Sťahovanie sa do cudziny v tehotenstve

lagatta
22. jan 2015

Ahojte 🙂 hľadala som túto tému na internete, ale nič som nenašla. Sme v Írsku a plánujeme odchod z krajiny asi nasledujúci mesiac. Ja som slovenka, môj priateľ je európan avšak nie zo Slovenska. Pôvodne sme sa chceli vrátiť na Slovensko, ale je tam viacero vecí prečo sa nechcem vrátiť. Jednak rodina, ktorá by mi pravdepodobne nedokázala poskytnúť podporu a asi by sme sa viac hádali aj keď nešli by sme bývať samozrejme k nim. Sú tam tiež ľudia, ktorých netúžim stretnúť. Sú tam tiež aj niektoré pozitívne veci ako to, že tam mám stále priateľov, ale neviem si predstaviť vrátiť sa tam. Rozmýšľali sme odísť s priateľom do jeho krajiny čo by bolo lepšie aj po zdravotnej starostlivosti. Nešli by sme do mesta, kde býva jeho rodina, ale skôr trochu ďalej. Problém je v tom, že musíme začať so všetkým od začiatku. Hľadanie lekárov, miest, spoznávanie mesta, ľudí a pre mňa zdokonaľovanie sa v jazyku. Jazyk ovládam, ale stále nie dostatočne dobre. Čo si myslíte o sťahovaní sa do cudzej krajiny počas tehotenstva? Neberte ma prosím v zlom, potrebujem poradiť, pretože nemám sa s kým ako poradiť a pomohli by mi odpovede možno aj od mamičiek, ktoré už majú takéto skúsenosti. Ďakujem za odpovede 🙂

mikema
22. jan 2015

Zaciatky su vzdy tazke a ja som rada, ze som svoju krajinu nasla na prvy pokus, ale pokial aspon trochu vies jazyk a tvoj manzel odtial pochadza tak chod do toho. Preco nie? Pre neho to nie je uplne cudzia krajina tak sa rychlo zorientuje a pomoze ti.

charlie1980
22. jan 2015

Ja zijem v zahranici a poviem ti, ze pocas tehotenstva by som to nerobila. Su to starosti. Vypoved z prace /zalezi od konkretneho statu, v ktorom zijes, ake su podmienky u tehotnych/, vypoved na byt, stahovanie, zariadovanie...Otazne je, ci mas na SK narok na nejake prispevky, z coho zit, ci ti ma kto pomoct, ak by si musela ist po porode pracovat...ako by si zila po porode v priatelovej krajine...to vsetko si treba zvazit a vypocitat. No ja osobne, hoc by som aj bola po porode 3roky na materskej, nerobila by som to pocas tehotenstva.

miadi
22. jan 2015

Hmm zalezi aj o ktoru krajinu ide.Musis si zistit ake tam budes mat ty a tvoje dieta prava a narok na socialne veci.Ci dostanes matersku (vacsinou ak si v danej krajine neodrobila dobu dlhsiu ako teho tak ti nedaju nic)ci ti ju poslu z irska?
Najskor sa v tej nove krajine potrebujes zorientovat..mat pracu svoje zazemie a az potom planovat tehotenstvo.Alebo ak ma tvoj priatel velmi dobru pracu a vies ze to zvladne vsetko tahat sam..Vies uz isto ze sa ti v tej krajine bude pacit?co ked po pol roku zistite ze sa chcete vratit do Irska alebo inde?
V tehotenstve potrebujes nejake tie istoty nech mas klud.Budes mat zdravotne poistenie platne v danej krajine?za porod sa inak plati vela.Najprv sa skus prestahovat a tehotenstvo odloz o niekolko mesiacov

lagatta
autor
22. jan 2015

@miadi trošku nerozumiem...prečo by som mala odkladať, keď ja som tehotná už teraz? Predtým sme už žili v tej krajine a mne sa tam páčilo. Snúbenec si našiel vtedy prácu tu v Írsku, tak sme sem prišli, ale ja osobne som s tým nesúhlasila. No ale prišla som s ním a odrobila som tu nejaký čas. Snúbenec má svoje zázemie a všetko je v poriadku. Skôr ide o mňa, či to nie je príliš veľký stres sťahovať sa počas tehotenstva.

miadi
22. jan 2015

@lagatta ja som si to precitala po spanku tak som to pochopila ze chces mat dieta 🙂 tak vidis odpoved uz na svoje otazky vlastne mas 🙂
to ci to je velky stres uz si musis povedat sama 🙂 ale co je podla teba lahsie stahovat sa teraz alebo az ked bude male na svete?Stahovat sa chces tak ci tak.Predstav si stahovat sa s babatkom..
skor mas idealny cas na stahovanies sa asap..nez bude velke brusko.
Stres -nech snubenec riesi vacsinu vybavovaciek veci date do krabic a ide sa.Krajinu poznas paci sa ti..daky stres zhanat ubytko ale to nebude vela baby co sa rozidu s priatelom pocas teho maju xxx krat vacsi stres a vsetko je ok s malym 🙂

velkacica
22. jan 2015

aj toto sú tie budúce deti, ktoré nám vraj budú robiť na dôchodok...

charlie1980
22. jan 2015

@velkacica Co si mala konkretne na mysli...?

zuzulik1234
23. jan 2015

neda to sa to odlozit na cas po porode?

eli74
23. jan 2015

@lagatta Hm, urcite sa lahsie presunies kamkolvek, kym mas dietatko v brusku. Ale cudujem sa, ci obdivujem tu slobodu - moct sa pobalit, zdvihnut kotvy a presidlit sa. Bud nemas nic, alebo mas toho dost. 🙂 Pripomina mi to volakedajsi kocovny sposob zivota. Vsade sa dokaze tvoj partner zamestnat? A ty potom tiez? Zdravotna starostlivost? Ste moc casto chori, alebo ohladne porodu? Tie 4 dni vydrzis. Ale ak si myslis, ze inde sa o cudzinku lepsie postaraju... Ja neviem, ako to inde je, ale ludia su ozaj vselijaki. Kto ti uz pomoze, ked nie vlastna rodina ? Asi ste sa moc pohnevali, ale niekedy aj hnev prejde. Na Slovensku nemusis nikomu povedat, kde byvas, ak ti tu niekto vadi. Pre mna cudzina je cudzina a domov je domov. Ale preziju vraj tí, co sa vedia lahko prisposobovat.

prasiatko30
23. jan 2015

urcite to nie je nerealizivatelne - a mate jednu velku vyhodu chcete sa stahovat do krajiny tvojho priatela - co v pripade tehotenstva a vybavovania papierov a zdravotnej starostlivosti je urcite jedno velke plus potom neskor v spoluziti uvidis. ak ti nevadi ze matersku dovolenku budes moct mat neplatenu - lebo matersku z irska ti mozu a nemusia odsuhlasit (byt tebou tak sa informujem na prislusnych miestach v irsku) a ze tvoj muz bude mat blizsie k rodine ako ty tak preco nie. tiez by som sa informovala ci v krajine kam ides by nebolo vyhodnejsie "zmenit" priatela za manzela lebo ak by ste boli manzelia tak by si mohla mat narok na zdravotne poistenie z jeho poistky a takisto aj deti.

dzanem
23. jan 2015

ahojte ja uz 4 mesiace byvam v Cechach so snubencom,je pravda ze vybavovanie poistenia atd je dost narocne, zhanala som gynekologicku hned prva- pokial som poistena tak neni problem,dve ma hned odmietli a dalsia ma nakoniec zobrala napriek tomu ze ma kvantum ludi-mimochodom povodom Slovenka,bola som vybavit prechodny pobyt a tym padom mozem ziadat o formular 121 cize budem v Cechach poistena.Co sa tyka soc. davok zatial zistujem,pracu som zatial nezohnala,jednoduche to vsetko neni,okrem toho sa stahujeme,otehotnela som po roku snazenia no nedopadlo to dobre potratila som,uz kvoli comu nevedia ale aj stres,presuny urcite dopomohli, nakolko som potratila po ceste zo Slovenska do Ciech

ilie
23. jan 2015

@charlie1980 že všetci mladí utekajú do zahraničia. 😀 dobre robíš aj ja sa chystám

charlie1980
24. jan 2015

@ilie No, pravdupovediac sa ma to dotklo, pretoze @velkacica trpi uvahami a nema zapotreby diskutovat, ako som so vsimla v jej statusoch, ktore nikto nekomentuje. Takze aby som uviedla veci na spravnu mieru! Nikdy, nikdy som na SK neodpracovala anilen pol dna, toboz nie v nejakej skusobnej dobe a na dobu urcitu/neurcitu uz vobec. Nikdy som nepoberala z toho statu ani korunu, ani cent ! No nikto mi ani neprisiel zaklopat na dvere, ci mam Co jest. No keby som sa mala spoliehat na ten stat, tak si musim vypocitat este aj to, ci si kupit ochuteny jogurt alebo nejaku umelinu o par centov lacnejsiu, ak by som aj neumrela od hladu. Takze....ano, nebudem robit na ludi, ktori ziju a profituju zo statnych penazi. Nebudem robit na bandu v parlamente, aby sa oni hrabali a ludom pomaly nedali najest. Nebudem robit na tych, ktori si valaju vedome sunky a vyuzivaju socialny system, alebo skor nesystem. Nelogicky a nematematicky stat ! Ja som robila do uuuuuuuplne posledneho dna tehotenstva, na nohach, priamo z roboty do porodnice na termin. 3mesiace materska a znova nastup do prace, aby som nedostala vypoved. A sme tu, zivi a zdravi. Tak preto nebudem robit na nicie dochodky. Nechcem sa Ale uz dalej rozpisovat o pracovynych vykonoch na hodinu 🙂 Na SK by som zaviedla plat od noriem 🙂 Ale to snad niekde v inej teme a inokedy.

lenka54321happy
1. feb 2015

@lagatta
Aj v Taliansku je dobra starostlivost.....neboj a presne zaciatky su tazke sle bude to ok x

lavinis
7. mar 2015

@lagatta mňa to tiež čaká, asi v polovičke/koncom piateho mesiaca, až na to, že to bude mimo EÚ....pričom snúbenec je už tam...mám z toho celého obavy, aj sa teším.

miroslavapo
9. máj 2015

@dzanem Peosim ta a ty si si hladala gynekologicku v CR a mala si SK zdravotne poistenie ? To sa da chodit na tehotenske poradne v zahranici aj ked nie si tam poistena? a nic sa neplati navyse, dobre tomu rozumiem?

dzanem
19. máj 2015

ja som sla gynekologicke v CR na prehliadku,zaplatila som si zato okolo 900 ces.korun,poslala som blok k nam do poistovne a ta mi to preplatila,teraz mam vybavene poistenie v CR

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre