Ahojte, som v 5 mes. tt a spávam ešte aj na chrbte, necítim nekomfort, a minule som čítala v mojej skupinovke ako baby už od 4mes. nespavaju na chrbte, že sa to nesmie.... Tak spavate len na bokoch? Ozaj sa to nesmie?
Ale smie… prave ten dyskomfort je znamka toho, ze tak nemas spat, takze ak ho nepocitujes (co je v tvojom m dokonca aj dost skoro, nie este v 4.m) , tak pokojne spi ako sa ti ziada. Kludne na chrbte aj na bruchu… 🍀
A teda pokial by si spala na chrbte alebo lezala na chrbte a pride ti nevolno, tak sa proste otoc na lavy bok a vybavene 🙂
Spí tak ako ti je pohodlne. Ja som do 6 spávala dokonca na bruchu, lebo som skoro žiadne nemala. Nie úmyselne, ale som sa proste ráno na tom bruchu zobudila. Všade píšu že na ľavom boku by sa malo spat, aby dieťa nepricviklo dutu žilu, ale ja keď sa dám na ľavý bok, tak sa mi prevrati žalúdok a napína ma na vracanie. Bežne sa budim aj na chrbáte a to za chvíľu začínam 8 mesiac. Najlepšie mi je na pravom boku 😀
mne to bolo nepohodlné, bábo ma veľmi tlačilo keď som ležala na chrbte, takže som cele tehotenstvo spala na boku
No nam na predporodnej priprave rozpravala porodna asistentka, ze spat sa ma dokonca len na jednom boku, tusim na pravom. Pamatam si, ze ma to uz vytocilo, akoby v tehotenstve nebolo.uz dost inych nepohodlnosti. V praxi je to podla mna nedodrzatelne, v noci to neustriehnes, ja som sa bezne.budila na chrbte. Ak sa na chrbte citis dobre, tak to podla mna vobec neries.
Spi ako chces. Telo ta zobudi.( vlastna skusenost) Lahnes na lavy bok a ulava je okamzita. To s tym spanim vylucne na boku su len myty a legendy. Nie je predsa moze aby zeny od jaskyne spali vylucne na boku 😁
Mne sa najlepšie spi na chrbte aj keď si ľahnem na bok tak sa zobudím na chrbte …a ako píšu baby vyššie telo ta upozorní 🙂 spi tak ako ti je zatial pohodlne …
Mozes spat ako chces. Ano, dieta ti na chrbte moze pritlacit dutu zilu, ale to aj v inej polohe. Ale Normalne ta telo zobudi. Lahnes na lavy bok ( nikdy nie pravy) a je po probleme. Rovnako tak sex. Ved ludia tu uz od jaskyne. Keby to bol problem, tak ako ludstvo tu uz davno nie sme.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/276980/span...
Tu to máš pekne napísané a vysvetlene prečo nelezat na chrbte...ak nie si riziková nejak by som to neriešila.
Som 38 a zaspavam na boku. Budim sa na chrbte.. co narobim. Nic.
@barju presne na ľavej strane hneď cítim pálenie záhy a akoby na vracanie na chrbáte ma zas kostrč boli takze vyhráva prava strana a aj to niekedy nie a nie sa uložiť 😂
Ja som v 7. Mesiaci a odnedvana sa mi tazko dycha ked lezim na chrbte, dovtedy som normalne lezela. Spomenula som to gynekologicke a ona mi na to povedala ze nesmiem lezat na chrbte, ale ze sama vidim ze moje telo mi povie co ano a co nie, ze samo na to reaguje. Ja odjakziva spim na boku, ale tak kazdy z nas sa v noci prevaluje a stane sa mi ze sa zobudim a lezim na chrbte.
Aj par dni pred porodom som spala na chrbte. Spala som vzdy tak, ako mi bolo pohodlne. Kym sa mi dalo, tak aj na bruchu. Potom, ked uz bolo brusko vacsie, tak uz mi to nebolo pohodlne. Ak by nieco nebolo ok, tak telo by sa ozvalo, neboj.
Dievčatá, nech sa páči ja som sa opýtala lekara. Mne krasne vysvetlil dovod a to čo si z toho budúca mamička zoberie je uz len na Vás. Toto nižšie zhrnutie.
Spanie na chrbte je u tehotných žien asi najobávanejší polohou. Je pri nej totiž utláčaná dolná dutá žila, čo môže viesť k priškrteniu krvného obehu. Tym padom mozete mat nizsiu saturaciu okyslicenie krvy cize aj dieťatko.
Na nete detailnejsie.
Okrem dolnej dutej žily sa totiž ležaním stláča aj aorta, ktorá telu zabezpečuje prílev okysličenej krvi. So zníženým zásobovaním zápasí aj maternica, placenta a dieťa.
„Ak by každá tehotná žena spávala po 28 týždni tehotenstva iba na boku, predišli by sme približne šiestim percentám prípadov mŕtvo narodených detí,“ vysvetľuje pre The Converstion profesorka gynekológie Lesley McCowanová, ktorá viedla rozsiahlu štúdiu.
Jednoduché opatrenie by každoročne zachránilo 153-tisíc detí na celom svete.
Tehotné ženy môžu polohu pri spánku ovplyvniť napríklad tým, že si položia za chrbát vankúš. Ten môže počas spánku zabrániť prevaleniu sa na chrbát. Polohu by si mali matky strážiť aj pri kratšom driemaní v priebehu dňa.
Ak sa matka prebudí a leží na chrbte, nemusí hneď panikáriť. Dôležitá je najmä poloha pri zaspávaní, pretože v nej človek trávi omnoho viac času ako v neustále sa meniacich polohách počas spánku.
Baby môj manžel si počítal takéto veci, a keď ma našiel spať na chrbte tak ma budil 😂 ja som si myslela, že ho zabijem 😂
Mne povedala lekárka v 20tom týždni na poradni, že pri polohe na chrbte mám evidentne horšie prietoky a mám sa polohovať na boky, najlepšie na ľavý. Teraz som v 25tom a je už pre mňa veľmi nepohodlné ležať na chrbte, mám pocit, že má zadusí a pocikám sa súčasne 🤷🏻♀️
@andrea2323 toto som s muzom dohodla aj ja, ak by som na chrbte nech do mna štuchne 😀
@s_o_n_i_k_e to je supeer, keď ste sa dohodli, môj to robil proaktívne sám, najmä, keď sa mi podarilo po dlhšom čase zaspať a zrazu len cítim ako do mňa štuchá 😂
@s_o_n_i_k_e a ako to je keď žena ma ležať s nohami hore pri skrátenom krčku? Mne je napr tiež zle v noci a mam kyselinu keď som na boku, pokiaľ sa dám na chrbát ihneď zaspím a nič mi není
@mimuska328 ja mám kyselinu ked spím na pravom boku, vyššie kočka to tiež spomínala. Na toto ohľadom ležania s nohami hore sa skúste opýtať svojho lekára, aký ma na to názor, ale asi ak máte takto ležať asi ste v takom stave v nemocnici a tam ste asi nonstop monitorovaná, tak to je asi iné ako doma spať a zase nepíšu, že je to na 100% kritické/nebezpečné, len sa tým znižuje % úmrtnosť nenarodeného dieťatka.
@s_o_n_i_k_e ja dnes v noci práveže na ľavom boku som mala ale aj na pravo niekedy neviem podla čoho to záleží. Akože ja ležím doma nedal ma nakoniec do nemocnice ale neviem si inak predstaviť takto ležať s nohami hore inak ako na chrbte. Toto ma fakt nenapadlo sa ani opýtať lebo necítim sa nijak zle keď ležím aj cez deň na chrbte
Ja som spala na bruchu kym sa dalo. A potom tak bokom aby brucho nezavadzalo.
Ale spi ako ti je dobre.
hej hej v skupinovke si prečítaš ešte väčšie kktiny 😉 vyčkaj času 😀 spala som na chrbte do dňa pôrodu 👍 nič mi nebolo, spalo sa mi výborne. moja kamoška sa nevyspala od 5 mesiaca, reálne sa nevedela uložiť 🤷
Mne to tiež Dr. neodporúčal na poradni, kvôli prietokom a okysličeniu cez dutu žilu , nie je to povera z konika- malý je už veľký a mohol by ju stláčať. Vraj bezpečnejšie je na bokoch - jedno na ktorom, ja mam ľavé pokazené z gymnastiky, tam vydržím len chvíľu. Mne sa ale už na chrbte dá ležať len keď mám zvyšok tela vysoko 🤷
@michaela329 a potom sa tu tie isté baby ktoré sa boja spať na chrbte spýtajú či si môžu uliať pohár vínka večer 😉 asi aby im lepšie okysličovalo tu dutú onú... žilu 😀
@zuzanka.zuzu a to máš nejako presne zistené medzi týmito babami? Toto bola jedna z normálnejších otázok, mňa to tiež prekvapilo, len mám asi dôkladnejšieho gynekologa a ten ma upozornil dopredu.
@michaela329 ale veď kľud, tiež som o tom počula a čo? si snáď chorá? bábo je choré? ak nie, tak spi ako chceš 🙈 lieky tiež neberieš preventívne.... či si myslíš že si jediná s dôkladnejším gynekológom a vie tajomstvo sveta? 🙄
@zuzanka.zuzu ja som kľudná, to Ty tu vypisuješ o kktinach a dávaš to na jednu úroveň s otázkami o pití vína.
Ďakujem baby, ak sa mi vysoovene nebude žiadať tak asi skôr sa budem večer ukladať na bok pre istotu, keď som bola na morfologickom sone tak tam mi povedali, ze babo je o tyzden mensie, hoci doteraz mi vzdy meria moja dr, ze sedi velkost podla MS, ale teda asi aj pre moj klud sa budem ukladat na bok pri spanku, aby som niečo nahodou neblokovala 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Som v 9 mesiaci a stále spávam na chrbáte 🤷🏾♀️ momentálne je to jediná poloha, ktorú znesiem. V skorších mesiacoch som si na to dávala pozor, ale vždy som sa v noci zobudila na chrbáte. Myslím si, že pokiaľ by to mne alebo môjmu bábätku nevyhovovalo, tak by som to cítila a nespala by som tak.