koncu tehotenstva môžeš začať o tom premýšľať, ale tak potom môžeš začať chodiť na predpôrodný kurz a tam sa tiež dozvieš veľa zaujímavých vecí. Tak prajem krásne tehotenstvo a rýchly pôrod a potom už len veľa veľa radosti z bábätka.

marseillka
14. apr 2014

@anulik88 ja som rodila v zahranici, nikomu som poriadne nerozumela....a ani som sa nad tym nejak nezamyslala..lekar, sestra..su tam na to aby ti pomohli odrodit. Osobne som najprv nechcela Epi, ale druhy krat po opytani som prijala 😀 uplna parada..perfektny porod, a to mi polovicka prekladala kedy tlacit a ze ma vobec sili lebo som sa vraj roztrhla-co som ani necitila- mi oznamil ked som mala malinku uz na hrudi. Nestresuj sa dopredu, je to na dve veci..ak chces napis IP ak chces.

margarita
14. apr 2014

mna to coskoro caka do tretice, ale zacala som sa bat az teraz 😀 aj to najma toho, ci ked ma to chyti, bude mat kto ostat so starsimi detmi a ci manzel stihne byt pri porode....prvy porod som si brutalne teoreticky nastudovala, na ziadnom kurze som nebola, ako rizikovka som ani len vychadzky nemala, takze sa nedalo.
a bola som psychicky pripravena na vsetko, ze sa nieco moze skomplikovat, ze napriek mojej tuzbe rodit vaginalne to moze skoncit cisarakom atd atd., ale nechala som to tak, ze bude ako ma byt.
a
aj bolo 😀
vsetko uplne super, mozno prave preto ze som nic dopredu neocakavala, nic si nevysnivala a na nic sa neupinala, aj tak to nie je celkom uplne v Tvojej moci, ide len o to, nebranit tomu, co sa deje.
zaver> prvy porod od prichodu do nemocnice trval cca 4,5hod., druhy 2hod.
tak teraz mam len strach, aky rychly bude tento 😉

le4
14. apr 2014

Ahoj, chcem ta povzbudit, nicoho sa nemusis bat. Ja som mala obrovsky strach z porodu este aj pred tehotenstvom. V tehotenstve - ani nehovorim. Potom som si raz citala o zenach nejakeho kmena, ktore pripravuju tie mladsie na porod tym, ze im dodavaju odvahy a vedomie, ze to zvladnu, a ze s kontrakciami a bolestou treba spolupracovat. Mne toto velmi pomohlo, ten pocit, ze som schopna to zvladnut a prekonat. Rovnako mi velmi pomohla pritomnost manzela a skvele prostredie v nemocnici. Porod som mala dlhy a bolestivy a bez epiduralky, ale po cely cas som sa drzala a myslela na to, ze uz len max par hodin a babo je na svete. Co som pocula ine zeny, su aj velmi lahke porody. Takze nic neboj, zvladnes to, bolest sa da prekonat, kontrakcie predychat, mysliet na to babatko, ze uz zachvilu bude na svete, ta bolest pominie 🙂 ved su aj prestavky medzi kontrakciami. Priamo priporode mi este pomohlo, ze som si predtym precitala o priebehu porodu (ako sa stupnuju kontrakcie, co zena moze citit, kolko ktora doba moze trvat, tlacenie...) takze som vedela, co mam cakat. Manzelovi som pred porodom povedala, nech ma povzbudzuje, nech mi hovori, ako porod uz postupil, aby som nevzala epidural(nechcela som) a naozaj to pomohlo. Drzim palce, nic sa neboj, tes sa. Teraz hodnotim porod ako jeden ohromujuci zazitok, bolo to aj vzrusujuce, ten pocit nedockavosti a radosti, dokonca aj tu bolest hosnotim pozitivne, porod je sila, fakt, sila prirody alebo ako to povedat... A aj druhy krat chcem ist bez epiduralky 🙂
Ozaj a nastrih nie je nutny, ale snaz sa rodit v prirodzenej polohe alebo aspon v lehu dat kolena k hlave, tak sa vraj natiahne hradza a nepretrhne sa, ja som chcela rodit prirodzenejsie, ale uz som akosi nic nevnimala, ked som sla na salu, pri tlaceni som lezala (pocas kontrakcii nie) a ako prvorodicka som ai vdaka tomu pokynu dat tak nohy nemala hradzu vobec natrhnutu.

anulik88
autor
15. apr 2014

@leporeloo @sonagolisova @sednaja @bosoriak @sarinka123 @martinella1 @lulu369 @marika39 @maria.vinea @dobromila1111 @andrejka2424 @petrife @margarita @le4 🙂 Dakujem baby povzbudili ste ma... Strach vlastne prisiel az potom co som si precitala par nazorou tipu po prvom porode uz nikdy viac (a mi z mm verime ze budeme mat viac deti) alebo ze ak si porod nezaplatim tak ma nechaju strasne trpiet... Ja si asi naivne myslim ze lekar je v nemocnici prave preto, ze mi ma pomoct a jeho odmenou zato j eplat co berie a nie uplatky od nas... Dodali ste mi odvahu odteraz si budem vraviet ze porod bude podla moznosti bezstarostny a bolesti sa nebojim, po zenskej stranke som zazila len jeden zakrok a to ket a aj to v uplnej narkoze tak neviem co mam cakat ked budem na koze pri vedomi ale chcem aby bol manzel primne ked bol pri splodeni nech je aj pri porode 😀 Inak o porodných dobach som ani netusila tak si to nastudujem nebude to isto na skodu... Co sa tyka epiduralky akosi doteraz nieviem ci ju chcem... Chvilu som si ista ze nie a chvilu vaham no snad sa so septembra rozhodnem... 🙂 Este raz vam dakujem...

martinella1
15. apr 2014

@anulik88 presne tak, zvladnes to, ci uz s epi, alebo bez, na to poucenie radsej chod, ci to vyuzijes, uvidis, ja som rodila dvakrat, teraz mozem povedat, ze to boli, ale kludne by som sla rodit zasd, epi som nemala vani raz, vsetko sa to v poho dalo....uvidis, ze ked na to budes mysliet pozitivne, vdopadne to super

lulu369
15. apr 2014

@anulik88 áno zvladneš to 🙂 Ja som rodila bez epidurálky a zvádla som to 😉 A neboj doktori ti isto pômožu ako budú vedieť...Ja keď som rodila synčeka tak som do pôrodnice aj počas kontrakcií bola vysmiata 🙂

lucia814
15. apr 2014

@anulik88 tiez som mala velky strach z porodu, a tak trochu si ma inspirovala k tomu aby som o tom napisala clanok tak ak mas chut skus si precitat, mozno ti to pomoze https://www.modrykonik.sk/blog/lucia814/article/prehnany-strach-z-porodu-jrgfzs/ a tiez odporucam predporodnu pripravu mne velmi pomohla

lenkadenisa
16. apr 2014

pred dvoma týždňami mi volala kamoška, že dúfa, že budem rodiť cisárskym rezom, že si dám epidurálku, lebo snáď nechcem, aby ma nastrihli a potom zašili a tak 😀 a ja som si pomyslela, že predsa je to moje dieťa, je to kúsok zo mňa, prečo by som mala chcieť, aby ho zo mňa niekto vyťahoval, pokiaľ to, samozrejme, nebude nutné? kým som nebola tehotná, tiež som sa bála pôrodu, ale odkedy vo mne rastie ten zázrak, tak som akási kľudná a teším sa. toľké to zvládli, tak prečo nie ja? 🙂

maria.vinea
16. apr 2014

ja som epidural mala a som rada kedze porod bol dlhy a dopichovali mi ho 3 krat kazde dve hodiny porod to neurychlilo ale aspon zmiernilo bolesti kedze vo finalnej faze som uz nevladal vobec nic ani rodit. a ked ti ho pichnu aj pri zasivani nebudes citit bolest lebo niektore zeny sitie velmi boli mna nebolello a ani vpichnutie do chrbtice

verbova
16. apr 2014

presne tak, ako píšu baby užívaj si tehotenstvo a teš sa na pôrod, bolieť to bude, lebo ja som rodila bez epidurálky a dali mi infúziu aby to išlo rýchlejšie, nakoniec som mala vákuový pôrod, lebo malého som ani po pol hodine nemohla vytlačiť, ale všetko v pohode, sestričky pomáhali ako vedeli ... veď som si vravela, že bábätko keď je v brušku musí ísť von ... a na ten moment som sa nesmierne tešila ... neriešila som žiadne nastrihnutie a ani nič podobné ... keď bolo treba doktor má nastrihol a je to úplne bezbolestné a potom má aj bezbolestne zašil a na počudovanie vôbec má nič nebolelo a ani neštípalo, trošku problém pri sedení prvé dva až tri dni ... ale keď ti dajú do náručia krásne a hlavne zdravé babätko tak všetky boliestky prejdú a nastávajú dni šťastia, radosti a starosti ... držim prsty a teš sa na ten veľký deň D ... 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre